U2 - Pop (1997)

Ierland
Label: Island

1. Discothèque (5:19)
  2. Do You Feel Loved (5:07)
  3. Mofo (5:49)
  4. If God Will Send His Angels (5:22)
  5. Staring at the Sun (4:36)
  6. Last Night on Earth (4:45)
  7. Gone (4:26)
  8. Miami (4:52)
  9. The Playboy Mansion (4:40)
  10. If You Wear That Velvet Dress (5:15)
  11. Please (5:02)
  12. Wake Up Dead Man (4:52)
  13. Holy Joe [Guilty Mix] * (5:08)
avatar van Kronos
Daar heeft mijn opmerking niets mee te maken. Het ging over dat een 2 niet te negatief is want nog 3 trapjes boven het laagst haalbare zit.

Kronos schreef:
Daar heeft mijn opmerking niets mee te maken.

Ja, ja, maar waar het om gaat, en daar slaat Premo den spijker heel hard en raak op den kop, dat dit album behoorlijk onbegrepen wordt door (zelfs 'die hard') liefhebbers van de band, als - zo lijkt het - de band zelf (wist ik niet). Maar goed, het is allemaal in het 'eye of the beholder'. Puike plaat dit; het laatste "grote" album van U2 - ga hem zo draaien. Is alweer een tijd terug...

Chameleon Day schreef:
...dat dit album behoorlijk onbegrepen wordt door (zelfs 'die hard') liefhebbers van de band, als - zo lijkt het - de band zelf (wist ik niet).

U2 stond onder grote druk om de plaat te mixen, omdat de tour al gepland stond. Ze waren daarom ook niet tevreden met het eindresultaat (hoewel ze 2 jaar met tussenpozen in de studio bivakkeerden).
Vandaar dat op The Best of 1990-2000 een nieuwe (imo mindere ) mix van Gone, Discotheque en Staring at the Sun verscheen.

Discothèque
If God Will Send His Angels
Gone
The Playboy Mansion
Please
Wake Up Dead Man

vind ik nog goed tot zeer sterk, die andere 4 tamelijk gedrochten.

U2's over the top Playboy/Suikerspin/Poptrash album, een stapje verder nog dan Zooropa, maar zeker niet beter, iets té plastic. Kocht ik op de dag dat ie uitkwam. 17 Februari 1997, ik weet het nog goed. 13u bij de FRS (toen gingen veel winkels op een maandag pas open op dat tijdstip) in de Haarlemmerstraat te Leiden, tussen de colleges door. Meteen luisteren tussen de uren door die dag verder. Aan een medestudent vertelde ik dat ik naar het beste album ooit aan het luisteren was, inmiddels weet ik wel beter Mixes van Staring en Last Night zijn wel tamelijk tenenkrommend id en een nummer als Mofo (toen heel goed) vind ik nu echt een dud.

Do You Feel Loved, Velvet Dress en Discothèque is mijn top 3. Laatste 2 songs ook erg top!

avatar van milesdavisjr
De muzikale ontwikkeling van U2 is vaak onderwerp van discussie en dat is terecht naar mijn mening. Waar de onstuimige eerste platen al potentie lieten horen, de opvolgende schijven evolueerde in een uitgebalanceerd geheel raakte men gaandeweg de weg kwijt. Achtung Baby bleek de laatste echt goede plaat te zijn, bij vlagen gedurfd, hier en daar vernieuwend en afwisseling troef. Het kruit was hierna verschoten. Pop, Zooropa en alles wat hierna uitkwam kan mij niet boeien, hoewel All That You Can Leave Behind nog wel een aantal leuke tracks telt. Pop duurt een uur, is bij vlagen saai, klinkt haast alledaags en met 6 nummers die boven de 5 minuten klokken is het een lange zit. Weinig memorabele nummers en de grote flirt met het popgenre levert weliswaar enkele aardige momenten op maar veel te weinig om te spreken van een goed album wat mij betreft. Vreemd om te constateren dat het alweer bijna 30 jaar geleden is dat de Ieren een uitstekende plaat afleverden.

avatar van Hans Brouwer
milesdavisjr schreef:
Pop, Zooropa en alles wat hierna uitkwam kan mij niet boeien.
Zo jammer.

avatar van vielip
Hans Brouwer schreef:
Zo jammer.

