The Cure - 4:13 Dream (2008)

Label: Geffen

1. Underneath the Stars (6:18)
  2. The Only One (3:57)
  3. The Reasons Why (4:35)
  4. Freakshow (2:30)
  5. Sirensong (2:23)
  6. The Real Snow White (4:43)
  7. The Hungry Ghost (4:30)
  8. Switch (3:44)
  9. The Perfect Boy (3:21)
  10. This. Here and Now. with You (4:07)
  11. Sleep When I'm Dead (3:52)
  12. The Scream (4:37)
  13. It's Over (4:17)
Father McKenzie
Ik ook. Deze valt me zwaar tegen. Nou ja, dat heb je soms, ik vrees trouwens dat de beste tijd van deze band echt achter ons ligt, maar hopelijk vergis ik me en komt er nog een nieuw meesterwerk tevoorschijn?

Father McKenzie
beaster1256 schreef:
hoe meer ik deze plaat beluister hoe meer ik merk wat een zwakke groep the cure geworden is , nooit koop ik nog iets van dit zeer zwakke gezelschap .

Kijk, mijne maat beaster1256 stelt het wat scherper, maar hij bedoelt precies hetzelfde!

avatar van laboomzaa
Ik heb hem na lange tijd weer eens opgezet en ik blijf het een dijk van een plaat vinden!!! Het is een lekkere gevarieerde plaat met lekkere melodieen...

Dit is zonder twijfel de beste Cure sinds Wish.
Ken weinig bands die op die leeftijd en na zoveel jaren een even fris album opnemen.

De meeste Cure CD's zijn toch wel beter hoor. Zelfs de voorganger is beter. En dat wil wat zeggen. Nee, het is al weer een hele tijd geleden dat The Cure een bovengemiddelde plaat opleverde.

De concerten zijn nog steeds fenomenaal. Dat wel natuurlijk!

avatar van Cor
Cor
Stabiele, gemiddelde rockplaat van The Cure. Niet meer en niets minder.

avatar van spruitje
Aardige plaat, maar Bloodflowers vind ik tot nu toe de laatste écht goeie Cure-plaat, die draai ik grijzer dan grijs.
Deze bevat enkele goede oplevingen, maar wat me het meeste tegenstaat is het geluid! Wat een BAGGER-compressie! Sjongejonge, de eerste luisterbeurt van een nieuwe Cure-plaat (wat een heilig moment is) ten tijde van uitkomen werd bij dit schijfje danig verpest zeg. Klinkt echt KAT ( met een u)..... dat die Smith dit ooit goed heeft gevonden? Wedstrijdje nèt verloren van het bijkans nog KATTER klinkende Death Magnetic van Metallica....

Na herbeluistering toch een halfje eraf. De productie vind ik erg steriel.Voor Cure begrippen erg matig. Vergeleken bij veel andere muziek imo nog steeds voldoende.

avatar van devel-hunt
Zal er ooit nog een nieuw studio album van de Cure komen of is 4:13 Dream hun zwanenzang?

avatar van orbit
Het lijkt er wel op..

avatar van Cor
Cor
devel-hunt schreef:
Track 13: It's over

Cor schreef:
Track 13: It's over

Je zou het bijna denken, echter Smith heeft al vaker gezegd (letterlijk of via hints) The Cure voorbij was.... al is het wel een mollige oude zak nu

avatar van Suicidopolis
Er zit sowieso nog een afgewerkt album ergens wat stof te pakken op Smith zijn HD (4:13 had oorspronkelijk een dubbelaar moeten worden), en schijnbaar zouden de heren in de nieuwste formatie (+Reeves Gabrels) terug de studio ingedoken zijn, of induiken, aldus Smith. Maar ja, al wat die man zegt hoor je inderdaad met een halve zee zout te pakken, natuurlijk.

Hoedanook, ik hoop van harte dat dit niet de laatste plaat is, want een zwanenzang kan je dit toch moeilijk noemen.

Live zijn ze alleszins nog steeds bezig, en blijven ze ook staan als een verstevigde bunker, dus uitgeblust zijn ze zeker nog niet!

Berichten over een nieuw album verplaatst naar The Cure

avatar van luigifort
Dit album daarentegen vind ik erg matig..hopelijk komt t donkere broertje nog n keer uit. Op zich leuke ideeen voor songs maar de uitwerking is matig. Kan niet geloven dat Porl hier zin in had..hij is mijn held.

avatar van starbright boy
1,0
Grootste probleem van dit album is de werkelijk abominabele productie. Daardoor hoor ik vooral een soort brei van geluid die overal zo dood als een pier klinkt, daaronder verscholen ligt misschien nog ergens een aardig album, maar het krijgt geen enkele kans. Ik ben echt niet de meest kritische op dat gebied en ook niet goed op de hoogte van techniek enzo. Maar ik heb echt moeite om naar deze CD te luisteren. Op een manier die ik zelden heb met muziek. Ik ken eigenlijk geen CD van zo'n grote band die zo slecht klinkt als deze.

avatar van luigifort
Je hebt gelijk..een van de slechts geproduceerde albums uit de geschiedenis..

avatar van lennon
De lp lag bij Plato in de bakken voor 15 euro, dus dat was een mooie reden deze lp eens te proberen.

De eerste luisterbeurten vertellen me dat ik voor dat geld toch misschien iets leukers had kunnen kopen. Het is niet bar slecht, maar echt heel erg goed wordt t ook nergens. Wat me vooral stoort is het overspannen zingen van Smith.

