Kanye West - The College Dropout (2004)

Label: Roc-a-Fella

5. I'll Fly Away (1:09)
  6. Spaceship (5:24)

met GLC en Consequence

7. Jesus Walks (3:13)
  8. Never Let Me Down (5:24)

met Jay-Z en J. Ivy

9. Get Em High (4:49)

met Talib Kweli en Common

10. Workout Plan (0:46)
  11. The New Workout Plan (5:22)
  12. Slow Jamz (5:16)

met Twista en Jamie Foxx

13. Breathe in Breathe Out (4:06)

met Ludacris

14. School Spirit Skit 1 (1:18)
  15. School Spirit (3:02)
  16. School Spirit Skit 2 (0:43)
  17. Lil' Jimmy Skit (0:53)
  18. Two Words (4:26)

met Mos Def, Freeway en The Harlem Boys Choir

19. Through the Wire (3:41)
  20. Family Business (4:38)
  21. Last Call (12:40)
avatar van thomzi50
Heb het album toch maar verlaagd naar vier sterren. Het blijft een erg sterke plaat, maar ik vind Kanye West geen wereld m.c. Dat heb ik nooit gevonden, maar ik stoorde me er nu iets meer aan. Een nummer als Slow Jamz is niet helemaal aan mij besteed, het eindnummer vind ik wel erg lang doorgaan, verder is het redelijk eentonig en bv. The New Workout Plan vind ik totaal niet grappig - terwijl het wle zo bedoeld lijkt. Een geweldige plaat blijft het, maar ik stoorde me nu net wat meer aan alles dan voorheen. 4*

Jamaican
Top album . Vroeger vond ik Kanye West helemaal niets, zijn stem vond ik nogal irritant. Vorige week was ik in de winkel om een album te kopen en heb ik deze gekocht omdat er anders niet veel was en ik dit album toch eens wou beluisteren omdat er zoveel posiftiefs over wordt gezegd. Ik heb er zeker geen spijt van. De beats zijn allemaal van hoog niveau en gastartiesten zoals Talib Kweli, Jay-Z, Common, ... vullen Kanye West mooi aan zodat het nooit ergens saai wordt. De teksten zijn degelijk maar zeker niet van het allerhoogste niveau. Het is vooral een album die goed wegluistert en je altijd wel kan draaien.

Favorieten: Jesus Walks, Never Let Me Down, Get 'Em High & Slow Jamz, de rest is ook goed en van hetzelfde niveau.

4,5*, als er niet zoveel skits hadden op gestaan kon dit misschien wel een 5 worden.

FuckFace
Wat een album! Het heeft geen zin om al m'n favorieten (buiten die klote intro) op te noemen, want dat heeft iedereen al gedaan. Wel wou ik even kwijt dat ik dit een prachtig album vind. Akkoord, op sommige momenten komt hij zeer arrogant over, maar ik zie dit als zijn handelsmerk. (Eerlijk is eerlijk, zelfs diegenen die niets van hem moeten hebben, moeten toegeven dat hij het inderdaad waargemaakt heeft.) Hij zegt trouwens dat hij z'n arrogantie gebruikt als wapen tegen al diegene die altijd zeiden dat hij er niet zou komen. Zo pakt hij ze terug zeg maar. Desondanks komt hij soms echt gevoelig ?? ( ik weet er het juiste woord niet voor) uit de hoek en laat hij ons meekijken in zijn leven en carriere, ook al liep dit niet altijd van een leien dakje... Als ik het goed begrijp, heeft hij een zwaar auto ongeval of een ziekte voorgehad (Through the Wire). Daarnaast komt hij ook ongelooflijk grappig uit de hoek, of hij z'n teksten nu zelf schrijft of niet, met als alltime favourite: "'Oh my god, is that a black card?'I turned around and replied, why yes but I prefer the term African American Express.
Besluit: Vette plaat, die wel enkele luisterbeurten nodig heeft, want de eerste keer hoorde ik ook alleen maar die funky beats, maar later toen ik echt naar de tekst luisterde, pakte dit album me echt.
4.5

