Simon and Garfunkel - Bridge over Troubled Water (1970)

Folk / Pop
Label: Columbia

1. Bridge Over Troubled Water (4:52)
  2. El Condor Pasa (3:06)
  3. Cecilia (2:55)
  4. Keep the Customer Satisfied (2:33)
  5. So Long, Frank Lloyd Wright (3:41)
  6. The Boxer (5:08)
  7. Baby Driver (3:15)
  8. The Only Living Boy in New York (3:57)
  9. Why Don't You Write Me (2:45)
  10. Bye Bye Love (2:55)
  11. Song for the Asking (1:39)
  12. Feuilles-O [Demo] * (1:45)
  13. Bridge Over Troubled Water [Demo Take 6] * (4:46)
  14. Homeward Bound [Live 1969] * (3:04)
  15. At the Zoo [Live 1969] * (2:07)
  16. The 59th Street Bridge Song (Feelin' Groovy) [Live 1969] * (1:55)
  17. Song for the Asking [Live 1969] * (2:28)
  18. For Emily, Whenever I May Find Her [Live 1969] * (2:37)
  19. Scarborough Fair / Canticle [Live 1969] * (3:56)
  20. Mrs. Robinson [Live 1969] * (4:44)
  21. The Boxer [Live 1969] * (4:46)
  22. Why Don't You Write Me [Live 1969] * (2:56)
  23. So Long, Frank Lloyd Wright [Live 1969] * (3:56)
  24. That Silver-Haired Daddy of Mine [Live 1969] * (3:11)
  25. Bridge Over Troubled Water [Live 1969] * (5:25)
  26. The Sound of Silence [Live 1969] * (3:53)
  27. I Am a Rock [Live 1969] * (3:37)
  28. Old Friends / Bookends Theme [Live 1969] * (3:23)
  29. Leaves That Are Green [Live 1969] * (3:23)
  30. Kathy's Song [Live 1969] * (3:54)
avatar van popstranger
Cor schreef:
Is in de geschiedenis een onmiskenbare klassieker geworden, maar ik vind het geen meesterwerk. 'The Boxer' is prachtig, 'Baby Driver' heeft een heerlijke feel, maar er staat ook teveel 'aardigs' op. Niet slecht, maar ook niet fabuleus. De titeltrack vind ik net iets te zoet en te dramatisch aangezet. 'El Condor Pasa', mwah, mmm, net niet. De 'Everly-cover' voegt ook niet veel toe aan het origineel.

Is ook volledig mijn mening over dit album.

avatar van bawimeko
Tja, wat maakt dit al dan niet een meesterwerk...
Vijf-sterren-tracks
-Only Living Boy In New York
-The Boxer
-Titelnummer (toch wel, m.i.)
-So Long, Frank Lloyd Wright
Vier-sterren-tracks
-Cecilia
-Keep The Costumer Satisfied
-Song For The Asking

Best een mooie score. Het is hier al wel duidelijk dat het duo uit elkaar aan het vallen is en dat er wat 'vulling' op staat; het is wat minder homogeen dan voorganger 'Bookends'.

avatar van Alicia
Omdat... vanaf het eerste moment dat ik deze liedjes op de radio hoorde... min of meer een hekel had aan El Condor Pasa en in mindere mate Cecilia is het voor mij net geen meesterwerk, maar wel een klassieker van formaat. Maar het duo zingt fantastisch en Paul Simon schreef de meest fraaie liedjes ooit geschreven, waaronder The Boxer.

avatar van teus
Alicia schreef:

Het merendeel vind ik sterk tot vrij sterk ,ik heb geen moeite met Cecilia of El Condor Pasa ,die laatste vind ik zelfs heel mooi, ook The Only Living Boy ...Frank Lloyd en Song For the Asking zijn hierop mooie songs ,tjaa en niet te vergeten Bridge en Boxer
The Boxer staat bij mij Topfavoriet samen met Scarborough Fair en ook For Emily als de mooiste songs uit het werk van dit duo

avatar van Droombolus
Alicia schreef:

The Boxer blijf ik toch altijd een twijfelaartje vinden. De tekst is geweldig maar blijkbaar schreef hij niet genoeg regels om het nogal storende "la-la-la-la-la" gebeuren te voorkomen. Vind zoiets toch altijd een overkomen als een beetje gebrek aan fantasie. Veder moet ik toegeven dat het nummer mij al decennia lang regelmatig door de kop hamert, dus de melodie is fantiestas.

