Massive Attack - Mezzanine (1998)

Pop / Electronic

9. Mezzanine (5:54)
  10. Group Four (8:13)

11. (Exchange) (4:08)

met Horace Andy

12. Superpredators [The Mad Professor Remix] * (5:16)
  13. Metal Banshee [Mad Professor Mix One] * (5:49)
  14. Angel (Angel Dust) * (6:04)
  15. Teardrop [Mazaruni Dub One] * (6:05)
  16. Inertia Creeps [Floating on Dubwise] * (6:05)
  17. Risingson [Setting Sun Dub Two] * (4:53)
  18. Exchange [Mountain Steppers Dub] * (5:44)
  19. Wire [Leaping Dub] * (5:21)
  20. Group Four [Security Forces Dub] * (8:14)
tuktak
gedateerd, air klinkt hedentendage veel beter dan dit album. leg moon safari (ook 1998) naast deze plaat, en iedereen kan het verschil duidelijk horen in het geluid. moon safari is beter, voller en mooier geproduceerd. je kan vinden wat je wilt, maar niet dat dit album niet gedateerd is. want dat is het duidelijk wel. beetje matige samples. alleen teardrop en dissolved girl kunnen wat dat betreft de tand des tijds nog een beetje doorstaan. dit album was goed toen het uit werd gebracht, en het bevat een lekkere sfeer, maar gedateerd is het wel.

avatar van orbit
Wat muziek betreft niet. De muziek hier is intens en redelijk tijdloos. Matige samples? Die geniale sample van 10.15 op Man Next Door? Past nog beter hier dan op het oorspronkelijke nummer!

Air is gewoon oubakken loungemuziek voor afterpill people die even willen chillen en de leegheid in hun hoofd voelen. Het enige wat er briljant aan is, is de naam die ze voor zichzelf hebben gekozen Echt meer jaren 90 en gedateerder dan die lounge kan ik ze niet bedenken hoor.
Leuk dat je daar 10 jaar geleden hip mee liep te wezen, maar de electrowereld heeft sindsdien wel even verder gedraaid.

avatar van Mimo
Heb je 10000Hz Legend wel eens gehoord van Air? Dat kun je onmogelijk loungemuziek noemen.

Ik ben het trouwens niet eens dat Moon Safari beter is dan Mezzanine, Mezzanine is een tijdloze klassieker die niet gedateerd klinkt en Moon Safari vind ik zelf verreweg de minst uitdagende en veel te lichtvoetige plaat van Air

avatar van Schizophrenia
HA Gelukkig ben ik niet bekend in de Trip-hop/Electromuziek Dus ik kan van allebei de albums genieten. Ik snap jullie hele probleem niet, zowel Air als Massive Attack hebben de tand der tijd doorstaan. Anders stonden jullie hier niet te discuseren!

Sorry dat ik er ineens bij in kom

avatar van orbit
Nou, dat er een groep mensen is die Air verward met goede muziek of er zelfs meer in zoekt dan er evidentelijk inzit, is wat anders dan dat het de tand des tijds heeft doorstaan. Ik ben redelijk goed thuis in de wereld der electronica, en Air was destijds al een flauw commercieel truukje.. maar dat heeft zijn glans toch echt helemaal verloren (als die het al had). MA maakt daarentegen buitengewoon grillige en intense muziek, dat heeft niets met die strandjes in Bloemendaal te maken waar de nostalgische twintiger zich waant bij het beluisteren van Air

tuktak schreef:

goh

ik zet vanavond nog m'n densen setje met amphion speakers bij het grof vuil.... want ik hoor het niet.

Sstttt
tuktak schreef:
Gedateerd, Air klinkt hedentendage veel beter dan dit album. Je kan vinden wat je wilt, maar niet dat dit album niet gedateerd is.
Gedateerd of niet, Mezzanine is al jaren mijn all-time-favoriete album. Nu, 10 jaar later, draai ik dit meesterwerk van Massive Attack nog steeds met de regelmaat van de klok. En Moonsafari van Air?? Die ligt al jaren in een vergeten hoek onder een heel dikke laag stof.

