Franz Ferdinand - Tonight (2009)

Alternatieve titel: Tonight: Franz Ferdinand

Label: Domino

1. Ulysses (3:11)
  2. Turn It On (2:20)
  3. No You Girls (3:41)
  4. Send Him Away (2:59)
  5. Twilight Omens (2:29)
  6. Bite Hard (3:26)
  7. What She Came For (3:52)
  8. Live Alone (3:29)
  9. Can't Stop Feeling (3:02)
  10. Lucid Dreams (7:56)
  11. Dream Again (3:18)
  12. Katherine Kiss Me (2:55)
  13. Feel the Pressure * (3:27)
  14. Die on the Floor * (6:34)
  15. The Vaguest of Feeling * (3:49)
  16. If I Can't Have You Then Nobody Can * (3:53)
  17. Katherine Hit Me * (3:43)
  18. Backwards on My Face * (3:47)
  19. Feeling Kind of Anxious * (6:31)
  20. Feel the Envy * (3:32)
  21. Lucid Dreams [Pre-Album Version] * (3:42)
  22. Ulysses [The Disco Bloodbath Effect] * (8:03)
  23. New Kind of Thrill * (4:29)
  24. Anyone in Love * (2:45)
  25. You Never Go Out Anymore * (2:08)
KidChino8 schreef:

je bedoelt hun vierde

Hun derde inderdaad

avatar van Devoo
Goed album, met veel pakkende liedjes. Vooral Twilight Omens doet iets vreemd met me, en ik weet niet hoe ik het moet omschrijven. Maar vind het in ieder geval de beste song van het album. Verder is Lucid Dreams ook een zeer aangenaam nummertje, vooral met die electronische elementen op het laatste.

3.5*

(verwijderd)
Ik zat net ook ongemerkt keihard Twilight Omens mee te zingen op de fiets terwijl het pas de 2e of 3e keer was dat ik het nummer hoorde.. toch wel weer erg lekker hoor deze Franz!

Oeh! Is deze inmiddels gelekt! Mooi zo! wordt volgens mij de eerste release van 2009 die ik ga luisteren

Tresonyx
Ik had een heel verhaal in mijn hoofd....maar eigenlijk komt het zo'n beetje hier op neer:

Kaaasgaaf schreef:
Wat een fijne plaat zeg! Typisch Franz Ferdinand, maar dan wat geiler.

Dus laat ik het hier maar bij.

Dn!S schreef:

Deze van Franz Ferdinand is al mijn 10de release uit 2009 die ik luister. Het nieuwe jaar is voorlopig zeer goed begonnen!

Devoo schreef:

Lekker bezig Devoo! Ik was nog aan het nagenieten van 2008

Dn!S schreef:

Lekker bezig Devoo! Ik was nog aan het nagenieten van 2008

Wat natuurlijk ook een fantastisch jaar was!

Maar weer over deze plaat, ik vind Twilight Omens echt bizar. De song is geweldig, maar het brengt me zo'n raar gevoel, echt moeilijk om te beschrijven.

avatar van yeahyeahyeah
Twilight Omens viel mij ook meteen op. Het heeft aan de ene kant die typische FF-opgewektheid, maar ook een onbestemd melancholisch ondertoontje. En het is een compact nummer dat snel voorbij gaat, waardoor je achteraf iets hebt van: WTF was dat?

Over Lucid Dreams is al genoeg gezegd wat mij betreft. Duimen omhoog! Ook de traditionele FF-meezinger ontbreekt niet; zie de single Ulysses.

Kortom, ze hebben deze keer eens wat nieuwe elektronische probeersels erin gegooid, met behoud van eigen smoel. Niet gek!

Ik sluit af met een stukje uit Twilight Omens:

I typed your number into my calculator
Where it spelled a dirty word when I turned it upside down
You can turn my dirty world the right way around

avatar van KidChino8
freakyy schreef:

Hun derde inderdaad

a certain trigger
missing songs
our earthly pleasures
dus dit zou hun.. 4e worden?
ik denk het wel

KidChino8 schreef:

a certain trigger
missing songs
our earthly pleasures
dus dit zou hun.. 4e worden?
ik denk het wel

Zoals de naam al zegt, "missing songs" is geen regulier album maar een cd met een aantal b-kantjes.