cortez
Weet dit album perfect te waarderen. Kanye's raps,
daar valt wat over te zeggen, persoonlijk vind ik z'n tekort
aan talent als mc eigenlijk niet storend in deze CD. Het
blijft namelijk interessant , niet omwille van z'n skills maar
omdat het gewoon leuke teksten zijn, of omdat hij ze dan
toch goed brengt op zijn typische manier.
Skills zijn dan wel weer terug te vinden bij de gastmc's.
Man man, wat komen Jay-z (nochtans geen fan), common of Talib toch goed!

'Het' sterke punt van deze CD vind ik hoe dan ook de
producties. Kanye brengt een heel boeiende mix van hiphop, pop en vleugjes klassiek en koormuziek.
Veel tracks doen overigens erg episch aan ...
Uiteraard door de opbouwende structuur van de nummers. Iets wat ik vaak wat mis in hiphop; uitgedachte songstructuren in het algemeen dus.

Omdat ik me op de koop toe kan inleven in een song als
Through the Wire raakt het me ook persoonlijk, waardoor ik dit gewoon een 5 geef en een plaatsje in m'n top 10.

een CD die ik altijd kan beluisteren.

avatar van Timo710
Ik ben het zeker eens met cortez, Kanye West spitt dan niet snel als Twista, en hij is niet vindingrijk als Talib Kweli, maar zijn albums zijn toch echt een soort boek, hij zet echt een zweer neer op tracks als Spaceship, En op een track als New workout plan komt er een soort verhaal naar boven, iets wat andere MC´s eigenlijk nooit doen, en dat is wat ik zo leuk vind aan Kanye, goede beats, en leuke teksten.Een album dat je kan opzetten, en gewoon de hele dag opnieuw laten afspelen, terwijl je gewoon doorgaat met je leven.

Een van de eerste hiphop albums die ik echt helemaal grijs heb gedraaid, heerlijke beats en goede gast rappers.
Hij mag dan de laatste tijd een beetje last hebben van grootheidswaanzin ( check zijn interview met mtv van afgelopen week) als zijn volgende album net zo wordt als deze en Late Registration mag hij wat mij betreft denken dat hij de nieuwe Messias is!

Wat een geweldig album, weinigen die zo'n "constante" lekkere hip-hop brengen! Veel leuker als al die ultrastoere "gangsta's"!

Heerlijk album, vrijwel alle nrs zijn top. Lekker afwisselende nummers waardoor het toch een compleet album is. Wel irritant vind ik de skits, maar aan de andere kant komt er zo wel een verhaal in z'n album.

C.J. Slob
Wat een heerlijk album levert Kanye West hier af! Ik ben een enorme fan van zijn producties. Dat de raps misschien wat minder zijn mag voor mij de pret niet drukken, het klinkt echt heerlijk slick en het album is gewoon af.
Ik kan dit album evenals zijn opvolger echt waarderen. Mijn ouders zijn niet echt fan van Hip-Hop maar de producties van Kanye West kunnen ze echter wel waarderen. Vandaar dat ik deze plaat thuis vaak heb opstaan en hem werkelijk grijs heb gedraaid.

Kanye West - College Dropout 4.5 *

JustaRascal
Beats zijn leuk. Heel erg leuk zelfs. Maar ze rap skills vind ik maar niks.

