Vampire Weekend - Contra (2010)

Label: XL

1. Horchata (3:27)
  2. White Sky (2:59)
  3. Holiday (2:18)
  4. California English (2:30)
  5. Taxi Cab (3:56)
  6. Run (3:53)
  7. Cousins (2:25)
  8. Giving Up the Gun (4:46)
  9. Diplomat's Son (6:01)
  10. I Think Ur a Contra (4:26)
  11. Giant * (2:50)
  12. California English, Pt. 2 * (2:57)
  13. Contramelt A * (6:11)
  14. Contramelt B * (4:36)
  15. Cousins [Toy Selectah Mex-More Remix] * (3:20)
  16. Ottoman * (4:02)
avatar van Lennonlover
Als ik jou top 10 bekijk zie ik ook 'poppie' platen. Is het daarom per definitie niet goed, Gerben?

De eerste luisterbeurt beangstigt me nogal: er blijft quasi niets van hangen, en de vrolijkheid is er precies wat af. Hopelijk verandert dat nog als ik 'm nog een paar keer opleg...

avatar van hroswith
White Sky kan zo op Graceland. Het hele nummer doet me enorm aan Paul Simon denken. Ik krijg er zelfs zin van om Graceland te gaan luisteren. Een album trouwens dat ik nochtans vele malen beter vind dan dit album.

avatar van oruiz
Geen idee of het iemand was opgevallen, maar Giving up the Gun is dus al een oud nummer van zanger Ezra Koenig. Voordat hij Vampire Weekend oprichtte, zat hij in een rap(!)/funk groepje met de naam L'Homme Run (zie http://www.myspace.com/lhommerun). En toen hadden ze een nummer met de titel 'Giving Up Da Gun' (wat dus verdacht veel lijkt op nummer 7 van deze plaat qua titel). Maar dus niet alleen qua titel (luister hier maar L'Homme Run - Giving Up Da Gun / MP3 & Music Blog Song / The Hype Machine - hypem.com het is dus gewoon al een oude track haha. VOnd het wel grappig gevonden

Gerben61 schreef:
Hier kan ik niets mee! Een typisch geval van zwaar overgewaardeerde muziek. Omdat het een beetje gek en en poppie klinkt loopt iedereen achter de "deskundigen" aan om het vooral goed te vinden. Ik pas.

Ah ik ben gelukkig niet de enige die dit niet trekt. Wat een irritante muziek is dit. Ik ga er maar geen cijfer aangeven, buiten categorie zullen we maar zeggen, 1 keer nooit weer. (Nu zullen mensen wel gaan bazelen over "groeiplaat" en "je moet hem laten bezinken" en dat je het 5x moet beluisteren om een goed oordeel te kunnen geven, maar ik ben niet doof en kan best een inschatting maken op basis van 1 luisterbeurt, -zoals ik ook een film na één kijkbeurt best kan beoordelen-: niet weggelegd voor mij.)

avatar van wvv89
Je hoeft hem helemaal niet te laten bezinken. Het luistert gewoon lekker weg. Ik las dat deze muziek een beetje ADHD-gevoel kan veroorzaken voor sommige mensen. Misschien is dat het?

Maar dat is voor een kleine percentage weggelegd lijkt mij. Ik vind dit gewoon een goede opvolger, zoals de meeste MuMe gebruikers vinden, kijkend naar het gemiddelde.

Lennonlover schreef:

Beste Lennonlover. Ik heb niets tegen pop muziek. Maar poppie is satirisch bedoel omdat dit maar al te vaal genoemd wordt door "kenners". Ik vind het een zeer overgewaardeerde cd en dat komt onder andere door de extra aandacht. En als ware kuddedieren moeten we het dan goed vinden. Ik zal het rond haloween met Vampire weekend nog eens proberen. Misschien doe ik er dan een puntje bij.

