The Beatles - The Beatles (1968)

Alternatieve titel: The White Album

Rock / Pop
Label: Apple

1. Back in the U.S.S.R. (2:42)
  2. Dear Prudence (3:55)
  3. Glass Onion (2:18)
  4. Ob-La-Di, Ob-La-Da (3:09)
  5. Wild Honey Pie (0:53)
  6. The Continuing Story of Bungalow Bill (3:14)
  7. While My Guitar Gently Weeps (4:45)

met Eric Clapton

8. Happiness Is a Warm Gun (2:43)
  9. Martha My Dear (2:28)
  10. I'm So Tired (2:03)
  11. Blackbird (2:18)
  12. Piggies (2:04)
  13. Rocky Raccoon (3:33)
  14. Don't Pass Me By (3:50)
  15. Why Don't We Do It in the Road? (1:41)
  16. I Will (1:45)
  17. Julia (2:53)
  18. Birthday (2:42)
  19. Yer Blues (3:56)
  20. Mother Nature's Son (2:46)
  21. Everybody's Got Something to Hide Except Me and My Monkey (2:23)
  22. Sexy Sadie (3:10)
  23. Helter Skelter (4:29)
  24. Long, Long, Long (3:04)
  25. Revolution 1 (4:13)
  26. Honey Pie (2:40)
  27. Savoy Truffle (2:53)
  28. Cry Baby Cry (2:59)
  29. Revolution 9 (8:10)
  30. Good Night (3:09)
Nicci
Ach, Stuart. Wees eerlijk: stel je zit in de studio wat te klooien en je komt op 'obladi oblada, life goes on bra'. Dan zeg je niet: "laat maar zitten, te melig".

stuart
Nee, 'tapen' die hap.....

avatar van SilverGun
Ik vind Obladi Oblada verre van het minste nummer op deze plaat. Melodie is dik in orde, leuke verhalende tekst en een toffe akkoordwisseling nog even op het einde ("And if you want some fun...").

Doc
Verre van het minste nummer? Dan ben ik benieuwd wat je dan wel het minste nummer vindt van deze plaat. Want ik wil inderdaad wel "some fun"....

avatar van SilverGun
Ik kan Good Night en Don't Pass Me By niet uitstaan, Yer Blues heb ik ook niet veel mee.

avatar van devel-hunt
Yer Blues is toch echt een waanzinnig nummer, een harde blues waarin toch duidelijk is dat Harrison behoorlijk goed is in een heftige blues, terwijl Ringo drumt als een bezetenen. Wel een van de meest deprimerende Beatles nummers. Yes I'm Lonely, wanne die.

Yer Blues...

Stijn_Slayer
Yer Blues vind ik een van de beste nummers hierop. Al heb ik met de tekst een beetje een haat-liefde verhouding.. Een paar schitterende regels, maar ook gewoon slechte regels (het ''Die'' gedeelte dus).

avatar van SilverGun
Oh, ik geloof meteen dat het nummer meer dan voldoende te bieden heeft, maar zoals gezegd heb ik er niet veel mee.

avatar van bawimeko
SilverGun schreef:

Don't Pass Me By is inderdaad een buitenbeentje. Ringo had dit nummer al een paar jaar in de lade liggen en toen het eenmaal een dubbelaar werd is dit nummer niet gesneuveld en is na een rommelige opname (er wordt zeldzaam rommelig op gemusiceerd!) op de plaat gekomen
Good Night moet je draaien als het einde van de plaat, na de nachtmerrie van Cry Baby Cry en de hektiek van Revolution no.9 komt ineens een door Lennon (voor zoontje Julian geschreven) lief slaapliedje. Op zich geen enorm geniale track, maar door de plaatsing op het album (altijd relevant voor Beatles-platen!) juist weer een mooi statement!

avatar van bertus99
devel-hunt schreef:

helemaal mee eens: Yer Blues is een van de stekste nummers op deze wonderlijke plaat

avatar van James Douglas
Volmondig ja. Yer Blues laat zien wie Lennon echt is. Ik vind de song ook een beetje een voorbode op de Beatles breuk en een voorproefje van zijn solowerk.

