Mark Knopfler - Get Lucky (2009)

Label: Mercury

1. Border Reiver (4:35)
  2. Hard Shoulder (4:33)
  3. You Can't Beat the House (3:26)
  4. Before Gas & TV (5:50)
  5. Monteleone (3:39)
  6. Cleaning My Gun (4:43)
  7. The Car Was the One (3:56)
  8. Remembrance Day (5:05)
  9. Get Lucky (4:33)
  10. So Far from the Clyde (5:59)
  11. Piper to the End (5:47)
  12. Early Bird * (5:35)
  13. Time in the Sun * (2:57)
  14. Pulling Down the Ride * (2:40)
  15. Home Boy * (3:15)
  16. Good as Gold * (3:27)
avatar van Lamontagne
Deze plaat blijf je maar draaien en hij verveelt geen seconde.
En verdient gewoon een plek in m'n top 10 op dit moment m'n favoriet.

avatar van Bluebird
Helemaal vergeten deze release , komt vast door de verpletterende indruk die de laatste Knopprodukten op me hebben achtergelaten. Ik ga um dit weekend meteen ff scoren, schijnt helemaal geen tegenvaller te zijn als ik het allemaal zo lees.

Ik maak er weinig woorden aan vuil. Prachtalbum, afwisselend. perfect in elk detail, pure klasse. 5 sterren!!! Hoogtepunten? nr 1 tot met 11

avatar van Fairy Feller
Ad Brouwers schreef:

5 sterren.....waarom dan een 4.5

Foutje!

avatar van Bluebird
Huppekee, bij MM ligt ie momenteel incl. dvd voor 10 euro en daar kon ik em vandaag natuurlijk niet voor laten liggen. Wederom een rustig plaatje maar toch houdt het mn aandacht meer vast dan vorige keren het geval was. En inderdaad, af en toe is het net of je de oude Straits weer hoort. Pakkende melodieen en fraaie teksten. Dit gaat weer de goede kant op.

avatar van Strangeways
Ik snap niet goed hoe iemand Get Lucky wel mooi kan vinden en Shangri-la dan weer niet. Voor mij zijn het compleet vergelijkbare albums, met kwalitatief sterke songs en een warme sound; beide 5 sterren waard. Waarom Rudiger het in eerste instantie muziek voor in het bejaardentehuis vond was mij dan ook een raadsel. Mensen die een rockende Mark Knopfler verwachtten komen van een koude kermis thuis, maar dit was precies het album waar ik zelf op hoopte en wat, na Shangri-la en Kill to Get Crimson, in de lijn der verwachting lag.

Het trapt af met Border Reiver, een up-tempo track (en daardoor zeker geen vertegenwoordiger van het gehele album) waar echoes van Done With Bonaparte en Darling Pretty in doorklinken. Dit is één van de nummers op Get Lucky, samen met Before Gas & TV en de 3 afsluiters, waar duidelijk Keltische invloeden in verwerkt zijn, met een prominente aanwezigheid van fluit, accordeon en viool. Hierna wordt er overgeschakeld naar een meer Amerikaanse sound; mijn persoonlijke favoriet Hard Shoulder met zijn ontspannen, subtiele gitaarspel en melodische zang en het bluesy You Can't Beat the House dat doet denken aan Song for Sonny Liston, maar dan minder hoekig en daardoor lekkerder in het gehoor liggend. Met Before Gas and TV heb ik van alle nummers de meeste moeite gehad. Het klinkt misschien gek omdat het hele album zo rustig is, maar het haalt met zijn bijna 6 minuten en geringe variatie toch een beetje het tempo eruit. Gelukkig heeft men hierna het korte, lieflijke Monteleone geplaatst, een eerbetoon aan de gelijknamige gitaarbouwer. Is het iemand opgevallen dat het stukje van 1:32 tot 1:41 exact lijkt overgenomen uit Heart Full of Holes?

Cleaning My Gun is recht-toe-recht-aan slow rock, in de stijl van Boom Like That. Het is nog steeds niet up-tempo te noemen maar de drums en gitaar op deze track zijn een stuk krachtiger dan op de andere. Nadat in The Car Was the One Mark's fascinatie voor (race)auto's nog eens is aangestipt, bereiken we de climax van het album; een grote troef van Get Lucky is namelijk dat het muzikaal niet inzakt naar het einde toe, integendeel! Als je de cd kunt afsluiten met toppers als Remembrance Day (waarbij het kinderkoortje totaal niet storend of opdringerig is), het meesterlijke titelnummer dat bij iedereen inmiddels wel bekend is, So Far from the Clyde en Piper to the End, dan is dat klasse. Op voorganger Kill to Get Crimson kreeg afsluiter In the Sky tot nu toe 13 voorkeurstemmen, maar kom op, Piper to the End veegt er de vloer mee aan.

