De Jeugd van Tegenwoordig - De Machine (2008)

Hip-Hop / Electronic
Label: Top Notch

1. Kerk (5:10)
  2. Datvindjeleukhe (4:10)
  3. Deze Donkere Jongen Komt Zo Hard (3:32)
  4. Buma in Mijn Zak (4:39)
  5. Hollereer (5:48)
  6. Flap Flap (5:32)
  7. De Musical (1:32)
  8. Bertje vs Yayo (6:01)
  9. Wopwopwop (De Tentbakkers) (5:23)
  10. Er Is een Hitje (2:18)
  11. Niet Als Jouw (5:57)
  12. Applaus (2:30)
  13. Centje Centje (Damsko Centje Express) (10:10)
  14. Sorry (6:30)
  15. Serieus * (3:05)
Chriss
'Je weet dat ze geld willen, dus betaal die CD'

dat heb ik vandaag dus gedaan

avatar van Carolaah
Die beats, bliepjes, deuntjes, zijn echt geweldig..

Maar dat vage gebrabbel en die teksten.. dat pakt me niet echt. Snap dat de opzet grappig is bedoeld en je het niet serieus moet nemen, maar soms vind ik het echt net wat té lomp worden..
Of aso zelfs?

Maja, muziek maken kunnen ze wel , zal alleen 'nooit m'n favoriet worden

RedLightCityBoy
Dit heb ik nu al echt te vaak gehoord en ik ken het net als hun 1e helemaal uit mijn hoofd. Toch wel unieke gasten met heel veel humor. Vage teksten en bizzare funk beats. Voor hun doen toch wel 4* als het nou serieus was zou dit natuurlijk lager zijn./\

avatar van Lennart_M
Aardig album met als uitschieters Hollereer en Bertje vs. Yayo. Ik Fabergé er toch wel bovenuit steken... en Wartaal onderuit. Voor de rest zijn de beats dik in orde, maar die zijn dan ook van de Neger des Heils!

't blijft me verbazen; het fenomeen 'de jeugd van tegenwoordig'. zonder ambitieus artistiek geploeter in bloed, zweet en tranen (al beweren ze natuurlijk keihard van wel) leveren deze helden zonder plan en moeite constante kwaliteit aan.. ja aan wat.. definieer 't maar. 'jeugdcultuur-gerelateerd dadaisme anno 2008'? misschien geen kunst met de grote K, toch zeker wel 'kunstje' met hoofdletters. dat kunstje is de middenweg aanhouden tussen jij met je hema microfoon plus music-maker op een lollige zondagmiddag en beroeps-cabaret à la de vliegende panters. en dat verbaast me dus. want hoe snel vind je daar nou de juiste spelers voor? waar vind je nou een, ook buiten de muziek om, op elkaar ingespeelde bende als faberge, wiwa en vjeze fur, met een bas bron erbij om het nietszeggende doch vindingrijke geouwehoer even strak en karakteristiek muzikaal te verwoorden? hoe kom je uberhaupt op 't hele idee?

maargoed, de jvt is inmiddels een hard feit. dat wisten we al met 'parels voor de zwijnen', maar 'de machine' toont een nog harder feitje: de onzin heeft een toekomst. hoe dat kan?

in de eerste plaatst omdat het altijd beter kan. omdat vaagheid geen grenzen kent. de stijl is onveranderd, maar verfijnder, met nieuwe, lollige slang en gaardere stemmetjes. deze plaat kent meer structuur en afwisseling dan de vorige en de nummers zijn nu echt allemaal doordrongen van die portie 'aanheid' die je koptelefoon aan je oren doet blijven plakken. het grappige aan de jeugd vind ook de ambiguïteit. jawul, de dubbelzinnigheid. tmf zieltjes zijn al tevreden met de pakkende deuntjes (dus ook als ze met opzet fout zijn), lowlands publiek sponsort de 'heilige drie-aanheid' om de absurditeit en subtiele satire. de jugend is voor iedereen! ik hoor je roepen: 'kerk!'

ten tweede doordat die opzettelijke grootheidswaan voorlopig nog wel even relevant blijft. zolang 'ekte ekte' hiphoppertjes onbewust over-zelfbewust blijven, niet snappen dat verbasteringen soms helemaal niet zo creatief ofwel gewoon KUT zijn, zich genoodzaakt voelen zich schaamteloos te vergelijken met, ach, waarom ook niet, een jezus christus, en anderen weer onbedoeld grappig staan te zwaaien met hakbijlen te midden van een pseudo-getto, kijk, zolang al die foutheid naar ons onschuldige poldermannetjes wordt toegesmeten is er genoeg reden en ruimte voor ware, 'ekte ekte' onzin.

