Kings of Leon - Only by the Night (2008)

Label: RCA

8. Notion (3:00)
  9. I Want You (5:07)
  10. Be Somebody (3:47)
  11. Cold Desert (5:34)
  12. Frontier City * (3:37)
  13. Beneath the Surface * (2:48)
  14. King of the Rodeo [Live] * (2:48)
  15. Slow Night, So Long [Live] * (3:09)
  16. Fans [Live] * (4:01)
  17. Molly's Chambers [Live] * (2:25)
  18. My Party [Live] * (4:01)
  19. Arizona [Live] * (4:48)
  20. Charmer [Live] * (3:34)
johannesA
voor mij de eerste kennismaking met KOL. Na een aantal luisterbeurten moet ik zeggen, dat het kwartje wel begint te vallen. De nummers luisteren lekker weg en er staan een aantal pareltjes op, vooral Closer en I Want You vind ik erg goed

Mooie rockplaat.

Vanwege nogal wat gezever hier op Musicmeter heb ik veel te lang gewacht om eens echt goed hiernaar te luisteren.
Wat een stelletje chagerijnen zeg! Je kan een plaat ook overanalyseren (mooi woord niet?).

Prima album als je van goede rockmuziek houdt. Ook een paar lekkere tracks met Rock 'n Roll invloeden. En Cold Desert tot slot heeft iets van Purple Rain.

avatar van trebremmit
Tsja kwestie van smaak ik vind het niks, jij mag het mooi vinden maar dat maakt mij nog geen chagrijn.

avatar van starsailor
Dit album is mijn eerste kennismaking met de band die ik altijd links heb laten liggen. Niet geheel onterecht gebaseerd op dit album. Closer vind ik een van de beste albumopeners die ik ooit gehoord heb. Wat een stem!!!! Sex on Fire is natuurlijk geweldig maar na track 4 stort het album wat mij betreft in om pas bij Be Somebody nog een laatste stuiptrekking te vertonen. 3* voor dit wisselvallige album. Ga uiteraard wel de rest ook even checken.

Op het eerste gehoor vind ik het niet echt denderend klinken. De eerste twee nummers waren goed te doen en Sex On Fire, die ik al kende, is ook een prima liedje. Hierna wist ik er echter niet meer mijn hoofd bij te houden, wat ervoor zorgde dat ik 'm halverwege maar afzette. Binnenkort nog maar eens proberen, denk ik, maar het lijkt me sterk dat mijn stem voor deze bijzonder hoog uit zal vallen.

avatar van starsailor
starsailor schreef:
3* voor dit wisselvallige album. Ga uiteraard wel de rest ook even checken.

stiekem toch nog 0.5* erbij

avatar van sj0n88
Luister nog een paar keer naar het tweede deel van het album. Uiteindelijk halen deze nummers niet het niveau van het begin, maar zijn wel errug lekker!

avatar van LucM
De eerste 6 nummers zijn voor mij allemaal weergaloze 5*-songs, zeker van de opener "Closer", de single "Sex on Fire" en "Manhattan" kan ik niet genoeg krijgen. Vanaf track 7 zakt het echter in en slaat de verveling toe, "Seventeen" en "Notion" zijn mij wat te vlak om te bekoren. Vanaf "I Want You" wordt het geleidelijk beter om met de prachtballade "Cold Desert" in schoonheid te eindigen.
Conclusie : sterk album met in de tweede helft mindere momenten, maar globaal toch goed voor 4*. Deze band heeft mij overtuigd, ik ga in ieder geval nog andere CD's van Kings of Leon kopen (hun vorige is nu goedkoop te krijgen).

LucM schreef:
Voor het eerst heb ik mij een album van Kings of Leon aangeschaft en het valt goed mee. Prachtige zanger met soulvolle stem en nog belangrijker, deze band heeft gevoel voor melodie. .....

Nou, dat ben ik nu ook aan het doen en ik kan je vertellen dat mij dat prima bevalt.

avatar van Zandkuiken
Eigenlijk de eerste plaat van Kings Of Leon die ik een echte kans geef (hoewel ik Ragoo een gewéldig nummer vind) en met Only By The Night levert de band een erg sexy popalbum af, dat jammer genoeg niet overal hetzelfde niveau haalt.

Nu ja, als je als groep gewapend bent met de fenomenale stem van Caleb Followill, dan moet je al serieus je best doen om volslagen rommel af te leveren. Zelfs mindere songs blijven boeien door z'n vocale kwaliteit.

En wat dan als ook het materiaal zelf van niveau is? Tja, dan krijg je heerlijke pop zoals de wereldhit Sex On Fire: übertoegankelijke rock die op elk radiostation te horen valt. Die populariteit wordt door de hardcore fan al 'ns onthaald op meewarigheid, maar daar doe ik niet aan mee. Één van de singles van het jaar!

Toegegeven, soms ligt het er wat té dik op: zo doet de afsluiter me een beetje denken aan Bryan Adams of - hij is hier al genoemd - Bon Jovi, maar gek genoeg stoor ik me daar niet aan. Integendeel, Cold Desert is één van de betere op Only By The Night.

Nog beter is het ruimschoots bewierookte Use Somebody, dat Sex On Fire naar de kroon steekt als beste nummer van de plaat. Ook de zwoele (een adjectief dat je hier voor elke track zou kunnen plaatsen) opener mag er wezen en wordt qua hitsigheid nog net voorbijgestoken door I Want You, opnieuw zo'n supermelodieus lapje muziek.

Ook powerballades (eigenlijk zijn ze dat allemaal wel een beetje) Manhattan en vooral Revelry mogen er wezen en doen de teller van geslaagde liedjes in het voordeel van dit schijfje oplopen.

