Massive Attack - Mezzanine (1998)

Pop / Electronic

9. Mezzanine (5:54)
  10. Group Four (8:13)

11. (Exchange) (4:08)

met Horace Andy

12. Superpredators [The Mad Professor Remix] * (5:16)
  13. Metal Banshee [Mad Professor Mix One] * (5:49)
  14. Angel (Angel Dust) * (6:04)
  15. Teardrop [Mazaruni Dub One] * (6:05)
  16. Inertia Creeps [Floating on Dubwise] * (6:05)
  17. Risingson [Setting Sun Dub Two] * (4:53)
  18. Exchange [Mountain Steppers Dub] * (5:44)
  19. Wire [Leaping Dub] * (5:21)
  20. Group Four [Security Forces Dub] * (8:14)
avatar van jellecomicgek72
Ongelofelijk goede plaat deze Mezzanine. Kende hiervoor alleen nog maar Blue Lines van Massive Attack door het nummer Unfinished Sympathy. Heel erg aparte sfeer heeft dit album, je wordt er als het ware helemaal ingezogen met als hoogtepunten Angel en Teardrop. Staat naar mijn mening geen een slecht nummer op deze plaat. Voor nu 4,5, kan nog hoger worden.

avatar van jellecomicgek72
Effe in m'n top 10 gezet deze plaat. Dit album heeft echt een ongelofelijk goede sfeer om zich heen hangen. Dit luister ik als ik thuis ben, op school wanneer de lessen saai zijn, in de tram/bus en wanneer ik wil uitrusten na een lange dag. Verhoging van 4,5* naar 5*!!

avatar van shimahero
I drop a tear when i hear this album

Kadafi
Heb deze nu dan toch eindelijk redelijk goedkoop in huis gehaald. Ik koop albums alleen als ik ze echt bijzonder waardeer (albums die ik met 3.5* of hoger beoordeel), waaronder dit grauwe, duistere Mezzanine. Via een tweedehands verkoopsite heb ik dus een originele hoes in bezit gekregen. Daarin zit de cd: die is knaloranje. Is dit een kopie of is dit het origineel? De kwaliteit is wel gewoon 1411 kb/sec lees ik af in winamp.

Dit klinkt toch nog net wat beter door die Bose boxen hier. Vooral de bassen zijn voller dan ooit tevoren.

avatar van Kill_illuminati
Die oranje disc is het origineel. Ik vond het wel humor toen ik het voor het eerst zag.

Kill_illuminati schreef:
Die orange disc is het origineel. Ik vond het wel humor toen ik het voor het eerst zag.

Bedankt =).

Ik heb hem ook in het oranje. Op latere drukken staat verder Black Melt ipv Black Milk, omdat de rechten van een sample niet gecleard waren. Daaraan zou je ook kunnen zien of je een origineel exemplaar hebt.

herman schreef:

Dan heb ik een origineel bemachtigd. De track die hier opstaat is 'Black Milk'.

avatar van Joren999
Ik heb dan ook een origineel, alhoewel ik hem pas dit jaar heb gekocht in een platenzaak. Mijn cd is ook oranje.

Gefeliciteerd!

Dankjewel

avatar van Don Cappuccino
Ik heb de CD ook oranje, tweede hands voor 4 euro gekocht!!

avatar van wibro
Ik heb er 6 euro voor betaald bij de FRS. Nu dit album voor de 4e keer aan het beluisteren maar ik moet hier echt aan wennen. Klinkt toch totaal anders als "Blue Lines". Mijn stem voor dit album stel ik daarom nog even uit.

avatar van DjERRO
Ik hoorde de meeste tracks voor 't eerst live in Utrecht (De CD was dacht ik nog niet uit volgens mij). Moet zeggen dat ik ook moest wennen, maar na dat gewen heb je iets voor eeuwig

avatar van andnino
herman schreef:

Ik heb hem dit jaar nog gekocht, niet oranje en met black milk erop. Voor nog geen 7 euro geloof ik. Kan er ook aan gelegen hebben dat het de Argentijnse release is.

avatar van wibro
Dit album vanavond weer eens beluisterd en ik moet zeggen dat het toch een stuk beter klinkt dan "Blue Lines". Aan dit album "Mezzanine" moest ik wel even wennen, dat wel. Het klinkt ook heel anders dan "Blue Lines" dat ik behoorlijk sfeerloos vond. Dat kan van dit album in ieder geval niet gezegd worden.
Mooiste nummers van dit album vind ik de opening "Angel" en de laatste twee tracks.

