The Cure - Pornography (1982)

Label: Fiction

1. One Hundred Years (6:40)
  2. A Short Term Effect (4:22)
  3. The Hanging Garden (4:33)
  4. Siamese Twins (5:29)
  5. The Figurehead (6:15)
  6. A Strange Day (5:04)
  7. Cold (4:26)
  8. Pornography (6:27)
  9. Break [Group Home Demo] * (2:11)
  10. Demise [Studio Demo] * (2:10)
  11. Temptation [Studio Demo] * (4:01)
  12. The Figurehead [Studio Demo] * (6:12)
  13. The Hanging Garden [Studio Demo] * (5:30)
  14. One Hundred Years [Studio Demo] * (7:01)
  15. Airlock: The Soundtrack * (13:07)
  16. Cold [Live] * (3:55)
  17. A Strange Day [Live] * (4:05)
  18. Pornography [Live] * (5:56)
  19. All Mine [Live] * (2:55)
  20. A Short Term Effect [Live] * (4:06)
  21. Siamese Twins [Live] * (6:03)
  22. Temptation Two [AKA LGTB) (RS Studio Demo] * (3:58)
Kid A(cid)
Pornography = jeugdsentiment
't moet niet gekker worden...

Kid A(cid) schreef:
Pornography = jeugdsentiment
't moet niet gekker worden...

Zeg kid, jeugd-sentiment ja, moeite mee ?????

Misterfool
jeugdsentiment pakt niet helemaal het gevoel wat bij dit album hoort. dit album staat op zich en is ook nu nog ruim 25 jaar later modern te noemen. dus als je het puur mooi vind omdat je het toevallig in je jeugd hebt meegemaakt doe je dit album tekort en snap je blijkbaar de lading niet.

stel je voor dat je in de jaren 70 allemaal van die bombastische zelfverheerlijkende en vooral een beetje ongevoelige bands hebt en dat je dan die bands met dit vergelijkt. dit album staat bol van de emotie. in tegenstelling tot bijvoorbeeld een pink floyd(ten tijde van DSTOM)

stuart
Nee hoor, iedereen heeft zijn muziekbeleving bij een album, welk album dan ook.
(bovendien geeft hij n.b 5 sterren; bij sommige albums/artiesten mag je ook niks meer zeggen )

Misterfool
tuurlijk mag je wel hier alles zeggen maar je mag ook stellen dat jeugdsentiment bij Z,ON SOORT ALBUM een beetje misplaast is

lowriderluuk
Even ter verduidelijking: ik bedoel met jeugdsentiment dat ik The Cure en andere bands in m'n jeugd heb ontdekt als zijnde mijn muzieksmaak en dat ik die bands nu nog steeds fantastisch vind, duidelijk ???

avatar van Mjuman
@MF - als jij dit album nu leuk vindt, is dit over 20 jaar jouw jeugdsentiment. This is your land...

Niet zo mekkeren en leren zpelluh - sanctify yourself!

avatar van orbit
Tsja, ik heb ook weleens gedacht dat The Cure jeugdsentiment was, maar 20 jaar later luister ik er nog steeds naar.. t zal iets dieper zitten dan dat

Kan ik snappen, geef mij maar 17 seconds of Disintergration.

avatar van Lin
Lin
Mjuman schreef:

Toen ik hierover nadacht, zag ik steeds wethouder Hekking (Koot) voor me, als wethouder van Juinen - verantwoordeljk o.a. voor cultuur. Hij raadde de burgemeester (Bie) af om "Pornography" aan te schaffen voor de bibliotheek van de gemeente Juinen. Zijn verdediging was: "Burgemeester, doen we dat, krijgen we al die Gothen hier en u weet toch wat er gebeurde, de laatste keer dat die Gothen Europa binnenvielen?"

Ik ben het niet eens met de rest van je bericht, voor mij is dit duidelijk een 5* album, maar om dit stukje moest ik toch wel erg lachen, ook jeugdsentiment

avatar van Mjuman
@Orbit en Lin: heb nu Disintegration op staan en dat vind ik heel ok; en Porn draai ik nu ook wel.

Eigenlijk een soort 'flashback' jeugdsentiment (of jeugdsentiment by proxy) - want 20 jaar geleden kwam dit de speler niet in.

avatar van musician
Ik vind hem uiteindelijk toch weer wat minder dan Faith en helemaal minder dan Seventeen seconds.

Het spijt mij, maar het is niet tegen The Cure gericht, meer tegen dit album. Weet je waar ik eigenlijk meer van hou? Kiss me kiss me kiss me! Die Cure heb ik liever dan de Pornography versie.

Meer recht-toe-recht-aan rock en betere composities. Minder destructief, langdradig en ook niet zo deprimerend.

Kid A(cid)
lowriderluuk schreef:

Zeg kid, jeugd-sentiment ja, moeite mee ?????

Bij jeugdsentiment denk ik meer aan Sesamstraat en dergelijken.

Kid A(cid) schreef:

Bij jeugdsentiment denk ik meer aan Sesamstraat en dergelijke n?.

Kid (Maarten 1991, 17 jaren jong he'), denk jij maar lekker aan Pino en consorten !
Dat is over 25 jaar dus jouw jeugdsentiment, ieder zijn smaak!

avatar van dazzler
[moderatorknip: de oor-recensie die hier stond is weggehaald ivm copyright issues]

avatar van dazzler
Zoals beloofd,
hieronder (of -boven) de oorspronkelijke Oor recensie.

