Pearl Jam - Backspacer (2009)

Label: Universal

1. Gonna See My Friend (2:48)
  2. Got Some (3:02)
  3. The Fixer (2:57)
  4. Johnny Guitar (2:50)
  5. Just Breathe (3:35)
  6. Amongst the Waves (3:58)
  7. Unthought Known (4:08)
  8. Supersonic (2:40)
  9. Speed of Sound (3:34)
  10. Force of Nature (4:04)
  11. The End (2:57)
  12. Better Man [Live] * (4:56)
  13. Immortality [Live] * (6:07)
Sandokan-veld schreef:

Al mijn vrienden hielden meer van Nirvana, Metallica of Korn, Pearl Jam vonden ze maar softies.

Ik heb het weer gedaan. Net als vlak na de release van het vorige album heb ik ook dit keer weer een post gemaakt hier waarin ik aangeef dat ik het album teleurstellend vind en dat ik me afvraag waar de diepgang van weleer gebleven is. En toen ik het hier opschreef een paar weken terug toen wist ik eigenlijk van binnen al dat ik hier op terug zou komen, zoals gewoonlijk. En toch schreef ik het op die akelige woorden.

Nu ben ik om...

ik kan tot tranen geroerd zijn van Amongst the waves en just breathe

en verder is het een supergoed rockalbum

ach ja " the young they can lose hope 'cause they can't see beyond today; a wisdom that the old can't give away", zullen we maar zeggen

bless me Vedder for i have sinned... maar ik ben weer in de pearl jam stal

avatar van juventino
Pearl jam was ik een beetje uit het oog verloren Maar wat is dit een lekker album...

CCDevlin schreef:

Nu ben ik om...

ik kan tot tranen geroerd zijn van Amongst the waves en just breathe

en verder is het een supergoed rockalbum

Zie je nou wel: het is hiervoor een superpositieve pagina geworden over dit album. Mensen gaan zelfs helemaal om!

avatar van TheFunkyM
Beter, het is ook een goed album van PJ, zoals ze eigenlijk allen zijn.
Ik begin het album ook steeds beter te vinden, eigenlijk zijn alle nummers wel lekker

Ik heb nu trouwens als favoriet het nummer: Speed of Sound, volgens mij zijn dat er niet veel, maar vind het ene pakkend nummer!

avatar van mkrake
Kan me ook wel vinden in het verhaal van CCDevlin. Vond het eerst ook een beetje een teleurstellend album, maar de laatste weken deze plaat echt vaak opstaan en hij verveelt geen moment. Lekker kort en krachtig rock album.

TheFunkyM schreef:
Beter, het is ook een goed album van PJ, zoals ze eigenlijk allen zijn.

Helemaal mee eens. Speed of sound is ook mijn absolute favoriet. Op de demoversies speelde Vedder hem in zijn eentje, maar met band is het zoveel beter. Vooral zoals die leadgitaar de refreinen afsluit.

TheFunkyM schreef:
Beter, het is ook een goed album van PJ, zoals ze eigenlijk allen zijn.

Gelijk. Kan geen slechte plaat van ze opnoemen. Het is een zeer constante band.

Pim
Gewoon goed. Ook mooi is de vinyl versie met hele grote letters in het enorme boekje.
Lekkere plaat. Eindelijk losgekomen van dat trauma van die eerste plaat en de moeilijke opvolgers. De ballads zijn juweeltjes de andere nummers lekker strak.

Ace
Ik hoorde vanmiddag Just Breathe op de radio en kreeg bijna kippenvel, zo mooi. Wat mij betreft van het niveau van de Soundtrack van Into The Wild. Snel het hele album eens checken!

avatar van barrett
Ja de acoustische songs doen onmiddelijk aan Into the Wild denken. Eddie Vedder zijn grote klasse komt pas echt uit bij de rustigere songs... wat een stem heeft die man.

Heb de plaat nu een viertal keer beluisterd. Ik vind het een top plaat. Hoop dat ze nog jaren doorgaan.

avatar van Joy4ever
Eerlijk is eerlijk, halfje erbij . Vooral Unthought Known is prachtig.

Aloanator
Het licht dooft voor Pearl Jam langzaam steeds verder uit.
Misschien verwacht ik ook te veel als ik hoop dat ze ooit nog iets met de klasse van Ten gaan maken.

