Snow Patrol - A Hundred Million Suns (2008)

Label: Geffen

1. If There's a Rocket Tie Me to It (4:19)
  2. Crack the Shutters (3:20)
  3. Take Back the City (4:40)
  4. Lifeboats (4:41)
  5. Golden Floor (3:19)
  6. Please Just Take These Photos from My Hands (4:25)
  7. Set Down Your Glass (3:43)
  8. The Planets Bend Between Us (4:18)
  9. Engines (5:10)
  10. Disaster Button (3:58)
  11. The Lightning Strike: What If the Storm Ends? / The Sunlight Through the Flags / Daybreak (16:18)
avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
joko16 schreef:
mwah, ik moet er nog wat vaker naar luisteren denk ik.
Begin is sterk, de rest erg rustig.

Ik heb deze cd net voor het eerst op en dacht net nog: lekker begin, als het nou maar niet gaat inkakken. Maar dat gaat het dus wel; jammer. Kom er later nog wel op terug..

Maartenn schreef:

Dit is echt een groei cd, Maartenn. Hoe meer je 'm afspeelt, hoe meer gaat horen wat voor pracht cd dit is. Dat zijn ook meestal de cd's die je goed blijft vinden. Of de "klik" is er of je vind 'm verschrikkelijk. Mijn ervaring is als je een cd de eerste keer geweldig vindt, gaattie gauw vervelen.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Volledig mee eens Ad Brouwers; cd's die je later pas echt gaan bevallen hebben een veel langere houdbaarheidsdatum.

Misschien dat je dan ook nog gelijk gaat krijgen over deze plaat, want na de eerste luisterbeurten kom ik nog niet verder dan een 3.5* Het begint lekker fris, heeft een opleving bij het 6e nummer, maar de rest weet me nog niet heel erg te boeien en klinkt een beetje als 13 in een dozijn nummertjes.

Nou Maartenn, het laatst nummer van 16 minuten, The Lightning Strike vind ik zelf van ongekende schoonheid. Maar ik heb er ook wel even over moeten doen. Ik vind het overigens echt knap dat een groep een nummer van 16 minuten durft te maken in een tijd waarin alles snel en vlug moet en geduld een deugd is.

Ad Brouwers schreef:

Mee eens! Uiteraard zijn er nog genoeg acts die lange nummers maken, maar vooral van een behoorlijk populaire band in de mainstream had ik het niet echt verwacht. Wat dat betreft alleen maar respect. Het nummer zelf is tot mij echter nog steeds niet helemaal doorgedrongen. Wie weet komt er een dag...

avatar van battersea
Lifeboats blijft boeiend en het eposje aan het eind van de CD blijft ook spannend. Ik had eerlijk gezegd niet gedacht dat het overbekende soundje van deze heren zo standvastig zou blijven. Wel dus. Gewoon erg lekker. Bijzondere manier van tekst over de muziek heen leggen hebben deze jongens, een song als Lifeboats is qua metriek helemaal ondoordringbaar. (who cares)

battersea schreef:

Ik vind het echt zwak als mensen dingen als 'who cares' zeggen. You Care! That's what matters! En misschien iemand anders ook wel. Als ik nu Lifeboats ga luisteren zal ik er zeker opletten.

"Lifeboats is qua metriek helemaal ondoordringbaar", wat bedoel je daar eigenlijk precies mee, battersea? Ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben, die die vraag niet goed begrijp.

avatar van battersea
[quote]Ad Brouwers schreef:
Tis geen typische meezinger met die bijna parlando achtige coupletten waarbij de nadruk vaak net op andere woorden komt te liggen dan verwacht. Maar wellicht, is dat mijn beleving.

Thnx battersea, Je hebt wel gelijk dat er erg aparte struktuur in het nummer zit. Daarom vind ik het ook zo'n intrigerend nummer. Maar er zijn wel meer nummers van Snow Patrol die zeker niet simpel in elkaar gezet zijn. Het zijn zeker niet alledaagse "meezingers". Daarom vind ik de muziek van S.P., zeker op deze cd, buitengewoon goed, met The Lightning Strike als hoogtepunt.

Wat een prachtige opener heeft dit album toch! Die tekst is zo aandoenlijk en ook precies iets wat ik zou doen

Two weeks later like a surplus reprieve
I found a hair the length of yours on my sleeve
I wound it round and round my finger so tight
It turned to purple and a pulse formed inside

And I knew the the beat 'cause it matched your own beat
I still remember it from our chest to chest and feet to feet
The easy silence then was a sweet relief to this hush
of ovens, aeroplanes and of distant car horns

Prachtig gewoon! Ik hou ervan als bandjes op een ietwat sullige, maar toch wel aandoenlijke manier de liefde beschrijven. Dit is namelijk noch simpel, noch overdreven poëtisch.

avatar van KampF
Tjonge wat is dit vervelend zeg! Heb de hele CD bij iemand in de auto gehoord, en diegene was vol lof over deze 'mooie' muziek. Ik, bescheiden, heb netjes mee gedeeld dat dit 'niet mijn ding' was. En terecht, generieke slijm zooi is het. Aldus mijner perceptie.

avatar van Lennonlover
KampF schreef:

uhmmmmhummm

Kan me wel voorstellen dat er mensen zijn die dit vinden. Het is eigenlijk ook gewoon zo, maar dat maakt het er juist leuk op voor mij

avatar van midnight boom
ze zijn de afsluiter op pinkpop de 40-editie.

avatar van Frisoboei
Moet hem nog helemaal luisteren maar Crack the Shutters is alvast een weinigbelovend voorproefje, wat een zoutloos, saai nummer.

midnight boom schreef:
ze zijn de afsluiter op pinkpop de 40-editie.
De hoofdact , dus!!! Heel terecht. Geweldig album, geweldige groep en Live helemaal te gek!!!!