Twee dingen vallen me op.

Ook Seventeen Seconds en Faith hadden rijptijd nodig in die dagen.
Pornography lijkt aanvankelijkt een moeilijk verteerbare brok ...

De laatste regels van Bert van de Kamp zijn als het ware profetisch.
Pas op, wie weet wordt dit album het beste Cure album ooit ...

Intrigerende vondst (al zeg ik het zelf).
Ik zoek verder naar recensies over de twee andere albums.

avatar van orbit
Gaaf dazzler! Heb de recensie nooit gelezen.. maar eigenlijk kan ik er me wonderwel in vinden. Zou Oor dan toch wel meevallen?

avatar van De-noir
Leuk om te lezen hoe men er ten tijde van de release over dacht

haveman
Voor het naar bed gaan nog even mijn liefde voor dit album weergeven.

Dan zet ik m op en is het vanaf de eerste noot in één woord GEWELDIG.

Andere mensen kunnen dit veel mooier verwoorden.

haveman schreef:
Voor het naar bed gaan nog even mijn liefde voor dit album weergeven.

Dan zet ik m op en is het vanaf de eerste noot in één woord GEWELDIG.

Andere mensen kunnen dit veel mooier verwoorden.

Altijd beter dan dat je 's morgens opstaat en je afvraagt: wat doet dat mens hier?

Gallow
haveman schreef:

Prachtig verwoord

Maartenn (crew)
Een kleine rectificatie bij een recensie over dit album die ik pak em beet een halfjaar geleden (voor itimi, de dag dat er bij dit album het meeste ooit gepost is).

Laatst was er op Mtv een videography special van The Cure. Ik als niet Cure fan, maar toch bezitter van Pornografy, besloot hier maar eens naar te gaan kijken in de hoop nog wat te leren over deze band. Tenslotte wordt deze band aardig op handen gedragen door een select groep mensen, wat ik nog steeds niet begrijp, maar dat is een ander verhaal.

De documentaire was een opeenvolging van alle Cure video's die ze ooit hadden gemaakt. Ik zal hier niet te ver over uitwijden en maar gelijk gaan naar hetgeen mij het meest opviel:

Waarschijnlijk is Pornography inderdaad het beste album wat The Cure ooit gemaakt heeft. De songs zijn uitdagend, in zekere zin wel vernieuwend en ze proberen iets waar anderen nog niet waren geweest (begreep ik uit de docu, waar ik me wel bij aansluit). Naarmate de docu verder vorderde werd de muziek steeds cheesyer, cleaner en softer, totdat Robbert Smith en consorten werkelijk van mijn scherm afliepen. Man, man, wat een verschrikking.

Daarom wil ik aan alle fans van dit album zeggen: Los van het feit dat The Cure nooit mijn muziek zal worden, is dit waarschijnlijk het beste wat de mannen ooit hebben gemaakt en daarom voel ik me een stuk minder bestolen van mijn 6.95 die ik ooit voor dit album heb betaald.

avatar van reptile71
€ 6,95 vind ik anders een hele smak geld voor een album dat maar 1 ster waard is! 1 ster albums krijgen bij mij zelfs geen plekje in de kast. Die geef ik weg aan iemand die er wèl van houdt.

reptile71 schreef:

Heb dit album ooit gekocht omdat ik the Cure niet kende en deze band hier hoog aangeschreven stond, vandaar. Aangezien niemand in mijn omgeving er van houdt (logisch ook, anders had ik het wel gekend) hou ik het lekker zelf in de kast

avatar van azra

azra schreef:

En je geeft het 1 * ?

Als je de rest van mijn betoog leest, kun je onder andere lezen dat ik verder niks met The Cure heb, noch met dit album

avatar van LucM
Overigens heb ik "Pornography" nooit als beste Cure-album beschouwd, wel vernieuwend maar melodisch niet altijd sterk en soms te bombastisch en te overgeproduceerd.
Probeer eens "Seventeen seconds" of "Faith", Maartenn. Wat meer ingetogen en soberder geproduceerd. "The Head on the Door" is het meest toegankelijke album van the Cure.

Maartenn schreef:

Als ik je verhaal zo lees vraag ik me af of jij dit dan wel het beste album vindt.. misschien heb je dan toch meer met hun eclectische periode of juist hun begin albums. Dat iemand met een avatar als de jouwe niet snapt waarom mensen van The Cure (een band die wel in staat is normale en coherente muziek te maken) houden of gelijk een andere band ontgaat me een beetje trouwens..
En die clips en hits zijn zeker niet de goede maatstaf om deze band op te beoordelen, hun meest commerciele nummers. De albums zijn toch wel stukken veelzijdiger, misschien dat ze daarom hoog worden gewaardeerd?

azra schreef:
En je geeft het 1 * ?

Hey azra, ik heb helemaal gemist dat jij Porn op 5***** hebt gezet! Had jij die eerst niet op 4**** staan?

avatar van azra
Maartenn schreef:

Ja, dat lees ik. Maar dat zou dus willen zeggen dat jij alle andere albums van de Cure 0.5 * zoudt geven en dat zou ik toch wel heel raar vinden. Want The Cure is muziek, en alles wat onder muziek wordt verstaan (daarmee bedoel ik bandjes die het normale publiek voor ogen hebben. Dus geen groepen die gericht zijn op kinderen onder de 12 jaar e.d.) verdient in mijn ogen hoger dan 1*