Placebo - Battle for the Sun (2009)

Label: [PIAS]

1. Kitty Litter (3:48)
  2. Ashtray Heart (3:33)
  3. Battle for the Sun (5:33)
  4. For What It's Worth (2:48)
  5. Devil in the Details (4:29)
  6. Bright Lights (3:24)
  7. Speak in Tongues (4:06)
  8. The Never-Ending Why (3:24)
  9. Julien (4:44)
  10. Happy You're Gone (3:51)
  11. Breathe Underwater (3:44)
  12. Come Undone (4:37)
  13. Kings of Medicine (4:14)
  14. Unisex * (4:04)
  15. The Movie on Your Eyelids * (3:53)
  16. Post Blue [Chinese Mix] * (5:25)

met Li Ya

17. Trigger Happy Hands * (4:16)
  18. Monster Truck * (2:52)
  19. Breath Underwater (Slow) * (5:31)
  20. Unisex (Redux) * (4:05)
  21. Because I Want You (Redux) * (4:20)
  22. Blind (Redux) * (4:06)
  23. Drag (Redux) * (3:34)
  24. Twenty Years (Redux) * (4:39)
  25. Soulmates (Redux) * (4:02)
  26. Trigger Happy Hands [Buffalo Daughter Remix] * (4:24)
avatar van de_nis_
Gelukkig zijn er nog zekerheden in het leven. Placebo.
Maar of je daar heel gelukkig van wordt?
Een plaat met veel drive maar nergens echt verrassend.
Hoogstens dan de blazers, die zorgen meteen voor de enige hoogtepunten en hadden wat mij betreft wel meer aanwezig mogen zijn.

Snap de negatieve reacties eigenlijk niet zo goed.. Dit is toch wel een prima album zeker?! Staat geen enkel nummer op dat ik ronduit slecht of vervelend vind, en dat in tegenstelling tot vorige albums. Bvb Spite&Malice bij blackmarket, blind bij meds, lady of the flowers enzovoort. Hier krijg ik die dieptepunten dus niet. Er staan ook redelijk wat toppers op zoals de titeltrack, devil in the details en kitty litter. Deze laatste naar mijn mening het beste nummer sinds bitter end.

Kosinski
Von Helsing schreef:
Placebo zet met gemak kutbandjes als Coldplay, Radiohead en U2 in de hoek.

En niet te vergeten KISS

Na een keer luisteren al een van m'n favoriete platen (naast WYIN en Tool natuurlijk)

UnknownPleasure
Von Helsing schreef:

Placebo zet met gemak kutbandjes als Coldplay, Radiohead en U2 in de hoek.

Oei ik zou Radiohead toch echt geen kutbandje noemen
Coldplay is er een geworden en U2.. .jah..

avatar van Chronicles
ik vind deze plaat wat Placebo betreft erg vernieuwend! Ik had ook na Meds niet echt het idee dat ze de draad weer gingen oppakken, maar na het een paar keer beluisteren van deze plaat ben ik verrast!
Het hele album heeft een lekker groove en qua drums zijn ze er niet op achteruit gegaan. Nog een paar keer luisteren en ik denk dat dit voor deze zomer een fijne plaat kan worden

Kosinski
Middelmatigheid troef op het nieuwe album van Placebo.
Geen enkel nummer van dit album stijgt uit boven IEDER willekeurig nummer van Without You I'm Nothing uit 1998.
Helaas hun enige meesterwerk.
Toch ben ik blij met mijn ARENA kaartje eind 2009 in Ahoy.

nicoot
Valt mij op dat nieuwe albums van "grote" artiesten hier altijd rond de 3,40/3,50/3,60 scoren. Maakt niet uit of het beestje U2, Radiohead, Placebo of Metallica heet.

