The Beatles - The Beatles (1968)

Alternatieve titel: The White Album

Rock / Pop
Label: Apple

1. Back in the U.S.S.R. (2:42)
  2. Dear Prudence (3:55)
  3. Glass Onion (2:18)
  4. Ob-La-Di, Ob-La-Da (3:09)
  5. Wild Honey Pie (0:53)
  6. The Continuing Story of Bungalow Bill (3:14)
  7. While My Guitar Gently Weeps (4:45)

met Eric Clapton

8. Happiness Is a Warm Gun (2:43)
  9. Martha My Dear (2:28)
  10. I'm So Tired (2:03)
  11. Blackbird (2:18)
  12. Piggies (2:04)
  13. Rocky Raccoon (3:33)
  14. Don't Pass Me By (3:50)
  15. Why Don't We Do It in the Road? (1:41)
  16. I Will (1:45)
  17. Julia (2:53)
  18. Birthday (2:42)
  19. Yer Blues (3:56)
  20. Mother Nature's Son (2:46)
  21. Everybody's Got Something to Hide Except Me and My Monkey (2:23)
  22. Sexy Sadie (3:10)
  23. Helter Skelter (4:29)
  24. Long, Long, Long (3:04)
  25. Revolution 1 (4:13)
  26. Honey Pie (2:40)
  27. Savoy Truffle (2:53)
  28. Cry Baby Cry (2:59)
  29. Revolution 9 (8:10)
  30. Good Night (3:09)
avatar van Lennonlover
bawimeko schreef:
Gaan we Lennon nou ineens vooral zien als een zielige slachtoffer?

Volgens mij heeft hij in die periode precies gedaan wat hij wilde en had daarbij niet het briljante instinct die hij zelf dacht te hebben. Hij maakte een paar ingewikkelde platen met z'n nieuwe liefde, bleef twijfelen of hij wel of niet bij de Revolutie wilde horen, ging met Nieuwe Liefde in hotelbedden liggen, stuurde eikels op naar wereldleiders... Volgens mij kreeg hij als Beatle juist nogal wat krediet en werden z'n malle elpeehoezen en rare fratsen niet al te negatief aangepakt...
Het is bijna nog een wonder dat er tussen na de Witte Dubbelaar nog projecten opgestart werden!

Het probleem was net dat John niet wist wat hij wilde. Het is Yoko en de geboorte van Sean die hem na een paar jaar rust gaf. Hij kon serener nadenken en bij de volgende plaat die hij uitbracht was hij een veranderd (evenwichtiger) mens geworden. Erg duidelijk te horen trouwens.

Lennonlover, als ook groot Lennonfan kan ik niet meer doen dan je groot gelijk geven, maar velen willen of kunnen daar niet aan. Lennon was geen muziekmachine, maar een mens van vlees en bloed, die naar balans in zijn leven zocht en daarom nogal eens onvoorspelbaar overkwam. Maar wat hij deed, deed hij voor 100%.

avatar van Lennonlover
Het is eigenlijk niet verwonderlijk dat mensen hem als hitmachine aanzien (en The Beatles ook natuurlijk). Kijk eens wat die mannen eventjes uit hun mouwen schudden! Nooit gezien!

Ad Brouwers schreef:
Het lijkt wel of jij tot de persoonlijke vrienden van John and Yoko behoorde, en dagelijks over de vloer kwam bij de Lennons in de Dakota zo overtuigd ben jij van je gelijk, terwijl Sean laatst in een interview zei dat zijn vader een lul was die vrouwen sloeg.

Father McKenzie
@ devel-hunt; in de biografie over Lennon, kortweg JOHN genaamd, en geschreven door Lennon's eerste vrouw Cynthia Powell, dus Julian's moeder, krijg je ook een andere kant van Lennon te zien. Lennon kon inderdaad nogal agressieve buien hebben, misschien is net die tegenstelling, zingen over All You Need is Love en Give Peace A Chance en Imagine, dat ook al over vrede ging wel typisch voor een man die regematig met zichzelf vreselijk in de knoop gelegen heeft...
In elk geval die biografie van Cynthia is erg de moeite, het is zeker geen scheldpartij geworden, ze spreekt liefdevol over de man die haar met een klein kind verlaten heeft, ze is vergevingsgezind, maar door haar getuigenis krijg je een GENUANCEERDER beeld van Lennon, vind ik.

avatar van devel-hunt
Lennon was een man vol tegenstrijdigheden, niets menselijks was hem vreemd, en dat maakt hem juist zo bijzonder, het was geen heilige, maar wel een man die erg zijn best deed om tegen zijn duistere kant te strijden en soms op zijn bek ging. Het verhaal van Cynthia is inderdaad meer gericht op de mens Lennon terwijl Yoko hem tot een bijna heilige afschildert. Ik geloof wel dat Yoko's bedoeling oprecht zijn, maar tegelijkertijd is het een dame die Lennon als een een merk is gaan behandelen die wiens leven pas begon toen hij haar ontmoete, terwijl zijn leven daarvoor minstens zo bijzonder was.

