Kronos schreef:
En ik reageerde op Sinnerman's redenering. Dat iets wellicht relevant is als het discussie oproept. Een gedachtengang die ik overigens niet deel.
Ja, ik snapte dat je op Sinnerman reageerde, en ik ben het ook niet met zijn gedachtegang eens.
Verder was ik me niet bewust van het feit dat dingen die Maidenleden zeggen in de categorie helderzienerij valt. Maar dat een band altijd vergeleken wordt met hun beste werk, lijkt me niet meer dan logisch. Al zijn de tijden veranderd en ook de omstandigheden waarin de artiesten werken, ze hebben toch ooit iets gedaan dan baanbrekend en vernieuwend was en waarmee ze bekend zijn geworden. Logisch toch dat je dan daarmee vergelijkt, al was het alleen maar om te zien hoe je het nieuwste album ongeveer in moet/kan schatten.
Ettio's vergelijking gaat in mijn ogen mank: op z'n 20e kan iemand hele zinnige dingen zeggen. En 25 jaar later kan iemand op dezelfde vraag nog steeds met een heel relevant antwoord komen, ook al is dat anders dan 25 jaar eerder. De omstandigheden veranderen immers, de kennis die iemand heeft, zijn ervaringen.
Om de vergelijking naar de relevantie van Iron Maiden door te trekken: begin/midden jaren '80 was de band relevant (tenminste, voor zover ik mijn geschiedenis goed ken, lag toen zelf nog in de pampers), omdat ze nieuwe dingen deden, dingen die niemand eerder had gedaan, en daarmee een nieuw publiek wist aan te boren, wellicht mensen die anders nooit naar metal luisterden. Plus dat ze natuurlijk altijd nogal ambitieus waren qua aanpak.
Als je dat vergelijkt met zoals ik de band nu zie, krijg ik toch wat een ander beeld. Voor de lol touren en wat albums opnemen, dvd'tje maken, en voor de nieuwe songs vooral afgaan op wat er verwacht wordt, in plaats van nieuwe wegen in te slaan. Misschien is dat wat de bandleden willen, maar nieuwe fans win je er niet mee, en artistiek vind ik het niet bijzonder interessant. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat Maiden anno nu nog erg artistiek relevant is.
En wie dat wel vindt, kom maar door met een argumentatie. In ieder geval lijkt me een discussie over een band niet een reden om die band relevant te noemen.
Ok. Te lang verhaal. Samenvatting: vergelijkingen met ouder werk zijn wel gerechtvaardigd; Iron Maiden is niet echt relevant meer. Met nog wat argumenten erbij.