U2 - Pop (1997)

Ierland
Label: Island

1. Discothèque (5:19)
  2. Do You Feel Loved (5:07)
  3. Mofo (5:49)
  4. If God Will Send His Angels (5:22)
  5. Staring at the Sun (4:36)
  6. Last Night on Earth (4:45)
  7. Gone (4:26)
  8. Miami (4:52)
  9. The Playboy Mansion (4:40)
  10. If You Wear That Velvet Dress (5:15)
  11. Please (5:02)
  12. Wake Up Dead Man (4:52)
  13. Holy Joe [Guilty Mix] * (5:08)
avatar van boeliebab
bij deze plaat probeerden ze volgens mij te hard er iets van te maken a la achtung baby en zooropa. bij de twee laatstgenoemde albums lukte het daadwerkelijk, maar pop sloeg alle planken mis. beluister ik samen met october eigenlijk nooit...

avatar van notsub
Een U2 plaat als deze doet het best goed bij mij. Natuurlijk is Discotheque een apart U2 nummer, maar lekker fel is het zeker. Bij dit album moet je even langer wachten op de mooiste nummers. Die staan namelijk naar mijn mening bijvoorbeeld op track 11 en 12. Hiermee wordt weer duidelijk dat ze ook in hun eenvoud erg mooi kunnen klinken. Verder is Starinig At The Sun ook niet vervelend.

avatar van musicfriek
Een van de zwakste U2-albums wat mij betreft. Na track 1 heb je het mooiste wel gehad, wat rest zijn bloedeloze popliedjes die mij compleet niks doen. Heb dit album voor weinig aangeschaft, maar zou het zo weer wegdoen..

avatar van sierrra
Een zwaar onderschat album. Ik denk dat veel mensen/fans het geëxperimenteer van de heren een beetje zat werden en zich niet de tijd gaven om het album op zijn werkelijke waarde te beoordelen,
Ik kan naast het aparte Mofo weinig zwakke nummers op dit album vinden.Het All what you can't leave behind album wat hierop volgde was meer het ouderwetse U2 geluid, maar over het algemeen niet echt een spannend album.

avatar van James Douglas
Volmondig mee eens. Sterker nog, ik vind dit één van de meest spannende U2 albums. Experimentele songs als 'Do You Feel Loved' en 'MOFO' vind ik erg opwindend. Daarnaast vind ik 'Gone' één van hun beste songs ooit. Bij track #8 en #9 verlies ik even mijn aandacht maar met het romantische 'If You Wear..' ben ik weer helemaal bij voor tevens een uitstekende afsluiting van dit werkje van U2.

stuart
De 90's: U2's meest experimentele deccenium met m.i. gemengd resultaat. Achtung Baby vond ik zeer geslaagd, Zooropa (wat) minder en Pop nog wat minder, hoewel er zeker wel een aantal goede/mooie nummers op staan. Degenen die mij het meeste doen zijn dan toch Discotheque, Gone (mijn favoriet hier) en If You Wear That Velvet Dress.

avatar van sierrra

Voeg daarbij Do You Feel Loved, Staring At The Sun, Last Nigth On Earth, Please en Wake Up Dead Man en voila, wederom een topalbum.

bikkel
Ik heb nooit veel op gehad met dit album. Pop doet vervreemd aan en mis duidelijk de emotie die U2 zo sterk kon tentoonstellen op eerdere werken.
Ik waardeer de experimentdrift en het zoeken van nieuwe mogelijkheden van de groep. Waar een band als The Simple Minds te laat wakker werd en achter de feiten aanliepen, is U2 in de 90er jaren bezig gebleven met uitdagingen, zowel op de plaat, als live.
Hier komt het helaas niet goed uit de verf, op een aantal stukken na dan. ( Staring At The Sun, Wake Up Dead Man, Gone)
Het is mij over het algemeen iets te bedacht en te kil. Juist bij een band als U2 verwacht je passie en een stuk gemeendheid.
Ik heb het op Pop nooit kunnen vinden. Wat mij betreft hun enige miskleun in de biografie.

stuart
Als ik het 'langs de meetlat' leg, vind ik Pop ook hun minste.

