Elbow - The Seldom Seen Kid (2008)

Rock / Pop
Label: Polydor

1. Starlings (5:20)
  2. The Bones of You (4:49)
  3. Mirrorball (5:50)
  4. Grounds for Divorce (3:39)
  5. An Audience with the Pope (4:28)
  6. Weather to Fly (4:29)
  7. The Loneliness of a Tower Crane Driver (5:15)
  8. The Fix (4:27)

met Richard Hawley

9. Some Riot (5:23)
  10. One Day Like This (6:50)
  11. Friend of Ours (4:49)
  12. We're Away * (1:59)
  13. Hotel Istanbul * (7:14)
  14. Lullaby * (3:13)
avatar van bommel
Helemaal mee eens, wat een geweldig optreden!
Zeer indrukwekkend
Een plaat, die staat als een huis
voor mij nr 1 van dit jaar

cddrive schreef:

Gisteren (15 november) het voordeel van de twijfel gevolgd en de band gaan beluisteren in de Effenaar in Eindhoven...: in 1 woord Geweldig! Een overdonderend live begin met Starlings (4 trompetten!!) zelfs nog veel indrukwekkender dan op de cd. Nu beginnen de nummers op de cd, de zang te groeien en te groeien! Wat een prachtig concert; wat een prachtige cd is dit toch! Ik verhoog mijn waardering naar 4.5!
Meteen ook de cd 'out of thousands' gekocht; daar luister ik op dit moment naar; klinkt ook erg goed.

Dwangbuis
Ik twijfelde eerst of ik 'm hoger zou raten dan Leaders Of The Free World (4 sterren dan). Na het beluisteren van twee concerten in San Francisco van hen (2006 en 2008) zijn die twijfels helemaal weg. Soms zijn de studioversies minder indrukwekkend dan de liveversies, maar dat kan me worst wezen. Elbow is een fijne band, Seldom Seen Kid is een fijn album.

avatar van midnight boom
Staat op 6 in de OOr top-10!

avatar van Boris1

Boris1 schreef:
Dat is dan 5 plaatsen te laag... Dit is werkelijk de beste plaat van 2008.

Ja ik wil hem zeker gaan kopen, maar in Eindhoven waar ik woon heb je geen goede cd zaken...

avatar van Tegid.mzk
midnight boom schreef:

Ik woon daar ook! Sommige cd zaken in Eindhoven zijn echt bagger inderdaad, maar ben je al wel eens in de Cd-theek geweest op de Kleine Berg. Daar liggen regelmatig cd's die in andere zaken niet te krijgen zijn.

avatar van midnight boom
En om een beetje on-topic te blijven: ik ben nog niet helemaal uit over dit album. Het klinkt allemaal wel goed, maar ik vind 'm nou niet zo briljant als velen hier op musicmeter. Misschien moet ik 'm wat vaker horen of heb ik gewoon een andere mening.[/quote]

Jaa die ken ik!
Daar koop ik al mijn cd's
IS heel afwisselend Maar wel meestal goed maar voor de rest in eindhoven

Ik heb ooit bij bullet de nieuwste Elbow zien liggen voor 7 euro, zo'n spijt dat ik die niet gekocht heb...

avatar van Cor
Cor
Wat een geweldige plaat is dit. Zo veelzijdig en zo'n mooi geluid. Prachtige samenzang, bijzonder gebruik van instrumentatie en ritmes. Spaanse gitaren, strijkers, ruisende percussie; het zit er allemaal aan. En met niets te vergelijken. Grijpt aan en ontroert. Ik blijf 'm maar luisteren. Plaat van het jaar!

avatar van thetinderstick
Ik ken Elbow eigelijk al jaren, maar om de een of andere reden heb ik nooit echt goed naar ze geluisterd. Dit jaar toch maar eens geprobeerd met The Seldom Seen Kid en dat valt me niet tegen. Soms vind ik nog dat Elbow zich op deze plaat nog te weinig weet te onderscheiden van andere bands, maar de nummers zijn bijna allemaal van een heel behoorlijk niveau.
'The Bones of You', 'Weather To Fly' en 'One Day Like This' zijn mijn favoriete nummers. Plaat van het jaar? Ik twijfel nog, maar het zou zomaar kunnen. Al moet dan wel gezegd worden dat ik 2008 een wat 'minder' jaar vond in de popmuziek. Genoeg mooie platen (zoals deze) maar een echt meesterwerk heb ik vooralsnog niet gehoord dit jaar.

Jensi
thetinderstick schreef:
...Genoeg mooie platen (zoals deze) maar een echt meesterwerk heb ik vooralsnog niet gehoord dit jaar.

Daar ben ik het met je eens. Zat te twijfelen of ik deze op nummer 1 (van de top 10,2008) zou moeten doen of Dear Science van TV on the Radio.
Het is toch maar deze geworden. De "houdbaarheidsdatum" van dit album vind ik langer,dat wil zeggen dat ik met deze plaat na een paar maanden nog steeds evengoed vind,en bij Dear Science ben k bang dat ik het steeds minder ga vinden(blijft wel een top album,maar toch).

Wat ik vooral bij dit album mooi vind zijn de diversiteit van de instrumenten die je hoort. Trompetten,Verschillende drum/perscussie,viool en noem maar op.

Kid A(cid)
Dat piano-gedeelte in Some Riot, met die vage woordloze zang er zo over heen, komt dat jullie ook al zo bekend voor? Ik ken het, maar kan het niet plaatsen.