De laatste nieuwe van Radiohead heeft de op één na hoogste score ooit in hun discografie.
Metallica heeft de beste plaat sinds Black Album gemaakt. U2, I don't know, nooit fan van geweest.
Ik heb de nieuwe van Placebo 2 weken geleden gekocht en zelfs nog niet beluisterd. Blijkbaar geldverspilling, als ik hier de commentaren lees...

nicoot
Von Helsing speelt zelf geen muziek zeker? De muziek van Placebo is simpliciteit troef. Ze gooien met powerchords naar je hoofd en veel variatie zit er niet in. Radiohead is muzikaal een enorm niveau hoger en qua variatie en vermogen tot het toepassen van verschillende stijlen zou ik Placebo nu toch niet meteen een toonvoorbeeld noemen.

avatar van barrett
nicoot schreef:

Ik vind het allesinds een ondermaatse plaat, deze doet echt onrecht aan hun hele oeuvre, na Meds weeral een stapje minder.

nicoot schreef:

Ik speel airguitar (not), ik vind Placebo gewoon veel interessanter dan Radiohead. Komt door de nummers, de teksten en zeker ook door de zanger.

Ik vind het verder niet relevant of het simplistisch is of niet. Ik vind iets goed of niet. Ik vind Radiohead geenzins een niveau hoger, in tegendeel. De muziek van Placebo pakt mij gewoon waar Radiohead mij volkomen koud laat.

Voor iemand die alleen naar klassieke muziek luistert is het bovendien allemaal simpelheid troef wat deze bandjes betreft.

nicoot schreef:

Waarom koopt men uberhaupt cd's om ze vervolgens ergens neer te leggen en niet te beluisteren.......

Ik koop cd's en ben vervolgens een paar dagen onbereikbaar voor de buitenwereld.

en een tip van deze oude muziekbeluisteraar: nooit je oortjes laten hangen naar anderen!

avatar van starsailor
Von Helsing schreef:
[Welke stijlen past Radiohead dan toe volgens jou? Tis toch gewoon een alternatief gitaarbandje met af en toe een snufje electronica om retro over te komen?

Kijk hier ga je wat mij betreft de fout in.
Dat jij Placebo hoog hebt zitten, is jouw goed recht en wat mij betreft zelfs prima in orde. Maar bovengenoemde stempel die jij hier even nonchalant op Radiohead plaatst, bewijst in mijn ogen dat je niet helemaal weet waar je over praat.

starsailor schreef:

Kijk hier ga je wat mij betreft de fout in.

Ik vind mijn omschrijving wel aansluiten bij een nummer als Weird Fishes / Arpeggi.

avatar van starsailor
Von Helsing schreef:

Ah, jij bent van de snelle conclusies.

Toegegeven dat het niet de Radiohead albums zijn waar ik zelf van houd, maar Kid A, Amnesiac en Hail to the Thief zijn volgens mij geen albums waar de retro electronica, whatever that may be, vanaf spat. Ik vind zelf Radiohead behoorlijk vernieuwend.
Anyway back on topic.
Dit album wordt mij teveel ten onrechte afgekraakt. Ook ik mis het venijn van het debuut en de briljante songs van Without You, maar al met al is dit toch een sterk album en wat mij betreft weer een stapje vooruit na Meds.

Von Helsing schreef:

Ja, zoiets komt normaal dus nooit voor bij mij. Laatst Blackfield I en II, de nieuwe Dream Theater, Joe Bonamassa, Yes, Godspeed You! Black Emperor en Opeth gekocht en ondertussen ook al veeeel beluisterd + daar nog eens alles van Porcupine Tree bij

Af en toe moet er een cd'tje iets langer wachten.

avatar van T.A.
Happy You're Gone wordt hier laag gewaardeerd. Ik vind het een typisch lekker placebo nummer.

avatar van RensZ
Vind ik zeker ook een van de beste nummers van de cd, Happy You're Gone.

Da's misschien wel zo, maar uiteindelijk gaat het om de muziek,
niet om allerlei technische freakerij
Vaak is simpel gemaakte muziek het mooist

bovendien blijft Placebo Placebo

avatar van djarend
Precies, iets kan nog zo knap worden gemaakt, als het je niet raakt is er geen r*** aan. Placebo heeft emotie en daar draait het toch om, althans bij mij wel, knap, simpel interesseert me niks.

avatar van Jim morrison
Battle for the Sun en For What It's Worth springen er gelijk boven uit, fantastisch, de rest moet denk ik nog bij mij groeien..

avatar van blur8
Na 3 draaibeurten blijf ik steken op de gedachte dat Placebo is blijven steken in hun bekend geluid van 10 jaar geleden. Sombere kwaliteits muzak. Anno nu kan ik er niets mee, ondanks alle goede bedoelingen..