Blue Lines sfeerloos. Zelden zo'n warm, liefdevol album gehoord...

herman schreef:
Blue Lines sfeerloos. Zelden zo'n warm, liefdevol album gehoord...

Probeer deze dan eens.

Ik probeer hem al 12 jaar.

Maar dit is toch geen liefdevol album? Misschien dat Teardrop wel zo te beschrijven is, maar verder roept dit bij mij hele andere gevoelens op.

Nee, dat klopt wel.
Is eerder broeierig te noemen.
Liefde op een hete zomernacht, in de angst om betrapt te worden.

Broeierig inderdaad. Maar dat laatste vind ik dan weer niet. Eerder hartzeer.

Zit nog een paar nummers te luisteren voor het slapen gaan en als ik dan in Dissolved Girl (mijn favoriet van dit album) een regel als "i need a little love to ease the pain.." voorbij hoor komen...

Ik heb me verder niet echt in de teksten verdiept, dus misschien dat er ook wel wat vrolijkere dingen voorbij komen, maar deze regel blijft bij mij altijd hangen...

Ik denk trouwens dat mijn stem wel wat aan de lage kant is. Het laatste anderhalf jaar draai ik de eerste twee albums van Massive Attack erg veel en die zijn in waardering dan ook wat omhoog geschoten. Het zou me niets verbazen als dat hier ook nog gebeurt. Het is hoe dan ook een album dat me wel bezig blijft houden.

avatar van Mjuman
Voor mijn het magnum ops van Massive Attack - zo vaak draai ik dit album niet, maar telkens raakt het me: de broeierige dreigende sfeer, het gevoel van de nacht loopt op zijn einde en het wordt bijna ochtend - tijd om te gaan slapen.

En dat het broze, ijle Teardrop , het contrast van de zang van Liz en de de begeleiding.

Snap het wel dat er hier een m.n. aantal soulio's zijn die Blue Lines hoger aanslaan; dat is een hele fijne plaat uit de tijd dat Massive - vanwege -Desert Storm nog niet Attack aan deed, met een warmere sfeer; dat wordt voor een belangrijk deel bepaald door de zang van Shara Nelson. Dat soulelement is later wat vervaagd,al vinden we het een beetje terug op Heligoland.

avatar van Noere
Risingson vind ik echt bijna angstaanjagend ofzo.
Toy-like people make me boy-like. Echt wow.
Samen met Dissolved Girl en de titeltrack de grote favorieten.

bro
Heerlijk dromerige en meeslepende muziek waar ik op momenten zoals nu (midden in de nacht) moeiteloos 5* zou voor geven. Maar als het er werkelijk op aankomt blijft het steken op slechts 4*

edit: zie dat voor heel wat mensen dit avond / nacht-muziek is. Perfect begrijpbaar natuurlijk.

avatar van Noere
Perfecte seksplaat inderdaad.

bro

avatar van andnino
Nou ja, Black Milk is wel echt een extatisch nummer van jewelste, maar Teardrop lijkt me daar persoonlijk net iets minder geschikt voor.

bas1966
angel, teardrop en dissolved girl maken deze plaat al tot top 10 werk.
wat een goeie muziek maken deze jongens....

bas1966 schreef:
angel, teardrop en dissolved girl maken deze plaat al tot top 10 werk.
En dan heb je Group Four nog niet eens genoemd! Geweldig album inderdaad!

avatar van Arrie
Waarom staat Liz Fraser eigenlijk niet als gastartiest aangeduid?