The Cure - Pornography (1982)

Label: Fiction

1. One Hundred Years (6:40)
  2. A Short Term Effect (4:22)
  3. The Hanging Garden (4:33)
  4. Siamese Twins (5:29)
  5. The Figurehead (6:15)
  6. A Strange Day (5:04)
  7. Cold (4:26)
  8. Pornography (6:27)
  9. Break [Group Home Demo] * (2:11)
  10. Demise [Studio Demo] * (2:10)
  11. Temptation [Studio Demo] * (4:01)
  12. The Figurehead [Studio Demo] * (6:12)
  13. The Hanging Garden [Studio Demo] * (5:30)
  14. One Hundred Years [Studio Demo] * (7:01)
  15. Airlock: The Soundtrack * (13:07)
  16. Cold [Live] * (3:55)
  17. A Strange Day [Live] * (4:05)
  18. Pornography [Live] * (5:56)
  19. All Mine [Live] * (2:55)
  20. A Short Term Effect [Live] * (4:06)
  21. Siamese Twins [Live] * (6:03)
  22. Temptation Two [AKA LGTB) (RS Studio Demo] * (3:58)
reptile71 schreef:

Hey azra, ik heb helemaal gemist dat jij Porn op 5***** hebt gezet! Had jij die eerst niet op 4**** staan?

Nee, volgens mij ben ik begonnen met 4.5 **** (ik kan me vergissen) Maar hij staat al enkele maanden op 5
Pas geleden wel uit mijn top 10 gehaald, niet omdat ik hem niet meer goed vind, maar ik wil mijn top 10 wat gevariëerder hebben en vandaar dat ik enkel het beste album van de artiest (in mijn ogen) erin heb laten staan ( JD is een uitzondering ). En dat is voor mij Faith.

avatar van Omsk
orbit schreef:

Ook het eerste wat ik dacht, maartenn: pobeer toch eens wat andere albums, want Pornography ligt echt niet voor de hand. Misschien had ik dezelfde gillend-wegren-reactie gehad als ik alleen het album Pornography en pakweg de liedjes The Lovecats en Close To Me had gekend. Je hebt alleen beide uiterste van het spectrum gezien, en er ligt zoveel materiaal tussen waarvan ik haast kan garanderen dat je dat meer gaat waarderen dan hetgeen je tot nu toe hebt gehoord .

Maartenn schreef:
Een kleine rectificatie bij een recensie over dit album die ik pak em beet een halfjaar geleden (voor itimi, de dag dat er bij dit album het meeste ooit gepost is).

Ruik ik sensatiezucht of ben ik verkouden?

Ik verkoop albums met 1 ster onmiddellijk.
De kans dat ik voor een documentaire ga zitten,
terwijl er nog zoveel andere, meersterrige albums
te ontdekken zijn ... is quasi nihil.

Maar ik begrijp wel dat je Pornography wilde proberen.
Omdat het inderdaad het meest besproken Cure album op MuMe is.

Maar als ik je top 10 lees en bijvoorbeeld The Beatles tegenkom,
dan kan ik moeilijk begrijpen dat een Head on the Door of een best of
er niet bij jou zou kunnen ingaan: pure edelsmith popsongs ...

azra schreef:

Ja, dat lees ik. Maar dat zou dus willen zeggen dat jij alle andere albums van de Cure 0.5 * zoudt geven en dat zou ik toch wel heel raar vinden. Want The Cure is muziek, en alles wat onder muziek wordt verstaan (daarmee bedoel ik bandjes die het normale publiek voor ogen hebben. Dus geen groepen die gericht zijn op kinderen onder de 12 jaar e.d.) verdient in mijn ogen hoger dan 1*

Daar zou ik niet over kunnen oordelen, omdat ik niet meer albums van The Cure in bezit heb.

Het enige wat ik wilde zeggen met mijn verhaal, was dat ik n.a.v de desbetreffende docu onder ogen zag dat ik dit persoonlijk (waarschijnlijk) hun best album vind vanwege het controversiële in de muziek en teksten. Nogmaals: ik hou niet van The Cure, ik hou niet van hun muziek, niet van hun teksten, niet van de stem van hun zanger en dat alles is imo niets iets om erg te vinden. Gelukkig is er nog veel andere muziek waar ik mij prima mee kan uitleven (misschien ook nog wel wat bij The Cure in de buurt komt ).

dazzler schreef:

Ruik ik sensatiezucht of ben ik verkouden?

Ik verkoop albums met 1 ster onmiddellijk.
De kans dat ik voor een documentaire ga zitten,
terwijl er nog zoveel andere, meersterrige albums
te ontdekken zijn ... is quasi nihil.

