Placebo - Battle for the Sun (2009)

Label: [PIAS]

1. Kitty Litter (3:48)
  2. Ashtray Heart (3:33)
  3. Battle for the Sun (5:33)
  4. For What It's Worth (2:48)
  5. Devil in the Details (4:29)
  6. Bright Lights (3:24)
  7. Speak in Tongues (4:06)
  8. The Never-Ending Why (3:24)
  9. Julien (4:44)
  10. Happy You're Gone (3:51)
  11. Breathe Underwater (3:44)
  12. Come Undone (4:37)
  13. Kings of Medicine (4:14)
  14. Unisex * (4:04)
  15. The Movie on Your Eyelids * (3:53)
  16. Post Blue [Chinese Mix] * (5:25)

met Li Ya

17. Trigger Happy Hands * (4:16)
  18. Monster Truck * (2:52)
  19. Breath Underwater (Slow) * (5:31)
  20. Unisex (Redux) * (4:05)
  21. Because I Want You (Redux) * (4:20)
  22. Blind (Redux) * (4:06)
  23. Drag (Redux) * (3:34)
  24. Twenty Years (Redux) * (4:39)
  25. Soulmates (Redux) * (4:02)
  26. Trigger Happy Hands [Buffalo Daughter Remix] * (4:24)
avatar van PsychoBoyJack
Toch wel weer aardig albumpje. Voor mij is het (tot nu toe) toch meer van hetzelfde, maar dat maakt het uiteraard niet meteen slecht.

Van het stukje van de OOR die West hier quote; De excentrieke voorman van de band heeft zelf ook een 360 graden verandering gehad in zijn denkwijze

Als je 360 graden draait ga je dan uiteindelijk toch niet de zelfde richting op?

avatar van Von Helsing
Voor een volle week heb ik al mijn cd's op zij geschoven en luister eigenlijk alleen maar naar dit album. Ik vond het in het begin een beetje een dooie bedoeling maar nu zijn alle puzzelstukken netjes in elkaar gevallen en vind het werkelijk waar een voortreffelijk album.

Ik begrijp niet zo goed waar de negatieve reacties vandaan komen. Julien, The Never-Ending Why, For What It's Worth, Happy You're Gone laten een bevlogen band horen die gedreven en met een andere kijk op de wereld een rock album hebben afgeleverd die staat als een huis. Teksten, muziek, sound, ze vormen een eenheid die je niet vaak meer tegenkomt in dit genre.

@ Von Helsing:

Uit jouw eerste alinea maak ik op dat jij het eerst ook een 'dooie bedoeling' vond. Wat heeft je doen besluiten het geen dooie bedoeling meer te vinden? Gewoon stug doorluisteren? Snap nooit zo goed hoe een eerste reactie zo tegengesteld kan zijn aan de uiteindelijk mening. We hebben hier toch gewoon over een makkelijk te behappen mainstream popalbum?

avatar van Castle

Placebo zet met gemak kutbandjes als Coldplay, Radiohead en U2 in de hoek.

Met deze stelling kan ik niet helemaal eens zijn, dat Placebo potentie heeft een werldact te zijn, ja inderdaad, tevens helaas, want daarna volgt vaak bloedarmoede, kijk naar Coldplay, na rush of blood is het ..., maar juist Radiohead is slecht voorbeeld, die zijn juist vaak na een goed album nieuwe wegen in gaan slaan.

Enniewee, Battle for the sun verraste mij bij eerste luisterbeurt juist, maar nu zijn er momenten dat dit album of snel door geskipt wordt of af gaat. Overkill heet dat bij mij, geen hersenspoeling.

avatar van devel-hunt
IK begrijp de ophef niet zo over deze CD. Placebo is feitelijk al jaren een van de grootste band de laatste jaren, dus om nu te doen of ze met deze plaat plots een groot publiek hebben bereikt en voorheen in een klein circuit rondhingen is onzin, Maar ik vind de plaat uitgebluster dan hun vorige platen klinken, iets gewoner, minder exentriek, beetje saai zelfs,het is te voorspelbaar geworden, hetzelfde gevoel bekruipt mij als bij de laatste U2. Het is wel goed, maar voordat de plaat uitkwam kende je hem al.

avatar van NewYorkCityLight
Mooie hoes.

avatar van RensZ
Vandaag de cd met de post binnen gekregen, blijkt het dat het de Chinese cd is, dus met de bonus track Post Blue

avatar van Boris1
Wow..

