Sigur Rós - Ágætis Byrjun (1999)

IJsland
Label: Smekkleysa

1. Intro (1:36)
  2. Svefn-G-Englar (10:06)
  3. Starálfur (6:46)
  4. Flugufrelsarinn (7:47)
  5. Ný Batterí (8:10)
  6. Hjartað Hamast (Bamm Bamm Bamm) (7:10)
  7. Viðrar Vel Til Loftárása (10:17)
  8. Olsen Olsen (8:02)
  9. Ágaetis Byrjun (7:55)
  10. Avalon (4:02)
  11. Intro [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (5:05)
  12. Von [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (7:44)
  13. Syndir Guðs [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (5:47)
  14. Flugufrelsarinn [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (9:07)
  15. Olsen Olsen [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (6:07)
  16. Ágaetis Byrjun [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (7:33)
  17. Viðrar Vel Til Loftárása [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (8:32)
  18. Svefn-g-englar [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (9:26)
  19. Ný Batterí [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (5:58)
  20. Nýja Lagið [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (9:29)
  21. Hafsól [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (15:21)
  22. Svefn-g-englar [Live at Popp í Reykjavík, 1998] * (11:50)
  23. Starálfur [Original Speed Version] * (6:26)
  24. Flugufrelsarinn [1998 Demo] * (8:47)
  25. Ný Batteri [First Mix] * (7:06)
  26. Hjartað Hamast [1995 Demo] * (9:16)
  27. Viðrar Vel Til Loftárása [Alternative Ending] * (11:04)
  28. Olsen Olsen [1998 Demo] * (7:26)
  29. Ágaetis Byrjun [1998 Demo] * (8:02)
  30. Hugmynd 1 [1998 Demo] * (6:58)
  31. Hugmynd 2 [1998 Demo] * (4:02)
  32. Hugmynd 3 [1998 Demo] * (9:50)
  33. Debata Mandire [Live at Laugardashöll, 1999] * (3:48)
  34. Rafmagnið Búið * (6:00)
Omayyad
herman schreef:
De clip staat ook op een van de singles, maar die staat geloof ik niet op de site. Erg bijzondere video inderdaad. Heeft dacht ik nog een MTV Award gewonnen destijds.

Ik weet niet of dat laatste wel een echte aanbeveling is...

Ga de clip nu eerst maar 's kijken, als je hem nog niet gezien hebt.

Dat van die MTV Award sloeg trouwens nergens op, want de clip werd amper uitgezonden. Maar ze wonnen hem dus wel.

avatar van The Scientist
Het is de single van Vaka .. staat wel op de site.

Drie prachtige videos op de DVD.... Vidrar Vel Til Loftarasa.. Svefn-G-Englar en Untitled 1.. die laatste heeft die MTV-award gewonnen .

Omayyad
herman schreef:
Ga de clip nu eerst maar 's kijken, als je hem nog niet gezien hebt.

Ik bedoel dus dat het krijgen van een MTV Award mij niet als een aanbeveling in de oren klinkt. Als je ziet welke pulp er allemaal met zo'n award wegloopt, zou ik niet zo blij zijn met een dergelijke award van MTV.

En ik ben overigens reeds bekend met deze clip...

Ach, zo'n award verschaft je wel wat bekendheid en wellicht nieuwe liefhebbers bij een publiek dat je muziek anders nooit zal horen.