Oyver
Leuke skits, leuke teksten en goede beats. Gastartiesten doen het hier heel goed. Talib Kweli maakt 'Get 'Em High helemaal goed met zijn rap, door talib toch een van de betere nummers.
Family Business is een supertrack en de rest is allemaal gewoon goed in het gehoor, niet uitstekend daarom niet de volle punten, maar goed genoeg.

avatar van T37king
Heel goed deze van kanye net als die andere allemaal, ik vind dat kanye gewoon een van de beste rappers is

jorisje123456
Ik vind het toch een geweldig debuut voor een rapper waarin niemand geloofde... Two words is mijn absolute favoriet, geweldige flow gewoon

Spijtig van de skits enzo maar die laat ik gewoon weg in my iTunes lijst

Social_Mask
Het album begint met een redelijk intro, niks bijzonders. Dan komt er een leuk nr, wel iets te kinderlijk soms. All Falls Down is het eerste sterke nummer. Prachtig gezongen. I'll Fly Away is ook erg mooi. En dan het beste nummer van het album... Jesus Walks Wát een beat, wát een teksten!!! Kanye mocht wel wat meer rappen. Vooral het refrein vind ik zó mooi... Geniaal nummer. Het nr met Jay vind ik ook best sterk. Beide rappers komen goed. In Get Em High had ik wat beters verwacht van Kweli, het is wel goed, maar niet wat ik van hem gewend ben. Common komt dan wel erg sterk. Slow Jamz vind ik toch wat zwakjes. Wel leuk idee om als ze 'het' snel wilt, Twista begint te rappen. Ook doet het volgende nr me vrij weinig. Nr 14-17 vind ik echt geweldig. Die skits voegen wat toe, en ik vind het zeer goed bedacht. Mooie verhaal. Echt vet. Daarna komt een nr met Mos Def, en ook dat is een zeer goed nummer. Maar Through the Wire vind ik dan weer matig. Al is Family Business erg lekker. Heerlijk soulvol. Last Call vind ik dan weer niet veel bijzonders. Hij praat ook veeel te veeel. Ik kon het echt niet uitluisteren.

Kanye vind ik toch wel een wat irritante rapper, maar dit album is toch wel redelijk goed. Vooral de producties, op een paar nrs na dan. Kanye heeft goede teksten, maar zijn stem wordt na een tijdje teveel. Gelukkig maken de producties dat wat goed.

Het album ligt tussen 3,5* en 4*. Ik vind dit beter dan zn 2de, daar
waren er teveel nrs die me niks deden. hier heb ik er niet zoveel.
Jezus walks is zo een goed nummer, echt geniaal. Hij mocht wel wat meer rappen, maar zo geniaal geproduceerd. zijn beste nr. Een 4* vind ik wat te hoog, dus voor nu 3,5*. Zulke beats verdienen toch wel een betere rapper vind ik. Goed album, had ik niet verwacht om eerlijk te zijn.

Social_Mask
Nogmaals voor Jesus Walks. Dat nummer, en vooral het refrein, raakt me zó erg!! Geniaal gewoon. Om even heel eerlijk te zijn, dat nummer maakte me toch wel emotioneel ..

avatar van dusso
Prachtig album. Zeker een top 10 album. Ik vind dat aardig veel mensen hem onderschatten, omdat hij toch commercieel is. Maar vind dit zeker z'n beste album tot nu toe. Last registration vind ik ook nog wel dope, maar z'n laatste album graduation vind ik echt helemaal niks.

Maar een 4,5* voor dit album.

Dit vindt ik zeker z'n beste album.
Vooral Jesus Walks is een geweldig nummer, zeker de beste.
De rest van de tracks zijn ook erg goed, en de beats zijn ook goed!
De gastartiesten, met name Talib Kweli, maken dit album compleet.
4 Sterren.

avatar van J.M.
Laatst weer geluisterd en ik blijf dit gewoon een top album vinden, het is de 4,5* helemaal waard. Ik vind vooral de teksten op dit album erg sterk. Alleen het middenstuk vind ik iets minder met nummers als workout plan en slow jamz, voor de rest staan er geen mindere nummer tussen.
De uitschieters voor mij zijn toch wel:
-All Falls Down
- Jesus Walks uiteraard
-Never Let Me Down
-Family Business