De stukken waar ik superlatieven tekort kom van dit geweldige album zijn One Day Like This en Friend Of Ours. Met name Friend Of Ours heeft me helemaal te pakken. Bedwelmend en Hypnotiserend, muziek zoals muziek bedoeld is.

avatar van Paranoid Android
Boris1 schreef:

amen

avatar van Woutout
Precies, beste plaat van 2008. Some Riot hangt zit al de hele dag in mijn hoofd:) Wat een prachtstem heeft de man toch!

haveman
Ook voor mij is dit de plaat van het jaar.

Ondanks de mooie tekst is Loneliness voor mij de enige misser. Audience with the pope vind ik dan wel weer geweldig, terwijl die het minst wordt gewaardeerd.

UnknownPleasure
haveman schreef:

Vind ik zeker ook een van de betere!

Hij eindigt ook in de top 3 van mijn top 10 van 2008. Ondanks dat ik maar 4* gaf. Zelfs de nummer 1 (Sigur Ros) heeft maar 4* gekregen trouwens. Ik heb me dit jaar niet zo heel veel met nieuwe releases bezig gehouden als de afgelopen jaren. Maar, terug naar Elbow, ik blijf het een fris en verassend origineel werk vinden. Met enkele nummers waarvan ik nu al weet dat ik ze over vele jaren nog steeds zal luisteren (The Bones of You, Audience With The Pope, The Fix, One Day Like This). Toch heb ik een vreemde ontevredenheid tijdens het luisteren van TSSK. Sommige nummers vind ik net iets te ingehouden. Zoals het veelgeprezen Tower Crane Driver. Ik zie wel in dat het een mooi nummer is, maar er gebeurt gewoon te weinig om het echt memorabel te maken. Soms lijkt de ingetogenheid een klein beetje frustratie naar boven te brengen bij mij. Ik kan TSSK daarom ook niet dagelijks luisteren.
Misschien valt het me gewoon te zwaar. Net zoals hutspot. Ik vind het heerlijk, maar niet iedere week alstublieft.

avatar van Ploppesteksel
Frustratie & Loneliness of a Tower Crane Driver.
Het opzet van Elbow lijkt mij eerlijk gezegd perfect geslaagd, om dat gevoel te creëren.

Overigens ook op 3 in mijn top 10 van 2008.

haveman
Ploppesteksel schreef:
Frustratie Loneliness of a Tower Crane Driver.

Daar heb je zeker een punt! Met die gedachte nog maar een paar keer luisteren.

avatar van midnight boom
Echt alles klopt aan deze cd!
elk nummer is goed en mooi.

Echt een aanrader om te kopen...

avatar van Nicholas123
Wauw!! Ik zag dit album hier en daar genoemd worden en wilde wel eens weten of dit album de verwachtingen ook waar zou kunnen maken. Nou, eerlijk is eerlijk. Dit is erg goed. Ik heb het 1 keer beluisterd (intensief en in het donker, dat wel) en ik durf nu al wel 4 sterren te geven.

Dwangbuis
Zo, gaf ik dit vier sterren? Laten we daar gerust een halfje bijgooien: stuk voor stuk prachtige songs met héél erg fijne lyrics!

avatar van terom
Nog 15 dagen en dan zou The Seldom Seen Kid weleens op
1 kunnen eindigen in de Top Lijst van 2008!

Dit zou de eerste keer zijn dat een "regulier" pop album deze lijst zou aanvoeren i.p.v. een obscure metalband of een soundtrack...

Dus "Thumbs Up" voor Elbow!

avatar van Nicholas123
Dit is toch wel mijn ontdekking van 2008. Ongekend goed is dit.

Kid A(cid) schreef:
Iets van Peter Gabriel misschien??? Daar doet het mij aan denken.

Antagoon
Het moet een betere plaat zijn dan de andere drie......ik hoor het niet. Ben echt een liefhebber van Elbow, maar deze plaat vind ik echt minder. Misschien wat consistenter, maar ook vlakker.

avatar van Freggel
Antagoon schreef:

Vaker luisteren?

avatar van citizen
Vaker luisteren, inderdaad! Ik heb deze plaat de maandenlang bewust links laten liggen want de eerste beluisteringen stonden me tegen. In de tijd dat ik nog deed aan rotatielijsten stond hij er begin dit jaar onafgebroken in. Maar het wilde maar niet vlotten - gewend als ik was aan Cast en Asleep. Nu draai ik 'm weer bijna een maand continu. Het blijkt de juiste plaat op de juiste tijd. Ik weet niet waar het aan ligt, maar ik ben óm. Volledig om! Een plaat die rijpt! De beste van 2008, wat an sich helaas niet zo'n prestatie is. Maar toch, bij deze een rectificatie van mijn eerdere twijfels. De volle mep, 5 sterren. Groots.

Antagoon
Ok, ik zal niet opgeven

avatar van midnight boom
Ik heb op het monent 10 nieuwe cd's om te luisteren. en welke wil ik horen? elbow! ik heb hem al meer dan 20 keer geluisterd en het blijft goed echt alles klopt aan deze plaat.

MInste nummer/ One day like this. die begind een beetje zeikerig maar loopt wel mooi af

5 sterren,even zacht uitgedrukt zo goed album hoor je niet vaak Hij blijft gewoon goed...