En inderdaad, het was de single van Vaka.

avatar van orbit
Ik heb hem al een paar keer beluisterd.. maar dit is beslist geen muziek voor iedere dag of ieder moment Ik merk dat ik toch weer snel skip naar iets anders, het is mij iets te langzaam uitgesponnen en ambient allemaal. Daarbij moet ik direct vermelden dat er geen valse noot tussenzit en het allemaal wel zeer stemmingsversterkend werkt, ik snap wel dat er mensen zijn die dit fantastisch vinden. Het is mij nu af en toe nog iets te monotoon.. Misschien als ik een bui van melancholie voel opkomen, dat ik snel deze plaat er inknal!
Krijgt op basis van de muziek alvast een 3.5*

Opmerkelijk. Ik vind the Cure ook geen muziek voor ieder moment op de dag. Je zou dus denken dat je wel wat gewend moet zijn.
Maar ik snap het wel: het is muziek waar je voor in de stemming moet zijn. Persoonlijk heb ik daar met deze cd geen last van; die kan ik op elk moment van de dag wel draaien. Maar bij opvolger ( ) heb ik dat weer veel minder.
Ik zou zeggen: niet opgeven orbit!

avatar van orbit
Tsja, The Cure luister ik natuurlijk ook al zo'n jaartje of 16 Daardoor kan ik die muziek prima duiden op iedere laag die erin zit en kan ik een plaat opzetten om er héél andere dingen in te horen dan dat ik in het begin deed..

Maar het verschil met bijvoorbeeld Disintegration (een plaat met een behoorlijk overeenkomstig gevoel en stemming als deze Sigur Ros) is dat daar ook wel wat uptempo snellere nummers tussenstaan, terwijl Ágætis Byrjun een beetje blijft hangen in trage sfeerstukken. Dus is het voor mij alsnog iets vermoeiender luisteren..
Maar ik blijf het proberen aERo

Precies: ik ervaar Disintegration eigenlijk ook zo en daarom verbaasde het me wat.
Ik vind dat er voldoende variatie is in tempo op dit album, maar misschien is dat een kwestie van ontdekken en kost dat inderdaad meer tijd. Zelf doe ik er nu 6 jaar over bij dit album en is het tergend langzaam naar boven geklommen in mijn top 10 en uitgegroeid tot één van mijn favoriete albums.

Feeder
Werkelijk ? Dan moet ik deze plaat toch nog een kans gunnen want ik vind hem tot nu toe een beetje "mak"

Har
Deze plaat ís gewoon een beetje "mak" volgens mij. Het album zit boordevol goede ideeën, maar de uitvoering is stuurloos - luisteren naar dit album is een voortdurend wachten op een climax die er nooit komt. Wat rest is een combinatie van 70s-geïnspireerde ambient met recentere 'postrock'-invloeden. Heel aardig gedaan allemaal, maar nergens echt indrukwekkend en al helemaal niet vernieuwend. Binnen de context van de avant-garde en postrock is dit een middelmatig album. 3*

Har schreef:

Ik hoor die climaxen dus voortdurend. Bekijk er ook eens de clips bij en het is helemaal prachtig.
Maar misschien vergt het een hoop tijd..........

Ik herken hier dus niet veel in.

aERodynamIC schreef:
Maar misschien vergt het een hoop tijd..........

Ik heb de plaat toch al een keer of honderdvijftig gehoord, zo langzamerhand. Hoeveel tijd moet ik het nog geven?

Stop er dan maar mee

aERodynamIC schreef:
Stop er dan maar mee

OK

Je zou ( ) eens kunnen beluisteren (als je dat nog niet gedaan hebt). Voor mijn gevoel komt het geluid van Sigur Ros daar wat beter uit de verf, omdat de opbouw daar een stuk beter is. Ik zie dit album zelf dan ook meer als een opstapje naar het echte meesterwerk (wel een opstapje dat me 4,5* waard is ).

avatar van The Scientist
hmmm... miscchien had je even zijn 0,5*-lijstje door moeten kijken herman

zelf geef ik je groot gelijk

The Scientist schreef:
hmmm... miscchien had je even zijn 0,5*-lijstje door moeten kijken herman

Ik zie het nu ja. Opvallend lijstje, laat ik er maar niet op ingaan.

