Guns N' Roses - Chinese Democracy (2008)

Label: Geffen

1. Chinese Democracy (4:43)
  2. Shackler's Revenge (3:37)
  3. Better (4:59)
  4. Street of Dreams (5:01)
  5. If the World (5:10)
  6. There Was a Time (6:41)
  7. Catcher in the Rye (6:07)
  8. Scraped (3:41)
  9. Riad N' the Bedouins (4:10)
  10. Sorry (6:26)
  11. I.R.S. (4:22)
  12. Madagascar (6:07)
  13. This I Love (6:39)
  14. Prostitute (6:30)
beaster1256
dit is pure stronzo en heeft niks met guns' roses te maken , dit is een kut soloplaat van die compleet over zijn toeren axl , een zeer omhooggevallen loser !

bah !!!!

Father McKenzie citeert uit HUMO: schreef:
ondraaglijk gepolijst en gesynchroniseerd. Van dynamiek is geen sprake; alles likt uit één en dezelfde computer te komen...."

Precies het gevoel dat ik er ook bij had en ook de reden waarom ik de solo's zo 'out of place' vind. Nergens merk ik de grandeur zoals ik die wel merk bij de beste momenten van de Use Your Illusion-twins of de oprechte rawk 'n roll van Appetite. Het klinkt té cut-and-paste.

Father McKenzie schreef:
Geheel terzijde - De hoes is zeer sfeervol en geslaagd

Mee eens. Hét hoogtepunt voor mij!

avatar van Nicholas123
Ik blijf het eigenlijk een prima album vinden. Zelfs het verguisde If The World kan ik eigenlijk prima hebben. Is er nu iets mis met me?

1,0
Nee. Smaken verschillen immers toch?

avatar van Nicholas123
Was ook niet serieus bedoelt hoor.

bah !!!!

Heb je ook nog een mening over de nummers, of alleen over Axl hemzelf?

Hoe komt iedereen er toch bij dat het de solo plaat van Axl is? In de credits achterin het cd boekje zie je nergens een nummer staan die alleen door Axl geschreven is, altijd twee of meer mensen die het nummer geschreven hebben.

Maar ja, dat is natuurlijk voor degene die maar wat willen roepen, dezelfde mensen die continu blijven verkondigen dat er 15 jaar aan de plaat gewerkt is. Zeuren om te zeuren noem ik dat.

Het valt me trouwens wel op dat veel frusti's hier blijven rondhangen om steeds maar weer aan te geven hoe kut het allemaal wel niet is, apart. Als ik iets een slechte plaat vind zal ik dat een keer melden en vervolgens zal ik de moeite niet meer nemen om nog aandacht aan zo'n plaat te schenken.

dit is pure stronzo
Wie of wat is dat eigenlijk pure stronzo, dat post je wel vaker bij albums, of is dat bij jullie de gemaskerde bandiet, bij ons heb je Zorro.

beaster1256 schreef:

Beaster, wat doe jij nou? Zo ken ik je niet! Normaal geef jij een eerlijke stem. Nu hoor jij ineens bij dat kleine zooitje dat 0,5 of 1,0 geeft aan een album. Het valt me erg tegen.

Mijn verzoek aan jou als serieuze muziekconfrere: geef een eerlijke stem aan de muziek die je hoort. Als je alleen op de zanger stemt is mijn verzoek om die stem in te trekken.

kaztor schreef:

Kaztor, wat doe jij nou? Zo ken ik je niet! Normaal geef jij een eerlijke stem. Nu hoor jij ineens bij dat kleine zooitje dat 0,5 of 1,0 geeft aan een album. Het valt me erg tegen.

Mijn verzoek aan jou als serieuze Musicmeter user: geef een eerlijke stem aan de muziek die je hoort. Je maakt mij niet wijs dat het gebruik van de computer alleen een 1,0 (....... ) rechtvaardigt.