avatar van LucM
Zelf vind ik dat ook het minst goede album van U2, geen miskleun maar ook geen voltreffer. Positief is dat U2 steeds blijft vernieuwen, maar hier komt het experiment bij momenten geforceerd over. "Discothèque" en "Mofo" zijn niet onaardig, rock meets techno, maar ik kan ze bezwaarlijk tot de beste U2-songs rekenen. "Do You Feel Loved" en vooral "Miami" kunnen mij niet bekoren, vooral vanwege het gebrek aan een pakkende melodie.
Zeer goede nummers op dit onevenwichtig album vind ik wel "If God Will Send His Angels", "Staring at the Sun", "Last Night on Earth" en "Gone".

bikkel schreef:

Dat heb ik dan juist bij hun laatste twee studioplaten. Die vind ik teveel op routine gedaan en vrij bloedeloos. Hier had men nog durf en doorklinkt voor mij juist nog meer de passie en gemeendheid. U2 flirt met een soort decadente techno maar weet er een persoonlijke track van te maken in de vorm van 'MOFO'

Mother, Am I still your son?

avatar van sierrra
Dat heb ik dan juist bij hun laatste twee studioplaten.

Helemaal mee eens. Ik snap er ook niks van dat mensen dit album emotieloos vinden. Misschien toch eens wat vaker beluisteren?

avatar van LucM
Emotieloos is het niet, maar het geluid is voor mij wat te kil.

Serieus? Zulke mooie nummers als Last Night on Earth en Staring at the Sun hebben ze sindsdien niet meer gemaakt.

De algemene mening over dit album is dat het troep is, maar ik vertrouw liever op mijn eigen oren en die vertellen me dat het best meevalt.

herman schreef:

Het is geen troep, maar het komt idd. wat geforceerd over; de songs zijn lang niet allemaal een 'eenheid' imo. Ondanks dat is het beslist een behoorlijke plaat, maar ieder zijn mening.
Over mooiheid van nummers; dat blijft sowieso persoonlijk.

Pieter Paal
Niet mijn meest favoriete U2-album, maar 'Staring at the sun' vind ik hartstikke mooi.

Father McKenzie
Misschien het minste album van deze formidabele band, maar toch nog behoorlijk goed hoor. De band was hier echt wat zoekende, ze flirten wat met techno/industrial (Mofo, Do You Feel Loved) en véél fans haakten af.
Er staan gelukkig toch wel wat sterke songs op het album, zoals Gone, Please en Last Night On Earth.
Discothèque is een erg funky groovende dansplaat, en wijkt behoorlijk af van wat de U2 singles meestal zijn...

Lang niet slecht, maar de topvorm hadden ze met dit album zeker niet te pakken.
Maar het is ook niet zo slecht als door sommigen wordt beweerd.

bikkel
James Douglas schreef:

Mother, Am I still your son?

De 2 laatste albums van U2 vind ik ook zeker geen hoogvliegers, maar doen mij als totaalplaatje meer dan Pop.
Het echte goede laatste album van U2 is Achtung Baby. Hierna heb ik geen meesterwerkjes meer geconstateert.

Pop vind ik persoonlijk de minste U2 cd maar er staan wel juweeltjes op,Please en Starring at the sun zijn klasse nummers

avatar van rkdev
berndybear schreef:
Ben het helemaal met Jaap eens. Met dit album hebben ze veel meer moed getoond dan met hun laatste 2 albums, waarbij ik het laatste Atomic Bomb ronduit teleurstellend vond.

Als er al zwakke nummers zijn op dit album, dan vind ik deze. Waarbij ik Discotheque waarschijnlijk destijds te vaak gehoord heb op de radio.
- Discothèque
- Miami
- The Playboy Mansion

De volgende nummers zijn stuk voor stuk juwelen, met een geweldige productie met steeds weer nieuwe sounds die je hoort naarmate je de plaat vaker luistert. Tevens blijft het heel herkenbaar U2 en oh zo verschillend van alles wat ze eerder hebben gemaakt. Echt topklasse!

- Mofo
- Gone
- If You Wear That Velvet Dress
- Please
- Wake Up Dead Man

Zooropa vond ik echt een matig album. Was duidelijk een album waarvan de nummers Achtung Baby niet gehaald hebben aangevuld met wat snel geproduceerd werk.

