Eagles - Hotel California (1976)

Rock / Country
Label: Asylum

1. Hotel California (6:30)
  2. New Kid in Town (5:04)
  3. Life in the Fast Lane (4:46)
  4. Wasted Time (4:55)
  5. Wasted Time [Reprise] (1:22)
  6. Victim of Love (4:11)
  7. Pretty Maids All in a Row (4:05)
  8. Try and Love Again (5:10)
  9. The Last Resort (7:25)
  10. Take It Easy (Live) * (4:47)
  11. Take It to the Limit (Live] * (5:18)
  12. New Kid in Town [Live] * (4:52)
  13. James Dean [Live] * (3:49)
  14. Good Day in Hell (Live] * (5:28)
  15. Witchy Woman (Live] * (4:20)
  16. Funk#49 [Live] * (4:03)
  17. One of These Nights (Live] * (3:52)
  18. Hotel California [Live] * (6:49)
  19. Already Gone [Live] * (5:51)
TEQUILA SUNRISE schreef:

Ehhh.... Poco in inderdaad een hele goeie band en heeft helaas niet de credits gekregen die The Eagles wel ontvingen.
The Forgotten Trail en Indian Summer zijn prachtige albums.

avatar van maseddi
1,0
In de tijd dat hotel Californai kapotgedraaid werd, dacht ik : het wordt tijd voor iets nieuws in de muziek, anders word ik vroeg oud.

avatar van Rainmachine
Zit net Life In The Fast Lane te draaien, kickuh nummer! Hotel California is een plaat waar echt alles aan klopt. Zang muziek sfeer, ongelofelijk gewoon. Desperado is een goede 2e, ook die plaat is super. De meeste bands dromen alleen maar van zo'n score.

avatar van Running On Empty
Tijdloos en fantastische plaat. Altijd lekker om even te draaien.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Inderdaad vanavond ook maar weer eens even gedaan, blijft monumentaal album!!!

Hotel California is gewoon een erg goed nummer imo, 1 van de beste aller tijden. Het klinkt opzich als een soort van lekker rustige zomerplaat maar gaat inderdaad over de duistere kant van de American Dream en/ of de roem van Hollywood. Verstopt zitten de mooie neppe gezichten, bordelen, alcohol, heroineverslaving...

Overigens kunnen studionummers nog zo mooi zijn, live is het dan soms een stuk minder. Hotel California vind ik Live in alle opzichten dus _beter_ dan de studio opname. Thuis hebben we de DVD, klinkt echt prachtig. Deze versie staat ook op youtube. Briljante lead out... echt kippenvel.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Dit album staat strak op nummer 1 in mijn top 10 en daar zie ik niet zo snel verandering in komen, blijft voor mij de beste plaat aller tijden, en ja ik ben er ook groot mee geworden.
Dit album verveelt mij nooit; vanaf de opener Hotel California tot de zeer indrukwekkende afsluiter The Last Resort, puur genieten geblazen!!!!
In de LP periode heb ik de plaat zeker 2 keer noodgedwongen opnieuw moeten aanschaffen.
Oorzaak:. grijs gedraaid en vol krassen en tikken.

avatar van LucM
Het beste album van the Eagles en een tijdloze classic dat nooit verveelt. Prachtige songs met maatschappijkritische teksten, prachtige samenzang en dito begeleiding, een meesterwerk dat blijft staan als een huis.
"Hotel California", met die dubbele gitaarsolo op het einde en "New Kid in Town" vind ik de beste twee nummers uit het Eagles-repertoire, maar het hele album staat op een constant hoog peil. Zo is het slotnummer "The Last Resort" eveneens een hoogtepunt.

avatar van Queenidiot
een geweldige plaat dat wordt bekroond met het prachtige hotel california. Een van de beste platen all-time. Verder zijn wasted time en the last resort ook geweldige nummers. De rest gewoon goed. 4,5 sterren

bikkel
Er gaat bij mij niets boven Desperado.Dit was hun 2e album,en dat vind ik nog steeds artistiek hun mooiste plaat.
Hotel California is natuurlijk hun meest succesvolle album.Hij kwam zeer moeizaam tot stand,en de leden hebben er dan ook alles uit moeten persen om het gewenste einddoel te bereiken.
Het resultaat mag er dan ook zijn. The Eagles klinken gelikt,en het niveau ligt hoog.Joe Walsh heeft er meer rockelementen in gebracht,maar zijn Pretty maids all in row is juist heel gevoelig.
Voor de sound die de band voor ogen had is hij de perfecte gitarist.
Het titelnummer is klassiek.Don Felder bedacht de melodielijn en de rest kwam vanzelf.Henley is perfect op dreef in het melanchonieke Wasted Time.Een naar soul neigend nummer,Sober,met strijkers en gevoelig.
Lekker zijn ook Life in the fast lane en het dragende Victim of love.
De country komt nog enigzins terug in New kid in town.Het enige nummer waar Glenn Frey de leadzangpartij doet(dat is wel eens anders geweest)
Toch,zonder de briliante afsluiter The Last Resort had dit album nooit zo opgewaardeerd geweest.Het is werkelijk een parel.Henley, composorisch de uitblinker op deze plaat,verwoord perfect de vernietigingsdrang van de mensheid op aarde.Dit gaat al eeuwen zo natuurlijk,en daarom is dit nummer beslist nog actueel.De muzikale omlijsting is er niet minder om.Een kippevelnummer waar werkelijk alle registers opengaan.
Het is als totaalplaat zeer zeker een boeiende.Ik ben persoonlijk wat meer gecharmeerd van de meer pure kant van de groep.Dan kom je vanzelf terecht bij de eerste 2 albums.Nogmaals Desperado is onovertroffen wat mij betreft.