Maar andere nummers ook top

Chriss
Dit is zeker Kanye's beste album, al vond ik toen Graduation net uit was die ook wel erg dichtbij komen maar voor als nog is deze toch wat beter. En werkelijk voor "The Last Call", geniale beat en dat hele verhaal, respect!

avatar van Reijersen
Prachtig! die positieve hiphop van Kanye West. Heerlijk lollig tot bangend serieus. Er staan zoveel toptracks op dit album dat het moeilijk wordt de favorieten uit te kiezen. Elk nummer knalt er vol in en Kanye rapt heel erg relaxed.

4,5 ster.

Tag
Sterk, maar sommige nummers gingen me na een tijdje wel vervelen. De producties zijn heerlijk en de beat van Last Call is super. Een zeer lang nummer inderdaad maar ik luister hem best goed weg.
Blij dat ik deze in m'n collectie heb, een echte aanrader!

rico-bballer
Dit is goed!! Zeker de top van commerciele hiphop ik lig tegen de 4,5 aan. Ik vind alleen dat jay-z die heerlijke beat zo erg verkloot met die verse van hem op never let me down. Stem komt later

rico-bballer
Ik kwam tot de conclusie net geen 4,5 te geven en de rede daarvan is The knew workoutplan verschrikkelijk nummer.
Dit album word gedragen door geweldige producties en aardige raps. 3,5 raps 5 producties raps gelden voor mij iets zwaarder dus rond naar beneden af. dat is een 4*.
Verder zijn de skits niet boeiend maar dat vind ik niet erg geen last van. Nummers als all falls down en jesus walks schieten erboven uit, en ik moet zeggen dat ik de beat van never let me down 1 van de beste ooit vind.
Al met al heel goed album met een dikke 4 sterren.
Favorieten: All falls down, Get em high, Jesus walks, Breath in Breat out (nostalgie )

avatar van TheFunkyM
Ik geef dit album een 4,5*
De Skits zijn grappig en ik vind dat het album goed samenhangt.
Verder vind ik alle nummers erg lekker en dan vooral: Never let me down en Family Business

avatar van Carolaah
Best album van de West collectie. Die Graduation net achter zich laat, omdat het qua lyrics gewoon beter in elkaar zit.

Alleen Breath in, Breath out, vind ik echt nergens naar klinken.. Die hadden ze eraf mogen laten

avatar van Timo710
Dit album blijf ik dope vinden, kan hem helemaal meezingen . Als 1 geheel gewoon pracht. Jammer dat Kanye dit niveau niet meer weet te halen op Graduation. . Het grootste pluspunt is gewoon dat dit een CD van 75 minuten is waar je geen enkel filler-moment op tegenkomt.

avatar van Zjapp
Ik kom uit bij een voorlopige 3,5* voor Kanye West's debuutplaat. Ik vind hem één van de betere producers van de afgelopen jaren. Dat gegeven bevestigd hij op deze plaat voor mij. Alleen vind ik zijn kwaliteiten als rapper maar zeer matig. Spijtig, anders had dit zeker een hogere score gekregen. Favo's: All Falls Down, Spaceship, Jesus Walks en Get Em High.

Ik was van plan om dit wat af te breken, maar ik ben nu eens aan het luisteren naar zo een jaartje, en uhm oké... Het blijft wel behoorlijk zot, amai. I rest my case

Een 4

Chriss
Ik herzie mijn stem, en verhoog hem. De laatste tijd ben ik dit album weer veel aan het draaien en ik vind hem echt Geniaal met een hoofdletter 'G'. Alle nummers scoren makkelijk hoger dan een voldoende en de skits zijn zeer komisch. Verhoog m'n stem dus maar tot het ultieme: 5*

jorisje123456
Verhoogd naar 5* voor een heerlijk feel-good album dat op geen moment verveelt of melig wordt. Geniaal, geweldig.