Mensen, als je denkt dat dit album wat tegenvalt, gezien de huidige waardering van 3,3 , dan vergis je je. Er zijn een aantal lieden die dit een 0,5 of 1,0 hebben gegeven: daardoor is dit sterke album ondergewaardeerd.
Je kan 'm gerust aanschaffen. Hij overtreft mijn verwachtingen, die niet rekenden op een goede nieuwe Guns 'n Roses. Dat is dit wel degelijk geworden!

Dit album valt mij helemaal niet tegen. Sterker nog: er staan heel wat goede tracks op, There Was A Time is ouderwets briljant!
Het is prettig om Axl's zang weer te horen en de gitaren zijn heel behoorlijk. Ook de piano wordt weer heerlijk ingeschakeld. Goed hoor!

west schreef:

Als je alleen op de zanger stemt is mijn verzoek om die stem in te trekken.

Ach, veel mensen hebben er niet bepaald een objectieve kijk op. Zonder ook maar iets van het album te hebben gehoord geven ze het een ondergewaardeerde stem, ter protest uit Guns N' Roses. Ik heb nog niet 1 ''proteststemmer'' een heldere argumentatie, op basis van de nummers, voor zijn stem zien geven.

avatar van Cygnus
wreckless schreef:

Ach, veel mensen hebben er niet bepaald een objectieve kijk op.

Gelukkig is die 5* van jou wél objectief...

avatar van Jazper
west schreef:

Tja, dat kun je natuurlijk ook omdraaien. Het aantal 4,5 en 5,0 stemmers is veel hoger

Cygnus schreef:

Gelukkig is die 5* van jou wél objectief...

Heb ik mijzelf tot objectief aangemerkt dan?

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
wreckless schreef:

Wat is eigenlijk een ondergewaardeerde stem?

Ik vel trouwens ook graag mijn eigen oordeel, maar om een of andere reden komen de stukjes van beaster en vooral die van kaztor (gecombineerd met wat ik op de radio van dit album gehoord heb en wat ik elders over deze plaat gelezen heb) me gewoon super-geloofwaardig voor.

wreckless schreef:

Bijna het tegendeel geldt: Niet 1 "promotiestemmer" heeft zijn extreem hoge stem met fatsoenlijke argumenten onderbouwd.

Veel meer dan wat lauw enthousiast gemompel dat het toch niet zo'n slecht album is, dat het toch nog wel mee valt, valt daarover nog niet te lezen.

avatar van Ludakris
Indrukken na de eerste luisterbeurt: Goede solo's die dan weer niet echt bij het geheel passen. Slappe drums. Er zitten wel een paar leuke nummers tussen. Soms in de minder goeie nummers nog wat leuke riffs, maar het geheel is al bij al iets te poppy. Maar dat is mijn ruwe mening na 1 luisterbeurt.

avatar van Albert Filth
1,0
Het nummer Madagascar.... brrrrr! Het lijkt wel Axl met 18 glazen bier achter de kiezen de volgende morgen met een peuk in zn mond de lyrics er uit rochelt en om het te compeseren maar wat flauwhartige ´legendarische´ toespraken om te zetten in een semi-emotionele halfslachtige overgangsfase om zo zijn vieze, ja echt vies, zang te camoufleren.

Axl lijkt wel een schuurmachine, en dan niet zo'n mooie van Bosch zoals begin jaren negentig, maar van die halfslachtige van de koopjesgetter. Wat een flater gezien zijn eerdere prestaties. Dit is niet guns 'n roses, dit is de Axl 'rochel' band. Wat had hij al met pensioen moeten zijn... afgang.

Albert Filth schreef:
Het nummer Madagascar.... brrrrr! ...

Altijd moeilijk voor te stellen dat iets echt zo slecht kan zijn. Ik ga straks zelf nog eens luisteren naar dat ene nummer, met het idee dat het toch niet zo slecht kan zijn.

avatar van willemdeux
Ik vind hem niet tegenvallen.

avatar van Kronos
Ik heb net Madagascar eens aandachtig beluisterd. Tja. De belabberde zang, de lege bombast vruchteloos opgevuld met dubbele zangpartijen van Axl (wat het eigenlijk alleen maar dubbel zo erg maakt) en sologitaar, die op zich gewoon goed is... Behalve dat laatste kan ik er met de beste wil van de wereld niets aardigs over zeggen.

