Anouk - For Bitter or Worse (2009)

Rock / Pop
Label: EMI

1. Three Days in a Row (4:14)
  2. In This World (4:10)
  3. Woman (3:51)
  4. Lay It Down (3:02)
  5. 8 Years (3:52)
  6. My Shoes (4:28)
  7. Walk to the Bay (3:02)
  8. Today (3:27)
  9. Hold On (3:41)
  10. Lovedrunk (4:14)
  11. Faith in My Moon (5:05)
  12. For Bitter Or Worse (4:15)
Nee maar ik kan er dan wel een goed overwogen mening over geven. En dat lijkt mij bij muziekbesprekingen toch ook belangrijk.

Joy
dat kun je ook als je de schijf niet in het bezit hebt

geleend bij de bieb, ik noem maar wat

Als je daar een kopietje van maakt natuurlijk wel. Van imo kun je een album pas na meedere keren goed beluisteren voorzien van een goede, weloverwogen mening. En tja ik ben geen lid van de bieb, pluk niks van internet, ik ben nog van de ouwe stempel en koop het liefst het origineel.

avatar van dynamo d
Ben het met Ad eens, en ik kwam uiteindelijk op 4.5* uit.

Tot nu toe vond ik alleen Graduated Fool een gruwelijke misstap, verder heeft ze prima albums gemaakt. Ik zal ze niet de hemel in prijzen als Giel Beelen; die blijkbaar haar eerste 2 albums niet kent.
Als zangeres heeft ze voor mij echt de mooiste stem in Nederland, al vind ik niet al haar werk even goed.

Deze ligt zoals ik in eerste instantie hoor, duidelijk in het verlengde van Who's Your Momma, dus met meer soul, al zijn niet alle tracks helemaal af voor mijn gevoel. Beetje de boze stiefmoeder dus. Duidelijk hoorbaar in In This World en 8 Years, met dat rare einde.

Eigenlijk mis ik op dit album een muzikale omlijsting zoals Duffy bijvoorbeeld wel heeft (in de Phil Spector stijl). Je mist dus wel degelijk een groep goed ingespeelde muzikanten.

Leuk dat ze weer helemaal gelukkig is in de liefde, maar hier mis ik diepgang, al werd ik van haar hit Girl wel vrolijk ondanks het gebrek daar aan.

Dus helaas is mijn conclusie dat Anouk hier niet haar volledige kunnen laat zien.
Of zoals ze het zelf verwoord bij haar commentaar bij Madonna.
Men zit niet te wachten op een eenvoudige herhaling van een kunstje, je wilt waar voor het geld.
Blijkbaar zijn Tom Waits en Bonnie Raitt grote voorbeelden; laat dat op je volgende album terug horen.

avatar van TerryA
1,0
Three Days in a Row intussen te vaak op NL radio of op NL TV gehoord ... ik zet express NL dervoor natuurlijk want buiten NL of hooguit de Benelux regio zullen mensen dit niet hoeven aan te horen .. misschien is het nu tijd om als nog te verhuizen!

Ad Brouwers schreef:
Klasse album, klasse zangeres en wereldwijf.

Nou Ad, ik vind het een heel aardig album, een klasse zangeres en geen wereldwijf. Daarvoor heeft ze haar borderline impulsies wat te weinig onder controle.

Het is een gevarieerd album geworden en dat is best wel bijzonder voor Anouk. Haar vorige album vond ik minder en was vooral een popalbum. Daarvoor was ze een echte rockchick, dat beviel me beter.
Op dit For Bitter or Worse komen diverse muziekstijlen voorbij: rock, soul, pop, een beetje blues. Dat maakt het wel zo leuk. De eerste 3 nummers zijn allen echt goed. In het vervolg komen er nog een aantal aardige tracks voorbij. Alleen My Shoes vind ik wat minder (ik heb toch al niet zoveel met schoenen.... en ik hoef al helemaal niet in die van Anouk te staan ).