Las vandeweek een kommentaar van Charlie McCoy over zijn mondharmonica partij. "Bij de sessies die ik tegelijker tijd met Dylan deed ging iedereen zijn goddelijke gang en dat werd ook aangemoedigd. De man ( Simon dus ) was als een dictator bij die opnames, hij wist al psies welke noot op welke plaats moest komen. Dat was een behoorlijke afknapper, maar ik moet natuurlijk wel toegeven dat hij een genie is."

avatar van spinout
Van Charlie McCoy's harmonicaspel heb ik ook op menig Elvisnummer kunnen genieten. De man was/is trouwens een multi-instrumentalist. Leeft ie nog?

avatar van heartofsoul
spinout schreef:

Voor zover ik weet is hij nog onder de levenden.

avatar van spinout
Ja, heb mijn luiheid terzijde geschoven en op Charlie McCoy's website gekeken, waardoor ik nu weet, dat de beste man in augustus nog in Duitsland optreedt.

avatar van nlkink
teus schreef:

Eigg zweeft dit album bij mij Tss 4,5 /5* ook net geen meesterwerk ,dat komt dan vnl door Why Don't You Write Me en de cover Bye Bye Love vind ik ook wat minder geslaagd ,vooral die laatste komt over als een opvullertje.

Dat zou best wel eens zo kunnen zijn. Ik had ergens iets gelezen over twee liedjes die van de tracklist zijn 'gevallen' omdat de heren het niet eens konden worden. Lees het verhaal onder de hier geplaatste link:
Rolling Stone - rollingstone.com

Als je Bye Bye Love weghaalt en Cuba Si, Nixon No en "Art's Bach chorale thing" toevoegd heb je de vereiste 12 tracks waar Simon het over heeft. Daar Paul Simon meteen het Bach verhaal weigerde op te nemen diende Bye Bye Love misschien wel als een vervanger om toch op 12 tracks uit te komen. Nadat Garfunkel weigerde Cuba Si, Nixon No op te nemen werd besloten om de tracklist dan maar op 11 nummers te houden.

Op zich is Bye Bye Love geen onlogische keus, want het past in de sfeer van So Long, Frank Lloyd Wright , The Only Living Boy in New York en Why Don't You Write Me die allen het onderwerp afscheid behandelen.

avatar van dazzler
Het verhaal van de 12 tracks klinkt logisch, een gangbaar albumformaat in de jaren 60 en 70.

Toch heeft de plaat Bye Bye Love nodig om Song for the Asking tot zijn recht te laten komen.
Een orgelpunt in een coda zeg maar. En een eerbetoon aan The Everly Brothers is echt wel gepast.

avatar van james_cameron
Mooi album, dat de tand des tijds met gemak heeft doorstaan. Niet alles is even geslaagd, maar de meeste liedjes zijn erg mooi. Het album, hoewel aan de korte kant, kent veel afwisseling en eigenlijk lijken geen twee songs op elkaar. Vooral de geremasterde versie van het album, voorzien van twee bonustracks, klinkt erg goed.

avatar van MIAB
Een album met veel grote en goeie muziek. Tijdloos en weergaloos. Dit één van de betere albums die ik ooit heb geluisterd.

avatar van bikkel2
Natuurlijk een klassiek geworden plaat van dit duo.
Toch hoor je in een aantal gevallen al dat Simon liedjes schrijft waar Garfunkel niet echt nodig is.
Art bemoeide zich wel degelijk met het artistieke proces - duidelijk geen Laurel & Hardy situatie,waar de dunne echt alles bepaalde en de dikke ging golfen in de realiteit.
Waar dat legendarische duo vrienden bleven tot de dood, was (is)dat bij Paul en Artie niet echt het geval. Al zullen ze altijd wel old friends blijven, maar meningsverschillen en ruzie is ook nadien altijd aan de orde gebleven.
Een wankelend artistiek huwelijk hier al.
Als de stemmen samen komen is het echter altijd magie.

Franck Maudit
bikkel2 schreef:
Als de stemmen samen komen is het echter altijd magie.

U bent er zonet in geslaagd de kern te vatten in 1 zin.

Franck Maudit schreef:

U bent er zonet in geslaagd de kern te vatten in 1 zin.