Maar ik begrijp wel dat je Pornography wilde proberen.
Omdat het inderdaad het meest besproken Cure album op MuMe is.

Maar als ik je top 10 lees en bijvoorbeeld The Beatles tegenkom,
dan kan ik moeilijk begrijpen dat een Head on the Door of een best of
er niet bij jou zou kunnen ingaan: pure edelsmith popsongs ...

De reden dat ik niet een van de twee door jou genoemde albums kocht, is dus omdat ik door MuMe nieuwsgierig werd naar dit album; waarom vinden zoveel mensen dit een goed album? Ik ben sowieso niet zo'n grote fan van best off's, maar dat is geheel persoonlijk.

Omsk schreef:

Goed, misschien als ik ooit nog tegen een ander Cure album aanloop voor eenzelfde bedrag, dan zal ik dat eens proberen. Dat het niet voor de hand ligt, kon ik ten tijde van aanschaf ook niet weten. Ik was nieuwsgierig gemaakt door de hoge top250 notering en de lovende woorden van medegebruikers.

orbit schreef:

Als ik je verhaal zo lees vraag ik me af of jij dit dan wel het beste album vindt.. misschien heb je dan toch meer met hun eclectische periode of juist hun begin albums. Dat iemand met een avatar als de jouwe niet snapt waarom mensen van The Cure (een band die wel in staat is normale en coherente muziek te maken) houden of gelijk een andere band ontgaat me een beetje trouwens..
En die clips en hits zijn zeker niet de goede maatstaf om deze band op te beoordelen, hun meest commerciele nummers. De albums zijn toch wel stukken veelzijdiger, misschien dat ze daarom hoog worden gewaardeerd?

Orbit, wat betreft mijn avatar: trout mask replica heeft gewoon een geniale album cover. Het album zelf kan ik maar een enkele keer waarderen. Heb er een beetje een haat liefde verhouding mee.

Wat betreft de waardering van Cure albums; misschien heb je inderdaad dat ze zo hoog gewaardeerd worden vanwege hun veelzijdigheid. Ik weet het niet omdat ik niet meer albums van The Cure in mijn bezit heb. De enige maatstaaf die ik wel had tegenover dit album, waren die videoclip waar Robbert Smith heel gepassioneerd over kon vertellen.

Maartenn schreef:

Volgens mij is het Robert Smith met 1 b . Maar als je zoveel berichtjes schrijft om duidelijk te maken dat je alles van The Cure niet leuk vind ookal heb je niet eens alles gehoord dan kan er natuurlijk een foutje tussendoor glippen

Maartenn schreef:

Als er nu iets kakafonische hippiebrij is zonder ook maar de minste memorabele hook is het Beefheart wel, beetje clownerij en interessantdoenerij. Daarbij vergeleken heeft The Cure toch echt klassiek robuust rockmateriaal geschreven. Maargoed, ik snap dat je er zelf ook niet zoveel mee hebt

Nouja, in elk geval worden sommige Cure albums hier hoog gewaardeerd. Niet persé de veelzijdigsten trouwens. Dat zou ik toch Kiss Me, Head On The Door of The Top noemen.
Maar het is altijd merkwaardig als je ziet dat iets wat je zelf helemaal niks vind door anderen enorm wordt gewaardeerd, ik heb dat met bijvoorbeeld Pixies of Tom Waits. Onbegrijpelijk.

avatar van James Douglas
I must fight this sickness.. find a cure..

Een medicijn voor je slechtere dagen. Ondanks de donkere aura die over dit album hangt is er ergens hoop te proeven, onder alle waanzin. En heerlijk waanzinnig heb ik deze gisteren Pornography weer opgezet. Want, hij gaat door je aderen. Wat blijft The Figurehead je bij met dat sinistere gitaarloopje. En bij het einde van de afsluiter kom ik uit mijn dal.

I must fight this sickness..

avatar van musician

The Cure is bepaald geen middle of the road muziek en je houdt er heel erg veel van of helemaal niet.