RedLightCityBoy

Meen je dat nou? als dat een mooie hoes is kan ik nog mooiere hoezen maken.

avatar van LucM
Van dit album heb ik de nummers ervan voorbeluisterd en ik vind het vlakker en minder memorabel klinken met weinig afwisseling en er worden nauwelijks nieuwe wegen verkend. Placebo heeft in het verleden prachtige albums uitgebracht maar ik vrees dat de inspiratie bij deze band begint op te drogen.

RedLightCityBoy schreef:

Meen je dat nou? als dat een mooie hoes is kan ik nog mooiere hoezen maken.

De voorkant vind ik niet zo bijzonder, maar het boekje van binnen en de achterkant van het boekje vind ik wel schitterend. Ook is het niet zomaar van een papiertje maar het lijkt wel speciaal gecoat ofzoiets, foto's en teksten zijn er op een mooie manier ingedaan.

avatar van Manuel
Placebo zet met gemak kutbandjes als Coldplay, Radiohead en U2 in de hoek.

Dat ''kutbandje'' Radiohead heeft toch mooi 3 albums in de top 250 staan, iets wat ik Placebo niet zie doen.

Ik wil niet pro-Radiohead gaan praten, maar voor zover ik weet wisselen ze meer af dan Placebo, en weet het mij, en wellicht meer mensen, meer te boeien...

Ik twijfel nog of ik aan deze plaat ga beginnen, misschien als ik iets meer tijd heb... Maar aan de reacties te zien twijfel ik of het voor mij de moeite waard is..

avatar van jeroen1904
Begin er maar aan. Meest optimistische plaat van Brian & Co. De nieuwe drummer heeft er voor gezorgd dat er terug een nieuwe drive te vinden is bij de andere 2 leden. Vind het echt terug een meer dan degelijk Placebo album. Veel rechttoe rechtaan nummers die er voor zorgen dat deze Battle of the Sun zo is afgelopen als ik hem in mij cd speler steek. En deze nadien terug wil opzetten. Er zit meer power, meer passie, meer vreugde in dan in hun vorige albums. Ik hou daar wel van. Live op Pinkpop trouwens ook wel gemerkt.

Manuel schreef:

Placebo heeft 2 albums in de top 250 staan, terwijl Radiohead meer albums heeft uitgebracht. Dus qua gemiddelde staan ze ongeveer gelijk.

Ik vind de muziek van dit album van Placebo wel vergelijkbaar met de directe ruige rock van the Bends van Radiohead (toen ze nog echt goede muziek maakten). The Bends is alleen nog beter (staat in mijn top 10). Maar het verschil in score slaat naar mijn bescheiden mening dan ook helemaal nergens op: een 7tje voor dit album...?! Stelletje chagerijnen hier.

avatar van devel-hunt
west schreef:
Stelletje chagerijnen hier.

Ik volg Placebo al sinds hun debuut, vind het één van de beste bands van de laatste 12 jaar, maar van deze plaat wordt ik vreemd genoeg niet warm of koud, een beetje hetzelfde gevoel als met de laatste U2, het is niet slecht maar het gevoel van teleurstelling wordt met iedere draaibeurt groter. Het is misschien toch te voorspelbaar geworden. Maar 3 december sta ik wel in Ahoy, zonder meer!!

devel-hunt schreef:
Placebo is feitelijk al jaren een van de grootste band de laatste jaren.

Wellicht is Placebo een van de grotere bands, maar tot de grootste bands behoren ze denk ik niet. Denk qua grootte meer aan de FooFighters o.i.d., bands als Muse, eerder genoemde Coldplay en Radiohead zijn als band wel (ietsjes) groter en dan laat ik wereldacts als Metallica, de Stones en Springsteen erbuiten. De ticketverkoop is ook een goede graadmeter daarvoor (hoe snel uitverkocht).
Wel kaartjes gehaald en dat ging heel makkelijk, dit in tegenstelling tot Rammstein wat een groot drama was (binnen een paar uur uitverkocht).
Denk ook dat Placebo een soort Motorhead wordt. Nieuw album, je weet al hoe die klinkt en veel vernieuwends hoef je er niet van te verwachten, maar het geluid van de band spreekt je aan of niet.
Het Placebo geluid spreekt mij dus aan en ik ben geen chagrijn of een oude lul, maar (wellicht een kritische) realist

avatar van Ploppesteksel
Von Helsing schreef:

