Abbey road.
Ik ben altijd heel sceptisch geweest over de beatles. De Grootste band Allertijden, was het voor mij in ieder geval niet. Maar het noodlot wou dat ik op 26 september toevallig voor het vak Duits in Bonn was met Medemume'r Slowgaze. Hier staat een wat grotere muziekzaak met een zeer ruim aanbod. Ik wist, overdonderd door het aanbod, totaal niet wat ik nou moest kopen. Maar ik had geluk want mijn ogen spotten een stand met het opschrift: THE BEATLES REMASTERED. Laat ik maar eens terug gaan naar de basis dacht ik. Laat ik eens een beatles album kopen.
Dat album werd dus Abbey Road. Een aantal maal had ik het album al beluisterd. De tussenstand was 4 gouden glitterdingen. Veelste weinig natuurlijk. Het zal dan ook niemand verbazen dat de klasse van de beatles het won van mijn scepsis. Een geweldig album. Het album beschrijven in een woord is haast onmogelijk. Toch ben ik niet al te beroerd om eens een poging te wagen.
MEESLEPEND.!!!!
Ik kan niet meer stoppen waarneer ik begin met dit album. Hoe heb ik ooit kunnen denken dat de beatles slechts een singleband is. Nee mensen soms doe ik echt mijn naam eer aan.
Laat ik eens voor de zondaars die dit album niet kennen alle nummers bespreken en tegelijkertijd proberen uit te leggen waarom zelfs ik overtuigd ben geraakt door onze kevers. 18 tracks te gaan en ik heb er, zoals gewoonlijk, zin aan.
Come Together de ruige rocktrack van het album. De drumrolls op de achtergrond en de simpele maar aanstekelijke gitaarpartijen geven het nummer zijn snelheid. Een heerlijk ongecompliceerd nummer dat nergens overdreven simpel aanvoelt. Enigste kritiek die heb is dat het nergens bijzonder aanvoelt. Het is een typisch beatles nummer en wellicht daarom ook zo succesvol. 4,5*
Something: normaal waren het MCcartney en Lennon die de Beatlesnummers schreven. Ditmaal is echter Harrison aan het roer en dat valt te merken. Een vrij bescheiden dromerig nummer wat op de helft opeens opleeft. Verbazingwekkend veel charme en klasse zit in dit nummer verstopt. Ook dit nummer is trouwens een hit geworden 4,5*
Nou waren de voorgaande nummers al vreselijk goed maar vanaf
maxwells Silver Hammer begint dit album echt te schijnen. Allereerst de tekst want deze is in combinatie met de muziek geweldig.
Bang Bang Maxwell’s silver hammer came down upon his head
Bang Bang Maxwell’s silver hammer made sure she was dead
En dat dan heel blij gezongen. Een beatles meezinger bij uitstek. Na het eerste refrein kwam een leuke verassing: hé een moog bestonden die al in de jaren 60.” Een typisch Paul MCartney nummer trouwens: aanstekelijk en gemakkelijk te onthouden maar ook muzikaal zeer sterk. 5*
Oh darling! lijkt een nummer geïnspireerd op zwarte soul en blues. Leuke terugkerende ritmes en mccartney met zijn stemgymnastiek. En laten we wel wezen dat doet hij niet onverdienstelijk. Ook ontzettend aanstekelijk. 5*
Octopus's garden: . De luchtigheid spat van dit nummer af. Een erg leuk tussendoortje. Met schattige tekst. Ringo Starr is toch eigenlijk zwaar ondergewaardeerd mensen. Goed hij was niet zo sterk als de andere kevers. Nee sterker nog daar ligt zijn kracht. Hij probeert niet de beste te zijn maar maakt gewoon muziek omdat hij het leuk vind. Onnozel en dwaas maar geweldig leuk dit nummer. 5*
I want you she's so heavy, het is alsof je de heilige graal gevonden hebt. Dit nummer is wellicht het meest verslavende nummer wat ik ooit gehoord, heroïne is er niks bij. Ver weg doet het me een beetje aan blues denken. het nummer is gewoon een en al beweging. Stuwende gitaarspel en lennon die voor de verandering al mijn aandacht pakt. I WANT YOU , I want you so bad it’s driving me mad. Om stil van te worden. Lennon schreeuwt het uit van brandend verlangen. De dwang om mee te gaan airgitaren wordt ondraagbaar en mijn handen gaan dan ook de lucht in. De spanning is om te snijden en in je hoofd speelt alleen dit nummer zich nog af. Dit moet eeuwig duren dit kan niet stoppen. Juist als je het niet verwacht stopt het. Een traan wordt onderdrukt en de replayknop als in een reflex ingedrukt. het nummer kan niet stoppen en moet dan ook meerdere malen gedraaid worden. EEN MAAL IS NIET GENOEG 5*
Nadat ik af ben afkickverschijnselen die het voorgaande nummer veroorzaakt hebben kan ik eindelijk eens aan het volgende nummer beginnen. Een akoestisch gitaartje verwelkomd mij hartelijk. Een zonnig nummer wat straalt van de levensvreugde. De Moog partij past prima en tilt het nummer naar een hoger plan. Het valt me op dat ik de zang van Harrison eigenlijk net zo prettig vind als die van McCartney. misschien moeten de solo albums van Harrison ook eens aan mijn downloadlust geloven. Wie weet. Prachtig nummer in ieder geval. 5*
Because is magisch. Alsof je in een middeleeuws dorp rondloopt. Een beschrijving van dit nummer is welhaast onmogelijk. Enigste opmerking die ik wil maken is dat ook hier de moogpartij weer fantastisch is. Raak ik nou verslaafd aan de beatles. Je zou het haast denken. 5*
Na because begint
the suite. Een aantal nummers die samen de zogenaamde een geheel vormen. Deze suit word hier weleens als hoogtepunt van abbey road gezien. Kan het eigenlijk wel. Nog een hoogtepunt. We hebben er al drie gehad.
