Marillion - Marbles (2004)

Label: Intact

1. The Invisible Man (13:38)
  2. Marbles I (1:43)
  3. Genie * (4:54)
  4. You're Gone (6:26)
  5. Angelina (7:43)
  6. The Only Unforgivable Thing * (7:13)
  7. Marbles II (2:03)
  8. Don't Hurt Yourself (5:49)
  9. Fantastic Place (6:12)
  10. Ocean Cloud * (17:58)
  11. Marbles III (1:52)
  12. The Damage * (4:35)
  13. Drilling Holes (5:12)
  14. Marbles IV (1:26)
  15. Neverland (12:10)
  16. You're Gone [Single Mix] * (4:05)
MindRuler schreef:
Een slanke deerne die m'n rug terwijl wast?

Mag er ook wel bij.

Blijf op 4,5 steken. De vier (voor mij nieuwe) nummers zijn goed en Ocean Cloud zelfs fantastisch, maar rechtvaardigen geen 5 sterren.

Ben wel erg blij met deze versie van Marbles. Onbegrijpelijk dat ze die enkele versie ooit op de markt hebben geslingerd.

Ozric Spacefolk
Dat hebben ze toentertijd duidelijk uitgelegd aan iedereen.

Winkels willen geen dubbelcd in de rekken leggen. Dat verkoopt niet.
Dus de dubbelaar, alleen ter bestelling. En een enkele cd voor de retail.
Dat verhaal is nu alweer 7 jaar oud.

Ozric Spacefolk schreef:
Dat hebben ze toentertijd duidelijk uitgelegd aan iedereen.

Winkels willen geen dubbelcd in de rekken leggen. Dat verkoopt niet.
Dus de dubbelaar, alleen ter bestelling. En een enkele cd voor de retail.
Dat verhaal is nu alweer 7 jaar oud.

Ja, dat verhaal is mij wel bekend. Volgens mij is dat argument inmiddels niet meer valide. Kostentechnisch moet het niets uitmaken of je een enkel of een dubbel-cd in de winkel ligt. Dubbelaar zou voor hetzelfde bedrag als een enkele kunnen verschijnen. En als mensen wel de enkele variant van Marbles kopen in de winkel, wat let ze dan om voor hetzelfde geld een dubbelaar mee te nemen?

Los van het kostenaspect vind ik het artistieke aspect hierbij nog steeds onderbelicht. Hoe zou men gereageerd hebben als Pink Floyd een uittreksel van The Wall in de retail zou gooien of wanneer Genesis The Lamb Lies Down on Broadway als enkele cd minus 5 a 6 tracks in de winkel liet leggen?

Ozric Spacefolk
Je moet niet vergeten dat Marillion en wij de fans, alles hebben betaald. Dus niet een grote platenmaatschappij als EMI.

MindRuler
Klopt, en als er dan toch een prijsverschil is, is het miniem.
Zelfs een niet-fan is dan nog geneigd voor de dubbelaar te gaan omdat die
voor enkele knaken extra toch wel meer biedt dan de enkelaar.
Resultaat: overschot van de enkelaars die enkele maanden nadien in de afprijsbakken liggen.
Dat zie je bijvoorbeeld met Iron Maiden's The Final Frontier. Ook de speciale editie (die niets meer is dan een tinnen doosje) ligt al in de uitverkoop.

Ozric Spacefolk schreef:

Daarmee ben je het met mij eens dat het kostentechnisch niets uitmaakt?

Persoonlijk vind ik het artistieke argument zwaarder wegen. Ik had daar bij een band als Marillion wel iets meer standvastigheid in gezien.

Ozric Spacefolk
Ik vond het toentertijd wel een goed argument.
Vooral omdat ik toch al had vooruitbetaald, en de dubbelaar in huis had.

Marillion en co. hadden gewoon weinig vertrouwen in de gemiddelde pop/rock liefhebber.

MindRuler
Ozric Spacefolk schreef:

de gemiddelde pop/rock liefhebber.

