The Beatles - Abbey Road (1969)

Label: Apple

1. Come Together (4:20)
  2. Something (3:03)
  3. Maxwell's Silver Hammer (3:27)
  4. Oh! Darling (3:26)
  5. Octopus's Garden (2:51)
  6. I Want You (She's So Heavy) (7:47)
  7. Here Comes the Sun (3:05)
  8. Because (2:45)
  9. You Never Give Me Your Money (4:02)
  10. Sun King (2:26)
  11. Mean Mr. Mustard (1:06)
  12. Polythene Pam (1:12)
  13. She Came in Through the Bathroom Window (1:57)
  14. Golden Slumbers (1:31)
  15. Carry That Weight (1:36)
  16. The End (2:19)
  17. Her Majesty (0:23)
avatar van OmeWillem
Ja the white album heeft ook goede en minder goede nummers.

avatar van bawimeko
OmeWillem schreef:
Ten tijde van deze plaat waren the beatles in mijn ogen over hun hoogtepunt heen. Goede plaat, maar er zitten wel wat nummers tusen die ik een stuk minder vind. Ik vind het heel erg van de hak op de tak. Hoe dan ook 4 sterren.

Klopt, maar voor sommigen (zoals ik) maakt dat juist een boeiende plaat; alle vier lijken ze alvast een basis neer te leggen voor hun solo-carriere. Dit is de meest afwisselende pop-plaat die ik ken; mierzoete ballads, hardrock, country, folk, gevoelige liedjes, blues....

Hardrock... juist...

avatar van Toon1
andnino schreef:
Hardrock... juist...

nummers als 'Oh! Darling' en 'I Want You' zijn wel degelijk hardrock. Voor een 16-jarige metalhead is dat natuurlijk moeilijk te horen...

Nicci
het is maar wat je onder Hardrock verstaat. persoonlijk reken ik dat niet tot Hardrock.
maar goed, daarom noem ik het voor het gemak allemaal Pop.

avatar van andnino
I Want You kan ik me nog voorstellen, aangezien het wat slepender en langzamer is. Oh! Darling daarentegen dat vertoont voor mij écht geen enkele overeenkomst met ook maar enige hardrock, bluesrock, metal, of zelfs maar rock in het algemeen...

avatar van frankieman
Toon1 schreef:

Oh! Darling vind ik niet echte (hard)rock, maar I Want You natuurlijk wel. Met die laatste opmerking maak je wel een punt, ik liet een paar dagen geleden een vriend van mij Helter Skelter, Won't Get Fooled Again(The Who) en Whole Lotta Love(Led Zeppelin) horen en vertelde hem dat die nummers(samen met veel andere) aan de basis van Hardrock staan. Hij vond niet dat het Hard Rock was omdat het zo zacht was vergeleken bij bands als The Cure.

avatar van Toon1
andnino schreef:

Ja oke, Oh! Darling is wat minder duidelijk, maar het stukje waarin McCartney 'When You Told Me...' zingt vind ik toch wel hard rock.

En tja, veertig jaar later zal het allemaal wel minder hard klinken dan de rockmuziek van vandaag, maar toen was het toch echt wel hardrock

avatar van andnino
Dan denk ik toch eerder aan een band als Deep Purple (In Rock bijvoorbeeld) of Led Zeppelin

avatar van OmeWillem
Ik vind het eerder Soul dan hardrock.

Nicci
Oh Darling! heeft alle ingrediënten van ouderwetse R&R.

Mordor
Een periode in m'n leven had ik een enorme honger naar 60's muziek. En dan met name the Beatles. Aangestuurd door de revival van britpop in de 90's had ik toch de behoefte de wortels te gaan ontdekken. Dit album erg vaak gedraaid. Klinkt erg mooi geproduceerd en dan met name de tweede helft. Ik zou in het verleden 5 sterren hebben gegeven voor dit album, maar aangezien ik het soms net niet spannend genoeg vind (hou tegenwoordig veel meer van scherpe randjes, experiment) blijft het bij 4.

Nicci schreef:
maar goed, daarom noem ik het voor het gemak allemaal Pop.

Dat vind ik nu echt erg verkeerd, Nicci. Deze plaat, of ook the Beatles, gewoon bestempelen als "pop". Ik HAAT dat woord. Zo ongelofelijk lelijk. Als je The Beatles zonder nuances "pop" noemt, dan kun je 90% van de platen die hier op MuMe staat "pop" noemen.

avatar van musicfriek
Kom nou, The Beatles zijn over het algemeen gewoon pop hoor. Hier en daar een experimentje maar een ander genre verdienen ze niet in mijn oren. Vind ze juist het ultieme voorbeeld van popmuziek.

En daar is niks mis mee toch?

mathieudc
Een lelijk woord vind ik het niet. Het is ook maar een woord dat probeert een genre te 'definiëren' en verzamelen onder de verzamelnaam 'pop', maar waar die grens juist ligt weet eigenlijk niemand. Voor de één ligt die grens ergens anders dan voor de andere en dan moet je blijkbaar ook nog rekening houden met het tijdsaspect (dus dat is allemaal nogal relatief). 'I Want You' zou ik dezer dagen ook niet als 'Hardrock' bestempeld hebben, maar blijkbaar in die tijd wel.

