Eagles - Hotel California (1976)

Rock / Country
Label: Asylum

1. Hotel California (6:30)
  2. New Kid in Town (5:04)
  3. Life in the Fast Lane (4:46)
  4. Wasted Time (4:55)
  5. Wasted Time [Reprise] (1:22)
  6. Victim of Love (4:11)
  7. Pretty Maids All in a Row (4:05)
  8. Try and Love Again (5:10)
  9. The Last Resort (7:25)
  10. Take It Easy (Live) * (4:47)
  11. Take It to the Limit (Live] * (5:18)
  12. New Kid in Town [Live] * (4:52)
  13. James Dean [Live] * (3:49)
  14. Good Day in Hell (Live] * (5:28)
  15. Witchy Woman (Live] * (4:20)
  16. Funk#49 [Live] * (4:03)
  17. One of These Nights (Live] * (3:52)
  18. Hotel California [Live] * (6:49)
  19. Already Gone [Live] * (5:51)
avatar van ricardo
mathieudc schreef:
Ik heb vandaag trouwens eens een poging gedaan tot het maken van een lijst van mijn favoriete nummers aller tijden. Ik kwam tot twee conclusies:
1. Hotel California scoort zéér hoog (tweede plaats)
2. Zo'n lijst maken is onmogelijk en afhankelijk van teveel factoren. Bovendien zie je er altijd wel over het hoofd. Ik ben er dan ook maar mee gestopt.
Het tot vervelens toe grijsgedraaide nummer Hotel Californie. Ik weet ook wel dat het een goed nummer is/was, maar is zo veel en vaak op de radio te horen geweest, dat ik mij met de beste wil van de wereld niet kan voorstellen dat je dat 1 van de allerbeste nummers vind.

mathieudc
Het nummer komt (tegenwoordig) af en toe voorbij op de radio, maar toch niet heel veel? In elk geval niet genoeg om de pret ervan te bederven.

haveman
Ze hebben het weleens over muziek die mensen horen en dan uit een coma komen. Deze muziek is zo saai dat je ervan in een coma terecht komt.

2,5 ster voor Hotel. Gaat wellicht nog omlaag.

haveman schreef:

2,5 ster voor Hotel. Gaat wellicht nog omlaag.

Tja, om van Kooten & De Bie te citeren: dit is natuurlijk gelul van een dronken aardbei!!
Maar om het met mijn eigen woorden te formuleren, ik ben het volstrekt met je oneens.
Dit is een klassieker in mijn ogen, rock & ballads zijn in perfecte harmonie door 4 verschillende zangers gezongen, veelzijdigheid troef dus.

avatar van Ceasar
Haveman schrijft ook al zulke leuke stukjes bij een onbeduidend bandje als The Beatles...

avatar van avdj
Vandaag toch maar eens geprobeerd om eens meer te luisteren dan enkel het titelnummer.

Viel me niet mee. Het tweede nummer vind ik nog sterk maar 5, 7 en 8 gaan bij mij ongemerkt voorbij. Prima muzikanten maar echt swingen doet het niet. Net aan 3,5*

Joy
ach ja, als je muziek wordt omarmt door miljoenen amerikaanse huisvrouwtjes weet je het wel

idd, prima muzikanten, maar muzikaal zo interessant als pakkumbeet albert verlinden

Joy schreef:

Dan heb ik meer gemeen met de gemiddelde amerikaanse huisvrouw dan ik dacht.

Joy schreef:

Nou en of, gooi er een catchy, cleane gitaarsolo bij in, en je hebt de ingredienten voor een monster-amerika-hit.

Dit neemt niet weg dat ik ook erg kan genieten van Hotel California bij tijd en wijlen. Ik heb alleen de verdwazing in Amerika nooit zo begrepen. Nu nog steeds worden de heren 'eagle' op handen gedragen . Soms zelfs in 1 adem genoemd met Elvis, Johnny Cash en Frank Sinatra

avatar van TEQUILA SUNRISE
Inderdaad nog steeds razendpopulair in de VS en hebben ook nog steeds de best verkochte plaat aller tijden in dat land op hun naam staan ( Their Greatest Hits 1971-1975 ) daar kan zelfs Thriller ( nog ) niets aan veranderen.

avatar van Jazper
Het akelige van deze plaat is dat alleen het zien van de naam er al voor zorgt dat het liedje zich in je hoofd nestelt...

