Massive Attack - Mezzanine (1998)

Pop / Electronic

9. Mezzanine (5:54)
  10. Group Four (8:13)

11. (Exchange) (4:08)

met Horace Andy

12. Superpredators [The Mad Professor Remix] * (5:16)
  13. Metal Banshee [Mad Professor Mix One] * (5:49)
  14. Angel (Angel Dust) * (6:04)
  15. Teardrop [Mazaruni Dub One] * (6:05)
  16. Inertia Creeps [Floating on Dubwise] * (6:05)
  17. Risingson [Setting Sun Dub Two] * (4:53)
  18. Exchange [Mountain Steppers Dub] * (5:44)
  19. Wire [Leaping Dub] * (5:21)
  20. Group Four [Security Forces Dub] * (8:14)
En Horace Andy ook niet?

avatar van Arrie
Ik heb het maar gecorrigeerd.

Beter

bas1966
draai verzamelingetje (veel van dit album) grijs laatste weken.
wat een goeie band is dit; echt genieten. black milk, exchange, angel, dissolved girl en vooral het nummer teardrop; lekkerrrrr.

avatar van jassn
Ik heb juist het laatste album van Portishead in mijn top 10 gezet , dus dacht ik laat ik maar eens kennis maken met die andere triphop grootheid. ik heb alvast een goeie eerste indruk.

avatar van sinterklaas
Na een paar albums die ik vroeger had ondekt beschreven te hebben, nu eens wat muziek die ik de afgelopen jaren heb ondekt.

En Massive Attack heb ik laat ondekt, erg laat zelfs (september 2010) ik kende de naam nog wel maar heb me er niet echt in verdiept. Ik leerde de muziek kennen met nummers als Disolved Girl en Risington op youtube te vinden. Dat laatste had ook een vrij enge clip en de muziek bleef gewoon in me kop zitten. Een week later deze gekocht samen met 100th Window en wil je Massive Attack ondekken? Begin dan met Mezzanine. MA is zeker geen standaard Electronicje, maar de mannen 3D en Daddy G zijn gewoon behoorlijk creatief bezig en eigenlijk kan je MA maar moeilijk een genre geven omdat er echt zo ontiegelijk veel inzit. Mezzanine is ook erg donker en umheimlich op vele momenten. De openingsnummer Angel is al zeer geslaagd en ik moest gelijk al denken aan verschillende deuntjes uit de film "Lek". Het bouwt allemaal rustig op maar naderhand gaan de gitaren en de andere ritmes erdoorheen dringen en kan je niks anders verzinnen dat dit gewoon echte filmmuziek is. Het daaropvolgende nummer Risington is ook de hoogvlieger van de plaat, en met dat nummer heb ik Massive Attack ook voor het eerst leren kennen (naast Dissolved Girl) Het begint al goed met die wolvengeluid en daarna gaat de drumspel en de donkere umheimliche achtergrondgeluiden erdoor heen spelen. De getergde stem van 3D met vele kippenvelverwekkende pauzes. En vervolgens is het Daddy G's beurt. Fantastisch. Het nummer explodeerd al helemaal met die stevige gitaarklanken in de helft. En dat weet het toch een erg stoer maar mysterieus nummertje van te maken. Teardrop is ook een fijn rustig nummertje en het lijkt wel een beetje op een soort van volksmuziek met dat snaarinstrument. Maar ook deze is lekker donker en onheilspellend en die vrouwenzang erdoorheen weet het wel af te maken. Het nummer gaat ook van het onrustige naar het rustige en deunt lekker door. Inertia Creeps is ook bijzonder, dat begint een beetje met kindergeluidjes en naderhand word het nummer overspoeld met groovy Arabische ritmes en de dreigende zang van 3D. Naderhand word het nummer ook al dreigender en ongemakkelijker. Exchange is weer een relaxte nummer dat begint met een soort van jaren 50 doowap achtig concertje, gevolgt door een stevige beat dat een beetje afwisseld. Het nummer is zeer rustgevend, is zelfs een beetje jazz in te bekennen, maar ook deze heeft hier en daar een duister kantje. De daaropvolgende nummer Dissolved Girl is ook ijzersterk, en ook de eerste nummer waar ik Massive Attack mee heb leren kennen. Het begin is al helemaal heerlijk, eerst die onheilspellende brommende alarm achtige geluid, gevolgt met lichte gitaarspel en dat onheilspellende brommende bas. Met daarnaast een zorgelijke vrouwenzang erdoor. Ook hierin laat Massive Attack zich weer van de duistere kant zien, naderhand word het nummer al dreigender en is er storm opkomst met die gitaargeluiden. Man Next Door lijkt dan weer een beetje een lichtpuntje te zijn, ook met een sample van The Cure en de mooie manier hoe Andy het zingt. Ook hier zitten er vele verrassingen in, ook waneer we het introtje van 10:15 Saturday even anders te horen krijgen in het tussenspel. Black Milk is ook weer een fantastisch duister nummertje, dat lekker aan een stuk door deunt, vooral de ultraduistere orgelachtige geluid ertussendoor maakt het al extra spannend. Ook weer prachtig gezongen door Fraser. Je zou eerst denken aan een Love Song, maar dan zeker er wel eentje met een duistere kant. De titelsong Mezzanine is ook fantastisch, weer lekker donker en 3D en daddy G weten er weer subtiel en stijlvol op los te mompelen. Ook barst deze weer van de vele duistere tonen. Naderhand gaat het ook een beetje de rockende kant op. En dan de laatste: is gewoon hetzelfte als nummer 5 maar dan met de zang van Horace Andy erdoor heen.

