Pearl Jam - Backspacer (2009)

Label: Universal

1. Gonna See My Friend (2:48)
  2. Got Some (3:02)
  3. The Fixer (2:57)
  4. Johnny Guitar (2:50)
  5. Just Breathe (3:35)
  6. Amongst the Waves (3:58)
  7. Unthought Known (4:08)
  8. Supersonic (2:40)
  9. Speed of Sound (3:34)
  10. Force of Nature (4:04)
  11. The End (2:57)
  12. Better Man [Live] * (4:56)
  13. Immortality [Live] * (6:07)
avatar van James Douglas

avatar van Barend G
0,5
James Douglas schreef:

Nietes, grunge was een vergissing

Aloanator schreef:

O wel hoor, dit voorjaar nog...

Ik bedoel ook niet letterlijk Ten, maar Ten was echt nog alern rock/grunge, Vs. ook nog wel een beetje, maar daarna zijn ze meer Rock 'n Roll geworden, wat minder stevig dan dan op Ten. Ik zou het toch leuk vinden als ze weer terug gaan naar de grunge.

Waarom zouden ze? Laat al die andere miljoenen fantasieloze Amerikaanse rockbandjes zoals je die op de commerciële zenders hoort die sloot maar leeg dreggen. Ik ben allang blij dat PJ gewoon vooral hun eigen ding blijven doen. Ten was inderdaad een steengoeie plaat, maar Ten was TOEN. Nu zijn we 18 jaar verder in andere tijden en PJ heeft weten te overleven door zich niet te laten verleiden tot trends of andere onzin. Ze zijn geëvolueerd, sloegen zich door allerlei soorten van zinloze kritiek en hebben het overleefd zonder uiteen te spatten, OD's of reunie's. Mijn zegen hebben ze.

Dus rest: Wanneer wordt deze band nou eens ÉCHT op waarde geschat??

Barend G schreef:

Nietes, grunge was een vergissing

Grunge was een broodnodige schop onder de kont van poedelrock en aanverwante gedateerde narigheid.

avatar van Barend G
0,5

Helaas is grunge (lees: Pearl Jam) nu zelf gedateerde narigheid

avatar van c-moon
At the risk of being shot....

Maar... ben ik nu echt de énige die niét de superlatievenkast opengooit?

Begrijp me niet verkeerd: een goed album hoor en het knoopt inderdaad meer aan bij de 'oude Pearl Jam'.
En nee géén tweede Ten, maar dat hoeft ook helemaal niet. Ten is er al

Slécht is het géénszins, en ja het is goed... maar zo geweldig of speciaal is het niet hoor... Gewoon goed, en meer niet....

En ja, het klinkt gebalder en meer to the point... en ja het heeft meer ballen dan een aantal nummers op sommige andere PJ-releases..

Wat mij betreft een goede plaat van PJ, maar hij zal 't niet halen in mijn top 10 CD's van 2009... (niet dat dat perse hoeft natuurlijk...)

Joy
heb ene beetje hetzelfde

pearl jam maakt muziek die ok is, weinig op aan te merken, maar ook niet reetegoed, ok, het is ook weer geen middenmoot, eerder gewoon degelijk

ook deze plaat weer

en dat is geen positieve classificatie

draai PJ zelden

avatar van barrett
Deze plaat haalt ook mijn top 10 van 2009 niet, maar is het daarom een slechte plaat? Neen dat is deze plaat niet, het is gewoon een onderhouden plaaat.

Barend G schreef:

Helaas is grunge (lees: Pearl Jam) nu zelf gedateerde narigheid

Aloanator
James Douglas schreef:
Nogmaals; Grunge is een stroming, géén genre.

