The Last Shadow Puppets... Mooie bandnaam, maakt je al benieuwd, maar wat de verwachtingen nog veel hoger deed oplopen was de naam Alex Turner, de zanger van de Arctic Monkeys. De Arctic Monkeys zijn namelijk een van de leuker bandjes van de afgelopen jaren. Dit is echter heel anders. Samen met Miles Kane heeft hij The Age of the Understatement gemaakt, met veel strijkers en erg sfeervol.
Meteen een knallend begin met de titeltrack en eveneens de eerste single, wat een uitstekende keuze is. Wat meteen opvalt, is hoe bombastisch het is. Misschien net iets té, maar het kan nog net. Ook iets wat opvalt, zijn de sterke teksten. Welke van Alex en welke van Miles komen, weet ik niet, maar wat ik wel weet, is dat de Arxtic Monkeys ook al van die fijne teksten hadden. Een talentje, die Alex!
Dan Standing Next To Me, zowel muzikaal als tekstueel een stuk minder bijzonder... Dat nummer doet me niet zoveel. Calm Like You is echter een stuk mooier, een rustig nummer met mooie samenzang erin, waarbij ik kom op een punt dat ook zo fijn is aan het album. Hun stemmen passen zo goed bij elkaar.
Seperate and Ever Deadly vind ik voor het grootste gedeelte toch wel erg aan de saaie kant. Het doet me niet veel, geen sterke melodieën ook, het blijft niet hangen. Dát is ook een van de grootste nadelen van dit album, vind ik, veel blijft gewoon niet hangen. Het lijkt ook vrij veel op elkaar allemaal. En het ligt allemaal wel best lekker in het gehoor, maar echt héél goed wordt het bijna nooit.
In The Chamber vind ik de strijkers erg mooi, maar als je die weghaalt, stelt het naar mijn mening meteen niet heel veel meer voor. Niet hele sterke composities. Het eindigt wel mooi, maar je wordt meteen weer wakker geschud door het begin van Only The Truth. Dit is een lekker uptempo nummer. Echter is het niet zo heel lang houdbaar op het erg vette einde na.
Maar dan! My Mistakes Were Made For You, alleen die titel al, dit is echt een prachtig nummer! Mooie melodieën, mooie teksten, mooie instrumentatie, ook nog een mooie instrumentale bridge, mooi gezongen, dit nummer heeft het allemaal! Het nummer heeft wel even moeten groeien, maar nu vind ik het prachtig!
Daarna Black Plant, ook dit nummer is wel aardig, maar meer niet, niet heel bijzonder. Pas meer naar het einde toe wordt dat nummer echt goed. Het moet even op gang komen, denk ik. Eindigt met een prachtig vioolstuk.
I Don't Like You Anymorr begint prachtig, een mooi ingetogen nummer. Maar na het eerste couplet gaat het al los, hier doet het me een beetje aan de Arctic Monkeys denken. Het gaat weer terug naar een mooi ingetogen couplet. Leuk, die tempowisselingen. Leuk, daar blijft het bij dit nummer ook bij. Slechts af en toe hoor ik de genialiteit die anderen horen, maar meestal blijft het voor mij bij wel aardig en leuk. Bij In My Room zou ik het dan erg leuk noemen.
Meeting Place is weer erg mooi, toch wel één van m'n favorieten. Een lekker rustig, relaxed nummer. Hier kan je goed bij weg dromen, ook door die strijkers op de achtergrond. In zulke nummers zijn ze echt wel goed, érg mooi!
De afsluiter ten slotte is niet zo heel bijzonder.
Ik heb gemengde gevoelens over dit album, aan de ene kant een paar prachtige nummers, maar aan de andere kant is het meeste slechts leuk en aardig. Ligt wel lekker in het gehoor. Ik geef het een 3,5*