Ik had 'm al een tijdje niet gedraaid en door de reaktie van frisoboei, weer eens op de koptelefoon helemaal afgespeeld. Dan blijkt toch echt weer, wat ik al langer dacht, dat dit een wereldalbum is. Na een tijdje analyseren, songs beoordelen en meereageren op MuMe ga je toch heel anders naar een album luisteren. Dus heb ik 'm in mijn top 10 genoteerd. Ik raad iedereen aan bepaalde albums eens even te laten "rusten"

Frisoboei schreef:

Crack the Shutters is niet representatief voor de rest van het album. Men probeert zeker wel een aantal leuke ideeën uit die wat mij betreft vaker wel dan niet slagen.

Ad Brouwers schreef:

Dit hoor ik je wel vaker zeggen. Ik kan hier toch niet helemaal niet bij. Een album laten rusten betekent voor mij dat het gaat irriteren of vervelen als ik hem wekelijks probeer te luisteren. Een stuk muziek moet juist het gevoel geven dat je hem meteen na afloop nog een keer wil luisteren om echt goed en houdbaar te zijn.

Houdbaarheid is wat dat betreft net zo goed een meespelende factor als de muziek zelf bij de beoordeling.

Ik vind het niet erg als het even duurt voordat muziek zich aan mij openbaart. Maar het moet dan wel zo zijn dat ik vervolgens helemaal in de ban raak van de muziek een paar weken lang. Dit gebeurde bij onlangs met My Bloody Valentine. Maandenlang luisterde ik hem zo nu en dan eens. En toen ineens vielen de stukjes op zijn plaats en nu luister ik hem zeker wel 3 keer per week.

Bij dit album van Snow Patrol duurde het even voordat ik hem doorhad. Maar sindsdien heb ik hem denk ik ook maar 2 a 3 keer per maand geluisterd. Dan ontbreekt er toch een zekere terugkeer factor. Maar goed, jij hebt jou visie en ik de mijne en dat moet vooral zo blijven hoor.

Dn!S, alle cd's, die ik beoordeel, heb ik allemaal gekocht. Dus slecht vind ik ze natuurlijk niet. Maar in het begin ben je geneigd ze (te) veel te draaien. Ook om eventueel een goed onderbouwde mening te geven. Als ik begin te merken dat ik 'm goed genoeg op me in heb laten werken, pak weer eens andere muziek of een inmiddels nieuwe aankoop. Je hebt die andere cd's niet voor niets gekocht. En ik heb er inmiddels al wat staan thuis. En na een tijdje pak ik mijn vorige aankopen weer eens. Dan merk ik bij mezelf dat je met een ander gevoel naar een cd luister en valt het muntje definitief (en soms ook niet). Ik ga een cd in het begin niet "stuk" draaien., dan gaat hij in regel veel te snel stof eten in de kast. Snow Patrol had bij mij iets meer tijd nodig voorda ik merkt dattie niet goed maar geniaal was. Bovendien kwamen er in die tijd veel goeie cd's uit , die ik aanschafte. Vandaar mijn "aanpak".

avatar van joyce19791
Ik ga een halfje omlaag. Ik vind deze toch niet beter dan de vorige plaat. Allebei 4****.

avatar van kazzie
Ik ben in tegenstelling van Joyce een halfpuntje om hoog gegaan...
Al eerste reden kwam dit door The Lightning Strike. Ben het nog is paar keer goed gaan beluisteren en tot de conclusie gekomen dat dit toch wel erg goed gedaan is en eingelijk hoop dat ze zoiets vaker doen op een volgend album... (Kans is klein, ik weet het!) En verder ben ik nog is wat dieper in de teksten gedoken en kwam toch wel een paar geweldige regels tegen hoor! Lightbody verkeerd op dit moment gewoon in de bloei van zijn leven als songwriter en dan zie je terug. Het begon met Run toen kwamen Open Eyes waar natuurlijk Chasing Cars uitsprong en hier doet hij dat nog is dunnetjes over! Het enige minpuntje dat ik kan vinden is het feit dat ik eingelijk één nummer is dat nog is even tegen de laaste min. los gaat! Achja, kan niet alles hebben!
Ga ze zien op pinkpop en kijk er zeker naar uit!

"You held onto me like I was your little life raft
Please know that you were mine as well"

Kippenvel stukje uit deel 3 van Lightning Strike. En inderdaad ja. de teksten zijn erg mooi op dit album.

avatar van midnight boom
het blijft een fantastisch album!

avatar van Thuurke
Crack The Shutters op 3fm gehoord en deze plaat opgezocht. Sterk nummer en een sterke CD, met namen Lifeboats en het laatste 16+ minuten durende nummer.

Ik ben ben nu de rest van Snow Patrol aan het vezamelen en Eyes Open en Final Straw vallen zeer zeker niet tegen.

avatar van Apieknar
Mooi album hoor. Vooral Lifeboats is heeeeel mooi. Maar om een goede beoordeling te geven zal ik hem toch eventjes nog een keer moeten luisteren.

avatar van Thuurke
Lifeboats doet mij denken aan de oude Peter Gabriel nummers, zeer sterk.

Zeertjuh
Crack the shutters is echt werkelijk prachtig

avatar van Ceasar
kazzie schreef:

Er staan wel meer taalfouten in je bericht maar deze zin begrijp ik niet helemaal...

(Leer eens het verschil tussen de woorden "is" en "eens")