Moon Safari is Franse vintagepop.
Mezzanine is tripgoth.

Heeft niks met elkaar te maken.

Einde discussie.

tuktak
voor de mindere lezers onder ons...het ging hierbij niet om de muzieksoort en het vergelijk hierin, maar om de productiekwaliteit.

avatar van berwt
Zal ik ze eens vergelijken?
Moon Safari was vroeger goed, Mezzanine was vroeger goed.
Moon Safari is nu nog goed, Mezzanine is nu nog goed.
Laat er ons nog Madonna's Ray of light en Clandestino van Manu Chao bij halen, ook van die tijd:
Ray of light was vroeger best te pruimen en Clandestino was echt wel leuk om horen. Ray of light is nu nog best te pruimen en Clandestino is nu nog leuk om horen.

Gedateerd klinken betekent voor mij enkel dat je hoort dat die lang geleden is gemaakt, niet dat die daarom slecht geworden of afgebrokkeld of zo is.
En voor mijn part mag je Mezzanine gerust vergelijken met een bord spaghetti, ondanks dat Mezzanine tripgoth is en een bord spaghetti...heu... vintagepasta of zo?

avatar van DjERRO
Productiekwaliteit is in mijn oren nog steeds behoorlijk goed. Zowel
Air als Massive Attack. In Ray of Light heeft Massive Attack de productie tot zich genomen als ik mij niet vergis.

Toendertijd was het echt een nieuw geluid. En vooral de oudere albums van Massive Attack, daarna kwamen enkele goede soortgelijken artiesten opzetten zoals Portishead, Air en een groepje minder bekenden, waar ook parels tussenzitten.
Mezzanine is natuurlijk nog niet zo oud, maar ook hier is duidelijk te horen dat dit vrij lang houdbaar is. Zo niet, eeuwig.

En luister is de andere albums van Air, kan nl. behoorlijk donker zijn en op een
heel andere wijze geproduceert. Sommigen neigen toch echt naar Massive Attack.

DjERRO schreef:

Portishead was er wel iets eerder dan Massive Attack hoor. Het debuut van MA reken ik dan niet mee, want daarop hadden ze nog een behoorlijk andere sound. Eigenlijk was dit album ook een nakomertje, want triphop was alweer over zijn top heen in '98. Beide bands komen trouwens uit dezelfde stad en hebben elkaar geïnspireerd, ik dacht dat dat wel een algemeen bekend feit was.

avatar van DjERRO
Yep , ze komen beiden uit Bristol.
En ik reken het debuut wel mee, misschien minder diepgaand als de rest, ik beschouw het als de voorloper van Triphop. Er zijn genoeg invloeden van overgenomen als je het mij vraagt. Op het debuutalbum staat natuurlijk ook 1 van hun eerste mooie clubplaat.
Dat was een verademing om dat tussen het oldschool geweld te horen in diverse clubs. Misschien waren ze niet eens de eerste die met zo'n clubplaat kwamen, ze waren i.i.g. ook in dat genre voorlopers. Ik weet niet wat ze in die tussentijd tussen album 1 en 2 hebben uitgevoerd, maar dat zal ongetwijfeld het productie werk van andere bandjes zijn. Of i.i.g. het meewerken daarvan.

Eigenlijk was dit niet het punt van discussie, het ging allereerst om de productiekwaliteiten. Maar ik denk dat veel luisteraars het nu nog steeds allemaal prima kunnen waarderen.

avatar van orbit
MA is opgericht in 1988, Portishead 1991.. het lijkt me dat één van de twee dus langer bestaat.
Daarnaast is niet alleen dit album 1000x beter dan alles van Portishead, maar Protection ook. Echt een trippy plaat met heerlijke soulinvloeden af en toe.
En dat iedereen die vastkleeft aan de 90s daft punk en medehype Air maar blijft waarderen is mij een raadsel, dat is toch overoverduidelijk ontzettend gedateerd. Daar kan je nu echt niet meer mee aankomen (alhoewel iets als Royskopp er nog wel een poging naar heft gedaan). Simpel gemaakte retro flutpop. MA heeft hiermee een tijdloos document gemaakt wat die hele jaren 90 rotzooi ver overstijgt. Het enige dat een beetje in de buurt komt is het debuut van Tricky, maar dat is iets te onevenwichtig.