Maargoed, ik was gewoon zeer verrast bij deze groep. En ik altijd denken dat MA niet zoveel voor zou stellen. Had ook al gelijk me mond gespoeld toen ik de muziek ondekte. Mezzanine is gewoon een schitterend, creatief, donker en stoer album en ik neem gewoon me petje af voor Del Naja en Marshall. Ook de albumcover zegt al genoeg. MA houd het in ieder geval niet bij 1 genre dat is al duidelijk. Een klassieker die gewoon tijdloos en altijd modern blijft. Al zijn we 100 jaar verder!

avatar van Vortex
Ongelooflijk goed album, lekker veel bas en lange uithalen.
Maar ik vind dit album af en toe vrij langzaam. Met name het laatste deel, ongeveer nr.8 t/m 11, zakt het allemaal nogal in.

Zijn er andere enigzins vergelijkbare albums van Massive Attack die wat sneller zijn met meer tempo erin?

typisch, ik heb juist het gevoel dat het begint los te barsten bij nummertje 8, vooral duisterder, donkerder, grimmiger, vooral het 1 na laatste nummer is voor mij het hoogtepunt van de plaat

om daarna relaxed af te sluiten met 11

avatar van Vortex
Malle schreef:

om daarna relaxed af te sluiten met 11

Ja het wordt wel intenser en donkerder naarmate het einde van dit album nadert. Maar het blijft allemaal wat langzaam en tam wat tempo betreft.
Eigenlijk zou ik deze op LP moeten hebben dan kan ie even op 45 toeren

Hoe snel, langzaam, intens, duister of vrolijker vind je deze in vergelijking met Protection of 100th Window? (dus de albums voor en na deze)

avatar van orbit
Vortex schreef:
Ongelooflijk goed album, lekker veel bas en lange uithalen.

Het debuut is wat sneller, maar voor tempo zul je toch andere acts moeten hebben denk ik.

Vortex schreef:

Eigenlijk zou ik deze op LP moeten hebben dan kan ie even op 45 toeren

Die ervaar ik wat frisser, positiever, en een graadje minder dan deze

avatar van My Addiction
Is het normaal dat ik hier amper naar kan luisteren? Na 2 minuten van Risingson zet ik het af, gewoon omdat het me echt niet kan boeien... Ik vind dit erg ontoegankelijk, wat is het beste om mee te beginnen om deze groep te kennen? Want ik wil echt weten wat er zo goed aan is, want bij een vriend van mij, met ongeveer dezelfde muzieksmaak, staat Massive Attack nr1 in zijn Last Fm..

avatar van Chameleon Day
Ik zou beginnen met 'Protection', het tweede album. Die is heel wat luchtiger dan dit album. Probeer daarna deze maar weer eens, bij voorkeur na twaalven 's nachts.