Hey Franck! Goed je weer op te merken hier af en toe Dank voor het compliment.
Alles ok?

Franck Maudit
bikkel2 schreef:
Hey Franck! Goed je weer op te merken hier af en toe Dank voor het compliment.
Alles ok?

Dat compliment is geheel terecht.
(zie voor verder vragen pm)

avatar van Chameleon Day
Het was in een vakantiehuisje in de Provence. Zwoelig warm. Ik was, denk ik, een jaar of 9 of 10. En daar lag deze plaat. En die zette ik maar eens op. En het was betoverend. Twee weken lang meerdere keren per dag gedraaid. En het was betoverend, magisch, die samenzang. Dat was het. Daarna dit album bijna 40 jaar niet meer in zijn geheel gehoord. Af en toe kwam er eens een nummertje voorbij op de radio. Nu maar weer eens opgezet op spotify. En ik ben weer 10 of 9. Een warm bad.

(On a serious note: ben nu bij track 5, maar de "grote hit" vind ik overall toch te dramatisch aangezet, en daarna is er een flinke zweem van truttigheid - So long, Frank Lloyd Wright bevalt weer wel)

avatar van bikkel2
De meeste liedjes deugen, maar er is best veel verschil in de produktionele benadering.
Het stoort mij niet, maar in dat opzicht niet coherent.
Het grote gebaar ( Bridge, The Only Living Boy) en de kleine benadering ( Cecillia, So Long, Frank Wright.)
Voor de afwisseling werkt het wel.

avatar van Chameleon Day
Oei, track 8, kwam toen binnen en nu ook wel weer!! Box of memories gaat open! Emoties liggen ergens verscholen in het brein. Tot het luikje weer geopend wordt.

avatar van bikkel2
Vond ik ook altijd al een highlight.
Toen nog de lp en als ie was afgelopen, altijd nog even de naald op Living Boy.
Een song die nog steeds raakt.

avatar van Chameleon Day
Klasse nummer. Zonder meer!! Ook een mooi contrast met het nummer daarna.

Chameleon Day schreef:
Klasse nummer. Zonder meer!! Ook een mooi contrast met het nummer daarna.

Nogal ja. Dat is voor mij de zwakke broeder hier.
Iets te melig.

avatar van Chameleon Day
Ben ik met je eens. Aan het einde ontspoort het nummer ook wat. Melig, is ook het juiste predikaat voor de opvolger 'Bye, Bye Love'. Dat geklap...hoe fout wil je het hebben.?

avatar van Chameleon Day
Wel een fraaie afsluiter. Nick Drake achtig. Wat te kort.

avatar van dazzler
Chameleon Day schreef:
Dat geklap...hoe fout wil je het hebben.

Het is dan ook een live-opname volgens mij.

Ik vind het wel passend: een applausje na de uitzwaaier, want het verhaal van S&G is voorbij.
Simon gaat vanaf nu solo verder en die gedachte zit dan ook in het solo bisnummer.

dazzler schreef:

Het is dan ook een live-opname volgens mij.

Zeker is het een live-opname. Maar dat geklap gedurende het nummer bezorgt mij een hoog André Rieu gevoel. En da's geen fijn gevoel....

avatar van Rogyros
Het is zeker een live opname. Maar wel geregisseerd. Het publiek deed het ooit eens spontaan. Dat vonden ze voor herhaling vatbaar en toen hebben ze bij een ander concert, wat opgenomen werd, het publiek gevraagd om met dit nummer allemaal mee te klappen. Hetgeen geschiedde. Zo heb ik het in ieder geval begrepen.

avatar van bikkel2
Simon & Garfunkel zijn niet onverwacht beinvloedt door The Everly Brothers, dus misschien wel een soort van ode.
Het punt is natuurlijk dat Paul Simon een veel veelzijdiger componist bleek en het ook met gemak alleen kon.
The Everly's hadden dat talent niet, al zijn het uiteindelijk ook iconen gebleken.

avatar van heartofsoul
En in 2003 hebben Paul Simon en Art Garfunkel de heren Everly zelfs bereid gevonden tijdens hun wereldtournee een nummer mee te zingen.

zie: Everly Brothers Reunite for Simon and Garfunkel - Rolling Stone - rollingstone.com

Ze waren dus echt fans!

avatar van bikkel2
Mooie samenkomst. De circel rond als het ware.