Elbow - The Seldom Seen Kid (2008)

Rock / Pop
Label: Polydor

1. Starlings (5:20)
  2. The Bones of You (4:49)
  3. Mirrorball (5:50)
  4. Grounds for Divorce (3:39)
  5. An Audience with the Pope (4:28)
  6. Weather to Fly (4:29)
  7. The Loneliness of a Tower Crane Driver (5:15)
  8. The Fix (4:27)

met Richard Hawley

9. Some Riot (5:23)
  10. One Day Like This (6:50)
  11. Friend of Ours (4:49)
  12. We're Away * (1:59)
  13. Hotel Istanbul * (7:14)
  14. Lullaby * (3:13)
avatar van bone machine
bone machine (crew)
Gezien op Werchter: fenominaal, pure klasse!
Recensie van DM hier: De Morgen Festivals - Elbow: fier als een pauwenstaart ***** (915878) - demorgen.be

avatar van aerogp1
Lepel schreef:
Blijkt, bij het lezen van het tekstboekje, het refrein iets anders te klinken dan ik altijd meeblerde. Het is dus:
"...And I'm saving the world at eight..."
En niet:
"...And I'm saving the world at aids..."

1 keer verkeerd gehoord, en je krijg het er niet makkelijk meer uit. Herkenbaar .

Guardian of Isis
Hoe kun je nu ooit gaan denken dat het "I'm saving the world at aids" is? De grammatica in die zin klopt niet eens.

Ik heb ook genoten van Elbow op Werchter. In plaats van de vele typischere rockgroepen die er op traden, leverde Elbow stille momenten en pure schoonheid op het podium. Guy heeft een ontzettend mooie stem en is een charismatische, sympathieke gast. Dit bleek nog eens toen hij van het podium spurtte en dat meisje op de voorste rij met een bordje "Hug me, Guy!" omhelsde. Het publiek ging uit zijn dak.

avatar van Lepel
Guardian of Isis schreef:

I know; de onjuiste grammatica nam ik aan als zijnde dichterlijke vrijheid van Guy. Net als dat ik de fouten in een zin als "In plaats van de vele typischere rockgroepen die er op traden..." maar beschouw als 'dichterlijke vrijheid' van schrijver dezes.

avatar van B_B
B_B
Was hier eerst door nummers als The Bones of You en Grounds for Divorce best enthousiast over maar het album kan me toch niet helemaal bekoren. De sfeer weet mij vaak niet te grijpen en een paar mindere/saaiere nummers halen me er een beetje uit. Net een 3.5*

Guardian of Isis
Lepel schreef:
OK, OK, ik heb dan een paar foutjes gemaakt, waarvan "optraden" me eigenlijk gewoon is voorbij geglipt. Maar goed, laat het maar bij dichterlijke vrijheid, dat klinkt beter.

avatar van stef212
Pracht van een album, gesierd door toppers als Bones Of You , en One Day Like This. Zag ze onlans op Werchter, en het was verbazend hoe goed ze de menigte meekregen met hun fragiele muziek.

avatar van rustugan
Inmiddels het album wat vaker beluisterd, de vorige keer kon mij starlings alleen bekoren, nu komen On a day like this en The Fix daarbij... er zit groei in, maar ben er nog niet.....moet doorluisteren denk ik...

ik begin met 3,5

avatar van hansjuvefan
Voor mij kwam dit album toch ook een stuk beter voor de dag live dan dat ik hem nu terug beluister. Elbow is sterk live.

avatar van Chameleon Day
hansjuvefan schreef:

Nou, dan word je met dit album op je wenken bediend.

avatar van Mastroianni
Chameleon Day schreef:

Nou, dan word je met dit album op je wenken bediend.

Dank voor de tip!

avatar van mattman
Na een mooi optreden in Werchter heb ik besloten deze cd in huis te halen. "Eens kijken wat die Elbow nu allemaal voorstelt."

Een eerste luisterbeurt is me erg goed bevallen, beter dan mijn gemiddelde eerste luisterbeurten . Vooral Starlings, Grounds of Divorce en One Day Like This zijn me bijgebleven.

Een cijfer durf ik er nog niet op kleven, maar dat komt nog!

avatar van Omsk
Banjo schreef:

ontopic: ik vind Elbow wel tegen de stroom in 'rauw' en 'ongepolijst'
voor al als je het vergelijkt met coldplay of een u2 en daar ging het over.

Neenee, Elbow kabbelt toch vooral rustig mee, het vonkje innovatie van het U2 van de jaren '80 hebben ze nergens. Maar het hoeft ook niet allemaal tegendraads te zijn natuurlijk, dan zou er geen draad meer over zijn.

Omsk schreef:

Nee, innoverend zou ik dit album ook niet echt noemen, aloewel er enkele frisse elementen aan het recept zijn toegevoegd. Ik noem Elbow eigenlijk meer een verbetering op bands als Coldplay en U2 die deze dagen toch meer achterhaald lijken.