Joy
de titeltrack is het enige nummer dat de plaat wat meerwaarde geeft

stel je voor dat het er niet opstond

houd je een zeer matig album over en zou de eagles nooit zo popi zijn geworden

TEQUILA SUNRISE schreef:

Het feit dat de Amerikanen een verzamelalbum van the Eagles hebben als best verkochte plaat geeft te denken:

-Over de kwaliteit van the Eagles, die dus een paar hits op één album moeten persen om verkoopcijfers te halen. Dit lukt blijkbaar niet met een 'gewone' studioplaat.
-Over het Amerikaanse publiek dat massaal best-of-cd's koopt . Wat moet je in vredesnaam met een best-of-cd? Dan neem je jezelf niet echt serieus. Oke, soms is het leuk voor erbij..... Maar de bestverkochte cd in USA?

Joy
dat geeft wel zon beetje aan dat the eagles geen plaat kunnen vullen met nummers van niveau

dus krijg je een best of en daar staan dan wel alle goede nummers op, van diverse matige platen afgetrokken

verklaart de populariteit van zon verzemalcd wel

avatar van Von Helsing
aerogp1 schreef:

Niet overdrijven, van dit album zijn er in Amerika toch ook nog 17 miljoen verkocht. Er zijn dagen dat ik er minder verkoop.

Joy
het ding stamt dan ook uit 1976 en ligt vaak genoeg in een of andere opruimbak bij diverse winkels

kweenie of je dat nog wel moet meetellen in verkoopcijfers

avatar van Von Helsing
Ikwee ook nie, weet wel dat je flink moet dokken als artiest zijnde om je RIAA certificaten op pijl te houden. De Eagles schijnen dat gretig te doen, net zoals AC/DC trouwens.

De laatste keer dat The Beatles dit hebben gedaan was op 6 februari 2001, dus ik kan mij voorstellen dat de The Beatles nog eens miljoenen meer hebben verkocht dat nu officieel is.

Von Helsing schreef:

Ik begrijp niet goed wat je bedoelt -of tegenspreekt-. Ik claim toch niet dat er weinig exemplaren van Hotel California in Amerika verkocht zijn! Of begrijp ik jóú nou verkeerd?

avatar van ricardo
De titeltrack is inderdaad de enigste song van echte betekenis op dit album. Zonder dat nummer zou dit album en The Eagles in zijn geheel waarschijnlijk een stuk minder populair geweest zijn. De titeltrack is inmiddels op de radio tot vervelens toe grijs kapotgedraait, en kan mij allang niet meer bekoren. De nummers New Kid In Town en The Last Resort zijn ook nog wel behoorlijke nummers, maar een stuk minder pakkend en bijzonder dan de titeltrack. Deze heb ik niet org, alleen Hell Freezes Over en Long Road, en dat is voor mij meer dan voldoende Eagles werk in huis om zo af en toe even relaxt naar te luisteren. Spannend is het allerminst, maar relaxt is het voor mij op gezette tijden zeker.

adhd zeker?

avatar van Kees-Jan
The Last Resort is een van de allermooiste nummers ooit gemaakt.

avatar van musician
@ iedereen boven mij met lagere waarderingen:

Hotel California is idd een matig album, dat gedragen wordt door enkele volledig grijsgedraaide nummers. De tijdgeest heeft ze erg geholpen.

Matig zeg ik, op Eagles niveau dan. Want dat zij beter kunnen, bewijzen vooral de eerste twee cd's van deze band, Eagles en Desperado.

Hebben jullie deze al eens geprobeerd?

avatar van Hans Brouwer
musician schreef:
Vooral met dank aan zenders als Sky Radio. Toen het Eagles album "Hotel California (1976)" in 1976 verscheen waren mijn vrienden, mede-scholieren, mijn vader, zus en ikzelf helemaal lyrisch over dit album. In de loop der tijd is een nummer als "Hotel California" mij behoorlijk gaan vervelen . Ligt dat aan The Eagles? Ik denk het niet! Volgens mij komt het omdat je dit nummer te pas en te onpas op een zender als bv. Sky Radio voorbij hoort komen. Elke dag 5 keer Deep Purple 's "Child in Time" zou ik op den duur ook niet trekken. Geloof ik . Toch 5***** voor H.C.

avatar van musician
Hans Brouwer schreef:
(...)Toen het Eagles album "Hotel California (1976)" in 1976 verscheen waren mijn vrienden, mede-scholieren, mijn vader, zus en ikzelf helemaal lyrisch over dit album (...)