Juist bij Pornography kan ik mij indenken dat velen volledig afhaken; ik heb er zelf minder moeite mee. Ik heb het meeste werk van The Cure maar vergeleken daarbij staat Pornography ook niet in mijn top 5.

avatar van LucM
Je kan nu eenmaal niet alles goed vinden. The Cure ligt Maartenn duidelijk niet net zoals Pixies of Tom Waits orbit niet liggen.
Nickelback en Rihanna bv. liggen mij niet maar die zijn niet populair op MuMe, wel bij het grote publiek.
Zoals eerder vermeld, "Pornography" was indertijd omstreden, ook bij Cure-fans.

musician schreef:
Ik kan mij levendig voorstellen, dat Maartenn niet houd van The Cure en het afwaardeert op 1 ster. Juist bij Pornography kan ik mij indenken dat velen volledig afhaken (...) Het is daarom heel goed dat Maartenn reageert zoals hij reageert. Dan is er ook eens een ander geluid te horen dan de plaatselijke fanclub.

Toch blijft het jammer dat hij zijn mening net baseert
op een van de moeilijkste Cure albums .... meer nog, hij blijft
stellig beweren dat The Cure absoluut niets voor hem is
en tegelijk ook zeggen dat hij buiten dit album slechts
een handjevol singles kent ...

Ik blijf dat een gekke basis vinden om een defintief oordeel
te vellen over een groep met zoveel gezichten, een groep die
laveert tussen doemwave en frivole popsongs.

avatar van musician
Ja, je kunt niet je oordeel over een groep vellen, gebaseerd op 1 cd, Maartenn zou eigenlijk eens moeten beginnen met The head on the door, bijvoorbeeld.

dazzler schreef:

Toch blijft het jammer dat hij zijn mening net baseert
op een van de moeilijkste Cure albums .... meer nog, hij blijft
stellig beweren dat The Cure absoluut niets voor hem is
en tegelijk ook zeggen dat hij buiten dit album slechts
een handjevol singles kent ...

Ik blijf dat een gekke basis vinden om een defintief oordeel
te vellen over een groep met zoveel gezichten, een groep die
laveert tussen doemwave en frivole popsongs.

Dazzler, daar heb je zeker een punt. Misschien zal ik mezelf dan ook nog wel eens aan The Cure wagen als de tijd daarvoor rijp is. Voor nu blijf ik bij dit oordeel, om de nauwkeurig beschreven redenen. Misschien kom ik hier op een dag nog wle op terug en dan zal ik je wel een PM sturen

Overigens gaven de videocilps die werden uitgezonden het laveren tussen doemwave en popsongs wel aardig weer, omdat die beide kanten belicht werden.

musician schreef:

Tegengeluid genoeg hier hoor, en ik merk ook weinig van die gekte en overtuigingsmanie die je bij sommige andere ..ehm beatles, floyd.. platen voor je kiezen krijgt Ik verwacht tegenwoordig eigenlijk al dat mensen in eerste instantie afhaken bij dit album.. zou me bijna verrassen als het niet zo is.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Zelden heeft een plaat bij mij meer stof doen opwaaien dan dit album.
Na mijn euforische stemming inzake de albums 17 sec & Faith was ik ronduit geschokt toen ik dit album in 1982 op vinyl aanschafte.
Ik blijk er een haat liefde verhouding mee te hebben zoals eerder gemeld, dat blijkt wel uit het feit dat ik nog met een t-shirt heb rondgelopen met de Pornography voorkant daarop afgedrukt.
Ik vrees dat ik dat shirt kwijt ben, mocht ik het vinden dan zal ik het naar Orbit zenden
En dat terwijl ik de plaat soms niet meer kon aanhoren,maar het wordt weer eens tijd dit album op te zetten.
Overigens vind ik Pornography fenomenaal live gespeeld op de DVD Trilogy, dat dan weer wel.

avatar van orbit
Voordat je me gaat klassificeren als iemand die alleen maar roept over dit album.. ik noem het zeer spaarzaam tegenover anderen en ben me ten volle bewust van de verontrustende inhoud tov velen die ik ken. Ik heb het er eigenlijk vrij weinig over. Maar in dat t-shirt ben ik wel geïnteresseerd Ik draag overigens liever t-shirts met favoriete films oid. Ik vind bandshirts meestal nogal afgezaagd..

avatar van reptile71
@orbit: Zou natuurlijk wel ideaal zijn, een T-shirt met je favoriete album èn film-genre in één.