avatar van Queenidiot
bikkel schreef:
misschien moet ik die plaat ook maar eens gaan kopen. Desperado is in ieder geval een van hun mooiste nummers vind ik.

bikkel
Queenidiot schreef:

Val je echt geen bult aan.Is meer met countryrock in het achterhoofd gemaakt.Mooi gitaarwerk van Bernie Leadon.

stuart
Een uitstekend gemaakt album en ook hun beste wat mij betreft. Het is niet een album wat ik vaak opzet, maar zo af en toe is het heerlijk om eens naar een goede mainstream rockplaat te luisteren(en dat bedoel ik positief). Met recht een klassieker (ook een mooie toepasselijke hoes).

stuart schreef:

Ben wel benieuwd hoeveel sterren/stemmen/punten je deze klassieker gaat geven

avatar van Droombolus
TEQUILA SUNRISE schreef:
The Forgotten Trail en Indian Summer zijn prachtige albums. Maar om nou bij 2 nummers al af te haken bij Hotel California gaat er bij mij niet in.

Om nou Poco te waarderen aan de hand van een compilatie ( FT ) en een nadagen produkt ( IS ) gaat mij dan weer even wat te krap door de bocht ............
En ik bedoelde alleen te zeggen dat IMO HC als album te weinig een eenheid is en dat ik de songs gewoon niet echt sterk vind na HC en New Kid.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Vooropgesteld Droombolus smaken verschillen en we zitten met zowel The Eagles als Poco redelijk in dezelfde ( muziek ) hoek.
Maar een nummer als The Last Resort kun je toch moelijk wegzetten als een nummer met weinig emotionele inhoud??
Luister alleen al naar de tekst, kippenvel!
Om op Poco terug te komen: FT & IS zijn de 2 platen die in mijn muziekkast staan en deze waardeer ik bijzonder
In jouw ogen misschien een beetje aan de magere kant, maar ik sluit zeker niet uit dat ik van deze band nog meer zal aanschaffen

avatar van Rinus
Superklassieker natuurlijk, elke muziekliefhebber hoort dit in zijn platenkast te hebben staan. Enig minder nummer vind ik het door Joe Wash geschreven Pretty maids in a row, hetgeen tussen de andere sterke tracks een niemandalletje is. Favoriet is Victim of love. heerlijk nummer is dat. Op vinyl en CD.

Sstttt
Rinus schreef:
Vind je? M.i. kent Hotel California geen mindere nummers. En beste Rinus, ik wil niet zeuren maar het is "Pretty maids ALL in a row".

Hotel California kent 8 mindere nummers, te beginnen met New kid in town. Doorsnee doorzeur voortkabbelende zuidelijke "rock" die maar niet wil rollen, zoals vrijwel de gehele Eagles-catalogus. Deze groep maakt muziek die vooral niet mag schokken of heftige emoties opwekken. Het moet vooral beschaafd en gepolijst blijven.
Het titelnummer is briljant. Zelden is tonale muziek zo griezelig en claustrofobisch geschreven.

avatar van ricardo
Tja als je alleen maar vasgeroest bent aan Uriah Heep, Deep Purple en Led Zeppelin, en je daar halstarrig aan vast houdt, en je verder niet openstaat voor andere muziek. dan valt jou wellicht alle andere soorten muziek ook tegen denk ik. kom op man sta nu eens wat meer open voor andere muziek, het lijkt wel of de eerder door mij genoemde bands de enige 3 zijn die van jou een voldoende krijgen, en dat andere soorten muziek bijna niet bestaan voor jou. jammer eigenlijk, want er is nog zo heel veel meer wat heel erg goed is. dit album is zoetsappig, dat zeker, maar de Eagles hebben zeker een eigen sound weten te ontwikkelen. gelukkig maar want als je hardere muziek wil beluisteren dan draai je toch iets van een andere artiest. dit is gewoon het beste studio album van The Eagles, en mag met recht een klassieker uit de muziek geschiedenis genoemd worden.

