Guns N' Roses - Appetite for Destruction (1987)

Label: Geffen

1. Welcome to the Jungle (4:33)
  2. It's So Easy (3:22)
  3. Nightrain (4:28)
  4. Out ta Get Me (4:23)
  5. Mr. Brownstone (3:48)
  6. Paradise City (6:45)
  7. My Michelle (3:39)
  8. Think About You (3:51)
  9. Sweet Child O' Mine (5:56)
  10. You're Crazy (3:17)
  11. Anything Goes (3:26)
  12. Rocket Queen (6:13)
  13. Reckless Life * (3:21)
  14. Nice Boys * (3:02)
  15. Move to the City [Live] * (3:34)
  16. Mama Kin * (3:41)
  17. Shadow of Your Love [Live] * (3:03)
  18. You're Crazy [Acoustic] * (4:25)
  19. Patience * (5:54)
  20. Used to Love Her * (3:12)
  21. You're Crazy * (4:10)
  22. It's So Easy [Live] * (3:54)
  23. Knockin' on Heaven's Door [Live] * (4:59)
  24. Whole Lotta Rosie [Live] * (4:06)
  25. Welcome to the Jungle [1986 Sound City Session] * (4:59)
  26. Nightrain [1986 Sound City Session] * (4:49)
  27. Out Ta Get Me [1986 Sound City Session] * (4:01)
  28. Paradise City [1986 Sound City Session] * (5:34)
  29. My Michelle [1986 Sound City Session] * (4:21)
  30. Think About You [1986 Sound City Session] * (3:50)
  31. You're Crazy [1986 Sound City Session] * (3:21)
  32. Anything Goes [1986 Sound City Session] * (4:35)
  33. Rocket Queen [1986 Sound City Session] * (6:06)
  34. Shadow of Your Love [1986 Sound City Session] * (2:38)
  35. Heartbreak Hotel [1986 Sound City Session] * (4:36)
  36. Jumpin' Jack Flash [1986 Sound City Session] * (3:21)
  37. Shadow of Your Love * (3:05)
  38. Move to the City [1986 Sound City Session] * (3:16)
  39. Ain't Goin' Down No More [Instrumental - 1986 Sound City Session] * (3:30)
  40. The Plague [1986 Sound City Session] * (0:54)
  41. Nice Boys [1986 Sound City Session] * (2:58)
  42. Back Off Bitch [1986 Sound City Session] * (4:39)
  43. Reckless Life [1986 Sound City Session] * (2:45)
  44. Mama Kin [1986 Sound City Session] * (3:26)
  45. New Work Tune [1986 Sound City Session] * (3:25)
  46. November Rain [Piano Version - 1986 Sound City Session] * (10:18)
  47. Move to the City [Acoustic - 1986 Sound City Session] * (3:41)
  48. You're Crazy [Acoustic - 1986 Sound City Session] * (4:06)
  49. November Rain [Acoustic - 1986 Sound City Session] * (5:00)
  50. Jumpin' Jack Flash [Acoustic - 1986 Sound City Session] * (3:52)
  51. Move to the City [1988 Acoustic] * (3:26)
  52. Welcome to the Jungle [1985 Mystic Studio Session] * (4:52)
  53. Anything Goes [1985 Mystic Studio Session] * (5:03)
  54. Don't Cry [1985 Mystic Studio Session] * (4:36)
  55. Back Off Bitch [1985 Mystic Studio Session] * (4:46)
  56. Think About You [1985 Mystic Studio Session] * (3:58)
avatar van Heer Hendrik
Mooi Ernie dat je het album en de groep na al die alsnog een kans geeft. Voor 5 euro kan je je ook geen buil vallen, toch?

Je geeft aan dat je My Michelle wat minder vindt. Met een tekst die begint met : "You're daddy works in porno . Now that mommy's not around. She used to love her heroine, but now she's underground. "
Geeft mij dus de aanleiding om dit lied dan weer beter te beluisteren.Het zet mij als het ware direct op scherp. Want puntig waren die teksten destijds wel hoor. En niet iedereen was daarvan gediend. Goh hele groepen demonstreerden zelfs tegen deze band.

avatar van Ernie
Het was ook de tijd van PMRC onder leiding van Tipper Gore die juist met Dead Kennedy's en hun artwork van Frankenchrist een onderlinge strijd aan het uitvechten waren. dan kwam deze nog eens met de veelbesproken hoes van de verkrachte vrouw en 1 jaar later waren daar onze vuilgebekte geniale vrienden van NWA met hun classic 'straight outta Compton' Het was leuk protesteren en rebelleren in de late jaren 80

avatar van jellecomicgek72
Jammer alleen dat Axl Rose tegenwoordig klinkt als een dooie hamster...

avatar van Edwynn
Dat zeiden ze toen ook al over hem.

avatar van iggy
Ik ben welliswaar een beetje dronken.
Maar verdimme wat een geweldige riff heeft die gekke krullebol toch ooit bedacht.
Sweet Child O' Mine zelfs die rooie eikel/engerd klinkt geweldig ha.

avatar van rock-rick
Zelfs dronken is het nog steeds Nightrain die het vooral voor me doet bij dit album.

avatar van ricardo
Deze moet ik toch maar een keertje gaan aanschaffen, ken er 3 nummers van de greatest hits van, maar de rest ken ik niet. Deze word altijd overal hoog aangeslagen, tijd om hem eens volledig te horen nu, en bij voorkeur op een fysieke geluidsdrager. (Een cd bij mij).