Die heeft dan ook, buiten Kayleigh, geen enkele interesse in de band.

avatar van chevy93
Marillion heeft buiten Kayleigh anders nog genoeg hits gehad. Bijvoorbeeld Incommunicado en You're Gone.

avatar van Ben Post
Net weer even Neverland geluisterd....adembenemend.
But when you're gone
I never land
In Neverland
Tot onder je huid.

avatar van crosskip
chevy93 schreef:

Een echte hit hebben ze al jaren niet meer gescoord hoor, de laatste misschien Cover My Eyes? You're Gone stond inderdaad hoog in de lijsten, maar dat kwam niet doordat 'de gemiddelde pop/rock' liefhebber Marillion zo tof vond.

Ozric Spacefolk
We kregen toentertijd een email van Mariilion en The Web Holland, om precies op de dag van verschijnen de single te kopen (You're Gone).
Zodoende bestormde het nummer de hitlijsten wereldwijd massaal.

Maar ik betwijfel of de radiostations het nummer draaiden.

avatar van ArthurDZ
De echte hits van Marillion zijn nog steeds Kayleigh, Lavender (werden beiden doodgedraaid, naar het schijnt) en Incommunicado.

Maar op de Belgische en waarschijnlijk ook Nederlandse radio is het tegenwoordig enkel Kayleigh dat de tand des tijds doorstaan heeft.

Hoewel ik meer fan ben van het Fish-tijdperk, is dit ook een adembenemende plaat. Vooral inderdaad The Invisible Man en Neverland.

Invisble Man

avatar van Bravejester
The Invisible Man, Neverland, Ocean Cloud

The Damage ; voor mij misschien niet het aller slechtste nummer van hun maar wel zeker het meest vervelende; de muziek; de opbouw van het nummer bevallen me absoluut niet.

Ook You're Gone en Genie halen dit album naar beneden ( naar de 4,5 dus ) maar de rest is gewoon sterk, mooi, prachtig, gevoelig, schitterend ....

En de Marbles shows waren geweldig met opener The Invisible Man ( 4 in 2004 ! ) net als de wat latere shows. En wat was het geweldig om in ???? Ocean Cloud helemaal live te mogen meemaken!! Daardoor 1 van de mooiste Marillion shows ooit gezien ( van de pakwek 18 tot 20 )

avatar van jellecomicgek72
ArthurDZ schreef:

Klopt, de rest draaien ze niet omdat dit soort muziek te moeilijk is om op de radio te komen.

avatar van chevy93
Vandaag voor de 7e keer gedraaid dit album, maar pas voor de eerste keer de volledige versie. Ik blijf bij mijn beoordeling. Een retegoede plaat met de ene na de andere topper, maar als geheel voelt het niet als een 5,0*-album.

Ik zeg het nu overigens alvast, deze staat ooit op een 5,0*. Dat kan niet anders.

avatar van Rogyros
Dat kan idd niet anders, Chevy!

avatar van vigil
chevy93 schreef:

Het lijkt mij het beste als je dit dan vlak voor "het beste uit de 00's" competitie doet

avatar van Bravejester
Maakt het dan uit of die onderaan de 5,0* komt of bovenaan de 4,5*?

Als je hem op 5* zet hopen we natuurlijk dat je hem ook hoog in je top 20 voor de volgende top 40 zet.

Ik zelf heb hem trouwens als Marillion fan in mijn voorlopige lijst hiervoor op een 8e plaats staan ( met een score van 4,5* ); dus helemaal bovenaan hoeft natuurlijk ook weer niet....

Er is gewoon zo veel moois uitgebracht van 2000 t/m 2009 ...

avatar van vigil
Maakt het dan uit of die onderaan de 5,0* komt of bovenaan de 4,5*?

Op zich niet maar het staat toch leuker

Ik heb hem in mijn nog niet bestaande voorlopige lijst op 1 staan maar dat zal voor menigeen geen grote verrassing zijn

avatar van Rogyros
Gelet op jouw top tien zou het ook wel raar zijn als je een ander nummer in de niet bestaande voorlopige jaren 00 lijst op 1 zou zetten.

