The Beatles - Abbey Road (1969)

Label: Apple

1. Come Together (4:20)
  2. Something (3:03)
  3. Maxwell's Silver Hammer (3:27)
  4. Oh! Darling (3:26)
  5. Octopus's Garden (2:51)
  6. I Want You (She's So Heavy) (7:47)
  7. Here Comes the Sun (3:05)
  8. Because (2:45)
  9. You Never Give Me Your Money (4:02)
  10. Sun King (2:26)
  11. Mean Mr. Mustard (1:06)
  12. Polythene Pam (1:12)
  13. She Came in Through the Bathroom Window (1:57)
  14. Golden Slumbers (1:31)
  15. Carry That Weight (1:36)
  16. The End (2:19)
  17. Her Majesty (0:23)
avatar van bikkel2
McCartney kon op meerdere instrumenten goed uit de voeten. Maar als bassist vind ik "m op zijn best.
Lennon wellicht wat minder all- round en George was simpelweg een geweldige gitarist.
Ringo heeft idd bewezen de juiste man op de juiste plek te zijn.
Al werd hij na het Beatles tijdperk op een bepaald moment als drummer door de tijd ingehaald.
Drums evalueerde ook en Ringo lijkt mij nu niet de persoon die elke dag door oefende en zich nieuwe technieken aan leerde.
Beetje het zelfde verhaal als een Nick Mason van Pink Floyd.
Ook een drummer met een eigen relaxte stijl, maar ook hij heeft als drummer na de Floyd periode amper nog een rol van betekenis gespeeld.

Ringo heeft het goed bekeken. Profiteert handig van zijn liedjes die hij mocht zingen tijdens zijn Beatlesjaren en kan nog altijd aankomen met zijn grote hits van begin jaren 70.
Heeft met de All- Stars band altijd goede musici die ook nog eens succes hebben of hadden, en zo heb je een aardig feessie.

Ziegler
Wat een gezeur. De meeste bands hebben middelmatige drummers. Brilliante drummers spelen vaak heel andere genres. Sommige bands in het pop, rock, funk en wat al niet meer genre hebben mazzel en weten een brilliante drummer te strikken. De meeste bands moeten het doen met middelmaat. Doet dit iets af aan de kwaliteiten van the beatles? Nee. Overigens zijn de overige 3 beatles ook middelmatige instrumentalisten. Net als ringo.

De overige 3 kunnen wel goede songs maken.

Ziegler
Twee van de 4 hadden een buitengewoon talent als het daar op aan komt. De andere twee niet.

Nou onderschat je Paul McCartney.

avatar van bikkel2
Tussen middelmatig en briliant zit ook nog wel wat hoor.
Ik ben overigens met je eens dat veel virtuozen meestal op een ander vlak opereren ( jazz, fusion.) en dat zijn ook vaak de sessie drummers die gewoon alles spelen.
Maar stel nu dat je zo'n drummer verder niet kent en hij wordt ingehuurd door een band die het bepaald niet van hun virtuositeit moet hebben, denk je dan dat de huurling zich enorm gaat profileren.......ik denk het niet.
Die past zich netjes aan en dan kun je ook denken, nou, niet zo'n bijzondere drummer.
Het heeft puur te maken met het genre. In de metal/ prog hoek heb je tegenwoordig hele goede drummers. En geloof me, in de pop/rock hoek ook genoeg hoor.

deric raven schreef:
Nou onderschat je Paul McCartney.

avatar van caravelle
Wat een flauwe discussie, zelfs in The Beatles was Richard Starkey niet de beste drummer volgens een ander "matig" bandlid. Ik weet wel dat Ringo tegenwoordig ieder nummer dat hij op het podium zingt je het gevoel geeft al ware het een carnavalsnummer (deze zin loopt niet helemaal lekker). Ook een gave natuurlijk ! Uiteindelijk vindt iedereen zijn roeping. Ringo hoorde gewoon bij The Beatles, zelf namen zij zich toch ook niet zo serieus. We waren gewoon een klein groepje dat ontzettend groot werd (wederom Lennon). Geweldig toch ?