5 sterretjes, al is 't maar omdat dit landje eindelijk iets voortbrengt wat zelfs in 't buitenland zijn gelijke niet kent. dus doe je schoenen aan, pak je geld en koop die cd. al thuis? koop 'm nog een keer; je steunt toch geen goede doelen en hij is 't waard.

Harco
RedLightCityBoy schreef:

En dat lijkt het te zijn bij alle JvT-luisteraars. Als ze de precies dezelfde muziek maakten, maar ze zouden zichzelf serieus nemen, dan zou het ineens kutmuziek zijn? Er verandert dan toch niks aan de muziek behalve de gedachte erachter?

avatar van Gyzzz
Harco schreef:

Maar als ze zichzelf serieus zouden nemen, zouden ze toch überhaupt nooit deze muziek kunnen maken? Ik bedoel, daarvoor bevat het toch veel te veel subtiliteiten en tegenstrijdigheden?

Harco schreef:

nah, t is niet alleen dat je in een interview moet hebbe gezien dat ze t nie serieus nemen. ze nemen zich genoeg ook in de muziek zelf niet serieus. daar ist net te overdreven stom of absurd voor meestal.

Harco
Zoals RedLight het beschrijft, zou er niks veranderen aan de muziek: de insteek zou alleen veranderen.

En dat is precies hetzelfde wat ik hoor in mijn naaste omgeving. Mensen die niet van hiphop houden, diggen dit wel. Als iets slechte hiphop is, is het de Jeugd wel want rappen kunnen de drie heren niet.

Neem bijvoorbeeld een Datvindjeleukhè?, waar je nu mee dood wordt gegooid op de radio. Die lines van Wartaal over laffy taffy/nakkie nakkie/beetje brakkie zijn toch pure kleuterrhymes? Net als Faberyayo/bitches gratis mee yo. En dan gooien ze daar zo'n kutrefrein (of outro? Weet zo niet wanneer je dat stuk precies hoort) met één of andere vals zingende Fur. Natuurlijk weet ik dat het voor de grap vals in is gezongen maar dat neemt niet weg dat het gewoon pijn doet aan je oren. Een 50 Cent zou met een soortgelijk refreintje (qua tekst zou het ook makkelijk kunnen) in het Engels niet weg komen terwijl hij zichzelf en zijn ingehuurde derderangs R&B-zangeresje wél serieus neemt. Het is blijkbaar alleen de insteek waar het hem in zit.

Harco schreef:

de muziek zou wel veranderen, het zou, wanneer absurd of spottend bedoelt, niet zo overdreven zijn.

daarnaast zijn er ook nummers die niet opzettelijk dom zijn, maar gewoon serieus goeie electro-hiphop. dus niet gemaakt met de bedoeling om nou zo grappig te zijn, maar gewoon vermakelijk. de jeugd van tegenwoordig draagt niet uit dat hiphop ten alle tijden slecht is hoor.

vals klinkt vjeze in datvindjeleukhe trouwens niet vinnik maar dat terzijde.

Ploppesteksel schreef:
Die clip van Datvindjeleukhe

PS: Hoe kan ik de clip van Wopwopwop adden ?

Naar corrigeren dan helemaal rechts: audio/video, en dan de URL (link) invoegen

avatar van Ploppesteksel
Vergeef me maar ik zie het nog steeds niet ..
Elk stukje net effe afgespit en zie niets dat op een videoclip zou kunnen wijzen. Ik zie enkel meer & meer bij (gast)artiesten helemaal rechts..

En over dat als ze zichzelf serieus zouden nemen, dat het dan minder zou zijn.
Ja, ach, als je jezelf serieus neemt ga je heus geen rhymes als DJVT soms zingt, echt inzingen, neen.. Dat klopt gewoon niet, m.a.w. 't kan niet.
Fred Durst kan ook niet plots als een keigoede zanger met goede lyrics zonder 25 fucks uit de hoek komen, en 't zou bovendien ook niet meer Limp Bizkit zijn dan. Dus als Wiwa met gemeende lyrics komt, dan is het gewoon geen Jeugd meer, dan is het iets anders.

Edit: Thanks at Arrie voor het woord tabjes.

avatar van Arrie
Nee, je kijkt verkeerd, je moet naar de tabjes kijken. Als je op het tabje corrigeren klikt, verschijnt er naast dat tabje een nieuwe, genaamd Audio/Video.

avatar van Gyzzz
Harco schreef:

De enige overeenkomst die overblijft is dus nog de kleuterrijms. Zowel beats als stijl zijn bij 50 Cent 180 graden anders. En dóór die zo andere stijl, ga je die teksten vanzelf in een heel ander daglicht zien, en zo krijgt de JVT algauw ook op dat gebied een streepje voor.