Ben al jaren gevoelig voor Placebo, heb ze alleen de laatste jaren niet meer echt gehoord. Maar heb sinds 2 weken dit album continue op mijn Ipod, uiteraard For What it's worth en Come Undone zijn juwelen, echter mijn kippevelmometn heb ik echt gehad met Kings of Medicine, de opbouw en de structuur van het nummer zijn erg sterk en je baalt als die afgelopen is.
Kan zelf niet zoveel met Kitty Litter, maar misschien komt het nog, andere sterke nummers: Bright Lights, Julien en Battle for the Sun.
Lees overigen veel negatieve recensies hier, jammer, het is en blijft een band met een unieke sound en performance en ze kunnen nog steeds sterke nummers maken

blur8 schreef:

Iemand die Placebo beticht van Muzak met zelf Adam & The Ants en ABC in zijn top 10........

Wat is dit nou weer voor sneue reactie? Ik kan me er wel in vinden eigenlijk.

Dat jij ze nou nu pas ontdekt...

Nemo7777777 schreef:

Da's misschien wel zo, maar uiteindelijk gaat het om de muziek,
niet om allerlei technische freakerij
Vaak is simpel gemaakte muziek het mooist

bovendien blijft Placebo Placebo

Zowel Placebo als Radiohead hoorden tot mijn absolute favoriete bands in de jaren 90. The Bends en OK computer van Radiohead vind ik beide nog altijd 2 van de beste albums ooit. Radiohead is nu echter allang niet meer één van mijn favoriete bands. Kid A en Amnesiac vind ik juist twee van de minste albums uit mijn collectie (wat een tegenstelling met hun 2 voorgangers). Hail to the thief vind ik wel weer wat beter, maar de laatste cd heb ik nog steeds niet in huis (heb er 3 nrs. van gehoord, maar vond ik alle 3 waardeloos). Radiohead doet me sinds Kid A nog eigenlijk heel weinig.
Placebo behoort nog wel altijd tot mijn favoriete bands, juist omdat ze nog altijd hetzelfde klinken en dat is toch meestal de reden waarom je fan wordt van een band, omdat de sound je aanspreekt, dus dan wil je bij elk nieuw album nummers horen in dezelfde stijl en hoop je dat ze zo blijven klinken en niet in ene een heel ander soort muziek gaan maken.
Van Radiohead ben ik fan geworden vanwege de stijl die ze in het begin lieten horen, en dus niet vanwege hun latere stijl. Op zo'n stijlverandering en experimenteerdrift zat ik echt niet te wachten, het is leuk dat ze eens wat anders willen proberen en willen experimenteren voor een albumpje of één à twee, maar het heeft wat mij betreft lang genoeg geduurd. Ik ben gewoon fan van de pré-Kid A Radiohead, maar een album vol met Bends/OK Computer achtige songs (echte songs dus) zal er wel nooit meer komen vrees ik, bij elk nieuw album hoopte ik daarop, maar helaas.

Wat een fijn album is dit toch! Zeker een van de betere platen van Placebo. 'Happy you're gone' zeker een favoriet. Heerlijke dramatiek in dit album.

avatar van R89
R89
Ik kan niks anders meer luisteren dan placebo..Wat een geweldige cd en wat ben ik er enorm verslaafd aan geraakt

avatar van laboomzaa
Na veel negatieve reacties hier luisterde ik met een vooroordeel...en heel oppervlakkig...vond de cd eigenlijk al slecht voor hij de cd speler in ging...na een paar luister beurten op den stereo kon het me allemaal iid niet bekoren!

Toch heb ik hem vanochtend meegenomen in de auto...en bij elk liedje dacht ik mmmh best een lekker nummer....na de 2e keer gedraaid te hebben is hij compleet bij me binnen gekomen en het is gewoon een heerlijke cd....zeg maar de mastodon van de pop

4,5 ****

avatar van RensZ
Na 15 keren geluisterd blijft het voor mij een goed album. Ga donderdag op weg naar Placebo op Werchter met dit album in de cd speler van de auto lekker genieten van een fantastisch album Ben benieuwd naar hun live optreden!