Ik ga ervan uit dat deze van begin tot eind doordenderd zonder gezapige ballades.

avatar van vielip
Het enige nummer dat iets wegheeft van een gezapige ballade is Sweet child o' mine. De rest dendert behoorlijk door inderdaad. Echt een fenomenaal album wat mij betreft!

Rizz
Ik denk inderdaad niet dat je plots opschrikt van een schuifelnummer op dit album.

avatar van ricardo
Eigenlijk hetzelfde als Ten van Pearl jam, en nevermind van nirvana, en The Black album van Metallica, een must have uit ongeveer dezelfde tijd en die muzikaal wel aardig bij dezelfde liefhebbers gewaardeerd worden.

avatar van Edwynn
Misschien in zijn algemeenheid. Voor mij persoonlijk geldt dat ik door Appetite For Destruction vanaf de eerste seconde van mijn stoel geblazen werd. In tegenstelling tot de andere albums die je noemt.

Ten leerde ik pas tien jaar na dato echt waarderen. Metallica's titelloze album doet mij heden ten dage nog vrij weinig. Met Nevermind heb ik een soort knipperlichtverhouding. Daarvoor moet ik echt in de stemming komen.

Appetite For Destruction klinkt na al die tijd nog altijd net zo rebels en luidruchtig als toen. Tuig van de richel met gitaren. Getroubleerde toestanden werden weggespoeld met Jack Daniel's en in de nummers ging het vrijwel alleen om de lol. Dat is ook anders dan op de andere aangehaalde platen.

ricardo schreef:

Spreek alsjeblieft voor jezelf! Ten van Pearl Jam en Metallica van Metallica oké maar Nevermind??? Nou nee, bedankt!

Nou, alsjeblieft wel! Mooi rijtje. Tot voor kort stonden ze alle drie in mijn top 10.

vielip schreef:

What the f***?!
Hoe kom je daar nou bij?!

Op de toch wel briljante solo van Slash kan je inderdaad briljant schuifelen.

avatar van Edwynn
Het is toch het meest kalme nummer op het album? Maar gezapig vind ik Sweet Child O Mine ook weer niet, nee.
Een echte rockballade zoals November Rain of Don't Cry staat er niet op. Don't Cry was in die tijd al wel kant en klaar voor gebruik. In 1986 speelden ze dat al live.

avatar van Dungeon
Bij een ballad denk ik aan Patience. Al is die ook niet gezapig. Maar gewoon erg goed.

November Rain & Patience, dat zijn inderdaad echt rustige nummers.

vielip schreef:

Ik vind allevier genoemde platen nou niet echt zo enorm geweldig.
Wel gaaf, want in principe is alle muziek gewoon goed, maar mijn persoonlijke voorkeur ligt elders.

Het zijn wel allevier goedverkopende platen en commercieel een succes.

Ozric Spacefolk
Wat is er mis met een ballad?

Een beetje rockband maakt heerlijke ballads. En vaak is dat ook een moment voor de zanger en/of gitarist om even flink van leer te trekken.

Uitzondering vind ik van die kampvuur ballads als 'More Than Words' en 'To Be With You'.

avatar van Edwynn
Er is niets met een ballade op zijn tijd. Ricardo haalde het aan in zijn post, wij bevestigden dat. Puur informatief. Want zo zitten zijn in elkaar.

To Be With You heerst trouwens. Maar dat is een ander verhaal.

Ozric Spacefolk
Omdat ballad en gezapig een paar keer naast elkaar gebruikt werd, kreeg ik het idee, dat de mede-rockliefhebbers de ballad niet zo waarderen.

Het hangt ook van de ballad af. Om een draak te noemen: Bed of Roses...

avatar van vielip
Ik bedoelde ook meer dat áls er al een nummer op Appetite for destruction iets wegheeft van een (al dan niet) gezapige ballad het Sweet child o' mine is. M.a.w. dat is het enige rustige nummer op het album. Enne, Bed of roses is een puike ballad overigens. Weinig mis mee!

Nou ja, zijn we het een keer oneens...

Hè hè eindelijk...

avatar van ricardo
Dit is echt een pracht album die idd maar doordenderd.

Vind alle nummers goed, en vind dit een betere best of dan die grijze verzamelplaat van hun uit 2004.

Je hebt dan toch wel door dat dit een regulier album is? Just checking...

avatar van ricardo
Yup weet dat dit een regulier album is, maar vind alle nummers van deze lekkerder wegluisteren dan die van die verzamelaar.

Denk dat je beter deze kunt kopen om die reden dan een verzamelaar.

Of allebei!

Of naast deze ook Use Your Illusion I & II. Dan heb je die verzamelaar niet meer nodig.

avatar van Ducoz
Precies.
En als je beetje een goede tweedehands winkel zoekt(ik ken er wel een in Rotterdam waar je ze voor weinig koopt) heb je de GNR collectie (Appetite, Lies, UYEI&II en Spaghetti) voor 17,00 wel compleet.

Die verzamelaar is alleen leuk voor 'Sympathy for the Devil', wat het einde van Guns N' Roses inluide maar toch een interessante cover is.