Green Day - American Idiot (2004)

Punk / Rock
Label: Reprise

1. American Idiot (2:57)
  2. Jesus of Suburbia (9:03)
  3. Holiday (4:33)
  4. Boulevard of Broken Dreams (3:58)
  5. Are We the Waiting (2:42)
  6. St. Jimmy (3:00)
  7. Give Me Novacaine (3:30)
  8. She's a Rebel (2:04)
  9. Extraordinary Girl (3:10)
  10. Letterbomb (3:57)
  11. Wake Me Up When September Ends (4:59)
  12. Homecoming (9:44)
  13. Whatsername (4:22)
  14. Too Much Too Soon * (3:31)
  15. Shoplifter * (1:49)
  16. Governator * (2:31)
  17. Favorite Son * (2:06)
  18. American Idiot [Live] * (4:17)
  19. Jesus of Suburbia [Live] * (9:22)
  20. Holiday [Live] * (4:33)
  21. Are We the Waiting [Live] * (3:18)
  22. St. Jimmy [Live] * (2:57)
  23. Boulevard of Broken Dreams [Live] * (4:41)
zeer toffe plaat zonder echt zwakkere nummers
(mijn mening)
ik snap niet dat ze 'Wake Me Up When September Ends' uitbrengen op de radio, terwijl er wel minstens 7 betere nummers op deze cd staan.
jammer maarja

avatar van Arno
Paul_Groningen schreef:
zeer toffe plaat zonder echt zwakkere nummers
(mijn mening)
jammer maarja

Inderdaad. Ik vind Wake Me Up.. ook het enige echte minpunt op het album. Vreemd dat ze dan precies die gekozen hebben.

avatar van HaWe
Nou ik snap het wel, bijna mn favo nummer gewoon, die sfeer die in dat liedje geschept wordt, vindik geweldig !

American Idiot is een super album, dat is zeker een 5 waard!! American Idiot, Holiday en Homecoming zijn één van de beste nummers!!

het is echt nog is positief om nog eens een punk-band te hebben die een lekkere plaat uitbrengt, waarbij er zoveel zijn die mislukken, good charlotte, my chemical romance en die nieuwe groep afi

Mooie cd, enkele nummers vind ik persoonlijk wel aan de harde kant, maar er staan ook cker een aantal mege goede tracks op, een 3,5 houd ik voorlopig op.

_raindrops
AFI nieuwe groep?

felix89 schreef:

Afi is geen nieuwe groep en de opgesomde cd's zijn ook geen mislukkingen, hooguit misschien een beetje commercieel.

oeps, inderdaad zie het ook, afi is geen nieuwe groep, toch vind ik het slecht net zoals de eerder genoemde bands, mij kan het niet schelen of het comercielle muziek is of niet, kvind die bands gewoon slecht

avatar van gameg
wat een vage plaat okee de nummers die erop staan zijn wel lol maar die nummers van 9 minuten gatver ik haat dat, het duurt veel te lang. maar dat zal wel een bedoeling van greenday zijn, ik heb het niej zo op greenday kvin mxpx, de christelijke vage dubbelganger wel beter

oordeel:
2,78

avatar van Gretz
2,78* als gemiddelde en dan 2,5* geven? Rond jij altijd naar beneden af? Zo ja, waarom doe je dat dan?
En je geeft maar 2,5* maar je hebt het album wel in je top 10 staan? Dat snap ik ook niet. Ik heb American Idiot ook in m'n top 10 staan (op plaats 2) maar voor mij is dit album dan ook 5* waard. Ik ken MXPX (nog) niet, maar ik kan me niet voorstellen dat er bandjes zijn die echt op Green Day lijken. Ik vind Green Day, hun songs en sounds redelijk uniek en daarom hebben ze bij mij ook een speciale plek. En American Idiot overtreft al hun eerdere albums: in opzet (Rock Opera), in variatie (ook lekker lange nummers) en ik kan geen minder nummer ontdekken.

avatar van Arno
Gretz schreef:

Vreemd fenomeen inderdaad

avatar van frankvankesteren
Super band, al luister ik het niet te vaak, uit voorzorg;)

waarom het nummer Wake me up.. zo'n succes geworden is? Ik denk ten eerste omdat het nog het meest in smaak valt bij ed gemiddelde luisteraar (de rest wordt toch alleen maar te hard gevonden) maar ik vind het prima passen op dit album hoor, is msischien nog wel het beste liedje in het thema Anti-Bush, die clip erbij ook..schitterend! niet voor niets beste clip vanh et jaar..

