Eminem - The Marshall Mathers LP (2000)

Label: Aftermath (II)

1. Public Service Announcement 2000 (Skit) (0:25)
  2. Kill You (4:24)
  3. Stan (6:43)

met Dido

4. Paul (Skit) (0:10)
  5. Who Knew (3:47)
  6. Steve Berman (Skit) (0:53)
  7. The Way I Am (4:44)
  8. The Real Slim Shady (4:50)
  9. Remember Me? (3:38)

met RBX en Sticky Fingaz

10. I'm Back (5:10)
  11. Marshall Mathers (5:20)
  12. Ken Kaniff (Skit) (1:01)
  13. Drug Ballad (5:00)

met Dina Rae

14. Amityville (4:14)

met Bizarre

15. Bitch Please II (4:48)

met Dr. Dre, Snoop Dogg, Nate Dogg en Xzibit

16. Kim (6:17)
  17. Under the Influence (5:22)

met D12

18. Criminal (5:19)
  19. Kids * (5:03)
  20. The Real Slim Shady [Instrumental] * (4:46)
  21. The Way I Am [Instrumental] * (4:52)
  22. Stan [Instrumental] * (6:45)
  23. The Way I Am [Danny Lohner Remix] * (4:53)

met Marilyn Manson

Raekwon the chef
Nou, soms is het wel een beetje té, beat en chorus zijn goed vind ik

Superbeertje
De agressiviteit is juist dé kracht van deze track.

lauradance schreef:
haha ja de rest van de cd heb ik ook geluisterd maar ja, dido is het enige goede voor me op dit album

Op alle nummers zitten de teksten uitstekend in elkaar. Dat is echt wel meer dan een 2 waard hoor...maargoed ieder zijn mening he

yEYo!
Stukken beter dan Slim Shady LP.
Elk nummer is net iets beter.
Met The Way I Am en Stan als uitschieters.
2.5*

avatar van Carolaah
Whoa, dat dit album zo hoog genoteerd staat..

Naja, opzich vond ik het 'vroeger' wel een goed album, maar toen luisterde ik nog niet zozeer naar teksten..
Tekstueel gezien vind ik het soms, laat staan vaak, niks, maar de beats en het stemgeluid zijn wel fijn om aan te horen.

Opzich een lachwekkende en aardige plaat, maar qua inhoud vind ik het wat gebrekkig.. Zo hier en daar dan (sommige tracks hebben wel een aardige kwaliteit aan teksten nog) Desalniettemin, toch een 3 á een 3,5

btw. hehe stiekem vond ik die track 'Kim' altijd wel gaaf.. gewoon die beat, dat sfeertje,.. al is het wel een behoorlijk gruwelijk nummer, niet in de zin van gruwelijk als in geweldig, maar echt gruwelijk

Social_Mask
Hhmm..wat Eminem juist zo geweldig maakt zijn naar mening toch zijn humoristische, sarcastische/cynische teksten. Vooral ook woord op woord rijm weet hij goed in zijn teksten te verwerken.

avatar van Carolaah
True. Alleen dat vind ik dus soms niet zo geweldig..
Soms gaat het gewoon net iets te ver of wordt het net wat te lomp qua tekst, ondanks dat de onderliggende gedachtes allemaal prima bedoeld zijn..

Maja, 't is daarvoor dan toch niet helemaal mijn soort muziek..
Naja op z'n tijd, meestal zoek ik toch iets meer 'diepgang.'

Mezelf
Nouja het is maar wat je diepgang noemt. Nummers als Marshall Mathers en Kim zijn toch wel nummers die ergens over gaan, en dit zijn niet de enige nummers.

Het leuke aan de vroegere Eminem platen is voor mij het persoonlijke. Het is echt zijn kijk op alles en op zijn omgeving. De man mag dan misschien wat vreemd zijn, maar orgineel is het zeker. Daarom is het ook zo jammer dat hij met The Eminem Show een andere (mindere) kant is op gegaan...

avatar van Stapler
Zeg maar gerust commerciëlere kant.
Het is niet voor niets dat mensen die niet zo into hiphop zijn die het beste album van hem vinden.
Desalniettemin staan daar ook hele goede nummers op maar zeker wel wat makkelijker/vriendelijker in het oor (dan heb ik het uiteraard voornamelijk over de beats).