Ja, Hotel California is bij mij eveneens behoorlijk weggezakt, ook in de loop van de tijd, vandaar mijn lagere beoordeling. Maar waarom deze wel en ander werk van The Eagles minder of zelfs helemaal niet?

avatar van Hans Brouwer
musician schreef:
Ik vind de meeste albums van The Eagels het beluisteren meer dan waard!

avatar van Running On Empty
@ iedereen boven mij met lagere waarderingen:

Hebben jullie deze al eens geprobeerd?

De beginperiode van The Eagles was meer country rock georienteerd en de genoemde platen zijn wel een beetje soft maar toch prachtig al is het alleen maar door de bijdragen van Jackson Browne hier en daar. Met de komst van Joe Walsh en Don Felder gingen de heren veel meer de rock kant op.

Ik vind het erg gemakkelijk om Hotel California nu als een softe en zwakke kapotgedraaide plaat te beoordelen zoals velen doen. In de tijd van de release was de plaat echt heel bijzonder en zelf luister ik er nog steeds erg graag naar.

Als we platen gaan beoordelen aan de hand van het criterium dat ze op de radio kapotgedraaid zijn dan kan men ze kennelijk niet meer horen omdat men ze te vaak heeft gehoord maar dat doet niets af aan de kwaliteit. Dan gaat alles vervelen. Ik kan nog wel tientallen andere platen noemen (ook uit de huidige tijd) die kapotgedraaid worden maar daarom niet per sé slecht zijn.

Deze van The Eagles vindt zijn gang hier nog zeer regelmatig naar de CD speler, soms wat meer, soms wat minder, prachtige en wat mij betreft tijdloze plaat.

avatar van barrett
Ik heb hem liggen en moet ik eerlijk zeggen dat hij nooit meer in mijn lader komt. Ik heb hem een keer beluisterd en daar bleef het bij. Te klef te afgelikt, ik had ergewoon meer van verwacht.

Ok ja, Hotel California zelf is al zo grijs gedraait dan is het normaal dat de magie is maar van de andere songs blijft ook niets plakken. Ik zal hem vanmiddag nog eens beluisteren, wie weet dat tijd hierbij de oplossing was...

avatar van devel-hunt
In de tijd dat Hotel California uitkwam was het een bijzondere plaat die helemaal in de tijd van toen (1976) paste. Maar de tijden zijn verandert en de tand des tijds is voor deze plaat niet aardig geweest. De plaat lijkt met de jaren steeds vlakker en saaier te gaan klinken.
Het is wel één van de best verkochte platen allertijden, leuk voor de fans en de Eagles zelf, maar het is nogmaals het bewijs dat goede verkoopcijfers en het maken van een steengoede plaat absoluut niet hand in hand hoeven te gaan.

avatar van LucM
Ik sluit mij volledig aan bij Running On Empty. "Hotel California" is een meesterwerk op compositorisch gebied, zowel tekstueel als vocaal en instrumentaal. Dat "Hotel California" door sommige radiozenders is grijsgedraaid kan zijn maar daar hou ik totaal geen rekening mee (ik luister trouwens weinig radio).
"Hotel California" is een vakkundig album van getalenteerde muzikanten en klinkt daardoor wel gepolijst net als de albums uit diezelfde periode van bv. Steely Dan of Fleetwood Mac. Latere bands als bv. ABC en Spandau Ballet klinken nog een stuk gladder om maar te zwijgen van die boysbands. 90% van de huidige hitparadepop vind ik nog een stuk vlakker en gelikter klinken dan "Hotel California", laten wij eens relativeren.

Tja, als we de huidige hitparadepop als graadmeter gaan nemen kan ik al m'n stemmen wel met minimaal 2* verhogen.