Ik bedoel maar, het is maar een woordje om een groep / stroming te vatten en die grenzen evolueren blijkbaar mee net als de muziek. En The Beatles hebben natuurlijk zowel pop, rock als nog andere genres geschreven...Maar het belangrijkste is dat de muziek in orde is, welk 'genre-woord' daarop geplakt wordt maakt mij niets uit eigenlijk. Luisteren en genieten!

Maar ik snap wel wat je bedoelt, één genre plakken op The Beatles zou wellicht ook niet eerlijk zijn.

mathieudc schreef:

Dat bedoelde ik net.

avatar van LucM
Je kunt moeilijk één genre plakken aan the Beatles. Natuurlijk is het popmuziek, maar pop is nu éénmaal de vlag die vele ladingen dekt. Popmuziek is geen genre op zich, het is een verzamelnaam van allerlei populaire genres : rock('n roll) dat aan de basis ligt van de popmuziek, blues, country, folk, soul, reggae, dance, metal ...
Pure pop noem ik algemeen gangbare popmuziek dat niet aan één genre gebonden is (Abba bv.).
In de jaren '60 werden the Beatles bestempeld als beat (= jaren '60 rock) net als the Rolling Stones, the Kinks, the Hollies, the Who ... en in hun prille begin als merseybeat (naar de Mersey-rivier die door Liverpool loopt - thuishaven van the Beatles).
Maar the Beatles hebben zowel rock'n roll als pure pop als psychedelica en zelfs country of blues op hun repertoire (evenals the Stones).

avatar van George
De uitleg van Luc is juist . Pop is een afkorting van populair en is ontstaan na de 2e wereldoorlog als verzamelnaam voor de muzikale uitingen van de jeugd. Inmiddels is de pop - zoals Luc aangeeft - in vele stromingen onder te verdelen.
In feite is dus vrijwel alle muziek op MuMe popmuziek.

avatar van andnino
I Want You is toch wel hét voorbeeld van een Beatles nummer dat absoluut géén pop is.

avatar van LucM
Natuurlijk is "I Want You" pop, maar een hardere vorm van pop nl. rock vermengd met blues en dus geen pure pop dat voor een breed publiek bestemd is. "Here Comes the Sun" kun je wel als pure pop bestempelen.
Rock is een vorm van pop waarbij de elektrische gitaar en een stevig ritme de boventoon voeren.

avatar van andnino
Mooi gezegd. Al is het natuurlijk nooit precies te definiëren natuurlijk

George schreef:
In feite is dus vrijwel alle muziek op MuMe popmuziek.

Bubble Puppy - A Gathering of Promises, uit mijn top tien heeft amper 6 stemmen. Géén pop dus, als ik je goed begrijp

DonDijk
Ben zo blij dat ik muziek in slechts 2 soorten onderscheid; mooi en niet mooi.

Lennonlover schreef:

en dat doe ik dus ook. ik wil niet neuzelen over rock, funk, avant-garde of wat dan ook. het is allemaal pop voor mij.

avatar van HiLL
Allemaal pop voor jou?

avatar van andnino
Genres zijn toch handig wil je iemand uitleggen (in recensies bijvoorbeeld) in wat voor hoek hij/zij de muziek moet zoeken.
Er word niet gezegd dat genres onderscheid maken tussen mooi en niet mooi, toch?

HiLL schreef:
Allemaal pop voor jou?

waarom zouden we ons vermoeien met discussies over welk genre bij welke band hoort? volkomen oninteressant. vooral omdat alle populaire muziek (rock, funk, hiphop, etc.) min of meer volgens dezelfde muzikale spelregels opereert.

avatar van DJFreez
Nicci schreef:

Volgens mij hoort deze discussie niet hier, maar om kort te reageren op deze specifieke vraag:

Ik ben zelf een enorm liefhebber van New Jack Swing, wat men hier in Nederland 'swingbeat' pleegde te noemen. In feite is dit zelfs een subgenre, maar wel een behoorlijk specifieke. Als we volgens jouw indeling zouden werken, is het gewoon popmuziek en die uitermate oppervlakkige indeling maakt het vele malen moeilijker om te zoeken naar materiaal dat je zoekt.

Dus: New Jack Swing 'pop' noemen is een generalisering van heb ik jou daar en doet een (sub)genre absoluut geen recht aan en zeker de doorgewinterde muziekliefhebber, met zijn specifieke voorkeuren is weinig gebaat bij zo'n soort indeling. Persoonlijk vind ik het getuigen van een bijzonder lage interesse in (pop)muziek in het algemeen. Iets op één hoop gooien kan namelijk iedereen.

DJFreez schreef:

nou, nou.

dat jij je muziek niet kan vinden als het in de platenzaak niet in het juiste vakje staat is niet mijn probleem.
dat jij mooie muziek mist omdat je er niet naar luistert, want niet het juiste genre, is ook niet mijn probleem.

met een gebrek aan interesse van mijn kant heeft het in ieder geval weinig van doen.

avatar van LucM
Je kunt muziek moeilijk in vakjes stoppen en zeker niet de muziek van the Beatles. In de jaren '60 werd dat beat genoemd, nadien rock en nu pop of classic rock. Over enkele eeuwen zal men the Beatles klasseren onder klassieke muziek.