Social_Mask
Nou, ik heb Eminem altijd al erg toegankelijk gevonden.. Dit album was ook gewoon commercieel.

Tuurlijk gaan die nummers ook wel ergens over,
ik vind alleen de manier waarop alles verwerkt is qua tekst niet geweldig..
Vind de cd prima klinken, maar ik heb gewoon niet veel met de meeste teksten.. Snap best dat jullie er wat in zien.

Het gaat mij om de manier waarop de tekst is verwerkt, nummers als Stan vind ik prima, maar zoals 'Kim' ook, vind het wel één van de betere nummers, alleen ja.. 't is wel een apart iets..

Vind soms de woordkeuze minder, sowieso het taalgebruik zo nu en dan.. Wat ik bijvoorbeeld liever heb zijn The Roots of iets in die trend.. Dat pakt me meer, neem ik serieuzer, ondanks dat dit een serieuze bodem heeft, houd ik niet van de presentatie ervan..

Sowieso houd ik niet van nummers waarin de hele tijd het woord 'bitch' wordt gebruikt, of andere schuttingstaal, niet dat ik daar niet van ben gediend, maar ja het niveau zakt er voor mij helaas een beetje door.. Evenals die drugsnummers.

Nah ik heb liever wat meer complexiteit in de muziek.. Vind trouwens wel dat de lyrics naarmate zijn latere albums iets beter zijn geworden.

Maar ja, ieder z'n eigen perspectief, ik begrijp jullie kant wel, maar ik deel de mening alleen niet.

Prima ieder zijn ding.

Carolaah schreef:
Tuurlijk gaan die nummers ook wel ergens over,
ik vind alleen de manier waarop alles verwerkt is qua tekst niet geweldig..

Ja ik snap je punt helemaal. Je moet er van houden, zo niet dan kan je het al snel iets "te" vinden.

CaliLove
Om effe te reageren op jullie commentaar op z'n hierop volgende album The Eminem Show, wel dat is toch helemaal niet waar. Er staan idd wat mindere commerciële nummers op zoals "Without Me" maar dat en de tracks "Business" en "Drips" zijn de enigste mindere tracks.
De andere tracks zijn nog steeds erg goed, met goede teksten en Eminem die er goed rapt.
Tracks zoals Square Dance, Sing For The Moment en When The Music Stops moeten zeker niet onderdoen voor de tracks op dit album.

avatar van Stapler
zeggen we toch ook niet?

Mezelf schreef:

En dan nog Stapler die gaat zeggen dat de meeste niet Hip-Hop fans liever The Eminem Show luisteren (wat bullshit is) en dat The Eminem Show de commerciële kant is opgegaan. Wel, sinds ie bij Dr.Dre z'n label is gegaan was er altijd wel één commerciële track op z'n albums.

Ok, you got me

CaliLove schreef:

Ik heb het woord commerciëel niet genoemd hoor. Ik zei een "andere (mindere) kant" want laten we eerlijk zijn, de albums vóór The Eminem Show worden toch wel meer gewaardeerd dan die er na, over het algemeen.

En je kunt duidelijk horen dat hij een andere weg inslaat. Maar commerciëler zou ik het niet willen noemen nee, want dat was The Real Slim Shady bijvoorbeeld ook.

avatar van Niek
The Way I Am is toch wel een van de allervetste raps ooit ter ore gebracht. Eeuwig zonde van nummers als Remember ME, Amityville, Who Knew etc etc en skits als Ken Kaniff die het album wat mij betreft het aanschaffen niet waarde maken. Maar nogmaals, voor The Way I Am verdient Eminem eeuwig respect.
Kleine 3,5

Mezelf
Zeker, The Way I Am heb ik helemaal kapot geluisterd toendertijd.

avatar van Dudeness
Jazeker, die gast is een vreselijke eikel.