Een overschat stelletje die Beatles

avatar van caravelle
"Ze konden er helemaal niets van". Misschien wel overschat onderschat ? Trouwens volgens Lennon is hun beste periode nooit opgenomen. Hij doelde op hun Hamburg periode ? Was dat niet met Pete Best ?

avatar van Von Helsing
deric raven schreef:
The Beatles heeft 3 geweldige muzikanten in hun band, die hierdoor uiteindelijk ten onder ging, muzikanten die ieder hun weg gingen.
Dat Ringo de persoon was die er voor zorgde dat de ruzies gesust werden, lijkt mij meer dan logisch.
Hij is ook degene die hoe dan ook afhankelijk was van de overige leden, zonder die drie zou zijn succes erg afnemen, terwijl de rest nog vooruit kan met hun persoonlijke kwaliteiten.

Ringo was in het begin toch echt de meest succesvolle ex-Beatle, met 8 top 10 singles tussen 1971 en begin 1975.

avatar van Arrie
Von Helsing schreef:

Maar dat was wel mede dankzij de andere Beatles die liedjes voor hem schreven en produceerden en meespeelden op zijn nummers.

avatar van Von Helsing
Arrie schreef:

Volgens mij is slechts één van die hits geschreven door een andere Beatle, de rest waren covers en speelde George wat slide gitaar hier en daar. Back off Boogaloo is weer geschreven door Ringo met George achter de knoppen.

Von Helsing schreef:

I'm The Greatest geschreven Door Lennon

It Don't Come Easy geschreven door Harrison
Sorry vergeten

avatar van devel-hunt
It Don't Come Easy geschreven door Harrison
Sorry vergeten

It don't come easy is geschreven door Richard Starkey en geproduceerd door George Harrison.
Maar wat een vreemde discussie weer op MuMe over de drumkwaliteiten van Ringo Starr, die is zo achterhaald. De drumsound van Ringo is belangrijk voor het geluid van de Beatles en best prominent aanwezig. Veel drummers, en niet de kleinste, prijzen hem juist voor zijn eigen stijl en diversiteit. De linkshandige drummer die rechtshandig drumt, technisch slaat het nergens op, maar Starr doet het tot de dag van vandaag.

Het is waar dat George en Ringo de grote leiders John en Paul ruimschoots overschaduwde de eerste solo jaren, op een of andere manier waren ze populairder en leken ze minder beschadigd uit de Beatles soap van 69/70 te komen dan Lennon./McCartney.

Ja klopt foutje bericht hiervoor van mij moest zijn;
Photograph geschreven door Harrison

avatar van devel-hunt
Ja klopt foutje bericht hiervoor van mij moest zijn;
Photograph geschreven door Harrison

Photograph, de zoveelste solo wereldhit van Ringo, geschreven door Starkey/Harrison en geproduceerd door Richard Perry

devel-hunt schreef:

Oké zat er toch niet ver naast

avatar van MDRAIJER
teus schreef:
Hoewel ik meestal voorkeur heb naar Rock
En ook Abbey Road mijn favoriete Beatles album is
Komt mijn favoriet van deze band toch van Pepper. ..
A Day In A Life een uitzonderlijk meesterwerk

Sinds een week of twee vind ik A Day in the Life ook een prachtig nummer.
Ik luister hem "toevallig" nu.

avatar van MDRAIJER
bikkel2 schreef:

de latere periode ontdekt en dat is altijd mijn favoriete tijd gebleven.

Idem dito.

Dardan
Zo'n 8 jaar geleden had ik een vakantiebaan aan de kust. Aan het eind van de zomer besloot ik wat zuurverdiende euro's uit te geven bij de lokale cd-winkel waar ik dagelijks voorbij liep. Kwestie van een leuk aandenken te hebben aan die zomer. Dit album had ik een paar keer zien liggen, ook werd het toen met een grote poster gepromoot. Het *koop-dit-album-je-zal-er-geen-spijt-van-hebben*-gevoel was toen zeer sterk, alleen zat ik die tijd in een Hip-Hop- en beginnend Jazz-stadium, om de een of andere bizarre reden kocht ik dit album tegen mijn gevoel in niet - Het zou alleszins interessant geweest zijn, om te zien of dit album überhaupt enige invloed zou gehad hebben op mijn muzikale voorkeur.