Paul MT schreef:

Volgens mij is het vooral frustrerend als je het album goed vind dat anderen maar blijven schrijven hoe slecht ze het vinden. Dat blijkt uit de reacties daarop, waarin die mensen dan proteststemmers, frusti's en zelfs bashers genoemd worden.

Dit is echter niet zomaar gewoon een slechte plaat voor diegenen die er niet van houden. Het is een rockplaat die heel veel aandacht krijgt en onder naam van een legendarische band verschenen is, nadat die eigenlijk al uit elkaar gevallen was.

Maar wat ik van Axl Rose ook vind, mijn muziekliefhebberij is veel sterker dan zo'n persoonlijke antipathie. Om maar te zeggen, als de muziek op dit schijfje voor mij uiteindeljk erg genietbaar zou blijken te zijn zou ik het gewoon al in huis hebben gehad.

Daar waar ik er eerst nog in slaagde dit album enkele keren in zijn geheel uit te zitten, lukte dit nu nog maar amper met dat ene nummer. Het is dus een groeiplaat ja, in de zin dat mijn allergie ervoor is toegenomen.

fastpulseboy
uit nieuwsgierigheid even geluisterd. (Toen ik 13 was vond ik appetite for destruction natuurlijk ook leuk)
Eigenlijk hoor ik niet zo veel verschil. Het is iets slapper en Axl klinkt nog steeds als een mishandelde kip. Maar goed als je liefhebber bent van het genre denk ik dat je het nog best te pruimen kan vinden. Bombastische stadionrock, tja........

avatar van Cygnus
Tot mijn verbazing ligt deze cd al voor 9,99 € bij de Media Markt...

ricardo schreef:

haha, ik moest denken aan een merk hondenbakvulling.

west schreef:

Sorry, ik heb het echt beluisterd en vind het driedubbel niks. En ik heb de Use Your Illusions en daar voorafgaande werken ook in de kast staan, dus was ik best benieuwd, al verwachtte ik er al niet veel meer van. De 1 is voor de gitaarpartijen en #1 en #6. Ik doe het niet omdat ik Axl niet uit kan staan. Ter vergelijking: Robert Fripp vind ik een GEWELDIGE artiest, maar dat neemt niet weg dat het een klootzak is.

fastpulseboy schreef:
Bombastische stadionrock, tja........

Zat er maar nog wat bombast in. Ik vind dit niet bombastisch klinken, maar vooral hol en geforceerd.

Paul MT schreef:

Als iemand een 0,5 geeft zonder onderbouwde reden wordt ie al snel afgeserveerd als 'frusti'. Mijn opinie is ook al 2 keer in twijfel getrokken terwijl ik toch echt het album heb beluisterd en daar ook duidelijk blijk van geef. Bovendien haal ik niemand anders onderuit en hou van discussies over muziek.

Kronos schreef:

Ok vooruit: Ik ben geen journalist en mijn schrijven zal wellicht niet al te goed zijn, Maar heb in ieder geval mn mening onderbouwt.

Review:
Chinese Democracy.... Bij het horen van de naam voel je al een bepaalde hilariteit. Een album waarvan je al zo lang geruchten hoort dat je vergeten bent dat het om een "album" gaat.

Nu komt hij zowaar uit het niets toch nog uit. Ik heb geprobeerd objectief en zonder vooroordeel te luisteren.

geen: "Waar is Slash? geen: "14 jaar" geen: 14 "studio's..enz enz.

01: Chinese Democracy:

Na een lange intro volgt een iets wat simpele en harde riff. Na een bekend geluid van Axl Rose knalt het nummer je speakers uit. Het is een nummer wat je prima kan zien als opwarmer voor het verdere verloop van het album. Dit nummer hoef je echter niet een te hoge waarde aan te hechten. Ik zie dit nummer als de plaat die me opwarmt voor wat komen gaat.

