Fleet Foxes - Fleet Foxes (2008)

Pop / Folk
Label: Sub Pop

1. Sun It Rises (3:11)
  2. White Winter Hymnal (2:27)
  3. Ragged Wood (5:07)
  4. Tiger Mountain Peasant Song (3:28)
  5. Quiet Houses (3:32)
  6. He Doesn't Know Why (3:20)
  7. Heard Them Stirring (3:02)
  8. Your Protector (4:09)
  9. Meadowlarks (3:11)
  10. Blue Ridge Mountains (4:25)
  11. Oliver James (3:23)
  12. Sun Giant * (2:14)
  13. Drops in the River * (4:13)
  14. English House * (4:41)
  15. Mykonos * (4:35)
  16. Innocent Son * (3:07)
  17. The False Knight on the Road * (3:13)
  18. Mykonos [Alternate Version] * (3:39)
  19. Isles * (3:06)
avatar van laboomzaa
Kan mij niet tot grote hoogtes brengen...desondanks ***.

avatar van OmeWillem
De cd heb ik al zeker een jaar in huis. Veel geluisterd, ook op mijn iPod. Gisteren heb ik dan ook de vinyl versie binnengekregen en dat is echt een aanrader. De nummers en arrangementen komen nog beter uit de verf. Veel warmer. Ik was al groot vinyl liefhebber
en dat is nu alleen nog maar meer geworden.

avatar van James Douglas
laboomzaa schreef:
Kan mij niet tot grote hoogtes brengen...desondanks ***.

Same here. Hoewel ik het behoorlijk gaaf vind dat er anno 2008/2009 nog zulke relaxte close harmony platen hun populariteit vinden in deze soms gehaaste tijden. Toch is juist het onthaastende element hetgeen waarom ik soms nogal verveeld raak bij deze plaat. Het kabbelt voort maar na een klein half uur wil ik toch ergens een 'bite' proeven. Dat hoeft geen zware gitaaruitbarsting te zijn maar kan ook een iets dieper groef op de melancholische meter zou dit kunnen doen. Misschien gaat daarom de echte klik met deze muziek misschien wel niet komen. Want ook een klassieker als Deja Vu doet hetzelfde met mij.

avatar van jeewee*
Wouw dat deze muziek nog maar een jaar geleden is gemaakt:O. Ik vind het heel psychedelisch en zelfs bijna te muzikaal voor zo'n jonge band uit de VS. Daarmee bedoel ik dat ik niet had verwacht dat zulke muziek op die plek en tijd is gemaakt. Ik dacht meer aan Engeland, jaren '70. Het heeft wel wat weg van de Beach Boys - al ken ik daar ook njet veel van.
De muziek is heel rustgevend en er is heel veel tijd voor genomen om te maken, lijkt me. Erg knap.

avatar van Kronos
James Douglas schreef:

De nostalgie is hier sterker dan de melancholie en daarin zit hem volgens mij juist de kracht van dit album.

Het is licht maar niet luchtig, vol maar niet zwaar.

Ik word gewoon helemaal blij van de harmonieuze samenzang en de hemelse melodieën. Diepe vreugde voel ik bij deze muziek. Niet die van een vrome pastoor maar van een vrije pastorale.

Fleet Foxes, vijf fonkelende sterren aan het firmament.

avatar van Thomzic
Nu ook de CD officieel in huis, met de EP Sun Gigant. Vraag me alleen af of deze nu wel 'echt' is. Verpakt in dun kartonnenhoesje, zonder enige boekwerk erbij. Klopt dit?

Baal altijd van die kartonnen ondingen.

avatar van De Daniël
Karton is milieuvriendelijker dan plastic.

YoG
Wat een geweldige muziek.. ik ben helemaal geen uitgesproken Folk-liefhebber maar van Fleet Foxes kan ik maar geen genoeg van krijgen.. zó'n uniek geluid hebben ze.
Het schijnt (volgens Oor) dat dit eerder is opgenomen dan hun eerder uitgegeven muziek

Zo uniek is dit geluid niet hoor.

o, want..?

avatar van barrett
Ja ok als je het over de ganse muziekgeschiedennis bekijkt niet, want je had idd Crosby Stills en Nash en the Beach Boys maar in de recente muzikale ontwikkelingen is zo'n terugkeer toch wel eerder opmerkelijk.

Blij dat er zo'n bands bestaan die mensen aanzetten om terug te grijpen naar bands als Crosby Stills and Nash maar ook the Beach Boys enzo...

Tegenwoordig hoor je niet veel van deze muziek inderdaad, maar dat maakt het niet uniek. Vroeger had je inderdaad CSNY, Beach Boys, America etc.

avatar van barrett
Laat ons het gewoon anders formuleren. The Fleet Foxes hebben dit soort folk weer herontdekt/ heruitgevonden en dat is in mijn ogen ook al een zeer grote verdienste.