"Something" alleen al maakt dit album de moeite waard om te kopen Voor mij is dit een van de beste romantische liefdesnummers ooit gemaakt.

Ben ik trouwens een van de weinigen die niet zo'n fan is van die medley? Ik dacht dat het bij een medley de bedoeling was dat het één groot nummer is, op zich begrijp ik wel wat McCartney wou bereiken met die mooie opeenvolging, alleen vind ik juist dat die vloeiende overgangen bij momenten amper geslaagd zijn: tussen "She Came in Through the Bathroom Window" en het wondermooie "Golden Slumbers" heb ik niet echt dat 'medleygevoel'. Ofwel luister ik gewoon compleet verkeerd Dat het draait rondom een bepaald thema, met een begin- en slotstuk lijkt me nog aannemelijk, alleen had ik het zelf nooit als een medley beschouwd indien ik het niet had gelezen. Het neemt natuurlijk niet weg dat er paar geweldige nummers tussen staan.

Wat mij opvalt aan dit album is hoe 'modern' The Beatles hier klinken, dit album zou naar mijn gevoel zo een album uit de '90s kunnen zijn qua sound.

avatar van stefvisser
Ik blijf het toch jammer vinden dat ze van Golden Slumbers/Carry That Weight/The End 3 nummers hebben gemaakt. Maak er 1 nummer van genaamd The End, en je had een fanatische single die in lengte van jaren in de top 10 van bijvoorbeeld de top 2000 staat. Fantastisch vocaal begin, sterke gitaarsolo en een nog sterkere drumsolo, met als slot een prachtige samenzang:

And in the end the love you take is equal to the love you make..

Ziegler
Ik begrijp je punt niet helemaal? Ze hebben er toch één nummer van gemaakt? Een medley.

buizen
Uitkijken bij het oversteken; zou ik de gemiddelde Beatleswaanzinnige hier willen aanraden.

Uitkijken bij uw euro's en wat u daarvoor terug krijgt.
Je valt gewoon van je stoel hoe vaak je wel niet leest dat er weer een of andere 'box' wordt gereleased voor malle bedragen en dat het nog gretig aftrek vindt ook. Denk je net alles te bezitten, komen ze weer met een nieuwe box uit, voor 230,-. Tja, die moet je dan natuurlijk ook hebben.

zaaf
Dardan schreef:

indeed. 11 12 en 13 maken de madley. for what it's worth.

zaaf
Dardan schreef:
indeed. 11 12 en 13 maken de madley. for what it's worth.

avatar van stefvisser
Ziegler schreef:

Het wordt gezien als 3 nummers. Zo staat het ook genoteerd op de achterkant van het album.

Het gaat overigens om een klein detail hoor, dit blijft het mooiste album ooit gemaakt!

avatar van LucM
Het cliché dat de drummer muzikaal de minst getalenteerde is van de groep is ook te danken (of te wijten) aan The Beatles. Ringo was een goede drummer (daar zijn wij het allemaal over eens) maar vocaal en compositorisch moest hij het duidelijk afleggen tegen de andere 3.
Ringo Starr heeft zijn solo-succes ook voor een groot deel te danken aan de overige Beatles-leden die een aantal (en vaak de beste) songs voor hem schreven.

avatar van bikkel2
Ringo is nooit echt een componist geweest.
Omdat Ringo een populaire Beatle was kreeg hij momentjes aangereikt door de anderen.
Lichtvoetige momentjes en dat sierde de anderen wel.
Zo is ook zijn periode na The Beatles op die manier door gegaan.
Iedereen wil wel werken met Ringo, maar ik denk vooral omdat het ook wel een sympatieke kerel is.
Al die All Stars bezettingen kwamen ook niet zomaar uit de lucht vallen.
Ik vind trouwens ook dat Ringo lekker drumde bij de groep.
Natuurlijk was hij geen virtuoos, maar soms verbaas ik me wat hij in huis had.
De drumpartij op Tommorow Never Knows.bijv.i is echt wel goed hoor.