Ik heb nergens gezegd dat grunge een genre is, het is een sub-genre/stroming van rock, zover was ik ook nog wel. Ik heb alleen gezegd dat ik van grunge houd, niet dat ik van "het genre grunge" houd.

kaztor schreef:

Bijna alle commerciële rockbandjes tegenwoordig maken muziek die ik "lollyrock" noem; commerciële poprock voor 12-jarige meisjes, ik heb het liever een stuk rauwer. Dat verklaart ook waarom ik sinds een jaar of twee geen radio meer luister (toen ik een eigen muzieksmaak begon te ontwikkelen). Pearl Jam maakt best nog wel aardige platen (3* voor deze en ik ben meestal vrij kritisch met sterren), maar het is veel minder rauw dan eerst, en dat vind ik jammer. Dat ik deze plaat met Ten vergeleek gaat vooral over het feit dat Pearl Jam steeds softer is geworden. Ik ben er vrij zeker van dat de eerste plaats in mijn top tien nooit meer door een nieuwe PJ plaat zal worden veroverd.

Leuk album, een stuk beter als zijn voorganger, maar ik begin ook te twijfelen dat Pearl Jam ooit nog het niveau van VS, Vitalogy, No Code, Yield en Binaural kan benaderen (Ten zet ik niet in dit rijtje vanwege evenveel rotnummers als briljante nummers: Deep, Wash, Garden & Release horen nog altijd, naar mijn mening bij de slechtste nummers die ze ooit gemaakt hebben) ... maar als Eddie Vedder een prachtige soundtrack kan maken "Into The Wild", dan kan het misschien toch nog gebeuren?

haveman
Ik moet eerlijk zeggen dat ik na de eerste twee superalbums van deze heren ben afgehaakt, maar naar aanleiding van dit album heb ik besloten het hele oeuvre maar eens onder de loep te nemen.

3,5 ster

NadaSurf schreef:

Wash behoort wat mij betreft tot de tien beste nummers van de groep.
En dan is het ook nog eens een bonustrack.

Aloanator schreef:

'Lollyrock'! Kijk, dat is nu eens een rake typering!
Oftewel: Rockmuziek dat niet 'rockt'. Net zoiets als een vega-burger of goedkope ijsjes die bol staan van de kleur -en smaakstoffen.

avatar van Thomzic

Toch knap om een heel bericht over het verleden van PJ te laten gaan..

Stickman10
grunge of geen grunge,ten of geen ten ,pearl jam is gewoon een top band!!!!
wat ik het leuke vind van pearl jam is dat het echt een band is die elkaar niet in de steek laten.
ik heb ze 2 keer live meegemaakt en wat ze daar doen is gewoon onovertroffen en daar gaat het mischien wel om.
ze doen gewoon hun ding zonder beinvloed te worden door pers,media enzz.
backspacer is gewoon een heerlijk album die mij vrolijk maakt!!!!!

avatar van masterdude
Prima album van PJ. Luisterd lekker weg. wel lijkt het dat vedder sommige nummers gewoon niet kwijt kon op zijn cd in to the wild, of deze waren misschien 'over' van de film?? Dus lijkt het dat deze op deze cd zijn gezet.. Mis wel de expirimentele kant van PJ op deze cd, hoop dat ze daar een beetje op gaan letten in het vervolg
Verder geen klachten..

avatar van Thomzic
Wennen op het begin, maar kan niet anders zeggen: prima album van deze uitstekende muzikanten. Bij elke luisterbeurt druipt de klasse er vanaf, maar hoor je bovenal spelvreugde. Het is een eigenzinnige Pearl Jam plaat, die gemaakt is met liefde voor de muziek. Elk lid krijgt de ruimte op het album om zich te onderscheiden.
Slechts het nummer Amongst the Waves kan me niet bekoren.

Oeh..wat zijn de laatste vier nummers toch een aaneenschakeling hoogtepunten.

Aloanator
kaztor schreef:

'Lollyrock'! Kijk, dat is nu eens een rake typering!

"Lollyrock" duid er meer op dat het allemaal zo "zoet" is. Doe mij maar een goed gekruide medium rare steak; lekker rauw en pittig. Dat is Pearl Jam na Ten veel minder. Pearl Jam is nu meer een stuk kip; je kan het pittig kruiden, of er een zoete saus over heen gieten, maar het word goed doorbakken geserveerd, want als het nog een beetje rauw is moeten de meeste mensen ervan kotsen.

