Muse - The Resistance (2009)

Label: Helium 3

1. Uprising (5:02)
  2. Resistance (5:46)
  3. Undisclosed Desires (3:56)
  4. United States of Eurasia (+Collateral Damage) (5:47)
  5. Guiding Light (4:13)
  6. Unnatural Selection (6:54)
  7. MK Ultra (4:06)
  8. I Belong to You (+Mon Cœur S'ouvre à Ta Voix) (5:21)
  9. Exogenesis: Symphony Part I (Overture) (4:18)
  10. Exogenesis: Symphony Part II (Cross Pollination) (3:56)
  11. Exogenesis: Symphony Part III (Redemption) (4:37)
avatar van Carolaah
Wow.. ik begin zelfs Undisclosed desires te waarderen..
Ondanks dat ik er eerst braakneigingen bij kreeg :-o , schijnbaar is het toch gewoon even wennen aan dat nieuwe geluid..

Een halfje erbij.

edit: ik vind trouwens United states of Eurasia, niet echt tof.. dat Queen-achtige geluid vind ik een beetje.. jammer.. lijkt een beetje rip-off, ondanks dat het vast niet de bedoeling was dat geluid expres te kopiëren.. Instrumentaal kan ik het overigens wel waarderen met de piano.

JanBetonde2e
Het album is inderdaad helemaal niet zo slecht, best goed eigenlijk.
Alleen Guiding Light en MK Ultra kan ik nog niet uitzitten

Dit is toch het minste album van Muse tot nu toe voor mij.
Undisclosed Desires en Guiding light zijn gewoon slechte nummers jammer genoeg.

JanBetonde2e schreef:
Het album is inderdaad helemaal niet zo slecht, best goed eigenlijk.
Alleen Guiding Light en MK Ultra kan ik nog niet uitzitten

MK ultra is een van de beste nummers van het album IMO.

avatar van frankvankesteren
Newcastle schreef:

MK ultra is een van de beste nummers van het album IMO.

Klopt! En dat zegt toch een hoop over dit album, waar zo'n nummer in een album als BHAR niet zou opvallen

avatar van Dorstlesser
Ik vind MK Ultra een beetje slapjes ook om eerlijk te zijn; die synthgitaren vind ik niet erg bijzonder. Undisclosed Desires EN Guiding Light vind ik echter allebei erg smakelijk! Sinds SMBH vind ik het wel geloofwaardig wat zij met beats doen, en bij Guiding Light is de tekst simpel, maar wel mooi, evenals de zang en de gitaar; die manier van gitaarspelen doet me altijd erg aan Duitse schlager oid denken, vandaar dat ik dit zo graag hoor, het is eigenlijk erg raar.

Nian
Ik vind Uprising een zeer sterk nummer. De bas die gedurende het hele nummer constant blijft vind ik echt zalig. Dit is volgens mij wel moeilijk om te spelen maar voor Christophe Wolstenholme vormt dit absoluut geen probleem. Het is wel een heel bombastisch nummer die over de bankencrisis gaat. Een fantastisch nummer.

MK Ultra met de synthgitaren vind ik echt super. De Exogenesis trilogie is niet echt aan mij besteed. Ik ben niet echt een fan van Chopin dus dit kan me ook niet echt boeien. Het wil wel niet zeggen dat het slecht is ofzo

avatar van vigil
nee want dan geef je geen vijf lijkt me....

JanBetonde2e
Sommige mensen geven nou eenmaal een vijf, ook al vinden ze vier nummers van de elf niet zo geweldig

Dit album begint me steeds beter te bevallen, vooral de eerste 3 nummers zijn uitstekend, net zoals het Exogenesis gedeelte.

De zang van Matthew Bellamy doet me altijd denken aan Thom Yorke, en dat zorgt er al voor dat ik er graag naar luister.

avatar van Tyraelxy
Toen ik voor het eerst naar dit album luisterde dacht ik dat dit een classic was, ik speelde het opnieuw en opnieuw, maar toen legde ik er wat oud materiaal van Muse naast (Origin of Symmetry en Absolution) en toen pas merkte ik dat een heel aantal van de nummers op deze plaat redelijk zwak uitvallen, Uprising en Undisclosed Desires samen met de symphony blijven zalig, maar de rest...
Unnatural Selection klinkt als een goedkope New Born ripoff.
MK Ultra is ok, niet speciaal.
Guiding Light werkt vooral op mn zenuwen(klinkt als slechte U2).
I Belong To You (+Mon Cœur S'ouvre À Ta Voix) kan me nog wel weten te boeien maar verbleekt toch bij hun eerdere 'zachte' nummers zoals Megalomania.
Resistance boeide me na de 5e luisterbeurt al niet meer en United States of Eurasia....tja een degelijk nummer maar ik had er meer van verwacht. Een degelijk album, maar van Muse had ik echt veel beter verwacht, een 3,5

avatar van meneer
Nou, morgen dit album eens live gaan beluisteren in Nijmegen, ben erg benieuwd !