LocoHermano
Dit zal best een new wave klassieker zijn, dus ik plak hier geen sterren op. Ik vind de 'best of' best aardig van the cure en hun concert tijdens de blood flowers tour in ahoy was ook tof, maar deze trip to hell doet me niks. Robbie smith, ga eens hardlopen, misschien dat je daardoor beter in je vel gaat zitten.

avatar van orbit
Loco: ik durf niet te zeggen dat hij daardoor betere albums gaat maken.. soms moet je een wrak zijn om juist echt tot het uiterste te gaan

avatar van LucM
Ik heb hetzelfde gevoel bij dit album als TEQUILA SUNRISE. Overigens vind ik de live-versies van deze nummers ook een stuk beter.

lowriderluuk
Wie weet hoe je die muziek-video's van you-tube kunt downloaden?

avatar van azra
Op www.zamzar.com (wel een beetje off-topic)

avatar van Cloud
Maartenn schreef:

Laatst was er op Mtv een videography special van The Cure. Ik als niet Cure fan, maar toch bezitter van Pornografy, besloot hier maar eens naar te gaan kijken in de hoop nog wat te leren over deze band. Tenslotte wordt deze band aardig op handen gedragen door een select groep mensen, wat ik nog steeds niet begrijp, maar dat is een ander verhaal.

De documentaire was een opeenvolging van alle Cure video's die ze ooit hadden gemaakt. Ik zal hier niet te ver over uitwijden en maar gelijk gaan naar hetgeen mij het meest opviel:

Waarschijnlijk is Pornography inderdaad het beste album wat The Cure ooit gemaakt heeft. De songs zijn uitdagend, in zekere zin wel vernieuwend en ze proberen iets waar anderen nog niet waren geweest (begreep ik uit de docu, waar ik me wel bij aansluit). Naarmate de docu verder vorderde werd de muziek steeds cheesyer, cleaner en softer, totdat Robbert Smith en consorten werkelijk van mijn scherm afliepen. Man, man, wat een verschrikking.

Daarom wil ik aan alle fans van dit album zeggen: Los van het feit dat The Cure nooit mijn muziek zal worden, is dit waarschijnlijk het beste wat de mannen ooit hebben gemaakt en daarom voel ik me een stuk minder bestolen van mijn 6.95 die ik ooit voor dit album heb betaald.

Volgens mij word Pornography niet als beste cd gezien van The Cure, dat is eerder Disintegration. Die past ook veel beter bij jouw top 10.

avatar van paperboats
Mart schreef:
Ik heb gisteravond het album nog eens beluisterd, en ik verander die 5* in 4*. Ik vind A Short Term Effect en Siamese Twins namelijk nogal mindere nummers, A Short Term Effect komt bij mij ook nogal chaotisch over en Siamese Twins vind ik niet echt een bijzonder nummer. Voor de rest vind ik de plaat prima in orde (met name One Hundred Years en A Strange Day blijven geweldig), maar ik vind het geen 5* waard. Dit neemt niet weg dat het een bijzondere plaat is, natuurlijk

Grappig, A short term effect en Siamese twins zijn juist een van mijn favorieten van het album. The Hanging garden en The Figurehead vind ik juist vrij weinig aan.
Het is echt een album waar ik in een bepaalde stemming voor moet zijn, hoewel ik dat met de meeste Cure-albums heb. Dit is en blijft echter wel mijn favoriete Cure-album, geweldig!

lowriderluuk
Het downloaden via "zamzar" kan me niet bekoren.
Vind de kwaliteit anno 2009 ver beneden peil.
O ja, over dit album heel simpel, lees "orbit" en je weet het.
Gewoon onbeschrijvelijk doordringend mysterisch gaaf.

Father McKenzie
Hoe goed en geslaagd ik Disintegration - voor mij hun allerbeste - vind, zo halfbakken blijf ik deze vinden.
Ik hoor geen enkele geniale song, ik hoor richtingsloos lawaai waar ik geen memorabele melodie in herken.
Ik loop hier niets van na te fluiten, dat is bij dat andere album WEL degelijk het geval.
Raar, maar mijn receptoren vangen dit niet op, dit wil er langs geen kanten in bij mij, al vaak opnieuw geprobeerd, ik kan hier nauwelijks een goede song op aanduiden. Ik probeer het dan ook niet meer....
Neen, deze gaat er niet in, ik heb genoeg pogingen ondernomen, nu gaat hij op het schap, om weet ik veel in welk jaar nog eens.... wie weet... pfffft.

Father McKenzie schreef:
Ik probeer het dan ook niet meer....

Probeer nog eens één keer One Hundred Years en A Strange Day.
Schroef ze los van het album en laat ze als op zichzelf staande song op je inwerken.

Maar ik begrijp best wat je bedoelt.
Deze plaat fluit of swingt niet ... ze bloedt ...

avatar van LucM
De songs vind ik over het algemeen behoorlijk behalve de titelsong dat nergens toe leidt en "The Hanging Garden" is gewoon een klassesong, maar het is de overproductie die mij hier tegen steekt (zie eerdere berichten). The Cure en bombast, ze gaan nu eenmaal niet samen.