02: Shacklers Revenge:

Dit nummer brengt je in een fase van "WtF is dit?" Wat een rare start en vreemde sound. Het nummer is een inkomer. Axl begint hier met een lage "demonische" stem en brengt het nummer vrij snel naar een climax. Het refrein is druk maar erg pakkend. Na een aantal keer zing je dit nummer heerlijk mee. De solo van deze plaat is niet te plaatsen en dat is nou juist wat bij dit nummer hoort. Bij een plaat als Shacklers Revenge hoef je geen "bekend geluid" te horen.

03: Better:

Deze plaat is voor de fans 1 van de hoogtepunten van het album. Het nummer begint lief maar knalt na de intro goed uit de boxen. Het heeft een poppie ritme met veel afwisseling naar ruigere muziek. Een goede rockplaat met heerlijk gitaar werk. Het industriële van de cd komt in deze plaat vaak naar boven. Deze plaat zal blijven hangen

04: Street of Dreams:

Street of Dreams is het nummer wat je doet denken aan de Use your Ilusion dagen. Een typische piano als start van het nummer. het nummer word steeds voller en brengt je naar een bombastisch einde. Voor de muziek liefhebbers die van het rustigere werk van Use your Ilusion houden is dit een heerlijk nummer. Piano, synth, rustige melodie en een pakkende gitaar solo. Prima plaat.

05: If the world:

Een rock / hip hop experiment? Hier moet je van houden. Voor mij het minste nummer van Chinese Democracy. Al met al word er op dit nummer toch veelal positief gereageerd. Het had zo een nummer kunnen zijn voor de nieuwe Bond (of porno) film.

Ik wil het nummer niet volledig afkraken omdat het voelt als een expiriment niet meer, niet minder.

06: There was a Time:

Dit is puur episch. Dit nummer heeft een prachtige opbouw, een iets minder pakkend reffrein en een super mooie climax. Vanaf ong 2.30 min. begint het gitaar werk. Dit zal aanhouden tot het eind van het nummer (6.30 min). In het gitaar werk zit een prachtige melodie. en tevens ook weer een prachtige opbouw. Een echte aanrader voor liefhebbers van meeslepend gitaar solo’s

07: Catcher in the Rey:

Een mix van Queen, the Beatles en Axl. Goed nummer wat voor iedereen beluisterbaar is. Het nummer was oorspronkelijk opgenomen met Brian May. Het nummer sleept je mee in mooie zang melodie. Dit is typisch een nummer die je vaker wilt horen. Vooral de "na naa naa naaaa na" vullen deze plaat goed aan en maken het toegankelijk voor iedereen.

08: Scraped:

Wat een intro, een 4 stemmige Axl die gemarteld word? Gelukkig duurt dit niet te lang. Na deze intro word het nummer toch nog een echte rocker. Axl zingt hier 2 stemmig tegen elkaar in. Zo zingt er een rasp stem tegen een cleanere stem. Bij het horen van “Don’t you try and stop this now!” weet je genoeg. Dit nummer is vanaf dan niet meer te stoppen.

09 Riad n’ the Bedouins:

Een harde rocker waar je even aan moet wennen. Erg veel gegil van Axl. Desondanks is dit een echte rocker met goede gitaar stukken. Het industriële overheerst en geeft het nummer net die extra boost die het nodig heeft. Een plaat die je blijft herhalen.

10: Sorry:

Dit nummer neigt naar een Pink floyd sound met een hard refrein. Een hoogte punt van de cd. Dit nummer behoort zo tot de klassiekers van GnR. Met zijn rustige solo, vreemde gitaar geluid in de coupletten en schitterende refrein is dit echt iets anders. Goed werk van Axl.

