Green Day - 21st Century Breakdown (2009)

Punk / Rock
Label: Reprise

1. Song of the Century (0:58)
  2. 21st Century Breakdown (5:09)
  3. Know Your Enemy (3:10)
  4. ¡Viva La Gloria! (3:31)
  5. Before the Lobotomy (4:37)
  6. Christian's Inferno (3:07)
  7. Last Night on Earth (3:57)
  8. East Jesus Nowhere (4:35)
  9. Peacemaker (3:24)
  10. Last of the American Girls (3:51)
  11. Murder City (2:54)
  12. ¿Viva La Gloria? (Little Girl) (3:48)
  13. Restless Heart Syndrome (4:20)
  14. Horseshoes and Handgrenades (3:14)
  15. The Static Age (4:17)
  16. 21 Guns (5:21)
  17. American Eulogy: A. Mass Hysteria / B. Modern World (4:26)
  18. See the Light (4:36)
  19. A Quick One While He's Away * (7:58)
  20. Another State of Mind * (2:45)
  21. That's Alright Mama * (2:00)
  22. Like a Rolling Stone * (6:10)
  23. Burnout [Live] * (2:21)
  24. Lights Out * (2:16)
  25. Know Your Enemy [Live] * (4:47)
  26. The Static Age [Live] * (4:30)
  27. American Idiot [Live] * (4:18)
  28. Jesus of Suburbia [Live] * (9:22)
  29. Holiday [Live] * (4:34)
  30. Are We the Waiting [Live] * (2:49)
  31. St. Jimmy [Live] * (2:58)
  32. Boulevard of Broken Dreams [Live] * (4:41)
avatar van platedraaier
Ik vind dit eigenlijk wel een erg lekker plaatje. Green day speelt hier fijne ongecompliceerde rock nummers. Beetje in de stijl van The Clash af en toe. De stem van de zanger blijft gewoon herkenbaar en goed. De nummers zijn over het algemeen lekker van opbouw. En er is redelijk wat afwissling binnen de nummers. Hoewel de meeste nummers wel in dezelfde stijl zijn.
Maar dit stoort me geenszins, want ik vind het een lekkere meezing stijl.

Robin0 schreef:

Wat de Volkskrant beweert is gewoon bull-shit, want als die opnames niet waren gestolen, dan hadden we een heel andere Green Day gehad, voor sommige goed voor andere minder goed,
dit is gewoon een album wat in een normale sfeer is geschreven zonder enige woede, ik vind 21st Century Breakdown in verhouding met American Idiot een fantastisch Album!!

Ik heb die recensie van de Volkskrant hierop gezet en zelfs dat stukje over die boosheid blijkt dus niet te kloppen. Tja...
Wat nog meer niet klopt is dat er niet genoeg goede songs op staan. Bovendien zei iemand hier eerder: hoezo moet de muziek boos zijn? Goed punt.

Kortom, ik kan mij helemaal niet vinden in de recensie van de Volkskrant, die dus ook nog eens feitelijk onjuist blijkt te zijn.

Ik vind de heldere en krachtige sound op dit album juist heel sterk. Er staat flink wat goede muziek op, bovendien vol afwisseling. Via rock gaan we naar pop en punk. De muziek is meestal geslaagd, vaker goed dan minder. Over het geheel klinkt dit album strak en lekker.
Er staan ook een paar echt sterke tracks op. Voorbeelden zijn: Know Your Enemy, Viva La Gloria! Before the Lobotomy, East Jesus Nowhere, Peacemaker, Last of the American Girls, Viva la Gloria? Restless Heart Syndrome (briljant!) & Horseshoes and Handgrenades. Juist een hele rits dus, waarbij Act II helemaal top is!