De vergelijking met de soul stijl van Amy Winehouse (oa uit de Volkskrant) gaat mij te ver. Een paar nummers komen in de buurt van die stijl, meer niet. Het is juist de variatie die mij aanspreekt. Overigens horen die soul nummers wel tot de beste van het album. Toch een prima zet, dit album van Anouk.

Wel ben ik blij dat ik naar haar eerdere concert in Ahoy ben geweest: daar werd 2,5 uur lang echt goede (harde) live rockmuziek gespeeld en zong en schreeuwde Anouk met haar dijk van een stem dwars door alle snerpende gitaren heen. Dat zal na dit album niet meer snel gebeuren bij Anouk, en dat vind ik nou wel weer jammer. Ook het publiek zal flink veranderd zijn (en niet in hun voordeel). Gelukkig hebben we deze cd nog, die is wel de moeite waard. En dat is een aangename verrassing.

avatar van The Seeker
Een dijk van een cd! Okay ze is een beetje anders maar dat zal me een worst zijn. Ik hoef alleen maar naar haar te luisteren/kijken.

Ik vond Graduated Fool tot nu toe te beste. Donker en rauw. Sindsdien wordt het allemaal wat lichter, maar ook goed te verhapstukken. Ook op deze cd hoor je weer wat een onwijze stem ze heeft. 'Three days in a row' mag dan wel een meedeiner zijn, ze zingt het als geen ander. Dus in ieder geval een 4 voor deze dame!

The Seeker schreef:
Dus in ieder geval een 4 voor deze dame!
Een 4 is een redelijk zware onvoldoende. Je bedoeld natuurlijk 4**** voor "For Bitter Or Worse (2009)" . Een meer dan ruime voldoende dus.
Mooie naam: The Seeker. Doet mij denken aan een nummer van The Who .

Joy
btw, dat sologitaartje in 3 days in a row doet me enorm veel denken aan de zanglijn van steven tyler in het nummer crazy, aerosmith

avatar van Rhythm & Poetry
0,5
Ben ik trouwens de enige die het kerstgevoel krijgt door de track 8 Years te draaien? Die instrumentatie is precies geschikt voor een zoveelste kitscherig Santa Claus nummer.

Maar verder valt me dit tot nu toe niet eens echt tegen, later ga ik hier verder op in, moet dit nog een paar keer beluisteren.

Joy schreef:

Steven Tylers stemgeluid kennende moet die gitaar vals gestemd zijn.

avatar van Rhythm & Poetry
0,5
Het valt niet tegen zoals ik al zei, slecht vind ik het wel. Anouk die op een wat soulvollere manier zingt, tsja en dan zou het toch fijn zijn als ze een goede soulstem zou hebben. En die heeft mevrouw helaas niet. En de manier waarop ze soms woorden uitspreekt, daar kan ik me gewoon aan irriteren. Ik kan echter wel naar haar stem luisteren en vergeleken met andere tmf-acts is ze zo slecht nog niet (dat zegt meer over die andere acts trouwens...). Goede instrumentaties op een album is trouwens ook een pré. Helaas, op For Bitter Or Worse zijn bijna alleen cliché instrumentaties te vinden. Daardoor wordt het ook geen moment spannend. Al met al is dit geen goed album, maar dat had ik dan ook niet verwacht. Een absolute nachtmerrie is het ook niet, ik ben nog niet gillend wakker geworden omdat ik van For Bitter Or Worse droom.

Misterfool
r&p. meestal ben ik het totaal niet met u eens maar voor deze ene keer wil ik een uitzondering maken. deze mevrouw heeft een behoorlijk slechte engelse uitspraak. dat is opzich geen punt(een accent kan heel pakkend en charmant zijn) maar hier irriteert het. de manier van zingen klinkt enorm geforceerd. instrumentatie is onorgineel en clichématig. zowel bitter als slechter dit album.

p.s smakeloze hoes zeg

Misterfool schreef:
p.s smakeloze hoes zeg

Vind ik ook. Bij Journal For Plague Lovers van the Manic Street Preachers was ook zo'n discussie. Daar betrof het nog een kunstwerk wat (mogelijk) bewust uitgekozen is door de groepsleden voor hun overleden bandlid. Hier vind ik: je zal maar slachtoffer zijn van (kinder-) mishandeling en dan lekker cd'tjes lopen uitzoeken. Leuk tot je de nieuwe Anouk tegenkomt: best confronterend zo. Als ze er nou nog wat mee had bedoeld? Is ze soms zelf mishandeld? Wie weet meer of is dat er niet?