YoG
Ja als je het heel analytisch bekijkt kun je dit misschien met Beach Boys vergelijken. Maar die hebben toch een heel andere bezieling in hun geluid
..Beach Boys met zo'n cover als deze .. ? Ikdachetnie!

avatar van barrett
YoG, The Beach Boys of Crosby, Stills and Nash zijn zeker van grote invloed geweest op deze Fleet Foxes dat staat toch als paal boven water... En kwestie van bezieling vind ik ze redelijk gelijklopend.

UnknownPleasure
en neil young

Hehe ja die was ik idd vergeten... Crosby, Stills, Nash and Young dus

YoG
Van invloed misschien, maar ik hoor het niet terug. Of, zoals ik al schreef, je moet het heel analytisch beluisteren.. beide bandjes zingen in groepsverband en meerstemmig.. tsja
Als ik per se een bandje zou moeten kiezen (als ik tegen de muur zou staan) dan misschien een Coldplay oid, qua bezieling.

avatar van De Daniël
Deze mannen hebben duidelijk vaak naar de Beach Boys geluisterd, maar dat is totaal niet erg aangezien het een puike band betreft. Het is inderdaad weer een beetje een teruggreep naar de oudere bands van weleer, alleen dan verpakt in een nieuw jasje.

avatar van kazzie
Half sterretje er bij gewoon weg omdat deze cd geweldig blijft. Tijdloos !

johan69
Ja, dit blijft heel erg mooi. Winter, lente, zomer, herfst, maakt niet uit; de passie gaat tot op het bot.

avatar van BZN
BZN
geweldige nice album, mooi geheel.
Fijne sfeer, luisterd altijd lekker weg.

misschien een beetje hoog gegrepen maar voor mij toch zeker een 4,5

ps. Blue Ridge Mountains moet ik echt even noemen, WAT EEN TRACK

Blue Ridge Mountains is momenteel ook mijn favoriet.

avatar van De Daniël
Geweldig goed nummer inderdaad!

avatar van jeewee*
Er is een nieuwe band uit Amerika, genaamd Fleet Foxes. In alle opzichten voldoen zij aan de kenmerken van een band uit de jaren '70. Uiterlijk en inhoud zijn beiden een schoolvoorbeeld van hoe de muziek vroeger was.

Ze nemen de tijd voor hun composities en ze doen moeite om een mooi stuk muziek neer te zetten. Waar andere bands van tegenwoordig (bijna allemaal) vooral houden van veel distortion en herrie - wat overigens soms best leuk uitpakt - richten deze vijf zalvende stemmen zich vooral op kwaliteit van een nummer als geheel.
Ze zijn vooral alternatief. Ik zou ze in het kader van de integratiebrief van Van der Laan bijna "nieuwe hippies" willen noemen.
Zeker een aanrader en een verademing tussen al die snelle en makkelijke liedjes van tegenwoordig.

In nrc.next werd de vergelijking getrokken met een band die Low Anthem heet. In datzelfde artikel werd ook Miller ofzo genoemd. Volgens mij zit er een terugkeer naar de jaren '70 aan te komen in de muziek. In de nieuwe generatie zitten jongelingen die de behoefte hebben om terug te keren naar vroeger. Een vreemde vorm van nostalgie, daar deze jonge twintigers die tijden zelf niet hebben meegemaakt.
Als ik een voorzichtige voorspelling mag doen, zijn er over tien à twintig jaar veel meer van deze bands. Bands die muziek maken waar het gaat om de inhoud. Wie weet vinden we in 2024 in de hitlijsten een opvolger van Bob Dylan of Pink Floyd terug.
Ik wacht met spanning af, de cd van Fleet Foxes grijs draaiend.

The Low Anthem, inderdaad, die vergelijking vind ik ook. Maar die maken niet gebruik van zo'n irritante kerkelijke galm. Wel heel 'natuurlijke' en rauwe muziek, maar niet zo'n quasi-warm-bad-gevoel. Als ik dat moet uitleggen: deze CD klinkt allemaal zo zoetsappig, vol, lekker aan de compressor gezeten bij het afmixen... En dat stoot me af. Nee, ik vind het geluid weinig hebben en de sfeer erop staat me totaal niet aan.

Of ik heb een trauma van de kerk waar ik nooit overheen ben gekomen.

avatar van De Daniël
Vreemd, als ik jou top 10 lijst zo bekijk zou jou dit wel moeten liggen.. Maar ach, smaken verschillen he.

avatar van Lamontagne
Voor mij is het nummer Tiger Mountain Peasant Song al in m´n favo top tien allertijden en dan van zo´n recente plaat.
Maar dit is echt een schoonheid van een nummer.

Het hele album is geweldig maar dit is toch een hoogvlieger

Hansie
net voor het eerst beluisterd
klinkt wel aardig, maar nog niet volledig overtuigd.
komt nog wel

Hansie