Top 250 wil niet veel zeggen, vind ik. Ik denk wel niet dat men kan ontkennen dat Radiohead innovatiever en gevarieerder is dan Placebo. Of het beter is, is natuurlijk subjectief, maar persoonlijk vind ik Placebo complete bagger vergeleken bij Radiohead. Gisteren speelde mijn broer dit album en ik heb er wat van gehoord; jezus, het klonk bij mij echt voor geen meter.

Ploppesteksel schreef:

Top 250 wil niet veel zeggen, vind ik. Ik denk wel niet dat men kan ontkennen dat Radiohead innovatiever en gevarieerder is dan Placebo. Of het beter is, is natuurlijk subjectief, maar persoonlijk vind ik Placebo complete bagger vergelijken bij Radiohead. Gisteren speelde mijn broer dit album en ik heb er wat van gehoord; jezus, het klonk bij mij echt voor geen meter.

Ik vind Radiohead bagger, met dat lelijke kereltje die zich zelf veel te serieus neemt.

Manuel schreef:

Ik vind niet dat je op reacties van een ander af moet gaan. Luister het en beoordeel zelf.

avatar van Arrie
lazerus schreef:

Je moet Placebo niet onderschatten hoor, het is wel een van de grootste alternatieve bands, en ik denk dat Placebo zeker niet onderdoet voor de Foo Fighters. Natuurlijk heb je nog wereldacts die nog vele malen groter zijn, maargoed, top 40-acts zijn ook groter qua verkoopcijfers wat dat betreft. Maar als je naar alternatieve acts gaat kijken, (die niet in de top 40 staan, dus dan vallen Metallica, de Stones, en Springsteen al af, alsmede Coldplay, en Radiohead) dan staat Placebo wel ergens bovenaan, denk ik.

lazerus schreef:

Je hebt helemaal gelijk!

avatar van lazerus
ik onderschat Placebo ook niet, ze hebben wel een grote fanbase en misschien dat het met dit album er weer meer worden.
Maar als iemand zegt 'Placebo is feitelijk al jaren een van de grootste bands' nou dat gevoel heb ik zelf niet bij Placebo.
Of het moet iets specifieker zoals je zegt
Grootste bands van de bands die niet in de top40 staan en een alternative act zijn.

avatar van Arrie
Ja, dat is waar. Een van de grootste bands is wel te overdreven. Een van de grootste alternatieve bands niet. Overigens denk ik dat de fanbase met dit album juist kleiner wordt. Ja, misschien trekken ze nieuwe mensen aan, maar ik denk dat veel fans heel teleurgesteld zijn in dit album. Ikzelf ook namelijk.

Arrie schreef:

Ik dus niet en vind het een prima album. Op andere forums zijn de reacties trouwens ook veel positiever dan hier.

Valt mij op dat nieuwe albums van "grote" artiesten hier altijd rond de 3,40/3,50/3,60 scoren. Maakt niet uit of het beestje U2, Radiohead, Placebo of Metallica heet.

Von Helsing schreef:

Dus toch meer chagrijnen hier

UnknownPleasure
Von Helsing schreef:

die hoort hier dus niet bij vind de laatste albums van die andere 3 ook niet erg goed nee.

Deze vind ik eigenlijk ook teleurstellend , het is zeker niet slecht , maar als ik dan Without you I'm nothing opzet..........

Von Helsing schreef:

Behalve U2 en Radiohead: die zijn hier namelijk salonfähig en/of heiligverklaard en worden ondersteund door altijd enthousiaste fanclubs....

Rik H.
Heb deze CD al een tijdje in iTunes staan, sinds Meds heb ik niet meer zo'n directe drang om een nieuwe Placebo plaat te gaan beluisteren.
Oftewel, Meds viel zwaar tegen na zijn heel behoorlijke tot erg goede voorgangers.
Maar vanavond heb ik 'm voor het eerst volledig beluisterd en dat viel niet tegen.
De plaat moet nog groeien, maar het klinkt weer wat frisser dan de laatste drie CD's.