Joy
sjonge jonge, wat een overdreven drukdoenerij over een hoes

anouk bashing is een beetje de trent heb ik het id

genoeg hoezen te vindne die smakelozer zijn iig en waar een kind van 12 zich eerder aan zou kunnen storen, datzelfde kind dat dagelijks ikweetniehoeveel rotzooi van de televisie en internet over zich heenkrijgt

Misterfool
och ik vind het enkel geen mooie cover. ik denk er verder niet te veel over na. dat anouk bashing waar je het over hebt kun je in verband met de hoes wel heel letterlijk opvatten .

rodneyVL
Ad Brouwers schreef:
Nou, nou rodney. En dan ook nog een 0,5*. Deze "reaktie" slaat kant noch wal. Heb je problemen???

Meneer Brouwers, denk aan uw hart (ik zie u namelijk meer heftige reacties geven bij dit album), en respecteer het als ik kernachtig weergeef wat ik van dit album vind, en tevens dat ik mijn statement wil maken met de 0,5 ster die ik hieraan wil toedichten.

rodneyVL schreef:
Meneer Brouwers, denk aan uw hart en respecteer het als ik kernachtig weergeef wat ik van dit album vind.
Ik vermoed dat dhr. Brouwers zich grote zorgen maakt om jouw, op zijn zachtst gezegd, wispelturig stemgedrag . En nee....... Ad Brouwers en ik zijn geen familie . Maar ik ben het wel eens met Ad: met 0,5* doe je "For Bitter Or Worse (2009)" tekort .

Ravenous
Hans Brouwer schreef:
Ik vermoed dat dhr. Brouwers zich grote zorgen maakt om jouw, op zijn zachts gezegd, wispelturig stemgedrag .

Pfff... je kan je maar ergens zorgen om maken zeg

Misterfool schreef:

En dat is dan toch wel humor! (en nog wel over de hoes: zo zie je)

Ravenous schreef:
Pfff... je kan je maar ergens zorgen om maken zeg
Ik krijg ook hartklachten van gebruikers die 0,5* aan "For Bitter Or Worse (2009)" toekennen zonder met, zoals rodneyVL hetzelf zegt, een kernachtige argument te komen. Immers: "een slap album van deze ronduit arrogante, ijskoude Haagse kerel" is nou niet bepaald een sterke onderbouwing .

Ravenous
En krijgen jullie dan ook hartklachten van een pot pindakaas bij de c1000 die in het verkeerde schap staat? of een net iets te slecht getapt pintje? rode tomaten?

come on..

Ik blijf het met de heren Brouwer(s) eens zijn dat 0,5* aan dit album geven zonder fatsoenlijke onderbouwing pathetic is (om het eens zo te omschrijven). Is een zingende Nederlandse huisvrouw (zoals ze hier ook is omschreven) nou echt zo eng jongens?
(Verder laat ik mij niet meer uit over stemmen en stemgemiddelden.)

Ravenous schreef:
of een net iets te slecht getapt pintje?

Nou, dat pintje dat zit me niet lekker.

Lovedrunk daarentegen zit me prima!

avatar van Mjuman

Let op: ik schrijf media (i.e. krant, t.v). De muziek van Anouk is niet echt mijn ding, dus ik zal er geen waardering op plakken. Maar ik verbaas me over het feit dat bijv Claudia de Breij haar waardering voor Anouk zo kamerbreed laat uitwaaien.