Erg boeiende discussie trouwens^^

Lucid dreams is echt een geniaal nummer en de andere nummers kruipen al in mn hoofd. Het gaat nog echt wat worden met dit album.

Eerste luisterbeurt is positief Ik was bang voor een overload aan electronica maar het valt reuze mee. Er is een kleine stijlverandering te bemerken, maar de typische klassieke FF sfeer hoor ik ook nog. Lucid Dreams klinkt zeker goed, maar die kon ik al van Lowlands deze zomer Twilight Omen's klinkt valt ook meteen op evenals Ulysses.

Ben benieuwd of hij groeit!

avatar van Arrie
Franz Ferdinand is back!

avatar van Pinsnider
mja, mwâh... Ik moet hem nog vaker gaan luisteren... Na een rumoerige nacht met twee huilende kinderen had ik me op de fiets naar het werk verheugd op het luisteren naar de nieuwe FF. Ik was benieuwd... Maar behalve van het openingsnummer ging ik niet echt harder fietsen. Integendeel: ik sukkelde wat in slaap... Misschien toch nog eens proberen als ik beter geslapen heb. Mooi slotnummer wel trouwens!!

avatar van sean leonard
Franz Ferdinand - Turn it on --> dEUS - the Architect
Franz Ferdinand - Send Him Away --> Yeasayer - 2080

Lijkt best wel opvallend veel op elkaar!

yeasayer zowaar?? dat moet ik horen

aire.
Ich auch.

Die semi-dramatische zang in Lucid Dreams heeft wel iets, het is wel pakkend.

Toch een beetje 'ene oor in andere uit- muziek' hoor. Hun debuut is misschien een moderne klassieker, maar net zoals zoveel van die postpunkbandjes is boeiend blijven niet makkelijk.
De sound is wat verrijkt met synths ja, alsof ze willen bewijzen dat ze evolueren qua sound. Singles Ulysses en Lucid Dreams (wel de korte strakke versie aub..) zijn zeker wél geslaagd maar de songs die ik nog niet kende lijken me weinig bijzonder. Ik vrees dat deze eind van dit jaar niet meer op mijn harde schijf staat..

avatar van Lennonlover
Ik heb van Lucid Dreams een andere versie te horen gekregen de voorbije maanden. Ik vond de vorige versie beter, of misschien moet ik het gewoon worden.

Ik verwacht dat er weer een paar hits uit dit album zullen voortvloeien. Ik verwacht vooral "Twilight Omens" binnenkort in het hitlijsten.

avatar van Lennonlover
sean leonard schreef:
Franz Ferdinand - Turn it on --> dEUS - the Architect

Da's die gitaar-sound, ja. Maar puur qua melodie zitten die ver van elkaar.

Yes ik ga hem verhogen. Erg pakkende cd, blijf hem maar draaien.

avatar van polydor
Lucid Dreams is egt geniaalin elkaar gestoken. Die overgang naar electro gedeelte is magistraal.
Voorlopige favoriet blijft nog steeds Send him away maar Lucid Dreams komt aardig in de beurt.
Franz Ferdinand is en blijft voor mij één van die groepen (naast bloc party en arctic monkeys) die in eenzelfde lijn is blijven presteren.
Knappe plaat.

avatar van Kaaasgaaf
Er deden spannende geruchten de ronde over de nieuwe Franz Ferdinand. Het zou een avontuurlijke en verrassende plaat worden, want de Schotse band had ondermeer inspiratie gehaald uit Afrikaanse muziek. Ik stelde me alvast iets Vampire Weekend-achtigs voor en raakte razend benieuwd. Het over een week te verschijnen ''Tonight: Franz Ferdinand'' klinkt echter als een logisch vervolg op hun vorige twee platen. Daarom viel mijn eerste luisterbeurt enigszins tegen; Afrikaanse invloeden zijn in het geheel niet te horen, evenmin als andere revolutionaire vernieuwingen in de sound van de groep.