Kadafi
Dan ga ik u daar misschien zien meneer. Waarschijnlijk veel nummers van dit album die de setlist halen.
---
Verder blijft het me een raadsel waarom deze zo laag wordt beoordeeld. Overall is dit werk net zo sterk als de andere Muse albums. Misschien wordt Muse te mainstream, want dat moet gezegd worden met nummers als 'Undisclosed Desires' en 'Guiding light' en dan krijg je skyradio en 10gold fans die de boel omlaag stemmen omdat ze de muziek simpelweg niet begrijpen.
---
Hoe dan ook, dat wordt in elk geval genieten vanavond van dit album en m'n favoriete band van het moment.

Kadafi schreef:

veel valt er volgens mij niet aan te begrijpen, volgens mij wordt het steeds simpeler. en het publiek vanavond bestond ook voor een erg groot gedeelte uit skyradio en 10gold mensen volgens mij.
Niet zo gek ook als Matthew zn pak van de toppers leent en de attributen van het moskous staatscircus. wat een gedoe zeg. Een beetje subtiliteit ergens zou de boel wel goed doen. Was een enorme fan, maar nu geloof ik het niet echt meer. geen idee of het aan de kwaliteit van de muziek ligt, of dat ik er gewoon uitgegroeid ben...

Kadafi
ajvenema schreef:

De liedjes zijn wat popachtiger geworden op dit album. Maar ik denk dat het ook kan liggen aan je verwachtigen voor dit album. Ik vond het wel verrassend dat ze veel meer pop en klassieke invloeden laten horen op the Resistance .

En over dat publiek bij het Goffertpark; helemaal mee eens. Veel mensen die slechts meezongen met Starlight. En veel boeren die zich bezatten . En mensen die niet eens in de maat konden klappen, die stonden er ook een aantal me heen. Dan heb je niets bij Muse te zoeken of überhaupt bij een concert in het algemeen. Ga erheen voor de muziek!

En die vergelijking met de toppers is misschien pijnlijk voor sommige andere fans . Maar niks geen subtiliteit, het is een show en ik vond het zeker van toegevoegde waarde dat het Goffertpark in de slingers kwam te staan, of dat Matthew Bellamy in dat glitter en glamour pakje op die vliegende schotel (uitschuifbare podium) boven het publiek ging staan. Maar nogmaals, dat is bij een enkel nummer van toegevoegde waarde, de essentie is absoluut de muziek.

avatar van lennon
Kadafi schreef:

En dit was nou exact de reden dat ik niet naar deze massale show toe wilde, want ineens wil iedereen Muse wel eens zien, en dan krijg je dat soort publiek, wat bij een onbekend hard nummer ineens beseffen dat Muse ook meer is dan dat populaire liedje op 3fm.
Ben blij da'k deze tour in Antwerpen heb kunnen zien, dat was genieten.. en ben zeker ook blij da'k deze show voorbij heb laten gaan.

hmm, ik was gisteren misschien wat hard omdat het toch tegenviel voor iets waar ik zo naar uitkeek. De nieuwe cd was voor mij ook iets teveel pop denk ik. alhoewel ik daar niks tegen heb. Waren alleen teveel nummers die gelijk goed waren, of dat nooit meer werden, terwijl de vorige cds wat meer groeiplaatjes waren. matthew was voor mij een soort nieuwe klassieke held geworden die wel ff een shymphonie a la rachmaninov uit de grond zou stampen, maar uiteindelijk viel dat flink tegen. dat klassieke aspect vond ik een beetje te lafjes.

Volgens mij ben ik nu zon 10 jaar fan, en misschien heb ik muse gewoon wat teveel gehoord. Het viel me wel weer op dat eigenlijk elk nummer wat ze speelde een lekker nummer was. wat hebben die gasten veel toffe muziek gemaakt:) Toch raakte het me niet echt. Ook door de massaliteit, weinig interactie met het publiek, en volgens mij is dat ook niet zo gek met 50000 mensen. ik hou toch meer van de kleinere zaaltjes.