Kortom, wat een bullsh*t is er over dit album geschreven. Hou je van lekkere rock, punk of goede gitaren voor in de zon: ik beveel je dit album van harte aan, 4.0*!

avatar van Tijn79
Lees dan ook maar niet de recensie in Veronica magazine maar niet, wat een onzin zeg....:@

avatar van aerogp1
Wat een tegenvaller was dit voor me, zeg. Sinds American Idiot ben ik over Green Day heengegroeid denk ik. Dit album klinkt me als boze-puber-muziek in de oren. Vergeef me mijn plastische uitdrukking....

aerogp1 schreef:

Vrijwel iedereen hier en zelfs de recensenten zijn het over maar 1 ding eens: de muziek is niet boos. En nu zeg jij boze muziek.
En je hebt het over puber muziek: ik lees juist dat veel mensen dit een te hoog gegrepen format vinden van Green Day. 'Over the top' serieus dus. Ik denk juist: luister gewoon lekker naar de muziek, die is prima. Gaat het een keer niet alleen maar over liefdesverdriet, sex, drugs & rock 'n roll...: waarom niet?

Heb jij 1x fragmenten gedraaid of echt het album een paar keer gedraaid? Bij sommige commentaren kan ik me namelijk niet aan de indruk onttrekken, dat ze geen 70 minuten geluisterd hebben, liefst een paar keer. Het lijkt wel of ze de 'Volkskrant' etc allemaal moeten nablaten. Het zou juist leuk zijn als goede muziek (want dat is het) hier op Musicmeter 'ns gewoon goed scoort. Een utopie helaas en daarmee een absoluut zwaktebod.
Wat scoort hier dan wel: de nieuwe albums van U2 en Bruce Springsteen, want die zijn wel 'done'. En dat zijn in werkelijkheid maar matige cd'tjes. Het valt mij dan ook op, dat de objectiviteit van de scores hier op Musicmeter daarmee steeds minder wordt en dat de scores zo onbetrouwbaarder worden: typisch geval van jammer!

Ben geen voorstander van het punkgenre, maar als ik toch één band moet kiezen die best te pruimen valt in dit genre, is het Green Day wel. American Idiot had geweldige singles, maar de rest kon me nooit echt bekoren.

De single Know Your Enemy is wat ontmoedigend vanwege het onophoudelijke herhalen van dezelfde tekst en de redelijk simpele melodielijn. Kan wel begrijpen dat dit als 1ste single is gekozen om een zo groot mogelijk publiek geïnteresseerd te krijgen.
Ander nummer dat ik tot nu toe gehoord heb is het geweldige Restless Heart Syndrome. Doet me denken aan Boulevard... en heeft een prachtige tekst. Misschien eens volledig beluisteren.

avatar van Tijn79

Inderdaad

Tijn79 schreef:

Inderdaad

(die zat op mijn neus vandaag)

avatar van Toob
west schreef:

Het kan ook gewoon zijn dat dit album slecht is en de andere albums goed? Ik bedoel goede muziek is puur subjectief, de mening van velen zorgen voor een cijfer dat over het algemeen heel representatief is voor de muziek, tuurlijk blijven er bandjes die voor een persoon meer of minder impact hebben dan voor het grote geheel, maar dat moet je maar accepteren.
Ik heb dit album nog niet geheel gehoord, wel wat fragmenten, die vond ik persoonlijk niet goed. Verder heb ik alle andere Green Day albums legaal (op deze na) in mijn cd-rek. Dan zou ik als een fan gezien kunnen worden, desalniettemin zie ik wel in dat de muziek op zich niet veel voor stelt.

avatar van andnino
west schreef:

Vergeet je niet dat 'goede muziek' een relatief begrip is?

andnino schreef:

Vergeet je niet dat 'goede muziek' een relatief begrip is?

Dat is het zeker. Ik doelde op het feit dat daarnaast sommige artiesten meer 'salonfähig' zijn dan andere en daardoor hoger scoren. Dan gaat het niet alleen meer om de kwaliteit van de muziek.
Een oud voorbeeld is Abba : toentertijd afgebrand, dat kon echt niet / not done. Tegenwoordig is het soms zelfs hip. Het gaat over dezelfde muziek.