Overigens ben ik het wat Wartaal wel betreft wel een beetje met je eens, dat vind ik dan ook veruit de zwakste schakel van de drie. Faberge en Vieze Fur wekken gewoon absoluut de indruk dat ze mijlenver boven wat ze rappen staan.

Troll + daaropvolgende berichten verwijderd.

Baltasound
Dit is geen rap. De teksten zijn slecht. Het slaat nergens op. Maar dat is volgens mij exact de bedoeling van de heren

Is het ook niet.
Teksten slaan uiteraard nergens op.
Maar het bevat wel de nodige 'SHINE'

avatar van Ploppesteksel
Vind je het dus slecht of toch grappig, Baltasound ?

EDIT: Lafferd dat hij is..
Kom maar op met die bezemwagen, MuMe-crew.

Hij kan het moeilijk beantwoorden, aangezien ik juist zie dat hij zich vandaag heeft uitgeschreven.

avatar van PaulieWalnuts
Poppekontje schreef:
Ik vind dit album al net zo geniaal als hun debuut, met als uitschieter Buma inh Mijn Zak.

Ik vind hun debuut bij nader inzien toch wel erg onsamenhangend, zeker in vergelijking met dit album. Dit is echt één album.

Harco schreef:

Je moet niet zo zwaar tillen aan het feit dat het op rap gebied geen topniveau heeft. Naast albums met pure rap is het prima om de jeugd te luisteren. Ik vind het album geniaal en die simpele rijmpjes die je aanhaalt doen mij juist ontzettend goed en geeft de tracks een lekkere flow.

geweldig, hij is nog beter dan Parels voor de Zwijnen!! Sommige nummers draait het duidelijk om de elektro/hiphop beats (Deze donkere jongen komt zo hard, buma in mn zak) en andere weer om de tekst (hollereer, wopwopwop). Maar juist deze combinatie maakt hem geweldig... gewoon opzetten en met een glimlach luisteren.

Bovendien verrijkt het mijn woordenschat nogal, zoals dat Hermes een sjalenzaak is en de whopperschuur natuurlijk

avatar van Ploppesteksel
Ik dacht toch echt dat het 'wolvenschuur' is ..

RedLightCityBoy
Eerst dacht ik altijd dat het Wopperschuur was, want dat zou beter passen bij de macie (Mc Donalds)...toen dacht ik Wolvenschuur omdat dat een cafe is in Amsterdam waar Fjezze Fur vaak is. Maar mijn 1e idee blijkt toch goed te zijn. Maar Fur zorgde wel voor de nodige verwarring.

avatar van bver
en Hermes is volgens mij een merk van sjaals en geen sjalenzaak....maar das vitten natuurlijk!

Met een sjalenzaak zwaaien is wel moeilijk inderdaad

avatar van bver
Ploppesteksel schreef:
Met een sjalenzaak zwaaien is wel moeilijk inderdaad

Hahaha, dat zou nogal een zicht zijn!

Heb dit album eerst een 2,5 gegeven, maar eigenlijk na een te klein aantal luisterbeurten. Na een paar keer meer beluisteren krijgt het toch een dikke ster meer en wie weet komt er nog wat bij.
Enige grote minpunt vind ik dat de outro's minstens een minuut te lang duren waardoor de verveling bij elk nummer om de hoek komt kijken.
Voor de rest: vette beats en grappige teksten ( degene die ik begrijp tenminste ). 3,5* dus!

hmm ik heb het toch maar eens opgezocht, maar zelfs de lyrics sites zijn het er niet over eens:
LyricSpy zegt Wolvenschuur, 6Lyrics zegt Whopperschuur.

moeilijk moeilijk. maar Viezze to the Fur kennende, zal die dit vast zo bedoeld hebben. MIsschien een soort combi ofzo?

en Hermes is sowieso een sjalenzaak (in Zurich kwam ik er langs, vandaar) maar het zal ook een merk zijn ja

avatar van BoordAppel
Natuurlijk zegt hij whopperschuur. Dat is nogal duidelijk.

Rene1979
Alle beats op dit album passen bij de jeugd lekker vrolijk en net zo serieus als hun lyrics...Toch blijf ik de jeugd zwaar vernieuwend vinden...En scheiden ze zich af van de gemaakte rappertjes...
Ik kan niet anders als dit album een 5 geven...
Dit is alsvolgt opgebouwd

Beats 5
Lyrics 4 (kan er erg om lachen)
Orginaliteit 5

Dus een 5