Oké, matig boeien dan

avatar van Hans Brouwer
vielip schreef:
Oké, matig boeien dan
Vielip, smaken verschillen gelukkig.

avatar van milesdavisjr
Of het ging om zelfvertrouwen, geloof in eigen kunnen of simpelweg te maken had met het vullen van een plaat maar de lengte van Pop is echt te lang. Wederom is het een lange zit en heb ik moeite de aandacht er bij te kunnen houden. Hier en daar worden aardige ideeën omgezet in redelijke songs; Last Night on Earth en Gone maar nummers als Miami en The Playboy Mansion zijn hemeltergend saai. En dan moet If You Wear That Velvet Dress nog komen, slechter dan dit kan toch niet. Nee, voorganger Zooropa was al geen hoogvlieger, Pop is nog minder.

Tussenstand:

7. October
8. Zooropa
9. Pop

avatar van bikkel2
Ik was ooit resoluut met een niet geweldig oordeel over Pop.
Feitelijk is het achteraf bezien de laatste poging tot het verkennen van het experiment.
Pop is geen plaat die tot hun beste gerekend kan worden, mede omdat het geflirt met electronica en soms dance gerichte stijl misschien niet overal werkt. Daarintegen is er absoluut aansprekend werk en maakt U2 nog verre van een uitgebluste indruk.
Pop vergt wat geduld en heeft tijd nodig om te landen. Ik maakte ooit de vergissing om het te snel aan de kant te smijten.
Zooropa kon nog net, maar Pop niet. Onterecht, deze heeft zeker schone momenten.
Ik vind het eigenlijk een pakkender album dan alles wat zou volgen. U2 maakte hierna geen artistiek verrassende platen meer en mis ik vooral urgentie.
Liever een plaat waar getracht is om onverwachte wegen te bewandelen met enige struikelblokken, dan iets doen wat je als band al gedaan hebt en dan veel minder goed.
U2 heeft bewezen zichzelf en het publiek uit te dagen en dat bewonder ik zeker. En ik zal milder geworden zijn. Ook wel een ding natuurlijk.

avatar van luigifort
Helemaal mee eens. De plaat is verre van perfect, maar bevat genoeg experiment. Alle albums hierna zijn totaal overbodig...

milesdavisjr schreef:

6. War
7. October
8. Zooropa
9. Pop

Stop maar met je tour nu. Hierna wordt het voor jou niet meer te verdragen, vrees ik. Ik wens je heel veel sterkte!!

avatar van luigifort
Ik heb ook alle singles hiervan. Van sommige singles zelfs 2 versies Die van Mofo bv met al die remixes ook nog

avatar van Minneapolis
Chameleon Day schreef:

Voor wel meer mensen is er na Pop (die ik overigens niet zo beroerd vind) niks meer aan.
Zelf heb ik nog wel The Million Dollar Hotel als half soort van U2 album er bij staan. Die vind ik erg mooi, maar dan misschien juist door sommige overige nummers.

avatar van vigil
Ik had lang geleden deze plaat een 2* gegeven, dat heb ik nu maar even rechtgezet.

Niet overal even geslaagd maar ze deden er toe, waren gedreven en durfde nog te experimenteren.

avatar van bikkel2
vigil schreef:

Zelfde ervaring heb ik ook vigil.

vigil schreef:

Vergeleken met wat ze de laatste jaren op ons afvuren is dit een geniaal album, waarop ze in ieder geval nog iets anders durfden te doen en voor verrassingen zorgden (al sloegen ze een beetje door). Maar het leverde ze financieel gezien waarschijnlijk weinig op, en dus werd het Coldplay songbook tevoorschijn gehaald. Zonde.

avatar van Axeqlusive
Het blijft een heerlijk album vol potentie. Het is bijzonder spijtig dat de mannen destijds vol de druk erop hadden staan door een reeds geboekte tour en daardoor concessies moesten doen die met iets meer tijd goed waren op te lossen, iets wat al werd aangetoond met betere single- en zelfs live versies.