Mayne
Vergeet je ook niet dat er mensen bestaan die niet trend-gevoelig zijn?

avatar van RHCP-AC DC
Geweldige CD. Nu vind ik Green Day een goeie band.
Eerst had ik dat minder.

avatar van SoNick
Ik heb het album nu een aantal keer beluisterd en vind het een sterk album. Het is inderdaad in het verlengde van American Idiot, maar dan toch net even wat anders. Er staan een aantal behoorlijk sterke nummers op dit album en er is weer (zoals altijd bij GreenDay) voldoende afwisseling. De meeste melodielijnen zijn catchy en bij de tweede luisterbeurt kan je al meeneuriën, super! Ik kan hier prima naar luisteren en raad iedereen ook aan dat te doen!

Over de houdbaarheid van het album wil ik nog wel kwijt dat ik American Idiot nog nauwelijks beluister, maar ik heb hem indertijd wel plat gedraaid. Wellicht dat met deze hetzelfde gebeurd, maar als ik hem evenvaak draai als AI dan is deze muziek zijn geld meer dan waard.

Zeertjuh
21 guns klinkt wel erg lekker

avatar van Shinobi
1,0
Na wat luister beurten vind ik het eigenlijk helemaal niks meer en verlaag mijn stem dan ook van 3 naar 2 sterren.

In de nieuwe OOR krijgt dit album een positieve recensie. Voor een deel van de tracks wordt een vergelijking met Dookie gemaakt. Wordt het toch weer wat meer 'salonfähig'.

Frostyx
Die cover van Like a Rolling Stone is zooooooooo slecht :S

avatar van Dutchi
Ik vind know your enemy niet geweldig... veel minder dan alle singels van American idiot. De rest nog niet gehoord.

PriestMaiden
Album klinkt na een paar luisterbeurten toch goed. Er zit wel variatie in de songs. 21 guns is een mooi nummer. 21st Century Breakdown is goed nummer dat me wat laat denken aan het vorige album. Know Your Enemy is een goede single. Peacemaker is ook iets speciaals.

avatar van blonde redhead
Off Topic: maar vandaag voor 5.99 te bestellen bij cdwow lijkt me voor de liefhebber een prima prijs.

echt gewoon een super album enne greenday is zowisow het aller best aa echt waar

van brendoe

avatar van SoNick
PriestMaiden schreef:

Inderdaad ontzettend veel variatie. Wat ik erg prettig vind. Ik merk wel dat ik hem de laatste tijd niet zoveel draai. Ligt misschien aan het weer. Ik vind het meer een winter-cd.

avatar van Sven Vermant
Ik doe er een halfje af.

Nu ik hem vaker gehoord heb, vind ik het album toch steeds minder worden.
Komt er op neer dat er andere teksten op dezelfde muziek zijn gemaakt.

zoals ik al zei: ik vind deze cd minder goed dan american idiot. Het ritme vind ik hier gewoon wat te zwak. oke, ze zijn een andere richting ingeslagen maar ze mochten de liedjes toch iets harder laten rocken!

avatar van Lexicon Devil
Ik hoor nu heel vaak een nummer van die gasten op de radio en ik moet eerlijk zeggen dat het echt, zonder te fucken, wel heel erg op de Kelly Family lijkt. Totdat die distortion wordt ingedrukt. Zonder distortion is dit dus eigenlijk gewoon een zweverig hippie-plaatje.

avatar van Lexicon Devil
21 guns is het plaatje hoor ik net.

avatar van stef212
Ik vind het raar dat dit album zoveel negativiteit te verwerken krijgt, want ik denk dat dit album gewoon aansluit op American Idiot, wat door vele die dit slecht vinden, de hemel werd ingeprezen.

avatar van Mr. Rock
Tja, dat hangt ervan af wat je verstaat onder "erop aansluiten". De stijl is misschien vergelijkbaar maar ik vind de nummers echt stuk voor stuk veel zwakker dan op American Idiot.

avatar van bikkel2
Sinds Live 8 heb ik een beetje een zwak gekregen voor de ongecompliceerde punkrock van Green Day . Ik vond ze daar echt verfrissend .
Deze nieuwe is zonder echt te verrassen weer lekker degelijk en bevat weer prima nummers .
Grote kracht blijven de aanstekelijke melodieen . lekker catchy en ondanks de krachtige manier van musiceren , transparant en helder .
Lekker bandje .