Tot zover de strijd Pearl Jam versus vlees...

avatar van barrett
Het is duidelijk een manier van het te verwoorden... Pearl jam is gewoon het slachtoffer van zijn eigen succes. Ze maken de laatste tijden gewoon platen die ze horen te maken, ze komen gewoon niet meer verrassend uit de hoek zoals die eerste 2 platen bvb...

avatar van james_cameron
Degelijk maar wederom weinig opzienbarend album. Hier en daar een mooie song, maar als geheel is het allemaal niet erg indrukwekkend. Kwalitatief toereikend, maar ik denk niet dat ik de plaat nog vaak zal gaan draaien.

avatar van Mr T
Vind het wel een lekker no-nonsense plaatje. Zal het niet heel erg vaak draaien denk ik, maar zal op z'n tijd zeker in m'n playlist staan.

Altijd al een enorme van van Eddie Vedder cs geweest. Dit is weer behoorlijk vakwerk, maar TEN blijft (nog steeds) hun beste product. Toen klopte namelijk ALLES

avatar van Darkzone
Afgelopen weekend de cd weer 2x achter elkaar gedraaid in de woonkamer. Klinkt toch behoorlijk lekker inmiddels met genoeg variatie. En "Amonst The Waves" is toch een behoorlijk lekker nummer hoor. Zo'n nummer wat langzaamaan in een hitlijst omhoog klimt en uiteindelijk een mega grote hit wordt.

The Fixer stond bijv. afgelopen week al op #23 in de Mega Top 50.

avatar van Thuurke
Ik heb alles van Pearl Jam, maar na Into The Wild vind ik deze helemaal niks.

avatar van LittleBox
Thuurke schreef:
Ik heb alles van Pearl Jam, maar na Into The Wild vind ik deze helemaal niks.

Buiten dat Into the wild een solo-album is van Eddie Vedder begrijp ik dat niet helemaal. Backspacer is heerlijk fris en ongecompliceerd. Prima plaat hoor.

avatar van Mr. Olaf
Neal Peart schreef:

Dat is de vloek die deze band al zijn hele bestaan moet meedragen. Maar ze hebben na Ten zeker nog een aantal juweeltjes uitgebracht. Vind deze plaat trouwens ook prima te behappen. PJ blijft gewoon een topband en staan (zeker) live nog steeds hun mannetje!

avatar van c-moon
barrett schreef:

Lees wat er staat he
Ik schreef letterlijk dat het géén slechte plaat is...

Ik vind hem zelfs goed
Alleen dus niet geweldig, super, ... enz.

avatar van Ampivinni
nu ik de plaat een paar keertjes wat heb beluistert ben ik toch wel tot de conclusie gekomen dat Pearl Jam het nog steeds in zich heeft om kick-ass muziek te maken
ik heb zelfs nog wat geld over om aan me kerstcadeau te spenderen.
mischien zelfs wel genoeg om deze aan te schaffen

avatar van Martijnnn
Ik was in eerste instantie niet zo enthousiast, moet zeggen het wordt steeds beter.

En wat is Just Breathe ongelofelijk prachtig zeg.

Joy
prachtige nieuwe single

vedder heeft een erg warme karakteristieke stem, sfeer sfeer sfeer ademt de hele plaat uit

avatar van senne
Ik lees al een tijdje allerlei meningen over PJ en hun albums.
Ken de hele catalogus goed en tuurlijk hebben ze ook wat ""mindere" albums gemaakt maar echt slechte platen zal men nooit maken. En je kan de PJ van de periode TEN en V.S. niet vergelijken met wat men nu doet. Kom op hier zit een ontwikkeling van 17 jaar tussen, dus logisch dat men anders klinkt dan de TEN periode. Met Backspacer hebben de heren een prima acceptabele plaat gemaakt die me best weet te boeien en die ik nu nog geregeld draai. Toch wel van de betere albums dit jaar hoor.