Kings of Leon - Only by the Night (2008)

Label: RCA

8. Notion (3:00)
  9. I Want You (5:07)
  10. Be Somebody (3:47)
  11. Cold Desert (5:34)
  12. Frontier City * (3:37)
  13. Beneath the Surface * (2:48)
  14. King of the Rodeo [Live] * (2:48)
  15. Slow Night, So Long [Live] * (3:09)
  16. Fans [Live] * (4:01)
  17. Molly's Chambers [Live] * (2:25)
  18. My Party [Live] * (4:01)
  19. Arizona [Live] * (4:48)
  20. Charmer [Live] * (3:34)
avatar van STaRS
Door het lage cijfer heb ik er even mee gewacht om dit album een kans te geven. Onterecht zo bleek. De eerste 6 nummers zijn van een heel hoog niveau, vooral een song als Closer vind ik echt prachtig en is voor mij zelfs beter dan hun - zeer sterke - single Sex On Fire. De intro van Use Somebody doet me vreemd genoeg aan M83 denken, een vreemde associatie, maar toch is ook dit een zeer goed nummer. Spijtig genoeg kunnen ze dit hoge niveau niet aanhouden, anders had dit mss wel een klassieker in wording geweest, al vind ik dit album in zijn geheel toch nog vrij sterk. In ieder geval sterk genoeg voor een 4,5*.

STaRS schreef:
Door het lage cijfer heb ik er even mee gewacht om dit album een kans te geven.

lage cijfer?

Montorsi schreef:

lage cijfer?

Een gemiddelde van 3,57 vind ik vrij laag

Zo'n cijfer vind ik anders behoorlijk hoog.

3 is goed
2 is matig
1 slecht

4 is klassieker
en 5 is meesterwerk

avatar van STaRS
Zoiets zal wel voor iedereen anders zijn, maar ik vergeleek het vooral met het andere album dat ik van hen ken: Because of the Times en dat heeft een gemiddelde van 3,82. Daarom leek het alsof dit album veel minder zou zijn dan zijn voorganger en dat is het voor mij in ieder geval niet.

Joy
zat gisteren de grote hit eens te analyseren

sex on fire

conclusie:

reetevet nummer

komt niet over, want:

zowel bass, gitaar, dan wel zang, klinken eigenlijk heel iel

ook diverse wisselingen van akkoorden en solospel hoor je nauwelijks, ook basloopjes die veranderen hoor je niet of nauwelijks

neem vooral het gitaargeluid eens onder de loep, je hoort het nauwelijks

mede daarom lijkt het nummer van kop tot end op 5 keer dezelfde oefening

rest van de plaat ken ik niet zo, maar ik denk dat met ene andere producer er veel meer uit deze band gehaald kan worden

een producer die er wat meer ziel uit kan halen

wellicht heeft eea ook te maken met de muzikanten zelf, strak spelen geeft niet altijd een gewenst effect, het mag best wat sleazier

STaRS schreef:
De eerste 6 nummers zijn van een heel hoog niveau, vooral een song als Closer vind ik echt prachtig en is voor mij zelfs beter dan hun - zeer sterke - single Sex On Fire. De intro van Use Somebody doet me vreemd genoeg aan M83 denken, een vreemde associatie, maar toch is ook dit een zeer goed nummer. Spijtig genoeg kunnen ze dit hoge niveau niet aanhouden, anders had dit mss wel een klassieker in wording geweest, al vind ik dit album in zijn geheel toch nog vrij sterk. .

Eens, en bovendien, als het album na track 6 wél overeind was gebleven, dan had dit album zich zo kunnen meten met een klassieker als 'Ten'. De link naar M83 had ik nog niet gelegd, hoewel er een link bestaat tussen Kings Of Leon en M83; ze hebben zich beiden -hoe vreemd dat ook klinkt in het geval van KOL- laten inspireren door Cocteau Twins.

Een gemiddelde van 3,57 vind ik vrij laag

Dat is een dikke 7, hoe kun je dat laag noemen..

Lost Highway
Geheel off-topic, maar naar MM-normen is dat wel een behoorlijk laag gemiddelde Montorsi...

Lost Highway schreef:

Mja wellicht, maar ook wel een redelijk normaal gemiddelde. Als je nou rond de 3.25 zat of iets dergelijks had hij nog een punt gehad, maar een album met een gemiddelde boven de 3.5 kun je moeilijk 'laag' noemen.

SSS
Alleen Sex on Fire, Use Somebody, I Want You en Be Somebody vind ik goed.

Lost Highway
Dan is er goed nieuws voor jou; met Closer, Crawl en Manhattan moet je de beste nummers nog ontdekken.

avatar van Lennonlover
Dit is echt geen goede plaat. Erg teleurstellend en vooral als je weet dat er véél meer zit in deze groep, dat hebben ze in hun beginjaren bewezen.

rodneyVL
Lijkt wel of de zanger van Intwine een nieuwe band heeft gestart. Wat een geweldig album, echt super. Sex on fire kan de rock classic top 100 in.

rodneyVL schreef:
Lijkt wel of de zanger van Intwine een nieuwe band heeft gestart.