Zulke prachtige en gevoelige muziek maken krijgt U2 inderdaad al een jaar of 10 niet meer voor elkaar.

Dit is gewoon fantastisch ambachtelijk gemaakte muziek, beter dit dan vernieuwen zonder inhoud zoals U2 die vooral teren op hun status die ze al een lange tijd geleden hebben opgebouwd. Maar is deze nog gerechtvaardigd?

avatar van Ice Cream Man
freakyy schreef:

Daar kan ik het niet anders dan hartsgrondig mee oneens zijn, hun laatste valt idd wat tegen maar All That You Can't Leave Behind (Kite! In A Little While!) en Atomic Bomb zijn tijdloze classics als je't mij vraagt.

Maar goed, Elbow dus. Prachtige gevoelsmuziek, puur goud, vreemd dat ik ze nu pas ontdek. One Day Like This is misschien wel het mooiste popnummer dat ik in jaren gehoord heb, hoe dat lied openbreekt met die strijkers, waarlijk majestueus.

Topplaat.

avatar van rem.k.o.
Ice Cream Man schreef:

Topplaat.

Ik kan het niet beter omschrijven. Dit is fenomenale muziek, ben al sinds jaren niet meer verslingerd geweest aan een album als The Seldem Seen Kid. Ik hoor melodieën met een schoonheid en vertrouwdheid alsof ze van heel vroeger komen, vakmanschap ja, en tegelijk is alles nieuw en anders. Subliem.

Een (groei)briljant.

op werchter gezien, is te zeggen ik heb ze amper gezien, ik wilde de magische muziek van Elbow inademen terwijl ik op de grond lag en mijn blik richting hemel wierp... meegolvend op de muzikale noten van Elbow terwijl je de wolken ziet voorbij vliegen... het heeft me een uurtje in hogere sferen gebracht, het doet je wegdromen en reflecteren over je leven, alsof je alleen bent tussen 80.000 man!
voor mij het mooiste concert van Werchter, met weather to fly als absoluut hoogtepunt!
ik heb ze ooit eens toevallig in voorprogramma gezien enkele jaren terug (van dEUS) toen ik ze nog niet kende, en toen waren ze me ook al opgevallen! ben toen hun muziek gaan beluisteren en het was er patat op

en wie niet valt voor deze charismatische zanger en zijn vertederende teddybeer voorkomen met een uitgesproken, bijna aandoenlijke beleefdheid! wat een tegenstelling met de arrogante blaaskaak van Oasis die we op de openingsdag van Werchter moesten verteren trouwens!

avatar van barrett
Deze zal en moet toch zeker in de top 250 albums komen, wat zijn de criteria eignlijk om erin te graken?

avatar van Arrie
Het album moet minstens twee jaar oud zijn, en de top 250 wordt samengesteld uit alle top 10'en van alle users. Elke nummer 1-notering geeft een album 10 punten, een nummer 2-notering 9 punten, and so on...

avatar van barrett
K, bij deze nog een jaartje of twee wachten en die staat er zeker en vast in.

avatar van Frank Langeweg
"...dit album is pure klasse in zijn geheel, het is één verhaal dat je keer op keer wil te horen krijgen! telkens je één Elbow noot hoort, ben je er aan voor de moeite, want dan kan je gewoon het album niet meer afzetten!..."

100% eens! Wat een Wereld Pracht Super Mooie Plaat!

avatar van blonde redhead
Blijf het wel raar vinden dat one day like this volgens de meesten het mooiste nummer is van de cd. Ik vind het zelf duidelijk het minste nummer van het album.

avatar van Arrie
Ik vond One Day Like This in het begin één van de mooiste, maar als je het album vaker luistert, komen de andere nummers meer naar voren. Zo ging het bij mij tenminste.

avatar van Ice Cream Man
Bij mij ook wel, nu ik er zo over nadenk. Heb het nummer een tijdje grijsgedraaid, maar nu zijn het meer de andere nummers die me weten te bekoren.

avatar van aerogp1
Dit album is nog altijd populair op MM, het aantal stemmen groeit gestaag! Ik denk dat ik hem ook nog maar eens op ga zetten, het past wel bij het weer op het moment.

avatar van barrett
Ja dat klopt idd, ik zal me ook maar nog eens laten verleiden door deze plaat...

avatar van Guinness1980
Vond het na een eerste luisterbeurt destijds niet veel. Maar hoe vaker ik dit album luister hoe beter ik hem ga vinden!

Vrijdag ga ik ze live zien als een van de voorprogramma's van U2 in London.

avatar van rkdev
Guinness1980 schreef:
Vrijdag ga ik ze live zien als een van de voorprogramma's van U2 in London.

Wat een topavond gaat dat op voorhand al worden zeg !
(heb U2 2x gezien op deze tour en ik kan je zeggen dat het fantastisch is. Elbow heb ik live gezien op Pinkpop en heb het hele optreden kippevel gehad). Ik ben dus jaloers