Sigur Rós - Ágætis Byrjun (1999)

IJsland
Label: Smekkleysa

1. Intro (1:36)
  2. Svefn-G-Englar (10:06)
  3. Starálfur (6:46)
  4. Flugufrelsarinn (7:47)
  5. Ný Batterí (8:10)
  6. Hjartað Hamast (Bamm Bamm Bamm) (7:10)
  7. Viðrar Vel Til Loftárása (10:17)
  8. Olsen Olsen (8:02)
  9. Ágaetis Byrjun (7:55)
  10. Avalon (4:02)
  11. Intro [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (5:05)
  12. Von [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (7:44)
  13. Syndir Guðs [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (5:47)
  14. Flugufrelsarinn [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (9:07)
  15. Olsen Olsen [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (6:07)
  16. Ágaetis Byrjun [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (7:33)
  17. Viðrar Vel Til Loftárása [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (8:32)
  18. Svefn-g-englar [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (9:26)
  19. Ný Batterí [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (5:58)
  20. Nýja Lagið [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (9:29)
  21. Hafsól [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (15:21)
  22. Svefn-g-englar [Live at Popp í Reykjavík, 1998] * (11:50)
  23. Starálfur [Original Speed Version] * (6:26)
  24. Flugufrelsarinn [1998 Demo] * (8:47)
  25. Ný Batteri [First Mix] * (7:06)
  26. Hjartað Hamast [1995 Demo] * (9:16)
  27. Viðrar Vel Til Loftárása [Alternative Ending] * (11:04)
  28. Olsen Olsen [1998 Demo] * (7:26)
  29. Ágaetis Byrjun [1998 Demo] * (8:02)
  30. Hugmynd 1 [1998 Demo] * (6:58)
  31. Hugmynd 2 [1998 Demo] * (4:02)
  32. Hugmynd 3 [1998 Demo] * (9:50)
  33. Debata Mandire [Live at Laugardashöll, 1999] * (3:48)
  34. Rafmagnið Búið * (6:00)
avatar van Smog
Oke, in 1 woord Prachtig
Zie zo kan het ook!

avatar van KampF
Je kan ook een top10 maken smog, en dan deze plaat op 1 zetten.

Ach, hij heeft nu toch al een top 5 met deze op nummer 1

BlueVelvet schreef:
Ach, hij heeft nu toch al een top 5 met deze op nummer 1

avatar van DaarGaJeFaber
grovonion schreef:
"Flugufrelsarinn is een kleine doorhanger. De stem irriteert hier soms (ondanks de truk) wel. Soms lijkt dit wel op Engels maar als ik probeer te verstaan wat ze zingen is het toch niet herkenbaar, een 'special effect' als bonus om het nummer toch te redden. Ergens herken ik ook een ander (min of meer bekend) liedje hierin, maar ik kan er voorlopig niet op komen welk."

Het tweede refrein kan mij altijd de tranen in de ogen jagen

Ik hoorde net Plainsong van The Cure, en daar heeft het wel wat van weg, als dat je helpt.
Zelf heb ik het ook altijd nogal op Punk Is Dood van Gorki vinden lijken, dat zal dan wel aan mij liggen

Stom, maar ik moet huilen van dit nummer.
De mooiste nummers die ze ooit geschreven hebben.

Dit album is een van hun beste, de nakomeling ( ) vind ik ietsjes minder.

Het gebruik van de E-bow, Hoe Jónsi zijn gitaar bespeelt met zijn cellostok; Het rauwe geluid van het hele album.
Hoe hij zijn stem gebruikt, de hele hoge tonen passen precies bij wat er op de achtergrond gebeurd.

een 5,0

Sigur rós komt uit ijsland.
Hun teskten zijn dus ook ijslands.

Het is diepe poezie, laten we zeggen dat de teksten net zo diep gaan als het geluid.

(http://www.alwaysontherun.net/sigur.htm)

ADAPTORDIE schreef:
Hun teskten zijn dus ook ijslands.

