The Beatles - Abbey Road (1969)

Label: Apple

1. Come Together (4:20)
  2. Something (3:03)
  3. Maxwell's Silver Hammer (3:27)
  4. Oh! Darling (3:26)
  5. Octopus's Garden (2:51)
  6. I Want You (She's So Heavy) (7:47)
  7. Here Comes the Sun (3:05)
  8. Because (2:45)
  9. You Never Give Me Your Money (4:02)
  10. Sun King (2:26)
  11. Mean Mr. Mustard (1:06)
  12. Polythene Pam (1:12)
  13. She Came in Through the Bathroom Window (1:57)
  14. Golden Slumbers (1:31)
  15. Carry That Weight (1:36)
  16. The End (2:19)
  17. Her Majesty (0:23)
avatar van Cor
Cor
Majestueus memorabel meesterwerk!

avatar van muziek-fan
Leuke album. Ben een grote fan van the beatles. Spijtig dat ze buhna allemaal dood zijn. Voor nieuwe liedjes. Maar hun muziek blijft goed.

avatar van muziek-fan
ik bedoel bijna plaats van buha.

rudiger schreef:

Here Comes The Sun en als ik naar buiten kijk ligt er 30cm sneeuw .

Ja, ik wou dat er hier ook 30 cm sneeuw lag. XD

mjvanderels schreef:
Piepklein minpuntje vind ik "Octopus's Garden", maar met zo'n overvloed aan geweldige nummers eromheen mag dat de pret niet drukken

Ik vind het eigenlijk best wel een leuk nummer, erg luchtig en onschuldig. Aanstekelijk, maar inderdaad minder geniaal dan andere nummers op deze plaat.

avatar van Fox McCloud
Als enorm Beatles-fan vind dit album natuurlijk geweldig. Een meesterwerk van de bovenste plank. Samen met Rubber Soul is dit mijn favoriete Beatlesplaat.

Stuk voor stuk geniale, ijzersterke nummers zonder uitzondering. Ik zie een aantal posts waarin Octopus's Garden niet zo gewaardeerd word, maar ook dit vind ik een uitstekend nummer. Vergeet niet dat Ringo dit liedje heeft geschreven, die aanzienlijk minder ervaren was als songwriter dan John en Paul.

Waar ik ook kijk, ik zie alleen maar klassiekers. Come Together, Something, Here Comes the Sun en natuurlijk de medley. Heerlijk gewoon, ik kan deze plaat echt zo vaak naar luisteren als ik wil en nog gaat ie niet vervelen. Dat is het gewoon bij de Beatles, ik word ze nooit zat.

avatar van Music4ever
Nog wel stemmen dan hé.
En graag op 5* deze plaat want dat is hij minstens waard.

avatar van mjvanderels
Het is ook niet zo dat ik "Octopus' Garden" een slecht nummer vind, probleem is alleen dat het naar mijn idee teveel uit de toon valt met de rest van het album. "Maxwell's Silver Hammer" heeft qua muziek ook een meer luchtige toon, maar past wel meer binnen het geheel van alle andere nummers.

Zal mogelijk ook best te maken hebben met de ervaring van de songwriters, maar daardoor geen excuus om een nummer wat ik beduidend minder vind een soort van sympathyvote te geven

avatar van AOVV
Daar heb je wel een punt, 'Maxwell's Silver Hammer' past echt heel erg goed op deze plaat (ik vind het een geweldige overgang van het wat ingetogen 'Something' naar het haast psychedelische 'Oh! Darling'). Daarna zou 'Octopus' Garden' een wat luchtigere overgang moeten zijn naar de harde noot 'I Want You (She's So Heavy)'. Naar mijn gevoel lukt dat ook wel aardig, maar inderdaad wat minder treffend dan de rol van Maxwell's Silver Hammer'. Maar dat is inderdaad maar een erg minieme smet op deze fenomenale plaat!

avatar van Fox McCloud
Inderdaad. En na zoveel luisterbeurten valt me zo een gegeven niet eens meer op. Ik vindt Octopus' Garden er eigenlijk perfect tussen passen. Het album voelt voor mij absoluut aan alsof alles is zoals het moet zijn. Het voelt aan als één geheel. Ik heb om eerlijk te zijn geen idee hoe ik het album voor de eerste keer ervoer, maar ik heb geen enkel moment waarop ik het gevoel krijg dat dit liedje er eigenlijk slecht tussen past.

