Iron Maiden - The Final Frontier (2010)

Label: EMI

1. Satellite 15....The Final Frontier (8:40)
  2. El Dorado (6:49)
  3. Mother of Mercy (5:20)
  4. Coming Home (5:52)
  5. The Alchemist (4:29)
  6. Isle of Avalon (9:06)
  7. Starblind (7:48)
  8. The Talisman (9:03)
  9. The Man Who Would Be King (8:28)
  10. When the Wild Wind Blows (10:59)
avatar van bauer
Deze cd biedt genoeg vermaak, maar je moet wel zin hebben in al die ellenlange nummers. Een nummer met de lengte van Wrathchild of Futureal wordt hier node gemist. Maar live is het altijd spektakel, vooral omdat ze een overbodig geworden gitarist meenemen die de gekste capriolen uithaalt.

Superalbum.
Precies wat ik van Maiden verwacht.

avatar van Metalhead99
Meer de goeie kant op als hun vorige plaat, dat vond ik namelijk echt een draak. Gewoon een redelijke plaat, niet heel erg goed, maar gewoon genietbaar.

avatar van Rockfan
Metalhead99 schreef:

Nou een draak? Dat vind ik nog wel meevallen. Met deze hebik eerlijk gezegd wat meer moeite

avatar van steve harris
Metalhead99 schreef:
an delicious dragon, laat steve het niet horen......

eda
Mijn verwachtingen waren niet echt hooggespannen maar de heren hebben mij positief verrast met The Final Frontier! Ondanks de lengte van de nummers gaan ze mij absoluut niet vervelen. Hoogtepunten vind ik The Alchemist en The man who would be king. Ik hoop niet dat het hun laatste kunstje is maar erg lang zullen ze wel niet meer doorgaan.

PriestMaiden
Eddie schreef:

Volgens de band is het niet de laatste plaat, en als ze plaat als dit blijvn maken mogen ze voor mij nog wel ff door gaan.

Ik snap niet wat er mis is met de zang van Bruce, ok hij haalt alle hoge uithalen niet meer, dat komt omdat zijn bereik nu eenmaal kleiner wordt naarmate hij ouder wordt. Veel zangers kunnen hier nog een puntje aan zuigen hoor. Vocaal vind ik dit juist een erg goede plaat omdat Bruce ook wat vaker een octaaf lager zingt.

Eddie, ik ben het hier zeker met U eens. Ik vind Dickinson hierop ook een goede prestatie neerzetten.

PriestMaiden
Deze plaat klinkt iets energieker en frisser als de meer duistere voorganger.
Het album wordt zeker de moeite naar het einde toe ( 3 laatste nummers )
Het album begint met een rare intro voor Maiden hun doen, en was wennen: maar vind dit nu zeker een goede intro. The Alchemist is een kick ass nummer, en was een goede keuze om deze niet als opener te gebruiken, maar wat verderop het album.
Ik denk dat ik Brave New World de beste vind sinds Dickinson terug bij Maiden kwam, deze komt misschien wel op de tweede plaats .

avatar van Edwynn
De zang vind ik ook uitstekend. Niet perfect, maar het klinkt alsof er niet of nauwelijks aan gesleuteld is. Lekker spontaan en live.

Uit nieuwsgierigheid heb ik deze plaat gekocht. Nieuw, én op vinyl, dat maakt het extra bijzonder. Ik besloot die meer dan 25 euro maar te betalen met het idee dat als ik 'm toch niet mooi vind ik 'm altijd nog aan mijn kameraad kan geven.
Ik geloof dat ik dat maar doe. Deze plaat is namelijk niet zo goed als Killers, Number of the Beast, Piece of Mind en Powerslave.

avatar van Guinness1980
TAFKAP schreef:

Dat is ook (bijna) geen enkel album dat na die periode is gemaakt.
Waarom altijd de vergelijkingen met vroeger? en dat geldt niet alleen voor Maiden albums.
En ja, ook ik doe daar soms aan mee

avatar van Eddie
TAFKAP schreef:

Ik wordt ook een beetje moe van dat eeuwige vergelijken. Punt 1 hij is zeker beter dan killers, hij heeft voor veel mensen niet de emotionele waarde maar de procuctie is beter de zang is beter, de nummers zitten veel beter in elkaar. Ik zou erg raar op kijken wanneer maiden nu met een plaat als Killers zou komen. Tsja en beter als NotB of Powerslave dat is een verschil van smaak.