Ik kan er bijna niet over uit. Wat een geweldig prachtig album. Niet te vergelijken met een ander album. Deze staat op eenzame hoogte. Remembrance Day en Piper To The End, geniaal!!!!

Ik weet dat het vloeken in de kerk is.
Dire Straits' eerste 'Dire Straits' in 1978 was een verademing. Grijsgedraaid! Daarna werd het vooral veel van hetzelfde en veilig voortkabbelen op eeuwige roem (geeuw).

GuitarMan schreef:
Ik weet dat het vloeken in de kerk is.

Dus volgens jou heeft Mark Knopfler na het debuut album alleen maar voortgekabbelt en op veilig gespeeld .
Hoe kan je nou zeggen dat iemand dus 22 albums van hetzelfde maakt en jouw nick-name is nogwel Guitar Man , geeuw

Mijn waarde Rudiger,

Het is naar mijn mening niet zozeer het gitaarspel. Want dat is natuurlijk best wel goed (niet echt bijzonder, trouwens). Het is vooral dat zeurderige, bijna pratend zingen wat het zo saai en eentonig maakt.

Ergens hier las ik dat de teksten zo geweldig zijn. Ook dat gaat kennelijk aan mij voorbij. Wie wil mij uitleggen wat er zo goed aan is?

GuitarMan schreef:
Ik weet dat het vloeken in de kerk is.
Waarom doe je dat dan, beste Guitar Man?. Mark Knopfler heeft zelf nooit gepretendeerd een geweldige zanger te zijn of zelfs maar een poging te hebben gedaan dat ooit te worden. Hij gebruikt zijn stem nog steeds als hij in '78 (31 jaar geleden!!!) Zijn muziek van toen vergelijken met die van nu is waanzin. De muziek is rustiger geworden, meer schotse invloeden, zijn gitaarspel heeft de perfectie zéér dicht benaderden tenslotte gebruikt zijn stem in dat geheel naar de mogelijkheden , die hij heeft (in tegenstelling tot Dylan, die steeds meer op een reutelende oude man gaat klinken) Dat jij na 31 jaar nog "forever young" bent gebleven is buitengewoon knap. Maar dit album is echt magnifiek en blijf jij dan maar The Sultans Of Swing luisteren. Prima toch! Niet meer vloeken in de kerk dus, maar met eerbied (het liefst geknield) naar Get Lucky luisteren. Het blijft een optie!!!

avatar van Bluebird
Uitziekend van een griepje heb ik vanmiddag dit cdtje maar weer eens opgezet na het afgelopen weekend na aanschaf 2 keer vluchtig te hebben beluisterd. Hoe meer je het hoort hoe meer je het gaat waarderen. Zeer fijn album deze keer waarbij ik de speler gewoon op repeat heb gezet. Ik viel er dit keer niet van in slaap maar voelde me aangenaam relaxt.

Ad Brouwers schreef:
Niet meer vloeken in de kerk dus, maar met eerbied (het liefst geknield) naar Get Lucky luisteren. !

Dat ik daar zelf niet op was gekomen.

superessy schreef:
Er zijn nog meer bonusnummers!

Early Bird en Time in The Sun!

2 heerlijke nummers

Ja en die 2 heerlijke nummers kan je downloaden op Amazon , je moet wel in de VS wonen anders gaat het feest niet door .
Dus heb ik limewire maar eens laten zoeken en ja hoor de 2 nummers zijn beveiligd .

avatar van Bluebird
Kom nou zeg, een fan als jij gaat daar toch zeker wel ff de grote plas voor oversteken?

Bluebird schreef:

Durf niet in `n plane.

GuitarMan
Dat bedoel ik dus met vloeken in de kerk. Lees de berichten hier er maar op na. Vrijwel allemaal Knopfler-aanbidders. Daar past mijn mening niet bij. Vandaar. En knielen? Nooit! Voor niemand!

avatar van Bluebird
@Ruud: Ga je toch met de boot? Als ze aldaar gedownload kunnen worden komen ze vast wel eens ergens op het web. Gewoon geduld hebben en blijven zoeken. Probeer Torrent anders eens.

@GuitarMan: je mag best je mening geven al betreft het hier dan ook ongeneeslijke Knopfler adepten. Ikzelf ben dat ook niet maar ik heb wel de cd's van de man in de kast staan omdat ik voor mezelf weet dat hij topkwaliteit levert waar je met een bepaald oor naar moet luisteren. Op zijn tijd vind ik het fantastisch, op andere momenten hangt het mn strot uit. Niks mis mee als jij het 2,5 waard vindt zolang je het goed onderbouwt.

avatar van George
Get Lucky in mijn cd speler. Fabrieksfout , denk ik. Dit moet de nieuwe van James Last zijn ! Na een aantal seconden hoor ik Iers aandoende klanken schallen , ik kan het zo meefluiten : Verrek , gaat er door mij heen ,doet de Kelly Family ook mee ?
Nee , het is niet de nieuwe van The Kelly Family i.s.m. de onvolprezen James Last. Want...plots is daar die gitaar en die stem...uit duizenden direkt herkenbaar.....het is Knopfler.Het is onmiskenbaar Knopfler ! Ik haal 'Get Lucky" uit mijn cd speler na het eerste nummer en draai het debuut van de Dire Straits.....om van de schrik te bekomen....