handsome_devil
Heb dit album vandaag gekocht, omdat ik ( ), die ik anderhalve week geleden samen met The Scientist en nog wat CSL gekken voor het eerst gehoord heb, al erg aangenaam vond en dit album scheen nóg beter te zijn Daarnaast staat op dit album 'Viðrar Vel Til Loftárása', dat ik de afgelopen dagen 60 x geluisterd heb en wat ik nu al één van de mooiste nummers ooit vind (en die clip, briljant gewoon )

Thuisgekomen, dit album meteen opgezet en ik heb 72 minuten lang met open mond achter m'n computertje gezeten. Wonderschone muziek, heerlijk om bij weg te dromen. Perfecte muziek om in het donker met je koptelefoontje op te luisteren Voor de hele CD geldt wat ik eerder al gezegd heb bij Viðrar Vel Til Loftárása: om te janken zo mooi

5 sterren en binnenkort een plekje in m'n top tien.

Tja die clip van Viðrar Vel Til Loftárása is natuurlijk ook schitterend. Wat mij betreft de mooiste videoclip die ik ken
Leuk te lezen Madelon.

avatar van orbit
Flugufrelsarinn en Viðrar Vel Til Loftárása vind ik tot nu toe de beste nummers die hier op staan, zonder te weten welke clips allemaal wáárbij horen Svefn-G-Englar is een mooi nummer om te openen, maar begint me eerlijk gezegd ook het meest te vervelen inmiddels... kleine pareltjes zijn Ný Batterí en het titelnummer. De rest vind ik nog te veel van hetzelfde (alhoewel het beslist allemaal kwaliteit heeft).
Het doet me verder zeker aan spiritualized of the cocteau twins denken in gevoel en muziek en zelfs vrij vaak aan neo-folk achtige gothmuziek, zoals In The Nursery of protagonist (met veel drama en strijkers ). Wel mooi dus

avatar van the viking
Een verademing dit album na eerst Takk.. te hebben beluisterd. De songs zijn qua kwaliteit veel homogener,en de vrouwelijk aandoende zanger is veel minder dominant aanwezig wat de vocale uithalen betreft en luistert daardoor lekker weg.
Starálfur,en met name Flugufrelsarinn en Viðrar Vel Til Loftárása zijn de prijsnummers van dit album!

avatar van Lukas
the viking schreef:
zangeres

, het is een jongetje hoor. Met een ballenknijper weliswaar, maar toch, een jongetje

Flugfrelsarinn

Lukas schreef:
Met een ballenknijper weliswaar, maar toch, een jongetje

Ik stelde me ook al geen ruige kerel voor aan de microfoon, nee

Lukas schreef:

Flugfrelsarinn

Is hij gecastreerd dan ? berichtje maar even aanpassen dan

avatar van Lukas
the viking schreef:

Is hij gecastreerd dan ?

Gelukkig weet ik dat niet.

Weet je wel zeker of Ride een zanger heeft?

Nu niet meer

Ik haal er een halfje van af. Ooit was dit top 10 materiaal, maar de meeste nummers raken me nu toch een stuk minder. Staralfur en Olsen Olsen zijn nog wel grandioos, maar bv. Svefn-G-Englar verveelt me nu bijna.

Ik luister toch liever naar de ep met Bium Bium Bambalo, Ba Ba Ti Ki Di Do en het haakjesalbum.

shappy1010
herman schreef:

Ik verwacht dit toch wel een beetje bij meer mensen, vind de groep nogal overhyped op MuMe. Is een aardige film soundtrack, mooie sfeer en aardige melodieën maar we moeten er met zijn allen niet meer van maken dat het is. Sorry maar geen top 1000 allertijden materiaal of muziek die generatie op generatie word doorgegeven.

shappy1010 schreef:

Dat is dan jouw mening (waar ik overigens alle respect voor heb), maar voor mij staat Sigur Ros voor de mooiste muziek die ik ooit gehoord heb. En ik ben er vrij zeker van dat deze muziek nog vele generaties mee zal gaan en mensen zal blijven ontroeren.