Got Some en Johnny Guitar zijn wel leuke nummers, maar elk willekeurig Ten nummer (op Release Me na) vind ik een stuk lekkerder. Ik vind het te simpel, te poppy en te cliché worden. Elk nummer hebben ze al een keer eerder en beter gedaan op een voorgaande CD. Het revolutionaire en vernieuwende van Ten is er ondertussen van af, en dat blijft eeuwig zonde. Ze hebben immers wel de beste CD en live performance op hun naam staan.

avatar van Sandokan-veld

Met alle respect:
Voordat je een plaat 'revolutionair en vernieuwend' gaat noemen, is het misschien handig eerst zelf wat verder terug te gaan in de geschiedenis van de rockmuziek, als het gaat om Ten in eerste instantie naar bijvoorbeeld hier of naar hier, of voor mijn part zelfs naar hier.

Orginaliteit wordt sowieso overgewaardeerd. Rock n roll is al zestig jaar hetzelfde & prima zo. Case in point: het heerlijke en meeslepende Backspacer, dat ik bij deze nog een halve ster ga verhogen zelfs.

Het licht dooft voor Pearl Jam langzaam steeds verder uit.

Ik zal het maar weer eens zeggen voor de triljoenste keer...

TEN WAS TEN, EN TEN WORDT NIET MEER GEMAAKT!!!!!!!!!

Harco
Als ik The Fixer op de radio voorbij hoor komen, dan word ik altijd wel een beetje blij.

avatar van Klumpie
Harco schreef:

Deze week op 45 binnengekomen in de Mega Top 50, de eerste hit sinds Given to Fly. Voor wat het waard is natuurlijk.

avatar van midnight boom
mooie plaat,
alleen heel onevenwichig,
wat ik er nou van vind?

Nu 4*

Stickman10
wat leuk om blije berichten te horen over de nieuwe plaat van pearl jam!!!!!!
ik persoonlijk vind geen enkel album onder de maat,ze hebben allemaal wat.
waar ik een beetje beu van word zijn de vergelijkingen met Ten ze zijn al 9 albums verder.
vele albums van pearl jam hebben langer de tijd nodig voor ze hun ware schoonheid prijs geven.
van dit album word ik alleen maar vrolijk

Het licht dooft voor Pearl Jam langzaam steeds verder uit.

Ik vind het bepaald niet sterk om dit album met Ten te vergelijken. Niet alleen omdat vrijwel iedereen die vergelijking spuugzat is, het snijdt in dit geval ook geen hout. Dit is een compleet ander album dan Ten. We hebben het hier over pure, directe, lekkere, soms erg mooie rock 'n roll. Het klinkt soms zelfs vrolijk.
Luister gewoon lekker naar dit plaatje en geniet ervan zou ik zeggen.

Ace
Na een aantal luisterbeurt in de auto kan ik het volgende concluderen. Op Just Breathe, Unthought Known en The End na, is het weer middelmaat wat de klok slaat... En dan vind ik eigenlijk The End en Just Breathe nog een klein beetje verkloot ook door die vervelende strijkers op de achtergrond.

Misschien heb je een middelmatige motor in je auto zitten die alles overstemt.... Middelmaat is absoluut niet van toepassing op Backspacer. Gewoon nog eens luisteren, zou ik zeggen.

Ace
Nog een keer geluisterd en het wordt met elke luisterbeurt middelmatiger...

avatar van Doc
Doc
Ik heb wel eens een plaat steeds beter horen worden, en ook wel eens steeds slechter.
Maar steeds middelmatiger......... dat lijkt me lastig worden.

avatar van Woody
Teleurstellend album. Teveel een compromis. Rocken zonder Rock & Roll. Te veilig, te saai.. jammer hoor. Eddie Vedder is een held maar hier kan ik echt niets mee...

avatar van barrett
Woody schreef:

Het klinkt idd als een soort compromis niet meer als een band die rockt en die samen blijft spelen. Dit is meer een verzameling van de verschillende projectjes;...

Jammer, hier gaat 0.5 van af...

Klumpie schreef:

Bewijst dat goede muziek niet per se tot in den treure gepushed hoeft te worden. (Zie ook: Editors)

Aloanator
kaztor schreef:

Ik zal het maar weer eens zeggen voor de triljoenste keer...

TEN WAS TEN, EN TEN WORDT NIET MEER GEMAAKT!!!!!!!!!

O wel hoor, dit voorjaar nog...

Ik bedoel ook niet letterlijk Ten, maar Ten was echt nog alern rock/grunge, Vs. ook nog wel een beetje, maar daarna zijn ze meer Rock 'n Roll geworden, wat minder stevig dan dan op Ten. Ik zou het toch leuk vinden als ze weer terug gaan naar de grunge.