Wammel
ricardo schreef:
Dit is gewoon het beste studio album van The Eagles, en mag met recht een klassieker uit de muziek geschiedenis genoemd worden.

Dat is toch ook gewoon zo?!

Overigens kan je van M. Nieuwenboer vinden wat je wilt maar hij geeft vaak haarscherpe analyses waar meestal geen speld tussen te krijgen is. En die analyses getuigen toch van een zeker muzikale scholing.

Sstttt
Frank is alleen af en toe de weg kwijt. Komt mischien wel omdat hij in de jungle van Suriname woont?

Wammel schreef:

Dat is toch ook gewoon zo?!

Absoluut, hij heeft een betere muzikale scholing dan mij, en ik denk ook dan vele andere users hier. ik kraak zijn kennis dan ook zeker niet af, want daar heb ik veel respect voor. ik kan nog veel van hem leren als het over technisch inhoudelijke muzikale kennis gaat, alleen wat ik erbij voel en hoe ik het beleef kan nu eenmaal wel eens anders zijn dan hoe hij het voelt en ziet. Hij kan technisch inhoudelijk natuurlijk veel beter een objectief oordeel over muziek plaatsen, omdat hij op technisch inhoudelijk vlak er gewoonweg meer verstand dan mij van heeft. soms verschil ik gewoon van mening met hem over hetgeen ik bij een album voel, ik denk ook dat Mark (zo heet hij namelijk) nieuweboer, het wat anders voelt omdat hij iets ouder is dan mij, lees andere generatie nog is. ik vind ook dat hij gewoon te vaak te eenzijdig vaak bij dezelfde albums post en dat is vaak bij Deep Purple en Led Zeppelin zo vind ik. ik vind het vaak wel erg waardevol hoe hij dingen onder de loep neemt, lees zijn stukje maar eens bij het album A Farewell To Kings over het nummer Xanadu, dat getuigt van grote klasse. ik ben het alleen soms niet met hem eens, zo ook bij dit album niet, wat als een regelrechte klassieker geld.

M.Nieuweboer schreef:

Tonale muziek heeft te maken met melodie en harmonie m.b.t. de 'grondtoon' en de onderlinge tonen; voor degenen die daar niet zo van houden kan de muziek (wat) spanningloos overkomen , of zoals je wilt saai. The Eagles gaan heel erg uit van tonale muziek. Mark houdt er niet (teveel) van (denk ik), in ieder geval niet hoe The Eagles het doen;een ander weer wel. Het is ook een kwestie vanuit welke invalshoek je muziek beluistert.

avatar van ricardo
Goed stukje stuart, zover ga ik niet in op de muziek, maar vind het wel leuk om de technische verhalen ook te lezen. ik heb nu eenmaal een ander vakgebied waar ik op technisch vlak wel weer diep op in kan gaan. ik ben gewoon iemand die intens geniet van muziek, en vind het gewoon leuk om over muziek in het algemeen te praten, en verschillende meningen uit te wisselen. nu weet ik ook weer wat tonale muziek is, ik had nog nooit van die term gehoord. leuk zo hoor en leer je nog eens wat. bedankt voor je toelichting overigens.

avatar van henksluis
Na Hotel California was het voor mij over - met Bernie waren ze zeker niet middle-of-the-road

avatar van bikkel2
henksluis schreef:

Vanaf On The Border klinken The Eagles al als een geliktere stadionband. Progressie hou je niet tegen.
Maar de eerste 2 platen klinken mij sympatieker in de oren.
Bernie Leadon had toen nog een grote vinger in de pap. Misschien niet zo zeer in de songs( het meeste kwam voornamelijk van Frey)
maar het instrumentale vernuft toverde hij uit zijn cowboyhoed.
Hotel California is vooral een verzorgd album met een aantal klasse songs. Toch is het een plaat die ik weinig draai.

bikkel2 schreef:

Same here...

avatar van musician
stuart schreef:

Same here...

Ik sluit mij ook helemaal aan bij Bikkel2 en Stuart. Eerlijk gezegd vind ik dat HC een beetje overgewaardeerd is. Het nummer Hotel California is goed; maar de totale som der delen geeft bepaald niet de sfeer, die de eerste twee cd's van de Eagles wel wisten op te roepen.

avatar van devel-hunt
Ooit vond ik Hotel California een meesterwerk die ik vanaf mijn prille jaren erg vaak draaide en hoog waardeerde, nu vind ik het een hele trage bijzonder gedateert klinkende schommelstoelenplaat. Hoewel er natuurlijk prima wordt gespeeld en de zang mooi is onbreekt ieder avontuur aan deze plaat. Ben de plaat met de jaren behoorlijk saai gaan vinden evenals alle andere platen van deze mannen.