Het nummer Boulevard of Broken Dreams is mij alleen een beetje vreemd, kan iemand uitleggen waarom die erop staat? Kan misschien iets simpels zijn hoor, maar ik denk bij dit album puur en alleen aan de haat jegens amerika;)

avatar van Mr. Rock
Mooi album, goeie band ook. M'n favoriet hiervan is Holiday. 4 *

dit is echt een mooie cd! eigenlijk is er geen een liedje die ik minder vind en dat is bij een hoop cd's eigenlijk wel.
dus dat is echt een pluspunt!
ben echt blij met de cd

Green Day was één van de bands waar ik als vroege puber echt fan van was. Hun Dookie heb ik oneindig veel gedraaid samen met Smash van (The) Offspring. Na hun wat mindere insomniac verloor ik hen echter uit het oog.
Begin 2005 kwam een vriend aanzetten met American Idiot en drukte me op het hart dat het een geweldig album was. Onze puberpunkjeugdhelden? Een schitterend album? OK, het titelnummer was best aardig en Boulevard of Broken Dreams is een topnummer. Waarom niet dus...
Toen ik de CD voor het eerst beluisterde was ik echt zwaar onder de indruk. De plaat heeft een maand lang onafgebroken rondjes gedraaid op mijn discman van en naar het werk. AI is een zeer volwassen punkplaat die eigenlijk een genreoverschrijdende rockplaat is. Vooral de twee progpunk nummers Jesus of Suburbia en Homecoming zijn geweldig en domineren het album. Het zijn beiden een aaneenschakeling van 5 korte punkrockopstoten aaneengebreid in een mini-symfonie waarin het leven in de 'suburbs' pijnlijk treffend onder de loep wordt genomen. Alle nummers werken aanstekelijk en er is voldoende variatie, tragere uitgewerkte nummers worden afgewisseld met de springerige punk die we van hen gewoon zijn. De teksten en muziek vertellen een verhaal doorheen de plaat en een diepgewortelde kwaadheid en verontwaarding spat ervan af. Niet zelden is dit laatste een beproefd recept gebleken om een goede plaat te maken...

Greenday is helemaal mijn ding niet ,, nooit geweest , maar met dit album ben ik aangenaam verrast.
Nummertjes als Jesus of Suburbia & Wake Me Up When September Ends kunnen mij wel aan het luisteren houden.
Boulivard Of Broken Dreams vind ik dan weer een prachtig nummer.
Voor mij is dit een dikke vooruitgang.
4* voor de nummers die ik ken.

avatar van wolf
Deze plaat is zeker niet slecht, maar is een 45ste plaats in de top 250 niet een beetje te hoog?

wolf schreef:

Hoezo? goede plek voor de beste punk-plaat ooit gemaakt vind je niet?

avatar van Jochempie
Green Day is zeker niet voor mij, maar dit vind ik toch een leuk album. Ik vond zelfs de singeltjes leuk. 3,5

avatar van wolf
frankvankesteren schreef:

Hoezo? goede plek voor de beste punk-plaat ooit gemaakt vind je niet?

Beste punkplaat betekent nu ook niet dat hij op de 45ste plaats hoort van de top 250.

avatar van frankvankesteren
ach misschien moet je niet zo veel waarde hechten aan die top 250;)

Ik bedoel (no offense want ik vind ze zelf ook heel goed), als Radiohead en Coldplay op respectievelijk nr 1 en 2 staan dan weet je toch wel ong wat voor publiek je kan verwachten..over smaak valt nu eenmaal niet te twisten

avatar van HaWe
Idd... dat zijn goeie cd's hoor, maar die zou ik nooit op de nummer 1&2 zetten, daar vind ik ze te saai voor. Ach ja... wat frankvankesteren zei: niet te veel waarde aanhechten

Echt een van mijn lievelings cd's. Moest wel een beetje aan die lange nummers wennen maar als je ze een beetje kent worden ze steeds leuker. Ook is het wel leuk dat ze er een soort verhaal van hebben gemaakt. Jesus of Suburbia is denk ik wel de leukste. Holiday ook wel maar ik heb die eigenlijk iets te vaak gehoord dus ik vind hem niet meer zo speciaal. Een 4,5.

MUS
Goed album die de punk gedachte hoog houdt. Alleen een beetje zonde dat ze Jesus of Suburbia als single hebben uitgebracht. Hij werd in NL amper op de radio gedraaid omdat die zo lang is. Ondanks dat het een erg goed nummer is.

Wat un goed album!!! dikke 5

avatar van frankvankesteren
Laatst Holiday vooor een publiek gespeeld.. swingde lekker, zaal ging er goed in mee:P

echt man zker 5 sterren! omdat green day gewoon altijd rockt XD

Feeder
Dit is inderdaad een aardige cd. Maar Green Day rockt heus niet altijd hoor.

ik kan hier beter maar geen uitspraken over doen...

een 1,5 is alles wat ik hier aan kan geven..
en dat is alleen voor Wake Me Up (t nummer met de lange titel)