Wat?!
Dat is wel een hele beste

avatar van rkdev
Goede eerste 6 nummers, daarna zakt het voor mij wat in.

avatar van Lennonlover
De eerste zes nummers? Ik vind het van het eerste nummer tot het laatste een hutsepot van middelmaat en compromis.

Lost Highway
Jouw goed recht, ik vind net als rdev de eerste zes nummers meer dan geslaagd.

avatar van Lennonlover
Vind je een beoordeling van 4* niet wat veel voor een album waar de helft maar van geslaagd is?

avatar van hadiederk
Opmerkelijk dat de fans van het eerste uur dit over het algemeen een teleurstelling vinden terwijl de "instappers" bij dit of het vorige album een stuk enthousiaster zijn. Ik vermoed dat KOL na het succes van de eerste twee albums beter mogelijkheden tot hun beschikking kregen en zich dientengevolge als een kind in een snoepwinkel moeten hebben gevoeld. De charmante, krakkemikkige gospel/punkrock werd ingeruild voor galmende powerrock.
Na twee luisterbeurten heb ik Only By The Night teleurgesteld aan de kant gegooid en er niet meer naar omgekeken. Da's eigenlijk niet eerlijk want voor mijn gevoel wordt ie naarmate de tijd verstrijkt slechter dan dat ik 'm indertijd vond. (Die zin ga ik straks nog even nalezen) Dus heb ik OBTN maar weer eens een kans gegeven. De eerste 3 nummers kunnen me redelijk bekoren maar de rest...
Ik durf nu ook eindelijk te stemmen. Ik ben het eigenlijk wel met Lennonlover eens maar van mij krijgen ze er nog 0,5 sympathyvote bij.

avatar van KidChino8
hmmm

wetenschappelijk bewezen : Laat de plaat een maand in de kast staan en beluster ze opnieuw(voor de mensen die er niet al te enthousiast over zijn)

avatar van Lennonlover
Ik ben nu met die maand bezig

Lennonlover schreef:

Ik deel de mening dat de eerste 6 nummers van de plaat heerlijk zijn. En als 6 op 11 (wat meer dan de helft is) de plaat het meermaals herbeluisteren waard maakt, dan vind ik die beoordeling meer dan gerechtvaardigd.

M'n broer heeft deze pas gekocht. 'Als je 'm wilt rippen, dan moet je dat nu even doen.' Zal deze eens aan een aantal grondige luisterbeurten op m'n mp3-spelertje onderwerpen, binnenkort

avatar van SoNick
Ik heb een andere cover dan het plaatje. Ofja hij is eigenlijk hetzelfde, maar er zit linksonder ook een rode streep, als je me begrijpt. Ben ik de enige die daar last van heeft, of hebben jullie dat ook? Als ik de enige ben, dan weet ik dat ik nooit meer cd's op bangcd punt com moet kopen.

avatar van erik burger
2,5 ster gegeven.

Dat komt eigenlijk omdat ik Sex on Fire & Manhattan weergaloos goed vind. De rest van het album gaat me nogal snel vervelen.

SoNick schreef:

Je bedoelt dat er nog een 'poot' aan zit, zeg maar? Die ervoor zorgt dat het plaatje symmetrisch wordt. In dat geval: maak je geen zorgen, heeft 'ie van mij ook

avatar van SoNick
Ja, inderdaad! Mooi. Ik vind de cd trouwens goed hoor. Aantal sterke nummer. Eerste keer moest ik even wennen, maar het gaat de goede kant op.

nicolas
Sterke plaat, die 3,57/5 verwondert me. Ik had minstens 3,80 verwacht. Het is wat wennen in het begin, maar met een fantastische opener als Closer kan het enkel maar goed zijn. Ik houd net iets minder van Crawl, maar Sex on fire maakt het ruimschoots goed. Dan krijgen we een reeks 3 nummers die toch wel alledrie een catchy deuntje hebben, which I like a lot! Die andere nummers 'her'ken ik wel, maar ik ben nog niet vaak tot het einde van de plaat geraakt (tja, als je dat in de auto opzet, is de rit meestal na een minuut of 20 gedaan = t.e.m. Manhattan . Ook Revelry heeft een aanstekelijk mooie melodie. Verdiende 4*, me dunkt.

avatar van hadiederk
Ik denk dat als je een beetje terugleest wel een idee krijgt waarom de score nogal laag uitvalt. Ik durf er mijn BMW wel onder te verwedden dat wanneer dit hun debuut was, de score aanmerkelijk hoger zou uitvallen.