Toen ik voor het eerst een lijst van mijn favoriete albums maakte stond deze al op 1. Het moet bijna 3 jaar geleden zijn, ik was nog niet zo lang op de hoogte van het albumconcept, had pakweg 30 platen beluisterd maar deze stond toch al op 1. Nu, een kleine 1000 platen later, staat Funeral er nog altijd, en steviger dan ooit. Het was nochtans geen liefde op het eerste gezicht.
Toen ik op een dag de Fnac buitenliep met Funeral en The Suburbs in de hand had ik een lange periode achter de rug waarin ik Arcade Fire meer en meer was gaan waarderen en nog kende ik enkel de singles (Rebellion, No Cars Go, We Used To Wait en Ready To Start). De bom barstte niet direct, na een eerste luisterbeurt was ik niet zo enthousiast, maar langzamerhand begon ik gefascineerd te raken. Tot ik op een bepaald moment besefte dat wat ik op dit schijfje hoorde beter was dan alles wat Muse (voor mij in die periode dé band) ooit had gepresteerd, en dat het simpelweg het beste was dat ik al had gehoord. En waarom dat zo is, waarom ik zo veel meer meegetrokken word in deze muziek dan in alle andere, dat is niet de gemakkelijkste vraag om te beantwoorden. Ik doe even een poging:
Wat het hem vooral doet is dat het allemaal zo echt klinkt. Ik weet niet of er veel productie aan is voorafgegaan maar zo lijkt het in alle geval toch niet. Hier en daar hoor je bijvoorbeeld de snaren van een gitaar piepen als er vingers over glijden. De emotie komt puur en onversneden bij de ontvanger aan. Het is een beetje alsof de band hier gewoon in de kamer alles staat te geven. De stem van Win Butler is daarbij niet perfect. Het gaat vaak een kant op die weinig te maken heeft met harmonie. Maar die stem, die manier van zingen is juist fantastisch. Het is perfect in zijn imperfectie. Het geeft de quasi perfecte songs nog een extra lading. Het resultaat daarvan is muziek waarvan ik zoveel meer in vervoering raak dan enig ander stuk muziek.
Het begint met Tunnels. De eerste paar seconden is er enkel piano en dan komen die tegenstribbelende strijkers. Tijdens de intro krijg ik een gevoel alsof de lente aanbreekt. De zon komt erdoor, de bomen krijgen weer bladeren en de dieren ontwaken uit hun winterslaap. En dan begint Win Butler te zingen, neemt de muziek je mee en komt het tempo komt erin. De energie die hier vanaf spat is fenomenaal. Tunnels doet me denken aan een kermisattractie die elk jaar op de buurtkermis staat, eentje waarin keihard rondjes worden gedraaid en je bovendien nog eens op en neer gaat.
Maar we zijn nog niet aan rust toe, Laïka begint met een emotionele uitbarsting die het voorgaande nog overtreft ‘Alexander, our older brother, set out for, a great adventure’ de manier waarop hij dat zingt staat zo bol van de emotie dat het nummer nu al praktisch alles wat ik ooit eerder heb gehoord achter zich laat en we zijn nog maar 1 zin ver. En het blijft aan dat niveau doorgaan. Doordat het op bepaalde momenten trager gaat komen de tempoversnellingen nog beter uit de verf. Op de zang zit geen enkele remming meer en alle haren op mijn armen gaan overeind staan.
Tijdens Une Année Sans Lumière wordt er wat gas teruggenomen en daar heb ik, zoals bij andere platen vaak het geval is, totaal geen wrang gevoel bij. Het klinkt niet alsof er opeens een leegte valt. Het nummer klinkt juist erg vol, er wordt een weidse sfeer opgeroepen. Een die mij opnieuw doet denken aan de natuur en het ongerepte. Ook al is het een ingetogen nummer, toch bezit het een boel energie. Op het einde van het nummer komt er zelfs een ware energiebom. Alle remmen gaan los. Zo’n fantastische muziek hoor je enkel op dit album.
Waar ik net al melding maakte van energie, het losgooien van remmen en het ongerepte komt dit tijdens Power Out allemaal in een waanzinnig grote mate tot uiting. Dit nummer is iets imposants, onverwoestbaars, krachtigs en majestueus. Het is een orkaan die alles wat het op zijn weg vindt van de kaart veegt. Als een gigantische olietanker die de wilde wateren bevaart. Het barst hier volledig open van passie en emotie.
En dan is de olietanker aangemeerd en ligt hij aan wal. Op de een of andere manier doen die geluiden aan het begin van 7 Kettles me vaak aan een haven denken. Een rustige, gemoedelijke haven weliswaar. Ik heb hetzelfde gevoel als aan het begin van dit album, het gevoel dat de muziek aan het ontluiken is, dat we aan een begin staan. Een nieuw begin na het woeste Power Out. 7 Kettles straalt hoop en optimisme uit. Het is een nummer om gelukzalig bij weg te dromen.