avatar van Harderwiek
Voor nu 4 sterren. Wat een heerlijke muziek, wel wennen, maar heb het idee dat dit zeker gaat groeien.

avatar van Weirdo Wizzy
Als ik My Addiction was zou ik gewoon beginnen met Blue Lines. Toch de meest toegankelijke denk ik maar wel echt een klasse album hoor met heerlijke nummertjes als Safe From Harm en Unfinished Sympathy. Als je een goed beeld van Massive Attack wil hebben gewoon eerst Blue Lines dan Protection en dan Massive Attack lijkt mij het beste

avatar van VanDeGriend
Als ik My Addiction was zou ik Massive Attack links laten liggen. Als je Mezzanine, of beter bepaald Risingson, echt niet aan kunt horen, dan ga je ook met het andere werk niet veel plezier beleven. Ja misschien de genoemde hitjes, maar dat is het dan ook wel.

avatar van Hans Brouwer
My Addiction, je moet een bericht van een moderator (zie hierboven) niet altijd serieus nemen!

Mijn eerste ingeving was ook dat My Addiction Massive Attack maar beter kon overslaan: afgaande op zijn top 10 houdt hij toch vooral van traditionele pop/rock en helemaal niet van electronic. Maar die 5* voor Mount Kimbie suggereert toch weer wat anders.

avatar van LucM
Mezzanine is nochtans niet minder toegankelijk dan dEUS of Neutral Milk Hotel. Misschien het debuut Blue Lines uitproberen of deze laten liggen en na een tijd opnieuw beluisteren (doe ik vaak met albums die niet meteen willen inslaan).

avatar van My Addiction
Ik hou erg veel van electronica hoor Herman Kan heel erg Burial, Trentemöller, Baths, ... waarderen... En ik hou ook wel erg van unieke muziek zoals Moby, Arsenal, ... Dus ja, ik begrijp niet hoe dit me niet kan boeien Ik zou graag horen wat er zo goed aan is .. :/

als je het na 2 minuten afzet kan je het ook niet beoordelen natuurlijk

neem de tijd zou'k zeggen, soms heeft een plaat dat nodig

avatar van Mandylion
Wat ik er goed aan vind, zijn denk ik vooral de sfeer, spanning en mooie details. De muziek heeft heel veel in zich (is met erg veel verschillende woorden te omschrijven) en combineert verschillende genres op een erg mooie manier met elkaar. En het klinkt apart en gewoon lekker! Vind ik dan Maar kijk maar eens rond bij dit album, er zijn veel mensen die in hun stukjes vertellen wat ze er goed aan vinden

Zoals bijvoorbeeld de heerlijke donkere sfeer die erop hangt. Misschien dat 't wel iets is om in het donker te luisteren? Het luisteren van dit album is bij mij altijd al een groot succes, maar al helemaal in het donker

avatar van Hans Brouwer
My Addiction schreef:
Ik zou graag horen wat er zo goed aan is....
Op 25 november 2007 heb ik een bericht geplaatst waarin ik de bespreking van "Mezzanine (1998)" uit de Nieuwe Revu citeer. Moet je maar eens lezen, het bewuste citaat zouden mijn eigen woorden kunnen zijn.

My Addiction schreef:

Je zegt dat je hem na 2 minuten al hebt afgezet, misschien is het een idee om eerst eens het hele album te luisteren.

avatar van My Addiction
Nu heb ik al heel het album beluisterd Het was zwaar maar het ging. Ik denk dat ik dit een paar maand aan de kant ga laten liggen. Kan misschien dan nog goed worden en in de tussentijd valt er toch nog vanalles te ontdekken

avatar van Ceasar
Dat zou ik niet doen. Gewoon even doorbijten en dus nog maar eens opzetten (en nog eens, en nog eens, en.....)

avatar van Arrie
Wat een onzin. Als je zoveel moeite hebt om ergens doorheen te komen, kan je beter wat anders opzetten.

avatar van Harderwiek
Met andere woorden jezelf dwingen tot je het goed vindt

Yup. Ik spreek uit ervaring; soms helpt dat wel