Ik vind het leuk om in mijn vrije tijd een beetje te klooien met dit soort albums. Ik voel mij zeker niet beter dan de dik betaalde producers, maar ik maak (voor eigen gebruik) 'revisited'-albums; albums met veel potentie waarbij ik poog het beste boven te halen. Dit deed ik eerder met Invincible van Michael Jackson, maar ook Pop past hier goed bij. Maar waar ik bij het album van MJ vooral de veel te lange intro's en outro's te lijf ging, was het hier eigenlijk vooral zaak om de latere versies op de juiste plek te zetten.

Mijn nieuwe trackslist:
01. Pop Muzik (Pop Mart Enters Mofo Mix)
02. Mofo
03. Do You Feel Loved
04. Gone (Mike Hedges Mix)
05. If God Will Send His Angels (Single Version)
06. Last Night On Earth (Single Version - Album Intro)
07. Staring at the Sun (Mike Hedges Mix)
08. If You Wear That Velvet Dress
09. Discotheque (Mike Hedges Mix)
10. Miami (Unfaded)
11. Happiness Is A Warm Gun (The Gun Mix)
12. Please (Live in Rotterdam)
13. Wake Up Dead Man

Zoals jullie zien heb ik The Playboy Mansion geofferd, een nummer dat ten tijde van release eigenlijk al gedateerd was. Verder zijn de drie Mike Hedges Mixes aanwezig, die een beduidende verbetering bieden op de album versies. Ook twee Single Versies, waarbij vooral die van Last Night On Earth een behoorlijke verbetering biedt, gewoonweg omdat Bono zijn stem kapot gezongen was bij de sessie die leidde tot de albumversie.

Dan wat kleine aanpassingen. Zo komt Miami gelijk lekker binnen door de hele fade-in eruit te slopen. Daarnaast loopt Pop Muzik over in Mofo, iets wat ik herhaal bij If You Wear That Velvet Dress en Discotheque en het afsluitende trio van b-side Happiness Is A Warm Gun, Please en Wake Up Dead Man. Daarin heb ik de uitstekende live-versie van Please verstopt, welke eigenlijk op alle vlakken een betering is tegenover zowel de album- als de singleversie.

Nog steeds een stevige speelduur, mijn versie is zelfs wat langer dan de album versie, maar de algehele kwaliteit is gewoon een stuk beter. Dit alles naar mijn bescheiden mening overigens.

avatar van rkdev
Leuke versie zo .Axeqlusive

Ik had ooit deze gemaakt:
Discotheque - New Mix (van Best of 1990-2000)
Mofo
If God Will Send His Angels - Single version
Staring at the Sun - New Mix (van Best of 1990-2000)
Last Night on Earth - Single version
North and South of the River (van de Staring at the Sun single)
Gone - New Mix (van Best of 1990-2000)
Holy Joe - Garage Mix van de Discotheque single)
Please - Single version

rkdev schreef:
Leuke versie zo .Axeqlusive

Ik had ooit deze gemaakt:
Discotheque - New Mix (van Best of 1990-2000)
Mofo
If God Will Send His Angels - Single version
Staring at the Sun - New Mix (van Best of 1990-2000)
Last Night on Earth - Single version
North and South of the River (van de Staring at the Sun single)
Gone - New Mix (van Best of 1990-2000)
Holy Joe - Garage Mix van de Discotheque single)
Please - Single version
Wake Up Dead Man

"Big Girls Are Best" had er ook nog bij gekund. Outtake van dit album.

avatar van Johnny Marr
De Up van U2, wat jullie ArthurDZ en luigifort? Of is Up de Pop van R.E.M.?

Johnny Marr schreef:
De Up van U2, wat jullie ArthurDZ en luigifort? Of is Up de Pop van R.E.M.?

Of van Peter Gabriel?

Of van Peter Gabriel?

Nee, Right Said Fred. Die hadden de leukste Up.

Poles Apart schreef:

Nee, Right Said Fred. Die hadden de leukste Up.

Vlak de Up van ABC niet uit...

avatar van Premonition
Pop is veel beter dan Up..

Premonition schreef:
Pop is veel beter dan Up..

In Gods naam....welke Up??

Hou up met me

Shut up

Chameleon Day schreef:
In Gods naam....welke Up??

Alle Up’s

avatar van Johnny Marr
Nog veel mensen wakker! Hete zomeravond hé? En wat te denken van Gas - Pop? Die is nóg beter dan deze Pop!