Mijn favoriete Beatles album. Een 3,5 is niet erg hoog zou je dan misschien denken... Dit komt doordat lang niet elk nummer even goed is. Er staan enkele absolute topnummers op: While My Guitar, Blackbird, Rocky Racoon, Birthday t/m Helter Skelter en Revolution 1. Verder staan er ook nog aardige nummers op zoals Back in the USSR.

Helaas staat er ook pure rotzooi op zoals Ob-la-di, Wild Honey Pie, Bungalow Bill, Piggies en Revolution 9 (wat op zich nog wel interessant is, maar telkens dat 'Number 9' verdraag ik niet). Veel nummers klinken trouwens meer als solonummers. Ik hoor hier niet de band maar de bandleden.

Kortom, als ik het een en ander filter blijft er gelukkig een heel goed album over.

Father McKenzie
Ik zou Piggies nooit rotzooi durven te noemen....

Wild Honey Pie ook niet. Vind ik een van de leukere liedjes zelfs. En Piggies... toch een nummer dat mede aan heeft gezet tot moord (Charles Manson). Vraag me altijd af of die tekst nu een dubbele laag heeft of niet. Klinkt misschien als een flauw deuntje sommigen, maar ik vind het wel een intrigerend nummer door de vragen die het oproept.

avatar van devel-hunt
Piggies gaat over de mensheid in het algemeen, terwijl hij het liedje als contrast heel klein en breekbaar heeft gelaten, maar tekst is spottend en vol cynisme, typisch een Harrison compositie.

UnknownPleasure
Have you seen the little piggies
Crawling in the dirt
And for all the little piggies
Life is getting worse
Always having dirt to play around in.

gewoonweg geniaal naar mijn mening
Evenals Bungalow bill...

Nicci
Jongens, jongens. Dit soort teksten zijn niet geniaal. Ze zijn grappig, amusant of als je het wat negatiever wilt stellen voor de hand liggend.

Nicci schreef:

Dat is dan jouw mening Ik bedoelde overigens niet alleen de teksten.

avatar van LucM
Ob-la-di, Wild Honey Pie, Bungalow Bill en Piggies beschouw ik niet zozeer als artistiek zeer hoogstaande, maar grappige en amusante nummers. Muziek moet voor mij niet per definitie oerserieus zijn.

Nee , dat is 't 'm nou juist

Nicci schreef:
De tekst van Piggies is alles behalve voor de hand liggend. Een voor de hand liggende tekst is toch meer van 'I love you, love me to', iets in die geest.

avatar van frankieman
Ik vind de manier waarop Harrison de maatschapij sarcastisch beschrijft doormiddel van varkens en hun modder eigenlijk zeer goed gevonden en zoals devel-hunt al zegt, typisch Harrison.

avatar van bertus99
frankieman schreef:

Ik vermoed dat Harrisson zich door George Orwell's boek Animal Farm heeft laten inspireren bij het schrijven van Piggie's. Leuk is het klavecimbel-achtige pianospel. Het mooiste vind ik eigenlijk het onverwacht stevige slotakkoord van Piggies dat tegelijk het begin-akkoord is van Rocky Raccoon.

Heleboel off topic berichten verwijderd.

avatar van Chronos85
Ik weet niet hoelang ie nog online blijft. Daarom deze link :

Unreleased Beatles material surfaces online | News | NME.COM

Het gaat om Take 20 van Revolution 1 met een hoop geëxperimenteer a la no9. Iets voor de echte puristen onder ons

Chronos85 schreef:
Ik weet niet hoelang ie nog online blijft. Daarom deze link :

Unreleased Beatles material surfaces online | News | NME.COM

wow, dat is nog eens een ontdekking Bedankt voor de link!

Was aanvankelijk sceptisch, dacht dat het een outfake was, gemaakt door een of andere fan. Vooral aangezien er al een bootleg ('From Kinfauns to Chaos' op het Vigotone label) bestaat met allerlei opnames uit deze sessie (van 4 juni 1968) met een Yoko Ono interview op de voorgrond. In het laatste nummer op die bootleg, evenals de nieuw ontdekte track ook Take 20 RM1 van Revolution, hoor je aan het begin de uitroep: "Take your knickers off and let's go" die je ook aan het begin van de nieuw ontdekte track hoort. Maar vanaf 1:47 zijn geluidseffecten terug te horen die je ook in de nieuw ontdekte track terug hoort, het lijkt me toch wel sterk dat iemand deze voor de nieuw ontdekte track zou gesampled hebben, aangezien de kwaliteit erg slecht is. De opname was helaas niet volledig en stopt op 2:22. Maar wat mij betreft het is duidelijk dat de nieuw ontdekte track hetzelfde nummer is, maar dan volledig (10:46). Er blijkt op het internet in ieder geval een algemene consensus te zijn dat deze track wel degelijk een echte opname is. De opname is beschreven in Beatles kenner Mark Lewisohn's boek over alle sessies van The Beatles, en deze track klopt volledig met de beschrijving die Lewisohn geeft. Dus hoewel ik aanvankelijk sceptisch was, ben ik toch wel overtuigd dat dit een échte Beatles-opname is. en hoewel de langere versie op zich niet zo veel meer toevoegt aan het origineel, geeft het wel een heel duidelijk beeld hoe Revolution No.1 evolueerde in Revolution No.9 (in ieder geval veel duidelijker dan de 'Kinfauns to Chaos' bootleg die al bestond), sommige geluidseffecten zijn terug te horen in beide nummers. Ik ben toch wel onder de indruk. Echt geweldig om dit te horen.