[quote]bobdrop schreef:

Beste bobdrop. Het is juist beloangrijk om je mening in een score uit te drukken. Hoewel het een druppel op de gloeiende plaat zal zijn, evenals mijn druppel, is onze missie om onze mening toto uitdrukking te brengen in een score die de waardering ietsie pietse meer realiteitszin zal geven. Een 0,5 puntje en ik ben gelukkig

avatar van Chronos85
Gerben61 schreef:

Hmm, iemand die Dark Side Of The Moon, Ok Computer, Blonde On Blonde en Night At The Opera in zijn Top 10 heeft staan spreekt over 'anderen' die kuddedieren zijn? Merkwaardig hoor...

Gerben61 schreef:

Negeer alsjeblieft gewoon al die aandacht (vanochtend ook een stukje in de Metro...) en vorm je eigen, persoonlijke, oordeel. Mensen die iets omwille van de hype niet goed vinden zijn net zo erg als degenen die achter een hype aanlopen...

avatar van Braam502

Ik had hetzelfde gevoel. Juist het springerige up-tempo sprak mij erg aan in de vorige plaat. Vooralsnog 3,5 *. Hopelijk is het een groeiplaat en moet ik later mijn mening bijstellen.

Diplomat's son 5* - topnummer

avatar van Devoo
Het eerste album uit 2010 die ik uitvoerig beluisterd heb. En het is meteen een positieve inzet van het nieuwe jaar. Zeer catchy plaat met erg aanstekelijke deuntjes. Over de thema's van de nummers weet ik nog niet zoveel, omdat ik nog niet echt goed naar de lyrics heb geluisterd. Maar muziekaal zit het zeker tof in elkaar. Bepaalde nummers zijn minder, maar Run bijvoorbeeld is echt schitterend.

Voorlopig staat het op een 3, maar die stem kan nog veranderen éénmaal ik de thema's van de teksten heb doorspit.

avatar van blur8
Met betrekking tot de groeiplaat potentie van Contra valt het mij op dat in de reakties hier op MM, maar liefst 5 nummers zeer wisselende kritieken krijgen. Dus van de helft van de songs lees ik qualificaties vanaf "topnummer" tot "onder de maat" of "teleurstellend":
1. Horchata
3. Holiday
4. California English
8. Giving Up the Gun
9. Diplomat's Son
Over de andere 5 is eenieder unaniem positief dus Mark my words: het stemgemiddelde gaat nog stijgen.

Chronos85 schreef:

Dat was precies mijn punt.
Ik vind de cd ook (nog) niet top maar daarom kraak ik hem niet af omdat hij gesmaakt wordt door de media of de grote massa.

Trouwens, ik luister nooit naar de radio, maar krijgen de nummers van VW echt veel airplay?

Zoals iemand al stelde, je moet gewoon je eigen mening erover maken en als jij, Bertus, dat objectief (voor zover da mogelijk is natuurlijk) hebt gedaan. Oké, goed dan. Spijtig voor VW

avatar van Chronos85
Ja, en ondanks dat Pitchfork dit album positief beoordeelt betekent het niet dat iedereen hier meteen achteraan loopt. Behalve het punt wat Lennonlover heeft gemaakt (media-aandacht betekent niet per definitie slecht!), is dit album door MuMe-gebruikers niet zo positief beoordeeld als jij doet vermoeden, immers dat kan je met een gemiddelde van 3.55 toch wel stellen...

dvk

dvk schreef:
7.1 vind ik toch een vrij positieve beoordeling.

In het geheel der dingen is dat gemiddelde op deze site eerder aan de lage kant. Is dan ook typisch zo'n album die het vooral bij recensenten goed doet, voornamelijk voor zijn zogezegd gedurfde karakter. Alleen is de eeuwigheidswaarde nu ook weer je dat wanneer het de nummers die het geheel moeten ondersteunen aan interessante hooks ontbreekt.
Afijn, niet dat ik daar mijn beoordeling door liet beïnvloeden hoor, die matige score hadden ze al voor de officiële release.

avatar van LittleBox
Net eenmaal gehoord op de Luisterpaal. Op eerste gehoor klonk het allemaal erg fijn, fris en aanstekelijk. Zal het nog veel vaker beluisteren en stem volgt dus nog.

avatar van Lennonlover
Dat VW gewaagd is durf ik te betwijfelen. Ze maakten gewoon frisse opgewekte muziek. That's it. Niets gewaagd. Vooral op Contra niet. Dan wil ik wel eventjes reclame maken voor een bandje (doe ik zoveel mogelijk) omdat VW daar iets van kan leren: The Duckworth Lewis Method. Hopeloos onbekend maar maakt ZO een goeie popmuziek! Vorig jaar hebben ze hun eerste album uitgebracht. Check it out!
The Duckworth Lewis Method - The Duckworth Lewis Method (2009)

dvk schreef:
7.1 vind ik toch een vrij positieve beoordeling.