Ik zag vandaag twee recensies in NRC Next, van de nieuwe plaat van Benjamin Herman (Blue Bky Blond), door Amanda Kuiper beloond met 3 sterren en een recensie van de nieuwe van Anouk, door Yaël Vinckx beloond met 4 sterren; het gekke is dat die van Anouk kritischer was, maar de waardering hoger; er wordt verwezen naar het live optreden in Paradiso (ingetogen zingend), ik citeer: "Daardoor wonnen haar songs aan emotie en diepgang - en daaraan ontbrak het nog weleens bij de zangeres. Op het album had een beetje van die ingetogenheid niet misstaan".

En dan toch 4 sterren - et bien, ik ben verbaasd, maar geef geen sterren; Anouk 's niet mijn ding, c'est tout - het beste dat ik van haar heb gehoord was haar bijdrage aan de een-na-laatste plaat van Tom Holkenborg (a.k.a. Junkie XL).

Mjuman schreef:
Mij bekruipt een beetje het gevoel dat 2009 in het teken staat van "laten we vanuit de media nu eens aardig zijn voor Anouk en haar een beetje promoten".
Ik zag vandaag twee recensies in NRC Next, van de nieuwe plaat van Benjamin Herman (Blue Bky Blond), door Amanda Kuiper beloond met 3 sterren en een recensie van de nieuwe van Anouk, door Yaël Vinckx beloond met 4 sterren; het gekke is dat die van Anouk kritischer was, maar de waardering hoger.
Het zal aan mij liggen maar de essentie van bovenstaand betoog ontgaat mij. Waarom zou je niet kritisch tegenover het nieuwste album van Anouk kunnen staan om uiteindelijk "For Bitter Or Worse (2009)" toch met 4**** te waarderen?
Ik ben groot Anouk fan, Anouk kan bij mij wel een potje breken en net als de hierboven genoemde Claudia de Breij steek ik mijn grote waardering voor Anouk ook niet onder stoelen of banken. Maar stel: als Anouk in de toekomst met een slecht album op de proppen komt, zal ik de laatste zijn om dat te ontkennen en dat slechte album met geen of weinig sterren belonen.
Zou het zo kunnen zijn dat niet-Anouk-fans met lede ogen moeten constateren dat deze Haagse dame met "For Bitter Or Worse (2009)" vriend en vijand weer weet te verrassen? Ik denk het.

avatar van kaztor
Joy schreef:

Ik hoor The Raconteurs' Many Shades Of Black er heel erg in terug en de melodie in de coupletten heeft wat weg van STP's Plush.

Moet nog steeds het album beluisteren, maar de sngle is in ieder geval de beste sinds jáááááren.

plush?

dat hoor ik dan weer niet

ik hoor wel het komplete nummer, crazy van Aerosmith in het nummer terug besefte ik zojuist

avatar van Mjuman
Hans Brouwer schreef:

Mijn verbazing gold het feit dat de opmerking over het ingetogen zingen imo tot minuspunten had moeten leiden, en dat was niet het geval. Dat verbaasde me oprecht.

Tja, ik ben geen Anouk-fan, ik heb dit album tweemaal gehoord nu; eenmaal vrijwillig en eenmaal verplicht (tijdens visite) en ik krijg er geen warm gevoel van. Ik vind het obligaat, herkenbaar en weinig verrassend - en ik word graag verrast. Zelfs de hoes was al geen verrassing, want 'geleend' van deze

Laat ik eens een oud-Hollands gezegde van stal halen: "in het land der blinden is éénoog koning" en omdat het bijna Sinterklaas is een bonus: "een kinderhand is gauw gevuld" - en dat kan ook de hand van een oud kind zijn. Oja en aan het einde van de rit, in de diverse jaaroverzichten (oa Oor) worden de prijzen toegekend en dan zullen we wel zien waar deze For Bitter or Worse is beland; imo een uitermate lelijke woordspeling, vast bedacht door een marketing-yokel bij EMI-nl. Meer wil ik nu niet meer over kwijt.