Alsof Daft Punk hier iets mee te maken heeft.

Ik houd er verder over op, blijkbaar zijn jouw favorieten ver verheven boven de inferieure rest.

avatar van orbit
Daft Punk is ongeveer even spannend als Captain Jack.. maar ik vind dit buitencategorie ja, dat mag ik toch wel zeggen?
Dit mag wat mij betreft niet achteloos op één hoop worden geveegd met Portishead (waar het behalve de genre-aanduiding helemaal niet op lijkt!), laat staan andere 90s "grootheden" als Air, Daft of Rosoypp, etc.. Verder mag iedereen dat de meest verheven muziek ooit vinden hoor. Laat vergelijkingen alleen achterwege, die slaan kant noch wal.

Je doet net alsof de vergelijking tussen Portishead en Massive Attack zo raar is, maar ze komen uit hetzelfde stadje, uit dezelfde scene en Barrow van Portishead heeft nota bene met Massive Attack samengewerkt in het prille begin.

Laat vergelijkingen alleen achterwege, die slaan kant noch wal.

Jij begint hier over Royskopp en Daft Punk toch?

herman schreef:

Jij begint hier over Royskopp en Daft Punk toch?

Eigenlijk is deze hele pagina met discussie begonnen naar aanleiding van een lang verhaal van jou over Portishead dat klasses beter is dan MA (7 juni).
Ik vind Portishead dus nogmaals helemaal niet lijken hierop, ik vind het niet alleen kutmuziek, maar het lijkt hier gewoon ook verder helemaal niet op. Het zal best zijn dat ze elkaar kennen en uit dezelfde stad komen, maar dat is wel met meer bands het geval. Iets te mager om ze dan maar precies op elkaar te vinden lijken.
Air noemde ik bij wijze van grap, omdat mensen geneigd zijn die hele 90s scène adorerend in één adem te noemen, zoals uit meerdere reacties blijkt. Toen bleek dat mensen Air hier zelfs ook toe rekenen, brak mijn klomp enigzins (dat vind ik geen humor meer namelijk)

Die opmerking over Portishead ging alleen over het nummer Black Milk, niet over het hele album.

Natuurlijk lijken MA en Portishead niet exact op elkaar, maar er zijn toch ook wel wat muzikale gelijkenissen (sfeer, samplegebruik, zang, downtempo, jazzinvloeden, hiphopinvloeden). Overigens heb ik ook wel meer met MA dan met Portishead in het algemeen, maar meer op basis van het totale oeuvre en een geweldig concert dat ik van ze zag dan op basis van dit album.

avatar van Mimo
Air heeft na Moon Safari nog 3 albums uitgebracht orbit, beluister ze eerst even voor je ze afdoet als 90s rotzooi.

avatar van orbit
Ik heb een aantal andere platen van ze beluisterd, waaronder de Virgin Suicides soundtrack.. ze zijn het niveau daarin niet ontstegen. Uitermate flauwe muziek.

herman schreef:
Die opmerking over Portishead alleen over het nummer Black Milk, niet over het hele album.

Zang al ten eerste niet. Juist die jankerige stem van Gibbons is één van de redenen dat ik Portishead ongenietbaar vind. Verder kan je er je eigen dingen in horen, maar de samples en de gebruikte electronica en daarmee samenhangend de sfeer vind ik juist totaal anders bij MA, met name op deze plaat. Dummy staat bol van de cheesy samples en electronica (zoals dat spookhuis geluidje, wat absoluut NIET eng klinkt, maar irritant). Op Mezzanine is juist voor dusdanig goede samples gekozen en geluiden, dat het allemaal veel volwassener klinkt en ook de repetitiviteit te lijf gaat. Verder lijken sommige nummers bijna traditionele rocknummers, door het gebruik van de juiste gitaarsamples en het vloeiend gebruik ervan.
Omdat 50 cent en Eminem beide rappers zijn, zijn ze daarom toch ook nog niet gelijk aan elkaar? Ik vind dat je te kort door de bocht redeneert. Dat jij het hoort moet je zelf bepalen, maar ik zou niet weten waarop je dat baseert herman. Ik hoor hier niets van Dummy of die laatste plaat in terug.