Of ik Only By The Night in huis ga halen valt nog te bezien (de kans is eerder klein), maar het is in ieder geval een fijn, onbezonnen popplaatje waar ik graag van geniet.

Overigens vind ik de sfeervolle groene cover ook pakken mooier dan het misbaksel dat hier als officiële hoes staat.

Kleine 3,5*

avatar van Twinpeaks
Fijne plaat die naar het einde toe inderdaad inkakt,maar dan hebben we al genoeg moois gehad.De eerste 5 nummers zijn top,met Closer als ik heerlijk hallucinerende opener.Sex on Fire is ook een prima nummer en Use Somebody is ook niet te versmaden.Dan lijkt de koek op en verzanden ze in wat alledaagse deuntjes die eigenlijk door iedere willekeurige band hadden kunnen zijn opgenomen,ware geen van die bands een zanger met de capaciteiten van Caleb Followill heeft.Op het einde breien ze de boel gelukkig weer recht met Cold Desert.Prima plaat van 1 van de betere bands van het moment.

avatar van Chromlech
Ik kan hier heel weinig mee, maar dat kan komen omdat ik een natuurlijke aversie tegen stadion-rock heb.

Toch blij dat ik door ben blijven luisteren, dit album is namelijk enorm gaan groeien. De eerste drie nummers zijn fantastisch, al blijft de rest niet echt goed hangen. Nummer 4 en 5 zijn verder wel prima te doen en de rest is ook bij vlagen mooi. Een zeer degelijk album, wat met name te danken is aan de fantastische stem van de zanger: 3,5*

avatar van Cherubini
.....ook hier blijft het groeien, dus ik verhoog met een halfje. En verder sluit ik mij geheel aan bij Twinpeaks.

Goed album . Favoriet blijft Sex On Fike.

Geef mij Closer maar Crawl is trouwens ook een erg goed nummer.

avatar van Rudie
Geen favoriet, de zang van Caleb Followill ligt bij mij niet lekker in het gehoor, komt zeurderig over. De muzikale begeleiding breekt nergens door en blijft hangen in een power-ballad geluid met een te sterk vleugje 80's. Voor de liefhebber een mooi werkje, voor mij: vooral vervelend.

Zonder Followills stem zou dit juist maar een middelmatig rockplaatje zijn. Zijn stem tilt een Manhatten of een Cold Desert juist naar een hoger niveau. Maar goed, smaken verschillen natuurlijk

avatar van coldwarkids
Mikemans schreef:
Goed album . Favoriet blijft Sex On Fike.

Sex On Fike staat er niet op hoor haha geintje
gewoon een type foutje van jou toch ?

Kingsnake
Een lekkere solide rockplaat.
Met denderen gitaren en rokerige zang.

Eindelijk weer eens een phatte rockplaat in deze dagen.

Father McKenzie
Ik heb al ontzettend veel over deze band gelezen, maar ik kan me vergissen, ik vrees dat het niet echt mijn ding zal zijn, wegens.... iets te weinig melodie en te veel noise? Of is dit een vooroordeel? Als het in het straatje van flink overroepen bands als Franz Ferdinand, Kaiser Chiefs en Kooks ligt, dan pas ik gegarandeerd, want dan is het meer filler dan killer....

Kingsnake
Father McKenzie schreef:

Ik weet het niet.
Die bands die je opnoemt ken ik te weinig van.
Ik geloof niet dat ik Franz Ferdinand goed vind, op de mij bekende nummer afgaande.

Kings of Leon heeft iets jaren 80 glamrock en iets stoner-rock achtigs.

avatar van Kos
Kos
Kings of Leon is veeeeeel conventioneler dan F-F en Kaiser Chiefs.

avatar van LucM
Met (britpop)bands als Franz Ferdinand, Kaiser Chiefs en Kooks heeft Kings of Leon totaal niets mee te maken, dit is Amerikaanse rock, wat steviger maar melodieus met ook meer soul.

avatar van Ploppesteksel
1,0
Als je niet iets in de trant van Franz Ferdinand zoekt, dan is dit album misschien nog wel iets voor je. De vorige misschien ook. Deze is meer stadiumrock t.o.v. die vorige die meer rock 'n roll zijn, toch vooral de 1ste.

avatar van Landero
Dit is een goeie plaat. De eerste 3 nummers zijn geniaal !

LucM schreef:

Twee albums terug was Kings of Leon wel een redelijke Franz Ferdinand rip off, luister maar 's naar nummers als Razz... Vond ze toen net iets leuker eigenlijk, maar dit is ook wel een degelijk plaatje.

avatar van hadiederk
herman schreef:

Dat lijkt mij sterk, ik denk dat toendertijd Kings of Leon Franz Ferdinand niet zouden herkennen al stonden ze er op te schijten.
Het eerste album van KOL, waarop het tweede een logisch vervolg is, kwam eerder uit dan de eerste van FF.

Ik vond dat KOL tijdens het eerste album wel een wat andere sound had dan op het tweede album. Op het tweede album stonden in ieder geval een paar nummers die prima pasten in de britpopgolf die destijds populair was. Er waren tig bandjes die zo klonken in die tijd, KOL was eigenlijk gewoon een van een grote hoop. Nu hebben ze wel een wat volwassener sound, maar dat maakt ze ook wel minder leuk vind ik.

Father McKenzie schreef:

Nee, dit is kwalitatief veel beter, vind ik.
Denk Pearl Jam, of iets in die richting, dan zit je er.
Gewoon lekkere Amerikaanse gitaarrock.

Ik moet nog een heel album van ze beluisteren, maar wat ik van ze ken bevalt me zeker.