11: I.R.S

Een echte rocker die het nummer weet op te bouwen, weer af te breken en weer verder te gaan waar het gebleven was. Een vrij simpel in het gehoor liggend nummer. Deze kun je voor iedereen draaien want het klinkt gewoon lekker makkelijk in het gehoord

12: Madagascar:

Dit is something else. Dit nummer begint met een orgel/trompet achtig geluid met een stevige drum beat eronder. Het bouwt op naar zanglijnen ondersteund door gillende gitaren. Dit nummer lijkt steeds groter te worden totdat het nummer een wenteling neemt. In het midden van het nummer is er gekozen voor een mix van bekende speeches ondersteund door rustig gitaar werk. Het nummer word wederom goed opgebouwd en kan ook echt de status klassieker gaan krijgen.

13: This I Love:

Dit nummer klinkt erg “lief” Axl zingt hier duidelijk over zijn ex geliefde en de pijn wat het voortbrengt dat hij haar moet missen. Ondanks dat je denkt dat je naar een musical zit te luisteren grijpt dit nummer je beet en laat je niet meer los. Een prachtig meesterwerk van Axl Rose die het zonder al te veel bombast je de drama laat ondergaan.

14: Prostitute:

Prostitute sluit het album prachtig af. Dit nummer is wederom zo’n nummer waar je even doorheen moet. In eerste instantie denk je” waarom luister ik dit” totdat het je in je greep neemt zoals bij This I love. Het nummer kent meerdere climaxen en verwoord het album eigenlijk in 6 minuten. Een prima afsluiting van een veelbesproken album.

Conclusie:

Voor mij heeft Axl het waargemaakt. Hij heeft een prachtig en vooral afwisselend album afgeleverd. Ik had dit van te voren nooit verwacht. Het album heeft eigenlijk alles. Vanaf nummer 1 tot 14 heb ik me blijven verbazen wat ik hoorde. Overdreven drama tot overdreven industriële gitaar stukjes. Zonder verwachtingen is dit album bij me binnen komen stormen en zal het me voorlopig niet loslaten.

Hier nog een aantal recencies die op de muziek ingaan en niet op de hype:

Positief:

Minder positief:

Ochtend krant Spits, uigebreid artikel

Kranten als het AD, telegraaf etc zonder enige onderbouwing kan ik helaas niet serieus nemen.

De meningen over dit album zijn heel verschillend. Et ziet er naar uit dat de gulden middag weg voor weinig mensen te vinden is.
Je haat het of je vind het super. (was dat ook niet zo toen appetite uit kwam?)

gr Robert

avatar van ricardo
Dit is duidelijk een haat liefde plaat lijkt het wel of je houdt ervan, of je vind hem helemaal niets. Ik vind geen van beiden. Een echte topper vind ik het zeker niet, maar om hem helemaal te verguizen en af te kraken tot op het bot vind ik ook niet helemaal juist. Ik vind het gewoon een lekker en degelijk hardrock album oude stijl, niet meer niet minder. Ik geef hem dan ook een 3* als score, lijkt me voor mijn gevoel wat ik bij dit album heb wel de juiste score. En of het nu een Axl solo album is of onder de naam van Guns 'n' Roses is uitgebracht, maakt mij niet uit, de songs en het geluid blijft er immers hetzelfde door. Het is alleen niet te vergelijken met eerder werk. Gelukkig maar, want anders zou je aan 1 album wel genoeg hebben immers.

ricardo schreef:
anders zou je aan 1album wel genoeg hebben immers.

avatar van ricardo
Klopt, dat is eigenlijk de beste verzamelaar van Guns 'n' Roses. Ik heb alleen Greatest Hits uit 2004 org in huis van deze band, vind ik mooi zat. Zo'n mega fan ben ik er nu ook weer niet van. Deze gaat er ook niet org komen, de download vind ik mooi zat.

avatar van Kronos
Bedankt voor je recensie Rbagio! Zo kan het dus ook. Gewoon schrijven wat je er zelf goed aan vind zoals anderen schrijven wat ze er slecht aan vinden.

Niet dat laatste veroorzaakt de soms al te grimmige sfeer bij het gebabbel over deze plaat, maar het bashen van andere users door hen persoonlijk af te vallen, te willen opleggen wat ze wel of niet zouden moeten doen.