avatar van Ceasar
Orbit, man, wat loop je je op te winden. Ja, Mezzanine vind ik een prachtig album. Maar Dummy en Moon Safari vind ik net zo prachtig. En klaarblijkelijk zijn nog zeer vele mensen het daar mee eens. Probeer toch niet zo drammerig je gelijk te halen. Jij vindt Mezzanine van de buitencategorie en alle andere hier genoemde artiesten komen volgens jou daar niet bij in de buurt. Nou, fijn. Dat is jouw mening. Mogen andere mensen een andere mening hebben? Als er één kort door de bocht redeneert dan ben jij dat wel met je gedram. Velen genieten nog steeds van Portishead (absoluut een genre-genoot van Massive Attack, en dus vergelijkbaar!) en Air (vind ik niet vergelijkbaar met Massive Attack). En als ze gedateerd klinken: so what? The Beatles, Elvis Presley, Mozart, Bach, The Stones etc. klinken ook gedateerd! Maar daar genieten nog dagelijks miljoenen mensen van. En mogen ze?
Relativeer een beetje, beste Orbit. Je bent niet verplicht naar Portishead en Air te luisteren maar respecteer wel dat andere mensen dat wel graag doen. Je mag beslist jouw mening geven maar stel niet dat dat de juiste is. Jij vindt dat Air flauwe muziek maakt maar dat wil nog niet zeggen dat ze dat ook doen.
Relax, man, en zet gewoon Massive Attack op en geniet en laat iedereen in zijn/haar waarde!

Tricky (Kid), Massive Attack en Portishead hebben allen hun roots in Bristol, en maken vergelijkbare muziek die ze het etiket Triphop geven.
Hell's Around The Corner van Tricky is zelfs op dezelfde sample gebaseerd als Glory Box van Portishead.
De samenwerking op Mezzanine was niet meer al te best, en het is ze gelukt om op een donkere manier hun frustraties tot muzikale uiting te geven.
Ook Portishead en Tricky wisselen dromerige muzieklijnen af met donkere geluidslandschappen.
Niks mis mee, ik vind het allemaal goed te pruimen.

herman schreef:

was Barrow niet studiotechnicus voor Massive Attack ?

avatar van Ceasar
Portishead en Massive Attack hebben destijds in ieder geval remixen voor elkaar gemaakt.

dix schreef:
Was Barrow niet studiotechnicus voor Massive Attack ?

Klopt, dat was ten tijde van Blue Lines.

herman schreef:

Da's een beetje curieus. Die andere sound (voor zover het verschil überhaubt zo groot is) werd toch wel degelijk door dezelfde mensen neergezet. Zo geredeneerd bestaat Radiohead langer dan de Nits.

Mezzanine is trouwens minder dan haar twee voorgangers een groepsproduct, maar meer het resultaat van het werk van 3D. Daarom zit er ook veel meer een doomy jaren 80 sfeertje aan, de man haalde zijn oude helden als Elisabeth Frazier van The Cocteau Twins erbij, kiest samples uit die tijd en laat ook de gitaar domineren. De voorganger Protection is in dat opzicht een veel interessantere, misschien niet beter maal wel minder eentonig.

Het trekken van een lijntje tussen Portishead en Massive Attack lijkt mij niet zo moeilijk, maar als je het benoemen van de verschillen zoveel belangrijker vind dan de overeenkomsten dan houdt het natuurlijk op.

avatar van orbit
Het trekken van een lijntje tussen de Stones naar The Beatles is ook niet zo moeilijk, maarja, sommige mensen blijven maar naar de verschillen kijken he..

orbit schreef:

trek dat lijntje dan eens ?