Het sterrensysteem is niet gelijk aan het schoolcijfers systeem hoor... Anders was er destijds wel voor een 1-10 schaal gekozen.

avatar van Gründafjørdøhur
Ok, adhd-muziek? Als ik Cousins luister, dan kan me daar in vinden en deze mening heb ik ook ongeveer bij het begin van het album. Het einde van het album boeit me meer en dan vooral Giving up the gun en I Think U'r Contra. Ik vind het niet erg aanstekelijk en na mijn eerste luisterbeurt is dan ook niet veel blijven hangen.

Ik vind'm leuk

herman schreef:

Mijn cijfer is mijn mening en niet en extra negatieve reactie op eventuele volgers van een hype. Dus dat moet je goed doen Herman.

Chronos85 schreef:

Je kunt moeilijk beweren dat bovengenoemde albums een veilige keuze zijn. Ik geef toe toen Blonde on blonde uit kwam reed nog op een step. Maar bij Queen en Radiohead was ik fan van het 1e uur en deze albums zijn op hun waarde beoordeeld niet op de hype of omdat iedereen het maar goed moet vinden. Jouw top 10 mag er trouwens ook wezen en dat is positief bedoeld.

fluppebxl schreef:

't Valt al wat beter mee: reeds volledig in de ban van "White Sky", "Run", "Giving Up The Gun" en "I Think Ur A Contra". Nu nog "Cousins" en vooral "Horchata", want daar heb ik het nog altijd helemaal niet mee.

avatar van levenvergeten
Laat ik maar voorzichtig beginnen met een 3,5*. Maar wederom een erg leuke plaat van een erg leuke band. Zeker nu Ezra Koenig in de Volkskrant aangaf heel erg van gangsterrap te houden.

elrayo
Hij zat hiervoor dan ook in de ''rapgroep'' L'Homme Run.

avatar van levenvergeten
Ja, weet ik. Dat is echt hilarisch; de teksten, hun swagger, hun flow, alles. Supertof.

Beetje veel gezever hiero, luister gewoon naar de muziek zelf, en niet naar de top 10 van de mensen blabla, en dan zeuren dat die te poppie is.

Ik kan me voorstellen dat je het niet leuk vindt,
Ik vind zelf het album iets te weinig sfeer verschil hebben, en dat vind ik altijd wel heel leuk als dat wel het geval is, dat het meer een verhaal vertelt. dat heb ik hier nog niet ontdekt. Het is allemaal erg vrolijk. Wel zit er veel verschil in de nummers onderling qua stijl, en die Afrikaanse invloeden zijn ook echt leuk.
Goed naar Paul Simon geluisterd inderdaad. Leuk!
Aantal Nummers als 1,2, 4 en 8 erg leuk afzonderlijk. Het album moet bij mij nog meer in elkaar vallen. Maar daar heb ik vertrouwen in. Heb het nu pas een keer of 4-5 geluisterd.

Heb hem op 4* staan maar weet niet of hij daar blijft. Een 3,5* vind ik misschien wel meer bij dit album passen, hij evenaart bij lange na niet het debuut qua kwaliteit en het klinkt af en toe wel wat te geforceerd. Vanochtend de AKO binnengelopen en als je dan z'n review van OOR leest wordt je niks wijzer.

Ik was ervan overtuigd dat ik dit plaatje zou gaan kopen, maar het lijkt erop dat het nieuwe album van OK Go mijn eerste aankoop word, en Yeasayer's nieuwe album het tweede schijfje word wat ik aan ga schaffen dit jaar..

Ja, ik verlaag even naar 3,5*. Bonusnummer 'Giant' had van mij trouwens gewoon op het album gemogen..