Minder ervaring qua songwriting hoeft zeker geen excuus te zijn om dit nummer meer te waarderen. Dit is duidelijk een smaakkwestie. Dit liedje heeft een enigzins kinderachtige toon en is misschien niet voor jou weggelegd. Compositorisch vind ik hem nog niet eens zo heel slecht. Doet niet veel onder voor de liedjes die Lennon-McCartney schreven toen zij nog in de kinderschoenen van het songwriten stonden.

avatar van Arrie
Dat Octopus's Garden door Ringo geschreven is, en hij nog niet veel ervaring heeft met het schrijven van liedjes, dat is leuk en aardig, maar daar wordt het nummer natuurlijk niet beter op. Verder sympathiek dat zijn liedje ook op de plaat mocht, maar daar wordt de plaat m.i. wel minder van. Ik had liever dat ze wat minder sympathiek waren, en van dat liedje gewoon een b-kant hadden gemaakt ofzo.

Er wordt echter ook gesuggereerd dat George Harrison de muziek van 'Octopus's Garden' heeft geschreven. In Let it Be (de docu) zie je Harrison ook aan Ringo voorspelen hoe het nummer gaat. Een beetje vreemd als Ringo het zelf geschreven zou hebben.

avatar van Dungeon
Stijn_Slayer schreef:

Ringo heeft het nummer geschreven op zee tijdens een vakantie toen die de groep even helemaal zat was. Later in de studio heeft George geholpen er een mooi nummer van te maken.

Ik denk dat Ringo alleen de tekst heeft geschreven, en wellicht een melodie in gedachten had.

avatar van Dungeon
Stijn_Slayer schreef:

Zoiets zal het inderdaad wel geweest zijn. En natuurlijk kan het ook zo zijn dat George samen met Ringo nog wat aan de tekst gesleuteld heeft. Toch denk ik wel dat het terecht een door Ringo geschreven nummer genoemd mag worden met George als z'n mystagoog.

avatar van bawimeko

Inderdaad misschien een kadootje...iedereen wist dat
a) de band geen toekomst meer had
b) Starr financieel relatief weinig inkomsten had met een paar halve (of zelfs minder) autersrechten
("What Goes On", "Flying") en een hele ("Don't Pass Me By").
Het was bijna een opzetje voor een groot deel van Starr's solo-carriere; op zijn albums waren bijna Beatles-bijeenkomsten aan de gang; liedjes werden geschreven door John, Paul of George en hier en daar werd er bas of gitaar gespeeld door één van z'n oude makkers.
Inderdaad: With A Little Help From My Friends!

avatar van devel-hunt
bawimeko schreef:

Inderdaad misschien een kadootje...iedereen wist dat
a) de band geen toekomst meer had
("What Goes On", "Flying") en een hele ("Don't Pass Me By").
Inderdaad: With A Little Help From My Friends!

Uiteindelijk is het toch nog goed gekomen met Ringo, zijn neus is financieel goed ontwikkelt met een geschat vermogen van € 300 miljoen, met Ringo is het goed gekomen. Gaat zelfs in de zomer door Europa toeren waaronder hij Nederland aan gaat doen. De kans dat Octopus garden op de setlijst staat is zeer waarschijnlijk
By the way: het is de eerste keer ooit dat Ringo in Nederland speelt!!

Dat ik zo lang geen aandacht heb gehad voor het oeuvre van De Beatles
Lap, 4,5 *.

The Eraser schreef:
Dat ik zo lang geen aandacht heb gehad voor het oeuvre van De Beatles
Lap, 4,5 *.

Is dit de eerste keer dat je een plaat van The Beatles te horen krijgt?

avatar van The Eraser
de eerste keer dat ik een volledige plaat beluister van The Beatles idd . Nog aanraders van hen die in mijn straatje zouden moeten liggen?

avatar van DirkM
Ik heb even bij je stemmen gekeken en The Beatles is even andere koek dan de artiesten die je meestal beluistert. De volgende Beatles-plaat om te luisteren zou m.i. Revolver moeten zijn. Deze is meer song-gericht en een soort overgangsplaat tussen een periode van 'lieve' (en steeds betere) popliedjes en een meer experimentele periode waarin ze gebruik gaan maken van andere instrumentaties en psychedelica.