Btw, voor wie het nummer in mp3 wil, ik heb deze link gevonden: 4shared.com - online file sharing and storage - download BEArevo.mp3

Gaaaf!

avatar van Chronos85
@ Toon: Dankjewel voor het losse bestand! Ik vind het inderdaad een toevoeging aan mijn collectie. Ik wist voor het vrijkomen van deze take niet dat ze zo hebben lopen experimenteren op No. 1. Ik moet ook the Alternative White Album nog kopen alleen die is wel flink duur (Ongeveer 40 euro in het Beatlesmuseum van Azing Moltmaker). Ook daar staan een aantal interessante demo's op...

Ik heb met grote belangstelling deze versie van Revolution een paar keer goed beluisterd maar ik zou graag bevestigd hebben dat het hier om een authentieke mix gaat. Als Beatles-diehard zou ik het een geweldige vondst vinden als het "echte" Beatles opname zou zijn. Maar toch heb ik mijn twijfels. Het zou zo maar kunnen dat een freak dit nummer met veel gevoel voor finesse in elkaar gemixed heeft. Dan wordt de wens van elke fan de vader van de gedachte. Vooralsnog kan ik het nog niet voor 100% geloven, ondanks dat het knap gemixed is. Misschien wel iets te knap voor die tijd (1967) met de toch beperktere technische middelen.

avatar van Toon1
Wel ik had zoals gezegd eerst ook mijn twijfels, maar volgens mij wijst alles er op dat het echt een originele opname is (Het was altijd al bekend dat het nummer Revolution No.1 leidde tot Revolution No.9, en nu is deze overgang duidelijk) . Als iemand anders dit in elkaar gemixt heeft (en het dus een "outfake" is), wel dan is het de meest briljante outfake ooit. Het lijkt me onmogelijk dat iemand het in elkaar geknutseld heeft. Wat mij betreft is deze opname echt. Wat een ontdekking

Ik hoop het ook, Toon. Toen ik het beluisterde kreeg ik weer even dat ouderwetse gevoel van vroeger, als je snapt wat ik bedoel. Dat gevoel toen je voor het eerst weer een nieuwe Beatles hoorde.

Ad Brouwers schreef:

Ja dat gevoel had ik ook, hoewel ik erg sceptisch was en dacht dat het geen echte beatlesopname kon zijn. Maar alles wijst er wel degelijk op, op het internet lijkt men er over het algemeen over eens te zijn dat dit wel degelijk een echte opname is. De geluidskwaliteit is ook erg goed, dus ik neem aan dat iemand het nummer opgenomen heeft in de Abbey Road studios. Echt geweldig! Wat een ontdekking. Dit is echt genieten voor de echte Beatlesfan

avatar van Doc
Doc
Een prachtige plaat, maar wilde wel even kwijt dat ik "Ob-La-Di, Ob-La-Da" 1 van de weinige Beatles nummers vind, die ik echt heel erg verschrikkelijk lelijk vind. Doet niks af aan de schoonheid van deze plaat hoor, want Blackbird alleen al is zo geniaal dat dit een onmisbare Beatles plaat is.

avatar van bertus99
Ik heb Obladi oblada ook altijd een raar nummer gevonden, vooral na Glass Onion. Toch moet ik de beatles nageven dat ze ook wisten hoe ze simpele meezinghitjes moesten maken. vergeet niet dat die kunst in belangrijke mate heeft bijgedragen tot hun wereldsucces.
Vergelijkbare nummers zijn Yellow Submarine, Michelle,She loves you, Yesterday en zo zijn er vast nog wel een paar te vinden.
Obladi is simpel en de tekst is lol, maar het zit goed in mekaar. Die cowboysfeer die wordt opgeroepen door de klank van die saloonpiano en de grappige effectjes verraden het vakmanschap.
Het was trouwens leuker geweest als Wild Honey Pie er niet op had gestaan

stuart
Zoals bij heel veel/alle nummers kun je van elk matig/slecht nummer het zo 'presenteren'/uit een ander oogpunt bekijken dat ie toch weer voldoende/goed wordt....dat is de 'vindingrijkheid' van vele users hier op Mume.......