Wat ik wel heel tof vond waren de jamsessietjes tussendoor(of misschien was dat ook wel uitgedacht, maar het was wel lekker)

Alles was ook tot in de puntjes geregeld, zoals die slingers enzo, maar dat uitschuifpodium vond ik echt niks toevoegen. Ik wil gewoon muziek, en ik heb liever dat de show bestaat uit improvisatie, misschien een paar foutjes maken, nieuwe dingen proberen,het publiek opjutten, en niet uitschuifpodia...

jammer ook dat ze geen invincible, unintended, of endlessly speelden, dat waren wel lekkere rustpuntjes geweest in al dat geweld. Wat ik jammer vind is dat het allemaal zoveel herrie is. daardoor wordt het allemaal 'normaal'. Om een beetje een krom voorbeeld te geven, een bandje als shearwater heeft vrij rustige nummers, maar live gooien ze er toch flink ruige stukken tegenaan die daardoor ook echt heftig zijn. bij dit concert had ik nergens het idee dat het echt ruig ging worden, om dat alles zo was.

en als laatste miste ik butterflies, maar goed, zoals ik al zei, ze hebben zoveel lekkere nummers!

Ik stond in dat voorste gedeelte, en daar heb ik weinig boeren en 10golders gespot gelukkig:) dat viel me vooral op bij het weggaan. had het idee ineens bij eenofander dorpsfeest rond te lopen:)

avatar van meneer
Nou, ik ben zaterdagavond dus geweest ( heb u niet gezien Kadafi !! ). Ik vond het op zich een prima concert, een zeer overtuigende licht + schouw show, heerlijk als er wat geimproviseerd werd, genoten van de oude als nieuwe nummers, soms een Woodstock sfeer, ik blijf de Goffert een pokkepark vinden voor dit soort concerten, miste wel eens dat er geen / weinig ( drummer soms ) contact was met het publiek, ik ergerde me aan wat Engelse Androgyne fans die als een soort Songfestival ( ws ook Topperfans ) meeblerden ( ze kende wel alle teksten ! ) en heb zowel op 50 meter van het podium staan mee te genieten als van achteren lekker gedanst ( biertjes op ).

The Resistance is aan de ene kant wel vernieuwend, maar Muse begint ( en sorry, maar dat is mijn persoonlijke mening ) ook een soort herhaling in de muziek te krijgen..

avatar van Don Cappuccino
Ik hoop in ieder geval niet dat Neutron Star Collision (Love is Forever) een voorbode is op het komende album, want dan begin ik alvast een beetje te vrezen...

lennon schreef:

Ik ben ook in Antwerpen geweest en nijmegen deed zeker niet onder voor Antwerpen. Setlist was beter en ze speelde langer. Maar een kleinere zaal vind ik ook leuker dan een park of stadion.

Nijmegen was ge-wel-dig!
Die setlist was gewoon prachtig!!
Ik ben ook niet zo'n fan van The Resistance, maar ik kan hun geëxperimenteer wel waarderen!!

Dit is wat mij betreft absoluut het zwakste album uit de reeks, desalniettemin deed dit weinig af aan The Resistance-tour..
En ja, tuurlijk jammer dat er veel Twilight-liefhebbers en 'wannabees' op af komen, maar zowel NSC als IBTY werden niet gespeeld, hehe.
En so what, wij zijn er toch voor alle nummers? En die kregen we dan ook... Bliss... Citizen Erased.. zucht..

Carolaah schreef:

En waarom is dat jammer als ik vragen mag? Wanneer iemand de prijs voor een dergelijk kaartje neerlegt (40 euro was het geloof ik toch?) dan mag ik er van uitgaan dat zo iemand toch oprecht die muziek kan waarderen toch?
Snap die uitdrukking wannabee daarom ook niet zo goed..

Verder vond ik het zelf ook een super optreden. Van de eerste tot laatste minuut voor de volle 100% genoten. Ik was ook minder te spreken over dit album, maar het blijkt dat de nummers door de bombast en orkestrale inslag live veel beter uit de verf komen.

Bardt1980 schreef:

Snap die uitdrukking wannabee daarom ook niet zo goed..

Tuurlijk, iedereen heeft evenveel recht op een kaartje..
Ik vind het alleen veel mooier om met een groep 'echte' fans te staan, die Muse om hun totaalmuziek kunnen waarderen, dan de mensen die slechts 1 of 2 nummers kennen en de rest amper kennen of niet leuk vinden. Niet dat die mensen er niet mogen zijn, het creëert alleen een andere sfeer om tussen mensen te staan die bij elk nummer enthousiast zijn en mee zingen of/en springen, dan mensen die de hele tijd stil staan en slechts bij een grote hit een beetje in beweging komen en meezingen..

Dat lijkt me niet meer dan logisch.. Publiek is toch wel een belangrijk element ook bij een show ondanks dat ik het sowieso wel naar m'n zin heb.

avatar van Bardt1980
Het is mij in ieder geval niet opgevallen. Ik vind dat zoiets meer voorkomt bij festivals. Ik zou nooit zoveel geld voor een kaartje neerleggen wanneer ik maar 2 of 3 nummers van de desbetreffende band ken... maarja, dat ben ik.