Overigens. In mijn nog niet bestaande jaren 00 lijst komt dit album waarschijnlijk op 2. (Magic van Bruce Springsteen dan op 1 en Joe Bonamassa met Had To Cry Today op 3. Niet zo gek gelet op mijn top 10 )

avatar van bikkel2
Inmiddels aangeschaft . Ik had mazzel . Bij de Media Markt stond 1 cd van de groep en dat was deze en de dubbelaar nog wel (bedankt vigil voor de tip ) . Fraai verpakt met een smaakvol boekje erbij .
Cd1 inmiddels beluistert en wat ik hoor bevalt uitstekend . De groep graaft nog dieper in hun muzikale kunnen , en de sfeer die gebracht wordt is spannend en afwisselend . Afwisselend door het atmosferische , emotie en de rockgedeelte's .

Ik kom binnenkort natuurlijk met een oordeel . Eerst maar eens in zijn geheel tot mijn laten komen . Maar het gevoel is goed .

avatar van Gert P
Nu ook de dubbelaar de luxe editie gekocht met een mooi kartonnen omslag en veel foto's zoals we kennen van de remastered cd's van Porcupine tree.
Kijk wel wat ik met de enkele doe.

Mooie aanvulling op mijn Marillion verzameling.

avatar van Rogyros
Jij had deze nog niet Michel? Dat verbaast me. Maar dan heb je toch zeker een mooie tijd voor de boeg met het ontdekken van dit pareltje. Ik kan lang niet alles van Marillion (mijn kennis reikt in het Hogarth tijdperk tot Seasons End, Brave, Afraid of Sunlight, Radiation, deze en Happiness), maar deze is wat mij betreft absoluut overall Marillions beste.

Het fantastische Invisible Man heb je dus al aan je oren mogen blootstellen!!

avatar van bikkel2
Nee , ik had 'm nog niet Rogier . Ik moet eerlijk bekennen dat ik na Radiation (1998 ) Marillion lichtelijk uit het oog ben verloren , althans het nieuwe werk erna zeker .
Mijn nieuwsgierigheid werd weer gewekt doordat dit album louter positifef wordt onthaalt . Een gemiddelde van 4,07 is vrij hoog .
Dit album heeft even tijd nodig . Een plaat waar je voor moet zitten . En dat is nog niet helemaal gelukt . Vakantieperiode , dus wat overwerk af en toe . Over een goede week eindelijk vakantie , en dan ga ik 'm in alle rust beoordelen .
Maar wat ik tot nu toe gehoord heb , prachtig inderdaad ! dus ik vermoed een hoge beoordeling .
Ik kom er op terug , absoluut .

avatar van Bluebird
Ook dan eindelijk de dubbelaar gloedjenieuw voor een luttele 15 euro kunnen bemachtigen en zeer mee in mijn schik. Eerdere pogingen resulteerden in een confrontatie met woekerprijzen dus tot dan had ik er nog weinig trek in. De enkele kan weer de auto in wat mij betreft.

avatar van Gert P
Zeg dat wel Bluebird, woeerprijzen.
Kon hem een half jaartje terug of iets langer kopen op markplaats en had 40 euro geboeden maar was meneer nog lang niet genoeg. Hoop dat hij er mee is blijven zitten.
Was de aanschaf voor deze prijs wel waard met de extra nummers en mooie boekwerkje.
Staat mooi in mn kast naast diePorcupine Tree boekjes.

avatar van Rogyros
Ik zag dit album vorig jaar op marktplaats en die was ook stinkend duur. Maar daar zat wel een gedachte achter. Het was de eerste lichting van het dubbelalbum, met een boekje van geloof ik 250 pagina's en de namen van de personen die dit voorfinancierden. Die eerste lichting 2cd was dus ook enkel voor hun. Voor de gewone verkoop was de 1cd in de verkoop en later de 2cd ook via hun website. Maar de mensen die hem hebben voorgefinancierd en als beloning de 2cd met zo'n boekwerk en je eigen naam erin hebben gekocht, kunnen daar wel meer voor vragen. Die persoon die zijn cd op marktplaats verkocht, had dus zo'n speciale 2cd.

Dat je die dan gaat verkopen...