Father McKenzie
Oei oei, oei, George, dat belooft niet veel goeds... Eerlijk gezegd, ik heb deze nog niet gehoord, maar... na de laatste platen die toch allemaal wat fletser begonnen te klinken... tja.... ik zal deze ooit wel eens te horen krijgen, of misschien ook niet?

avatar van George
Ik zou hem zeker gaan beluisteren , Father , want o.a. Rudiger (wie verwacht zoiets) en Ad delen hiervoor maar liefst 5 * uit.
Get Lucky dus !

avatar van Running On Empty
rudiger schreef:

Ik kom net terug uit de VS en had mijn laptop mee. Heb geprobeerd daar die beide extra nummers via Amazon te kopen maar kennelijk is het ook dan niet mogelijk en moet je een USA gebaseerd IP nummer hebben. Ik heb de link met de nummers ook gemist op de Knopfler site en baal daar flink van. Waar ik nog meer van baal dat ik een boxset heb gekocht voor bijna 100 Euro waar die nummers ook op hadden behoren te staan wat mij betreft.

Ben er ook van overtuigd dat ze binnenkort een keer boven komen drijven op een van de download sites en denk zelfs dat Get Lucky over enkele maanden (of ergens rond de concerten) als rerelease met de nummers in Nederland zal worden uitgebracht. Het is wat mij betreft allemaal vreselijk smerige marketing maar je doet er niets aan. Denk niet dat Knopfler hier enige invloed op heeft en het doet natuurlijk niets af aan de prima kwaliteit van de CD Get Lucky.

Ik blijf erbij dat de veel te dure box versie een gedrocht is zeker vergeleken met boxen als die van David Gilmour, Genesis, Chris Rea en de komende King Crimson box.

Running On Empty schreef:

Ik kom net terug uit de VS en had mijn laptop mee. Heb geprobeerd daar die beide extra nummers via Amazon te kopen maar kennelijk is het ook dan niet mogelijk en moet je een USA gebaseerd IP nummer hebben. Ben er ook van overtuigd dat ze binnenkort een keer boven komen drijven op een van de download sites

Ik heb ze al gevonden zelfs. Je moet je alleen tegen een luttel bedrag registreren om te downloaden.

avatar van rudiger
Ik ben het helemaal eens met Running On Empty`s bericht hierboven .
Die boxset is veel en veel te duur voor wat je ervoor terugkrijgt , zeker als ik het vergelijk met Gilmour`s box , die was een stuk goedkoper ook nog.
En Bluebird , ik houd er niet zo van om mijn banknummer ergens op het net in te vullen om die 2 nummers te krijgen , die nummers komen binnenkort wel ergens op 1 of andere site terecht , for free.

rudiger schreef:

Dan zou je ff op ROE moeten wachten, hem kennende heeft ie daar niet zoveel moeite mee. Visa is trouwens een goed beschermd betaalmiddel en het lidmaatschap geeft je toegang tot alles wat zo'n beetje te downloaden is. Ik vraag me trouwens wel af of die 2 nummers daar ook niet ''outside U.S. beveiligd'' zijn dus het blijft een risico. Maar ik heb alleen ff voor jullie gezocht, das al.

George schreef:

Wel jammer George dat je de cd na 1 nummer al uit de cd speler gooit en niet de moeite neemt om het hele album te luisteren , het is volstrekt onmogelijk om `n album te oordelen aan de hand van 1 nummer .
Tja en om vergelijkingen te maken met het debuut album van The Straits , ik ben blij dat ie gestopt is met de Straits en solo is verder gegaan , nou ja als je het solo kan noemen want MK = Straits en Straits = MK .

avatar van Running On Empty
Bluebird schreef:

Ben er effe mee bezig. Die 0,01 Euro is het probleem niet maar er is toch een en ander aan die nummers beveiligd. Er staan er echter meer op dus ik zoek naar de onbeveiligde versies en dan geef ik mijn mening over de nummers zodra ik ze kan horen !!

Suc6 Joep!

Early Bird is hier trouwens ook al te horen. Hoog Clapton gehalte vind ik zelf.

YouTube - Mark Knopfler - Early Bird

avatar van George
@Rudiger , ik heb jouw advies ter harte genomen en inmiddels het -let op - gehele album beluisterd !