En nee hoor, het gaat hier zeker niet om 's werelds beste plaat.

Maar toch, maar toch....'k vind het allemaal best lekker. Ook nu nog....

Ik corrigeer mijn 2.5 (eerder een anti-hype stem, besef ik nu) naar een meer realistische 3...

avatar van Ampivinni
je moet eerst ,,Kim'' van de deze plaat luisteren en dan ,,97 bonnie & clyde'' van de ,,slim shady LP'' luisteren

gevolgd door:

5 sterren voor deze 2 liedjes alleen al

avatar van KapiteinClaus
Heb deze cd toen helemaal grijsgedraaid. Hip-hop is niet meer echt mijn ding, maar het is naar mijn idee een album dat nog enigszins de tand des tijds doorstaan heeft. Iets wat we niet van elk Eminem album kunnen zeggen. De humor en provocaties vielen in het begin op maar het provoceren is nou wel een beetje geweest. Sommige tracks kan ik nu ook nog aanhoren, maar de singles heb ik wel te vaak gehoord.

KapiteinClaus schreef:

Maar dat heeft in de top 3 pink floyd darkside of the moon en wish you were here staan :S mainstream FTW

prima album, wordt steeds enger, ik zie de amytivilles hier al geboren worden. in ieder geval ik word er ookmentaal ziek van.
Als je van doom houdt en niet bang bent voor waarheden dan is dit album een aanrader. Wil je voor de gek gehouden worden, luister dan maar naar je will smith ceedees

thewatcher schreef:

Will Smith neem ik doorgaans nog serieuzer dan deze triest kijkende zichzelf eindeloos serieus nemende circusartiest.

Lost Highway schreef:

Ach man kijk verder dan de clips van Eminem die je zag op MTV zoals Without Me en Just Lose It....

Ik word echt moe als mensen steeds weer afkomen met dat ie een "circusartiest" is....
Weten er dan dus geen reet van af....

Lost Highway
Valt best mee hoor dat afweten. Ik was in mijn puberjaren nogal een Eminem fan, zo erg zelfs dat ik mijn toenmalig huisdier ernaar genoemd heb ( beestje leeft nog steeds dus word er nog dagelijks met geconfronteerd ). Dat ik niet weet waarover ik spreek hoef je dus niet te beweren, dat je er een andere mening op na houdt mag natuurlijk wel.

Behalve het feit dat ik de muziek echt niets meer vind heeft deze man ook zo een extreem fout imago dat het wel moeilijk was om niet te reageren op het berichtje van thewatcher. Eminem die een poging doet tot serieus en kwaad kijken vind ik op zich al komischer dan Will Smith in zijn beste rollen.

Lost Highway schreef:

Dan is dat dan maar jouw opvatting, feit is dat Eminem op deze plaat gewoon zichzelf is en dat van dat serieus en kwaad kijken snap ik niet zo goed....

Lost Highway
Als hij op deze plaat gewoon zichzelf is, wat is hij op zijn volgende albums dan? Iemand die eerst zijn woede uit tegen muziekindustrie, MTV awards ed en twee jaar later plots gaat samenwerken met de artiesten met wie hij voordien de draak stak om zelf de meest commerciële deuntjes te produceren, nouja zo een man zijn statemens kan ik nog moeilijk serieus nemen. En 'real' zijn was in mijn middelbare schoolperiode toch wel één van de voornaamste criteria van rapliefhebbers, dat is waarschijnlijk nu wel veranderd. Ik vind dit typisch zo een album dat je heel luid zet als boze puber maar dat nadien ligt te verstoffen. En al die haatracks tegenover zijn moeder, tegen zijn vrouw, komop hé. Een gewiekst en slim zakenman die de juiste prodcuers rond zich had en als geen ander de media kon bespelen, dat is het dan weer wel.