Ik deel je mening dat publiek een belangrijk element is voor de sfeer bij een concert. Ik heb me ook geïrriteerd aan een stel boeren die het nodig vond om met volle bekers bier te gaan gooien. Laten we het houden op een ander soort beleving van een concert. Maar wannabees vind ik persoonlijk gewoon een verkeerd woord, dat komt over alsof je neerkijkt op mensen die jouw bandje in jouw ogen minder kunnen waarderen dan jijzelf.

avatar van RensZ
Bij een festival is de sfeer juist vele malen relaxer, omdat daar pure muziek liefhebbers naar toe komen, het aanbod aan bands is wel vele malen groter dus is de kans ook groter dat meer mensen minder nummers kennen, maar de sfeer is sowieso beter. Bij losse concerten, met name de massale concerten in het Goffertpark, komen meer mensen die een uitje willen hebben omdat ze een aantal nummers van Muse of bijvoorbeeld Coldplay kennen.

Dat verschil heb ik ook gemerkt tussen de show van Coldplay op Werchter en de show in het Goffertpark. De sfeer op Werchter was meer dan geweldig, de sfeer in het Goffertpark was oké omdat veel mensen rond mij staan die hele gesprekken aan gingen terwijl er een band op het podium staan en alleen een keer mee gaan zingen met Viva la Vida.

Normaal gesproken zou je denken dat bij losse concerten meer fans komen, maar ik doel op de grote massale en commerciële concerten.

Sfeer is zo donders belangrijk.

Bardt1980 schreef:

'Wannabees' moet je ook niet te letterlijk nemen, daarom had ik het ook tussen aanhalingstekens gezet, ik doel daarmee vooral op de mensen die net doen of ze de grootste fans zijn, maar ondertussen alleen de hits kennen. Dat je een Muse shirt draagt en 3 nummers kent wil niet zeggen dat je een echte liefhebber/fan bent. Ik doel meer op de groupie-achtigen.. "Oh Matt is zooo schattig".. de mensen die vergeten waar het om gaat..

RensZ schreef:

Die mening deel ik niet helemaal met je. Er gaan ook genoeg mensen puur voor de sfeer naar een festival.
Dan krijg je vaker bij het kijken naar een dergelijk bandje dat je omringt wordt door verdwaalde toeschouwers, of erger soms... bier gooiers of ei gooiers (Anouk -pinkpop 1998). Ook zie je vaak dat festivals dagkaarten verkopen. Geloof me, daar komen meer mensen op af die zoeken naar algemeen vertier dan op een Goffert concert.

Carolaah schreef:

Ja ik ken ze.
Ach we zijn allemaal wel eens jong geweest
Dat gaat vanzelf weer over... of komt vanzelf weer goed.
Zolang ze er niemand mee lastig vallen mogen ze van mij vandaag fan zijn van Muse en volgende week van Kane.

avatar van Carolaah
Van mij mogen ze ook hoor .. Ik gaf alleen aan dat ik het wel wat jammer vindt als ze met grote aantallen aanwezig zijn, niet bepaald sfeerverhogend .. maar wat doe je er aan hè?

avatar van jellylips
Ik dacht aanvankelijk dat dit zonder twijfel het minste Muse album was, maar na een groeiperiode is het de enige Muse plaat die ik van begin tot eind prima kan uitzitten. Niets gaat op de zenuwen werken, de songs zijn strak en to-the-point, en ik vind dit zonder twijfel de beste zangperformance van Matt. Zijn over the top zang uit de dagen van Origin of Symmetry steekt hier bijna nergens de kop op. Opzich jammer, maar dat over the top geblèr van Matt was steeds hetgene waardoor ik Muse na een paar nummers zat was.

En 'Guiding Light' gaat echt te ver, in het Goffertpark was het ook al niet beter, en die confetti maakte het nóg cheesier! Ze hebben in ieder geval wel gevoel voor humor, precies bij die Brian May gitaarsolo die confetti..

avatar van RensZ
Bardt1980 schreef:

Er gaan zeker genoeg mensen voor de sfeer naar een festival, maar ik geloof niet dat deze mensen alleen voor de sfeer naar een festival gaan. De hoofdzaak is genieten van de muziek, bier gooien en dergelijke heb je natuurlijk ook bij een normaal concert, want ik las dat er 'boeren' bij Muse ook met bier gegooid hadden . Anyway, wat ik dus gemerkt heb is dat de sfeer bij een festival een stuk beter is dan bij een massaal concert als Coldplay in de Goffert. Daar heb ik veel meer mensen gespot die echt bij lange na niet alle nummers kenden ten overstaan van de mensen bij het festival optreden.