Niet alle teksten. Ook in de 'eigen' taal hopelandic.

AB komt niet van Bad Taste.

avatar van BlueVelvet
Als je dat zeker weet, moet je bovenaan de pagina op "corrigeren" klikken.

avatar van rrremberrrt
Over deze muziek wordt echt heeel lovend gedaan. Niet door mij! Sigur Ros vind ik echt om in slaap te vallen...

avatar van Flipper
rrremberrrt schreef:

Wel wakker blijven hoor!!! Misschien dat het muntje dan valt.

OK, wat moet ik me bij deze muziek voorstellen? Met wie kun je dit vergelijken?

avatar van Flipper
Louis2703 schreef:
OK, wat moet ik me bij deze muziek voorstellen? Met wie kun je dit vergelijken?

Ik noem het 'haunting ambient'.

Waarom kijk je niet naar de clips, dan weet je wat voor soort muziek dit is.

Dat noem ik nog eens een vreemde clip, maar wel mooie muziek...

DonDijk
Louis2703 schreef:
Dat noem ik nog eens een vreemde clip, maar wel mooie muziek...

louis, ze kosten iets van 8 euries tegenwoordig,deze pareltjes.echt kopen,weet bijna zeker dat je ze mooi vindt.

avatar van luc011190
Wind, dat is voor mij het sleutelwoord op dit album. Of het nou de gitaren, de drums, de vocalen, de toetsen of de effecten zijn, alles lijkt in staat gesteld om het gevoel van een langzame, koude wind te creëeren.

Mja, tot nu toe 2x geluisterd... Ik weet het niet. Aan de ene kant krijg ik er een beetje een eng gevoel bij, maar aan de andere kant vind ik het heel erg mooi. Ik houd het voorlopig op 3,5*

avatar van levenvergeten
luc011190 schreef:

Ik denk bij deze plaat aan een man, die op een eenzame koude ijsvlakte op weg is naar zijn blokhut. Het vriest en de wind is guur, in de verte loopt een poolvos.

Ook jou wind-associatie kan ik begrijpen, aangezien deze plaat bol staat van wind, maar ook van leegte, ruimte, stilte, opstijgen, elfjes-achtige vrolijkheid en innemende vreugde.

Leuk herfstplaatje...

Inderdaad... WINTER !

avatar van KampF

KampF schreef:

Ik zwijg al

Al moet ik toch nog even vermelden dat ik iedere cd van Sigur Ros met een bepaald seizoen associeer.

voltazy
KampF schreef:

avatar van simple simon
Hee, ik ben nieuw hier op dit forum. Ik heb onlangs Ágætis Byrjun gekocht, maar het weet me nog niet te pakken. Nu lees ik net dat het meer een "winter" album is dus misschien pak ik het dan weer eens op.

Ik vraag me echter af welk album moet ik van Sigur Ros kopen dat me nu wel zou kunnen pakken? Van mij mag het allemaal wel ietsje minder rustig. Staralfur, Ny Batteri, Cold(als dat nummer zo heet?), Milano en Svefn-G-Englar zijn nummers die me wel redelijk aanspreken. Ik hou van momenten dat het rustig is maar dat het dan opeens even wild gaat doen. Kan iemand mij helpen? Ik denk voorlopig aan ( ). Ik zou graag van deze band willen leren te genieten.

simple simon schreef:

Ik zou ook zeggen ( ). Vooral de laatste drie nummers barsten redelijk uit op het einde. Het laatste nummer is zelfs bombastisch te noemen, fantastisch climax als je het mij vraagt!

voltazy
BlueVelvet schreef:

daar kan ik mij slechts volledig bij aansluiten

Feeder
Neem Takk !!!!! Perfect voor deze tijd van het jaar en hier en daar wordt het bombastisch, bovendien is het voor mij overduidelijk de beste cd van Sigur Ros.