Wat ik bedoel is dat ik als jongetje van 4 waarschijnlijk ook veel schattiger was, alleen ik ben nu 31 en geen 4 meer, dat geld ook voor maiden in hun begin jaren was het mischien spectaculairder omdat de muziek markt er toen anders uit zag. Ik weet zeker als tFF toen uit was gekomen dat iedereen het op een hoop zou gooien met het werk uit die tijd.

avatar van Edwynn
Niet zo goed misschien als Killers of Piece Of Mind. Maar het scheelt niet veel. Hoewel de impact veel kleiner is. Ik draai deze momenteel vaker dan Number Of The Beast.

avatar van Kronos
Ik vind het héél veel schelen. Maar inderdaad beter om dit er niet mee te vergelijken. Dat is bij wijze van spreken bijna heiligschennis. Het kan daarom ook geen eerlijke vergelijking zijn. Maar los van dat blijf ik dit album al te middelmatig vinden.

avatar van Sinnerman
Je kunt alles wel met elkaar vergelijken, zelfs appelen met peren, maar waarom? Met welk nut? TFF vind ik een uitstekend album voor een band in hun herfst. Vind het zelfs een uitstekend album voor een band in hun voorjaar. Goede composities, fijne energie.

Dat het discussie oproept is wel duidelijk, wellicht ook een teken van na-al-die-jaren-toch-nog relevant? Eigenlijk dus een groot compliment voor Maiden! \m/

avatar van Kronos
Appelen zijn inderdaad met peren te vergelijken. Beide zijn fruit.

Des te meer is Iron Maiden met Iron Maiden te vergelijken. En in jouw redenering wellicht relevant, want het roept discussie op.

Als we niet mogen vergelijken, dan moet Iron Maiden zich misschien anders gaan noemen en geen muziek meer maken maar hotdogs gaan verkopen.

avatar van wizard
Het kan aan mij liggen, maar een band die al jaren geen echt vernieuwende platen (zoals Number of the Beast wel was) uitbrengt en zijn liedjesschrijverij vooral baseert op wat de 'kids' willen (kennelijk lange epische nummers met zich herhalende teksten), kan je moeilijk veel relevantie toedichten.
Tenzij voor metalbegrippen hoge verkoopcijfers de mate van relevantie bepalen, natuurlijk.

Kronos schreef:
Appelen zijn inderdaad met peren te vergelijken. Beide zijn fruit.

Lekker, hotdogs! Enne.. van mij mag je vergelijken hoor. Ik snap vaak het nut niet, da's alles. Het wordt zo vaak tégen dit en vóór dat. Verwijten die overvliegen. Geen fan, wel fan. Ik werd er een beetje moe van. Ik gebruikte wellicht niet de goed woorden.

avatar van Kronos
Ik zie geen verwijten. Mensen geven gewoon hun mening over het album. Als je deze keigoed vindt en er wordt geregeld geschreven dat het vroeger beter was, dan kan dat wel vervelend zijn, maar zo gaat dat nu eenmaal. Op zich heeft vergelijken geen nut, maar om een zoveelste album van een band te beoordelen is het gebruik van referentiepunten gewoon handig. Voor mij heeft hun nieuwe stijl geen enkele meerwaarde, dus dan ligt zo'n conclusie voor de hand.

avatar van Kronos
En ik kan de teleurstelling van TAFKAP goed voorstellen. Nadat het album even uit was heb ik ook overwogen het op dubbel lp te kopen. Blij dat ik eerst nog wat draaibeurten heb gewacht. Het album uitzitten lukt me gewoon niet. Waar het hem precies in zit weet ik niet, maar eigenlijk vind ik het echt irriterende muziek. De zang van Bruce Dickinson speelt daarbij zeker een grote rol, maar ook de nummers zelf.

wizard schreef:

Impact en relevantie vind ik totaal oninteressant voor de genietbaarheid. Ik hoor nog altijd een frisse band die vrolijk citeert uit eigen werk. .

Edwynn schreef:

Ik reageerde dan ook op Kronos en Sinnerman die het over relevantie hadden. Bij bands die al jaren hetzelfde trucje uithalen krijg ik vaak een beetje een naar gevoel, maar dat ligt aan mij. Veel plezier dan in ieder geval met The Final Frontier.

avatar van Kronos
En ik reageerde op Sinnerman's redenering. Dat iets wellicht relevant is als het discussie oproept. Een gedachtengang die ik overigens niet deel.

avatar van Edwynn
Ja ik moet bekennen dat ik van de relevantie van Maiden anno nu ook niet zo zeker ben. De band heeft haar sporen verdiend, is inspiratiebron geweest voor velen. Maar nu is het toch een band geworden die louter voor de lol nog, in mijn ogen, leuke platen opneemt en aardige shows weggeeft. De band levert in elk geval geen gevechten meer om nieuwe fans te winnen of om een nieuwe plek in de muziekgeschiedenis te verwerven.

wizard schreef:

Ik vind dat er een boel onzin bij wordt gehaald. Je vindt het goed of slecht maar helderzienderij als:' ze schrijven bepaalde liedjes omdat de 'kids' dat willen, dat gaat nergens over'.