You never give me my money. Een rustig begin met MCcarntey op piano dat je het nummer in sleept. Een nummer wat je gelijk pakt. Na het meesterlijke piano-intro krijgt het nummer iets cabaretesk misschien wel door de zang van starkey. De gitaar komt er in een mccarntney zingt heerlijk doorleefd. De vele tempowisselingen geven het nummer zijn charme 5*
Sun King vind ik het slechtste nummer op dit album(als je al van een slechtste nummer mag spreken). Ik vind de gitaarsound wel heel erg lijken op albatros van Fleetwood mac en ik ben ook niet zo fan van die achteruit gesproken stukjes. Als geheel is het nummer toch lang niet slecht 4*
Mean mister mustard en
polythene pam moeten wel in het collectieve geheugen van de mensheid zitten. Geweldige teksten en ook weer zo meeslepend en pakkend als de rest. Vooral de baslijnen zijn in dit nummer leuk gedaan. En natuurlijk het liverpoolse accent van Lennon in polythene pam. Beiden gewoon onwijs leuk. 5*
She came in through the bathroom window is weer een heerlijk nummer van mcartney. Een Prachtig mooi refrein trouwens : Sunday is on the Phone on Monday, Tuesday is on the Phone to me. Een leuk nummer. 5*
Golden Slumbers is gewoon weg briljant. Het hele orchest speelt perfect met het nummer mee wat de sfeer ten goede komt. Het functionele drumwerk van starkey past hier prima. De drums hoeven ook niet altijd zo prominent te zijn. Ik zei het bij dit album al vaker maar wat zingt Paul toch ongelofelijk goed.
De overgang naar
Carry that weight is geweldig. Een koortje van de overige beatles onderbreekt mcartney in zijn sympathieke ballad. Boy you gonna Carry that weight. De trompetten komen op en...........…
Ik ken dat ritme ergens van. HEY you never give me your money. Heeft dit album dan toch iets van een concept. Wie weet.
En dan het einde(
the end). Alle beatles krijgen(ter afsluiting van de samenwerking wellicht) een maal de kans om persoonlijk nog een solotje opnemen. Om vervolgens met de volgende woorden dit album af te sluiten
And in the end the love that you make is equal to the love you take
Ik zou bij wijze van spreken een lever willen geven om meer van dit soot opmerkingen in de hedendaagse muziek te krijgen.
Conclusie: er is geen opmerking in Nederlands, Engels of Duits die mijn verbazing over dit album kan weergeven. Hoe heb ik me zo kunnen vergissen: heerlijk die Veelzijdigheid, inventiviteit en goed gedoseerde bombast . De toevoeging van de Moog is zo godsgruwelijk goed gelukt dat het lijkt alsof de beatles deze synth al jaren in huis hebben. Er zijn wat momenten die me minder interesseren. Maar het niveau over het algemeen is gewoon belachelijk hoog. De beatles moeten haast wel gedacht hebben, voor onze laatste productie gaan we nog eenmaal imponeren. Klassieker van de bovenste plank(hoewel liever iets lager aangezien deze cd zovaak in de cd-speler gaat). 5* en op numero 8 in mijn top 10
Beste nummers: i want you/she's so heavy, here comes the sun, because, golden slumbers-the end
Slechste nummers: sun king, come together
BANG
O ja her Majesty komt nog. Veel artiesten(zeker in mijn soort muziek) hebben vrij lang nodig om te imponeren. Hoeveel seconden heeft MCartney nodig. Slechts 25. Leuk nummer zolang het duurt. Her her majesty is a pretty nice song (überhaupt eigenlijk wel grappig dat er na het einde(the end) nog wat komt)