Maar dat was de eerste luisterbeurt en inmiddels ben ik helemaal verslingerd aan dit album. Sommige bands moeten ook gewoon doen waar ze goed in zijn. En Franz Ferdinand maakt sinds zijn debuut uit 2004 nu eenmaal ijzersterke hoekig-rockende liedjes waar een hele hoop mensen, waaronder ik, verschrikkelijk blij van worden. Op ''Tonight: Franz Ferdinand'' klinkt de band nog steeds zo scherp, aanstekelijk en vol bravoure als vijf jaar geleden. De sound is wel wat vetter, ronder en geiler, met veel diepe bassen en groovende stukken. Best wel electronisch bovendien, de meeste nummers zitten vol met kekke synthesizer-bliepjes. Het nummer ''Lucid Dreams'' ontaardt zelfs na een tijdje in dampende electro. Afsluiter ''Katherine Kiss Me'' is dan weer een teder Beatlesque liedje, vergelijkbaar met ''Eleanor Put Your Boots On'' op de vorige plaat.

Zonder al te drastisch van hun formule af te stappen, klinkt ''Tonight: Franz Ferdinand'' al met al dus toch wel ietsje anders dan vorig werk van de band. Het zorgt ervoor dat Franz Ferdinand anno 2009 nog steeds fris en urgent aanvoelt, dit in tegenstelling tot de meeste andere gitaarbandjes die begin jaren nul het muzikale klimaat domineerden. Op de eerste plaats is dit gewoon een lekkere ongecompliceerde feestplaat om hard te draaien wanneer je bijvoorbeeld op een zaterdagavond je opmaakt om de deur uit te gaan. En aangezien Franz Ferdinand als geen ander zulke platen maken kan mogen ze daar wat mij betreft vooral zo mee door blijven gaan!

Bron: http://kasblog.punt.nl

avatar van gherdt
Ik was al een beetje vakkundig in slaap gesust totdat de suizende synths in Lucid Dreams tevoorschijn kwamen. Dit nummer begint nogal duf Beatlesachtig (niet dat The Beatles per se duf zijn) en neemt daarna dus een geweldige, onverwachte wending. Niet dat ik dit soort shit nog nooit gehoord heb, maar van FF had ik het niet verwacht. Voor de rest staan er enkele leuke hooks op deze plaat maar het woord niemendalletje komt toch wat te vaak bij me op helaas. Het mist de power en hitgevoeligheid van hun eersteling en kabbelt wat al te veel mijns inziens. En het probleem waarom ik mezelf nooit een fan van FF zal noemen is nog steeds aanwezig; de afstandelijkheid. FF raakt me niet, ik krijg er geen kick of brok in de keel van. Lekkere muziek, vakkundig ook, maar meer ook niet en meer zal het ook nooit worden. Zal 'm nog wel een paar keer draaien, misschien dat ik toch nog wat hoogtepuntjes ontdek.

Zigstar
Ik heb de single net gehoord, en ik ben er niet bepaald ondersteboven van. Vanwaar komt die vreemde drang bij op zich leuke gitaarbandjes om plotseling een synthesizer te gaan gebruiken (Bloc Party, The Killers, nu ook Franzke)? Want wat je krijgt is iets dat al duizend keer eerder én beter is gedaan..

Kaaasgaaf schreef:
[i] Afrikaanse invloeden zijn in het geheel niet te horen.

Toch wel de trommels in de synth stukjes van ' Cant' stop feeling'

avatar van Antie
Zigstar schreef:

Heb juist 1ste luisterbeurt achter de rug en ben het volledig eens met je!
Vind het wel iets geslaagder dan "the killers".

avatar van UndahCovah
Zigstar schreef:

Haha je slaat hier spijkers met koppen! Ik heb een aantal maanden geleden een stukje gelezen over dit album. Daarin zei Alex dat FF een gitaar hadden ingewisseld voor een synthesizer op het volgende (dit) album. Ze deden dit om niet een "standaard gitaarbandje" te worden. Maw, om origineel/vernieuwend te blijven en je te onderscheiden van de rest. Nu The Killers en Bloc Party het ook doen is het hele 'onderscheiden van andere bands' eraf.

Tot nu toe vind ik de vorige twee albums een straatlengte beter dan dit album. Lucid Dreams is daarin zowel het hoogte als het diepte punt. Het eerste gedeelte is heerlijk catchy en 'oldschool FF' maar de elektro-outro klinkt alsof die is gemaakt door iemand die gewoon eens wat probeert op een synth. Ik ben er nog niet uit wat dit album betreft. Later volt meer!

avatar van Arrie
Maar Franz Ferdinand doet het wel stukken beter dan Bloc Party en The Killers