Kanye West - The College Dropout (2004)

Label: Roc-a-Fella

5. I'll Fly Away (1:09)
  6. Spaceship (5:24)

met GLC en Consequence

7. Jesus Walks (3:13)
  8. Never Let Me Down (5:24)

met Jay-Z en J. Ivy

9. Get Em High (4:49)

met Talib Kweli en Common

10. Workout Plan (0:46)
  11. The New Workout Plan (5:22)
  12. Slow Jamz (5:16)

met Twista en Jamie Foxx

13. Breathe in Breathe Out (4:06)

met Ludacris

14. School Spirit Skit 1 (1:18)
  15. School Spirit (3:02)
  16. School Spirit Skit 2 (0:43)
  17. Lil' Jimmy Skit (0:53)
  18. Two Words (4:26)

met Mos Def, Freeway en The Harlem Boys Choir

19. Through the Wire (3:41)
  20. Family Business (4:38)
  21. Last Call (12:40)
Relax schreef:
Damn ik wist niet dat er zoveel clips waren voor deze album.

Ik ook niet. Ik ging zoeken en kwam er zoveel tegen. Weet ook niet zeker of elke officieel is, maarja. Wel leuk.

Improvision
Jawel, alleen bij two words heb ik mijn twijfels, ik denk dat het origineel voor het begin van een show is gemaakt ofzo, want de namen van iedereen die aan het album heeft gewerkt verschijnen door de clip. Wist je trouwens dat er voor Jesus Walks meerdere video's gemaakt zijn?

Improvision schreef:

Wist je trouwens dat er voor Jesus Walks meerdere video's gemaakt zijn?

Ja, een stuk of zes. En naar eigen zeggen had hij er nog wel 10 kunnen maken, zoveel ideeen had ie.

Dr.Greenthump
Behalve de clip Two Words is toch alles gewoon uitgkomen hier .. ?

Dr.Greenthump schreef:
Behalve de clip Two Words is toch alles gewoon uitgkomen hier .. ?

Ik heb New Workout Plan en Jesus Walks nooit op tv gezien. En New Work Out Plan sowieso ook nooit op radio ofzo gehoord. Van Jesus Walks weet ik dat niet zeker.

Improvision
New Workout Plan was vroeger zelfs te zien op zijn site, en werd ook soms gespeeld op Cool Sweat, Jesus Walks heeft een moment eerst gestaan bij Cool Sweat op TMF. (Toen ze bij dat programma nog met een top 10 werkten, want het is helemaal verandert nu.)

avatar van J.M.
jesus walks heb ik al wel een keer gezien op the box, wel een mooie clip, is trouwens wel een andere dan die er hier op staat,

avatar van luc011190
Op MTV Base kwamen, behalve 2 Words, alle clips wel voorbij hoor.

luc011190 schreef:
Op MTV Base kwamen, behalve 2 Words, alle clips wel voorbij hoor.

Komt er bij jullie nog muziek op Mtv??

Harco
J.M. schreef:

Inderdaad; heb deze ook nog nooit gezien.

avatar van MJ_DA_MAN
Er zijn maar liefst 3 verschillende video's van Jesus Walks.

Kanye West is cker een waardige rapper die steeds weer met nieuwe, frisse tracks komt, 4.5 duzz...

ik vind deze echt beter als late registration 4*, kan mss wel 4.5* worden..

avatar van J.M.
deze cd vind ik cker beter als late registration, op late....
vind ik weinig echte uitschieters zitten en op deze cd vind ik dat er wel 5 ruim uitschieten

avatar van luc011190
Staat sinds mijn lidmaatschap van MuMe op 5 sterren, maar nu toch gezakt naar 4,5 en onderhand al 5 plaatsen in mijn top10.

Ik blijf dit een heel goed album vinden, waarvan je nu de invloed al terug ziet. Kanye bracht pop naar de hiphop en hiphop naar de pop. Mensen van het klassiekere hiphopwerk konden dit vaak moeilijk waarderen, maar voor mij was het juist een instapper in hiphop. Door de muzikale diversiteit luisterde het album gewoon makkelijk weg, eigenlijk gewoon als een 'popalbum'.
Kanye zelf verklaarde hiphop teveel op elkaar te vinden lijken en wilde hiphop muzikaler gaan maken, waarbij vooral violen hem moesten helpen. Zijn grootste inspiratiebron hierbij was Dummy van Portishead.
Naar dat 'level' moest hiphop gebracht worden. Dit gebeurde, zoals bekend, met heel veel samples. Laat mij dat nou net geen moer uitmaken, ik vind het zelfs leuk. Een feest van herkenning en de melodiën zijn nou eenmaal sterk. Hierbij moest ook kleding en uistraling hem helpen, hij presenteerde zichzelf niet als agressieve gangster in 'urbanclothing', maar als arrogante zakenman in chique desingkleding.
Het is knap dat hem dat als debutant met een heel erg constant album lukte. Ik vind nog steeds elk nummer voldoende.
Met alleen praatjes en samples had hij het nog niet bereikt om een album van dit formaat af te leveren. Het is namelijk ook helemaal geen slechte MC. Ook met de gastartiesten is het dik in orde, Mos Def blaast zelfs elke willekeurige verse van Kanye zo van dit album.
Two words, United States, no love, no brakes
Low brow, high stakes, crack smoke, black folks
Big Macs, fat folks, ecstasy capsules
Presidential scandals, everybody MOVE
Two words, Mos Def, K West, hot shit
Calm down, get back, ghetto people, got this
Game ball, lock shit, dump off, cock shit
We won't stop shit, everybody MOVE