Persoonlijk vind ik dat The Beatles op voorgaande platen nergens zo volwassen en evenwichtig klinken als op Abbey Road, waarmee ik het eerdere werk overigens niet tekort wil doen. Ik ga Revolver meteen weer eens luisteren.

Edit: overigens zou Sgt. Pepper's ook een prima optie zijn, volgens Rolling Stone Magazine het beste album aller tijden.

avatar van The Eraser
Ik heb ook wel niet op elk album gestemd dat ik ken Ik heb mij wel vooral lang beziggehouden met recente releases, maar ben nu van plan om de klassiekers van vroeger te leren kennen. In elk geval bedankt voor de tip en Revolver en Sgt. Pepper's staan klaar om beluisterd te worden

nicoot
Mijn stijl leunt toch ergens wel dicht aan bij The Eraser (Interpol, Radiohead,...) en ik ben een enorme fan van The Beatles (zowat ALLES), zowel als van brutale metal à la Opeth en progressieve rock (waar The Beatles volgens veel bronnen van bij het begin toch een belangrijk aandeel in gehad hebben, met hun conceptalbums en soms irreguliere songstructuren). Dus The Beatles, 't kan voor iedereen weggelegd zijn. Abbey Road is een klassieker, met Sgt. Pepper's is dat evenzeer, om nog maar te zwijgen over The White Album. Revolver vervolledigt dan mijn Top eh vier

avatar van King of Dust
Tot 1966 vond ik dat de Beatle-albums nogal veel op elkaar leken en gemakkelijk onder de popmuziek in te delen waren. Daarna veranderde dat echter volledig. The Beatles begonnen toen duidelijk met verschillende stijlen te experimenteren en elk album had wel een andere sfeer. De psychedelische experimenten zijn te horen op Sgt. Pepper en Magical Mystery Tour, Op The White Album zijn allerlei stijlen te horen en ook Abbey Road vind ik een experimenteel album. Maar toch een geheel andere wijze van experimenteren dan voorgaande albums.

De sound van de eerdere albums klinkt af en toe wat gedateerd (hoewel ze wel heel goed zijn). Dit album heeft echter een sound die na al die jaren nog steeds bij de tijd klinkt. Als iemand me dit album voor het eerst liet horen (zonder titel, zonder bandnaam) en me zou vertellen dat het in 2011 uitgekomen was, zou ik dat zo geloven. Dit vind ik vooral duidelijk in Come Together en I Want You.

Als ik de uitdrukking 'kort maar krachtig' in een muzikale context zou moeten zetten, geld dat zonder twijfel voor Abbey Road (vanaf Sun King dan). Ik ken weinig bands die zo'n korte nummers zo interessant kunnen maken. De Beatle-albums bewijzen dat The Beatles met iedere stijl wel uit de voeten konden en er een goed album mee konden maken.

avatar van kobe bryant fan
Redelijk album, de eerste track is direct de beste.
Ook Here Comes The Sun, Octopus's Garden en, I Want You (She's So Heavy) zijn schitterende tracks alleen is de rest wat gewoontjes.

avatar van bawimeko
"Something"...gewoontjes? En is "Something" dus meer gewoontjes dan het "schitterende" Octopus's Garden?
Tsjonge.

avatar van Rogyros
Ja, dat is idd wel een pijnlijke stelling.
Ik vind Something juist een de betere songs van de kevers.

Octopus's Garden vs. Something... Lijkt me duidelijk!

nicoot
De b-kant alleen al vanaf nr. 9. Een fantastische medley om U tegen te zeggen en om diep voor te buigen.

Aaaaah 't is Kobe Bryant Fan, de man van Kid A
Tip: beluister alles vanaf track 9 als EEN lied en ontdek een nieuwe wereld. En besef dat dit in 1969 gemaakt werd

avatar van uffing
Daarom is het ook zo lastig om bij deze plaat favoriete songs aan te wijzen. Dat zou voor mij de gehele suite op de B-kant zijn - wat inderdaad kan worden gezien als één nummer - en dan nog wat songs van kant A.

Ik ben het met je eens nicoot, de medley is één van de mooiste pareltjes uit de muziekgeschiedenis.