En ik sluit mij helemaal aan bij degene dat een plaat vergelijken met iets van 20 jaar geleden ook maar eens moet ophouden. Dat is hetzelfde als iemand die begin 20 is om zijn mening vragen over een bepaald onderwerp, het 25 jaar later nog eens doen en dan klagen dat die persoon van mening is veranderd.

avatar van Edwynn
Dat ze (proberen te) schrijven wat de 'kids' willen, geven ze gewoon zelf toe in interviews.

Kronos schreef:

Ja, ik snapte dat je op Sinnerman reageerde, en ik ben het ook niet met zijn gedachtegang eens.

Verder was ik me niet bewust van het feit dat dingen die Maidenleden zeggen in de categorie helderzienerij valt. Maar dat een band altijd vergeleken wordt met hun beste werk, lijkt me niet meer dan logisch. Al zijn de tijden veranderd en ook de omstandigheden waarin de artiesten werken, ze hebben toch ooit iets gedaan dan baanbrekend en vernieuwend was en waarmee ze bekend zijn geworden. Logisch toch dat je dan daarmee vergelijkt, al was het alleen maar om te zien hoe je het nieuwste album ongeveer in moet/kan schatten.
Ettio's vergelijking gaat in mijn ogen mank: op z'n 20e kan iemand hele zinnige dingen zeggen. En 25 jaar later kan iemand op dezelfde vraag nog steeds met een heel relevant antwoord komen, ook al is dat anders dan 25 jaar eerder. De omstandigheden veranderen immers, de kennis die iemand heeft, zijn ervaringen.
Om de vergelijking naar de relevantie van Iron Maiden door te trekken: begin/midden jaren '80 was de band relevant (tenminste, voor zover ik mijn geschiedenis goed ken, lag toen zelf nog in de pampers), omdat ze nieuwe dingen deden, dingen die niemand eerder had gedaan, en daarmee een nieuw publiek wist aan te boren, wellicht mensen die anders nooit naar metal luisterden. Plus dat ze natuurlijk altijd nogal ambitieus waren qua aanpak.
Als je dat vergelijkt met zoals ik de band nu zie, krijg ik toch wat een ander beeld. Voor de lol touren en wat albums opnemen, dvd'tje maken, en voor de nieuwe songs vooral afgaan op wat er verwacht wordt, in plaats van nieuwe wegen in te slaan. Misschien is dat wat de bandleden willen, maar nieuwe fans win je er niet mee, en artistiek vind ik het niet bijzonder interessant. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat Maiden anno nu nog erg artistiek relevant is.

En wie dat wel vindt, kom maar door met een argumentatie. In ieder geval lijkt me een discussie over een band niet een reden om die band relevant te noemen.

Ok. Te lang verhaal. Samenvatting: vergelijkingen met ouder werk zijn wel gerechtvaardigd; Iron Maiden is niet echt relevant meer. Met nog wat argumenten erbij.

avatar van Sinnerman
Prima. Vind het overigens niet belangrijk of een band of artiest relevant is. Het was een soort schrijvend denken. Ik ben gewoon heel blij met het album.

En, nu ik er wat beter over nadenk -dank voor jullie input- : 't is ook helemaal niet raar om te vergelijken eigenlijk. Je moet het toch weten te plaatsen ofzo.

PS: dank voor het lezen, wist niet dat een opmerking van mij zoveel teweeg zou brengen. Doei.

avatar van Guinness1980
Maiden blijft ook nu weer Maiden en dat is maar goed ook.

Joy
Sja, wat moet je van deze plaat zeggen als je vanaf 7ths son al niet meer echt luistert omdat je van mening bent dat men tot die plaat het maximale uit de band heeft gehaalt en alles heeft gedaan wat men creatief gezien met die band had kunnen doen

Daarna heeft men nog platen gemaakt die enigszins acceptabel waren maar men ging imo teveel geforceerd op zoek naar nieuwe ideeen, en dat pakt niet altijd even goed uit

Aangezien de heren er zelf nog wel veel lol aan beleven zeg ik, lekker door blijven gaan, lekker blijven touren, lekker de klassiekers blijven spelen voor de fans, maar laat de platen maar achterwege

Van de andere kant denk ik dat het volk wat maiden nog op de been houdt en concerten bezoekt, een nieuwe generatie fans is, en hun kijk op die muziek is uiteraard heel anders, spreekt hen meer aan dan de ouwe garde, waar ik mezelf toe reken