Sirensong vind ik wel erg acceptabel. Maar dat is wel de uitschieter.. en dat zegt misschien ook wel veel.

Ik vind het geluid ook niet echt super mooi ofzo. Ik lees hierboven opmerkingen over de productie, dat zal daar vast ook over gaan. Nee... in de 80's was eigenlijk alles raak met deze band, de 90's moet ik nog eens gaan beluisteren, maar de "zeros" hebben een matige start (dit is de 1e uit dat decennium, vandaar dat ik het de 1e noem)

Franck Maudit
Je had jouw 15 euro inderdaad beter aan iets anders besteed, beste lennon.

Deze heeft me nooit kunnen bekoren. Al staan op dit album wel enkele nummers waar de gemiddelde band stikjaloers op mag zijn. Maar naar Cure-begrippen is dit een fikse tegenvaller.

avatar van lennon
Franck Maudit schreef:
Je had jouw 15 euro inderdaad beter aan iets anders besteed, beste lennon.

Ach ja, you win some, you lose some...

Zeer onrustig album, kan er niet lekker naar luisteren inderdaad... Probeer m wel weer te verpatsen.. Komt vast wel weer goed. Heb in ieder geval niet de behoefte deze te behouden "om het hebben"

avatar van devel-hunt
Blijkbaar waren ze zelf ook niet erg blij met deze plaat, ze hebben er hierna nooit meer een gemaakt. Een artistieke en commerciele flop. Hoewel ik deze plaat bij uitkomen best redelijk goed vond en veel heb beluistert kan ik me alleen freakshow nog herinneren, er is niets blijven hangen.
De plaat die hiervoor kwam ' the cure' uit 2004 heeft hetzelfde. Niets blijft hangen.

Robertus
Veel verontrustende berichten gelezen over het slechte geluid van dit album, zodanig dat ik er maar vanaf blijf. Minder inspiratie hebben en daardoor mindere songs produceren is te vergeven. Een in potentie goed album naar de kloten helpen door middel van compressie echter niet. Ik snap dit gewoon echt niet. Robert Smith zelf is nota bene producer en zou een beetje verstand van geluid moeten hebben...

Toegegeven, ik heb dit album niet gehoord, maar ben wel bekend met het geluid van te veel compressie en het is niet om aan te horen. Om die reden draai ik bijvoorbeeld Hombre Lobo van Eels ook nooit meer....

Ik zie overigens wel uit naar het concert van The Cure in Ziggo Dome november volgend jaar!

avatar van Castle
Na lang in de kast deze weer eens op gezet. Ik snap de andere reakties te goed. Overgeproduceerd, te veel studio liflafjes maken het flets. Daarnaast zijn de songs zelf ook niet dat je denkt dat je ze nogmaals wil horen.
Weer voor lange tijd de kast in? Ik ben bang van wel...

Castle schreef:

Weer voor lange tijd de kast in? Ik ben bang van wel...

En daarna nooit meer een nieuwe Cure CD verschenen, is Robert Smith creatief helemaal uitgedroogd?
Goed, soms, 1 keer in de 3 jaar, een goud van oud tour om zijn bankrekening te spekken, maar dat telt niet, dat is de automatische piloot, maar nieuw goed werk? Waar blijft dat?

avatar van Castle
het goede leven haalt een stuk crea blijkbaar weg... Ach straks in de ziggozooi genieten van de oude meuk...

avatar van spoiler
Een tijd geleden de dubbelelpee gekocht voor weinig. Inmiddels met tussenpozen een paar keer gedraaid en ik kan niet zeggen dat ik het een slechte plaat vindt.
Natuurlijk staan er geen uitschieters op zoals dat in de jaren 80 wel was.

Vind het een lekker plaatje om zo af en toe eens op te zetten.

avatar van Korreltje Zout
Underneath the Stars is een prachtig, sfeervol, gevoelig en meeslepend nummer. Live welteverstaan. Op de plaat is het namelijk niet om aan te horen.

Muziek 7, productie 1.

Het lijkt wel of een doorgesnoven Steve Lillywhite het album heeft geproduceerd. Qua productie is dit album zo mogelijk nog slechter dan Sparkle in the Rain (Simple Minds) en War (U2), twee albums waarbij het geluid zodanig afbreuk doet aan de muziek dat de albums onprettig zijn om naar te luisteren. Bah.

Als je deze plaat na jaren weer opzet is ie eigenlijk best wel heel goed. Hopelijk komt er een nog een nieuw juweeltje uit, met nummers als "It can never be the same" en "The boy I never knew". Smith is een icoon en muzikaal genie. Komen nieuwe generaties later ook nog wel achter.

avatar van reptile71
Deze weer eens gedraaid. Volgens mij in de tussentijd niet meer gehoord, dus voor het laatst bijna 10 jaar geleden. Is er iets veranderd in mijn mening erover? Nee, ik vind hem nog steeds veel te druk en over the top. Echt, wat een baggerplaat. Doe eens rustig man, get yourself together en maak het weer eens wat kleiner. Less is more, weet je nog wel, Robert? Hopelijk heb je het weer teruggevonden voor het nieuw album. Je krediet is oneindig, ik blijf proberen, maar wil ook wel eens een keertje blij worden van een nieuw Cure album. (O, en mocht iemand het niet helemaal begrijpen, ik word blij van Pornography bijvoorbeeld en depressief van Wendy Time)