In combinatie met een geniale beat maakt dit een fantastisch nummer.
All Falls Down laat horen dat hiphop zo meekon in de top van de hiplijsten. Syleena doet denken aan Aaliyah in haar beste tijden, de baslijn in combinatie met de akoestische gitaar doet denken aan de betere popnummers en Kanye rapt het allemaal gewoon netjes in elkaar.
Jesus Walks zette de hiphopwereld op zijn kop. Zo kon het dus ook. Een 'boze' Kanye over een hele originele beat en een refrein wat iedereen kon meezingen. Hiphop behoorde niet meer in de achterstraten van New York, hiphop behoorde vanaf nu op de voorgrond, tussen de sterren, de design en de hitlijsten.

avatar van Niek
Prachtig stukje en helemaal mee eens

avatar van J.M.
Wat luc zegt ben ik het wel mee eens maar de teksten van dit album zijn wel een stuk beter dan wat je in de pop wereld hoort.
De teksten gaan ergens over en de beat past er vaak perfect bij

Pauper
Je kan zeggen wat je wil van Kanye, of hij nou wel Hip-Hop is of niet deze CD is gewoon echt tof, ik snap niet dat ik een 3* heb uitgebracht op deze CD. Lekkere producties, leuke flow en gewoon een pakkend geheel. Al ben ik van mening dat het na het succes van College Dropout alleen maar bergafwaarts is gegaan met Kanye blijf ik deze CD waarderen. 4* en ik was bijna vergeten hoe goed dit album eigenlijk is ondanks de samples, de simpele rhymes en de hele reutemeteut is het gewoon een tof album wat lekker in het gehoor ligt!

Pauper schreef:

Inderdaad, de laatste tijd hangt er een beetje iets negatiefs rond Kanye, en dan wordt eraan voorbij gegaan dat dit gewoon een hele fijne cd is.

avatar van seanpuffy
dit had ik nooit verwacht!!!
dat ik dit album een 5.0 zou geven maar hij verdient het verdomd wel.
ik heb altijd zo een afkeer gehad van kanye ik weet niet waarom maar ik kan dat soms hebben en dan doe ik er toch een tijdje over dan een album van die persoon te beluisteren maar echt dit is goed en nochtans heb ik het album meerdere keren beluisterd omdat ik het niet kon geloven maar elke keer werd het beter en beter.

mijn eindstem voor een album bepaal ik misschien anders dan de meeste personen maar ik luister alle liedjes op de cd en ik geef elk liedje punten van 1.0 tot 5.0 en dan bereken ik dan het gemiddelde van het volledig album.

en voor deze cd is het als volgt mijn puntenverdeling.

1. Intro *****
18. Two Words *****
19. Through the Wire *****
20. Family Business *****
21. Last Call ****

nu kunnen jullie zien hoe ik stem en ook hoeveel sterren elke song van dit album heeft gekregen van mij:)
op dit vind ik last call het minste ook al heeft hij nog een 4 gekregen als het minderlang duurde had het een 5 gekregen want ik vind dat dat liedje wel wat langdradig is. maar dat is het enige negatieve dat ik heb opgemerkt aan dit album en het heeft er niet onder geleden want dit album is echt prachtig en verdient wel een dikke 5.0 en misschien na nog meer luisterbeurten een plaats in mijn top tien want hij beland net eronder:)

en het topsong van dit album vind ik never let me down deze track vind ik echt geweldig en een geweldige rap van jay-z

avatar van J.M.
vind jij een skit 5* waard????

avatar van Niek
21 nummers geef je allemaal een 5 en hij komt niet in je top10??? Dat klopt niet.

Niek schreef:

Hij geeft Spaceship en Last Call een 4

Misschien wil hij het album nog even laten bezinken.

Niek schreef:

alle albums die in mijn top tien staan daar hebben alle songs een 5 wat ook logish lijkt. en dit album heeft op 2 tracks een 4. omdat ik die iets minder vind dan de rest. dus dat zijn volgens mij 19 nummers.

eazyfan
seanpuffy schreef:

Hoe kan je alle tracks nu 5* geven?

avatar van J.M.
dat is bij mij op geen 1 album behalve illmatic, en dat zijn dan ook niet egt heel veel nummers

avatar van seanpuffy
Welkom in mijn top tien Kanye West!!!!!

never let me down is echt prachtig

Lekker album.

Clips zijn down

|Joël|
Echt een top album: 4,5 en een plaats in mijn top 10!

All Falls Down, Jesus Walks, Never Let Me Down, Get Em High, Slow Jamz, Two Words, Through the Wire en Last Call zijn allemaal hele goede nummers.
De rest zit ook allemaal wel goed op enkele uizonderingen na die iets minder zijn. Al met al gezien verdient dit album echt die 4,5 Kanye West maakt hier goed gebruik van samples en hij rapt ook wel goed, de gastartiesten zijn ook allemaal goed.
Tekstueel is het ook allemaal goed en vooral de beats bij een aantal nummers zijn gewoon perfect.
De skits zijn soms wel een beetje iritant maar die duren gelukkig niet zo lang maar het zijn er wel best veel.

avatar van Weirdo Wizzy
Vet album dit wat mij betreft kun je dit als de laatste klassieker in de hiphop zien. Hij krijgt 4,5 ster van mij. Dat samplegebruik van Kanye West is gewoon vernieuwend en dat is het hele album. Kanye West moet het ook vooral van zijn producties hebben. Als rapper is hij ook wel goed maar hij heeft verder niets extra's, hoewel hij dat weer compenseert met goeie teksten.

Wat ik wel irritant vind aan dit album is het hoge ''skit gehalte''. Als je album in 1 keer luistert zijn ze nog wel nuttig maar ze worden gauw irritant.

Wel vind ik dat er niet écht uitschieters op staan maar gewoon allemaal goede nummers. 4,5 ster krijgt hij dus misschien verhoog ik hem ooit nog naar 5