Als elegantie en gracieuze gebaren in muziek zouden worden omgezet dan zou dat zeer goed op het begin van Crown Of Love lijken. Het ontaardt al snel in een zeer warm en intiem nummer. Crown of Love is zeer dansbaar, van stijlvolle bewegingen in het begin tot wild in het rond maaien op het disco gedeelte dat volgt.
Wake Up is het nummer waarbij ik er het langst over deed om hem net zo fantastisch te vinden als de andere 9. Maar telkens als ik de genialiteit van dit nummer ervaar kom ik tot de conclusie dat Wake Up mijn geduld dubbel en dik waard was. Er wordt opnieuw een weidse sfeer opgeroepen. Meer zelfs, aan ieder muzikant die aan zijn luisteraars een gevoel wil geven alsof ze met hun haren wapperend in de wind overweldigd worden kijkend naar een uitgestrekt landschap wordt even getoond hoe je op dit vlak de perfectie moet bereiken. Want overweldigd, haast bedwelmd is wat ik word door dat eerste deel. Het tweede deel van Wake Up is haast nog straffer. Je staat niet langer een prachtig landschap van bovenaf te aanschouwen, nee, je zweeft er gewoon door.
Haïti gaat op dat elan verder. Er zit beweging in dat nummer, er zit vaart in, maar er zijn geen sporen van haast. Haïti klinkt idyllisch en zorgeloos. Het klinkt ontzettend rijk, ook al is het opgebouwd rond een zeer eenvoudig motiefje. Het is simpel maar ó zó briljant. Als het op songstructuren en songwriting aankomt zitten we hier tegen de perfectie aan. Niets buitensporigs, niks overdreven maar toch gewoonweg briljant.
Het is eigenlijk een beetje onzinnig om van Funeral mijn favoriete nummer te kiezen want dan moet ik gradaties gaan maken binnen de perfectie. Maar toch, ook al zijn alle nummers van een buitenaards niveau, toch steekt Rebellion (Lies) er nog een stuk bovenuit. Wat hier zo goed aan is dat is lastig te omschrijven, er zit een soort flow in die het hem vooral doet, een allesomvattende flow die altijd maar de spanning opdrijft tot de vioolsolo komt. Ik vind alle superlatieven tekort schieten om mijn band met dit nummer te beschrijven. Wat eigenlijk gedurende het hele album speelt, mijn hoofd die leeg loopt en volledig beheerst wordt door de muziek is hier nog eens versterkt. Rebellion (Lies) is een wereld op zich. En eentje die ongelooflijk veel mooier is dan die waar wij op leven.
Als afsluiter komt In The Backseat. Je zou het een apotheose kunnen noemen. Het klinkt bombastisch. Maar het klinkt bovenal bloedmooi. Die stem gaat tot op het bot.
Funeral is een album dat ik telkens onderga. Arcade Fire maakt zich meester van mijn brein en dompelt me onder in de door hun geschapen wereld. 47 minuten lang is het gevoel van onvrede met de wereld volledig verdwenen en voel ik een uitzonderlijke harmonie met de natuur en alle dingen om me heen. Funeral is ook een zekerheid. Ik weet niet hoeveel keer ik dit album al gehoord heb, het doet er eigenlijk niet toe, maar Funeral blijft me keer op keer verbluffen. Ik ontdek soms zelfs nog nieuwe dingen en wordt nog iedere luisterbeurt verrast. Telkens weer ben ik gefascineerd, verrukt, overweldigd en bevind ik me in opperste staat van adoratie en na afloop kan ik telkens weer met volle overtuiging concluderen dat dit het beste is dat ik ooit heb gehoord.
Funeral is een album dat compleet is, dat af is, alles zit erin. Het is aanstekelijk, woest, ontroerend, gelukzalig, hemels, breekbaar en rotsvast. Je kan er je energie, je frustratie, je verdriet en je geluk in kwijt.
Tot zover mijn poging om mijn band met dit album te beschrijven, een plaat die ik ben gaan beschouwen als een goede vriend. Ik heb het gevoel dat ik nog niet half de sfeerbeelden en het universum kan beschrijven waarin ik word gekatapulteerd maar ik hoop dat ik toch een beetje heb kunnen duidelijk maken wat het bij me los maakt. Bedankt aan diegenen die de moeite hebben genomen de hele lap te lezen. En om mijn gebrek aan smileys in deze recensie wat goed te maken eindig ik maar met een rijtje dat de hele boel feitelijk samenvat.