De live uitvoering van PLEASE tijdens de Popmart Tour in de Rotterdamse Kuip gevolgd door Where The Streets Have No Name... (zie de EP: "PopHeart Live in Rotterdam") Angstaanjagend mooi was dat. Beter heb ik sindsdien U2 live niet meer gehoord.

Met dit album heeft U2 mij getoond een echte wereldband te zijn. Niet stil blijven staan, maar blijven experimenteren. Ik zit niet te wachten op weer een Joshua Tree of een War CD. Bij de Atomic Bom had ik echt een gevoel dat het meer van hetzelfde was. Niets vernieuwends, veel herkenbare loopjes, niks spectaculairs.

Ik had het niet beter kunnen zeggen !

avatar van Thuurke
Helemaal mee eens.

avatar van Darkzone
Dito. Alleen is mijn rijtje met mindere nummers Discoteque korter.

Bijna net zo goed als Achtung Baby, maar duidelijk veel beter dan Zooropa, wat m.i. echt een 50/50 album is. De helft ervan erg goed, de andere helft afgrijselijk.

avatar van James Douglas
Ik benadruk nog maar eens dat ik ik dit een opwindend werkje vind. 'Gone' heb ik afgelopen Augustus in Boedapest grijs gedraaid. Bono wist weer eens mijn ziel te vinden.

avatar van Snakeskin
de gemiddelde score valt voor deze plaat t.o.v. de andere laag uit.Gezien het aantal topklasse songs op deze plaat is dat verassend of zegt het alles over het hoge niveau van het andere materiaal van U2. De plaat kwam uit in een periode dat men U2 misschien een beetje moe was. Deze plaat verstrekt mijn standpunt dat het niet verstandig is om je publiek continu op kwaliteit te trakteren. Dat treed onherroepelijk verzadiging op. Dat gaat voor deze plaat op als geen andere.

avatar van Boris1
Dus jij wilt beweren dat het verstandig is om de fans af en toe te 'trakteren' op een lekkere baggerplaat ? Vanuit commercieel oogpunt dan toch zeker, want als muziekliefhebber gruw ik van dergelijke gedachten. Overigens heeft U2 jouw 'les' ter harte genomen. Van de laatste twee albums werd ik nou niet bepaald enthousiast (enkele nummers daargelaten). En ook de nieuwe single (get on your boots) geeft mij niet veel hoop op een plaat met een gelijke kwaliteit als dit 'Pop', laat staan het monumentale Achtung Baby.

avatar van Smoes
Ik kan er niks aan doen maar ik vind dit een geweldige plaat , met name Miami , Mofo en Please. Het is misschien niet een doorsnee U2 plaat met een doorsnee U2 sound, maar ik vind het stuk voor stuk juweeltjes.

avatar van Running On Empty
herman schreef:

En dat ga je later pas waarderen. Ik vond deze plaat bij release veel minder maar er staan inderdaad een aantal juweeltjes op die ik later pas ben gaan ontdekken waardoor het nog een heel aardige plaat is. Ik vond alleen de POP show destijds in De Kuip totaal niet passen bij U2.

avatar van Karmasin
De nummers op Pop waren na het uitkomen van de plaat eigenlijk nog niet af. Maar de band werd voortgejaagd door de deadline. The Edge zei naderhand dat hij het liefst nog langer aan het album had willen werken. Een aantal nummers (Gone, Staring At The Sun) is nog een keer onder handen genomen en in gewijzigde versie opnieuw uitgebracht.

avatar van rkdev
Hieronder een alternatieve tracklisting, waardoor het album van mij meteen met 1* zou stijgen:

Discotheque - New Mix (van Best of 1990-2000)
Do You Feel Loved
Mofo
If God Will Send His Angels - Single version
Staring at the Sun - New Mix (van Best of 1990-2000)
Last Night on Earth - Single version
North and South of the River (van de Staring at the Sun single)
Gone - New Mix (van Best of 1990-2000)
Holy Joe - Garage Mix van de Discotheque single)
If You Wear That Velvet Dress
Please - Single version
Wake Up Dead Man

Inderdaad geen Miami en The Playboy Mansion.

avatar van James Douglas
Miami en The Playboy Mansion zijn inderdaad niet de sterkste tracks van dit album maar van die 'new mix' uitvoeringen moet ik het ook niet hebben. Vooral Gone gaat daar zijn intensiteit van verliezen.