LoveStoned
Ik vind eigenlijk de 'softie' nummers het leukst. Het gene wat de meeste mensen juist irriteert aan de band, vind ik stiekem misschien wel hun sterkste kant. De onschuldige liedjes als 'Honey Pie', 'Obladi-Oblada', 'Good Night' & 'Piggies' zijn een stuk leuker dan de psycho-kant. Met name Revolution 9. Jezus, wat een bij elkaar geraapte onzin is dat toch. Hadden ze The White Album bij 15 nummers gelaten, door nummers als R. 9 & 'Helter Skelter' weg te laten, dan hadden ze naar mijn mening een half puntje erbij gekregen. Ik denk niet dat veel mensen het hiermee eens zullen zijn (of de mening zelfs kunnen accepteren), maar ik heb het gevoel bij deze plaat dat het album afentoe meer om de kwantiteit draait, dan de kwaliteit. Toch een 3,5. Want om de goede nummers valt bij mij niet te twisten.

stuart
Helter Skelter weg. ...... ......dan liever 5 anderen en HS houden (moet wel wat rock op blijven hoor....)

Stijn_Slayer
Helter Skelter vind ik een geweldig nummer, en is ook zeer invloedrijk geweest. Dit nummer wordt namelijk samen met Blue Cheer's Summertime Blues en The Gun's Race with the Devil als eerste hardrock nummer gezien.

Nicci
Als ik van deze een 'enkel' album zou moeten maken dan zou die er ongeveer zo uitzien:

1. Back in the USSR
12. Helter Skelter
13. Long, long, long
14. Savoy Truffle
15. Cry, Baby Cry

Volgens mij past dit wel 1 LP.

UnknownPleasure
Piggies kan er dan ook nog wel bij vind ik

Ik vind Happiness is a warm gun trouwens de beste van de hele plaat , misschien wel van al hun nummers.. zo ongelofelijk mooi

avatar van SilverGun
Kan me goed vinden in de lijst van Nicci, alleen zou ik Ob-La-Di en Martha My Dear laten staan en Monkey schrappen

Nicci
Martha my dear vind ik ook een heerlijk nummer, maar ja, er moest gesneden worden. Piggies en obladi vind ik duidelijk wat minder. Amusant, daar niet van.
Ik heb hem net even gedraaid op deze manier (even in iTunes nummers uitzetten). Helemaal niet slecht. Prima Lp'tje.

avatar van devel-hunt

12. Helter Skelter
13. Long, long, long
14. Savoy Truffle
15. Cry, Baby Cry

Volgens mij past dit wel 1 LP.
Ik mis toch nummers al I,m so tired, Rocky Racoon, Yer Blues, Birthday, I will, Piggies..........Duidelijk voor mij dat het een dubbel LP moest worden. Zelfs een maf Ringo nummer als don't pass me by hoort op deze eigenzinnig rommelige plaat thuis. De hoeveelheid, rommeligheid en de diversiteit is juist de kracht van deze plaat. Niets aan veranderen dus, it's the fucking White album!

Nicci
Na deze 'exercitie' begrijp ik in ieder geval de overweging (die er toen ook was) om er een enkel album van te maken. Ik denk dat mijn lijstje tot een 'beter' album had geleid. Natuurlijk moeten er dan goede nummers sneuvelen, maar dat is altijd zo. Van het afgedankte materiaal van een andere held van mij (Prince) kan je complete albums samenstellen die nog goed zijn ook nog.
Ik laat hem in iTunes eens even een tijdje zo staan.

Nicci schreef:

Ja, jammer; dan had ik 'm waarschijnlijk wel gehad en iig een stuk beter gevonden, maar ieder zijn mening.

avatar van aerogp1
Gelukkig zijn we niet meer afhankelijk van 1 doorgaande groef in een draaiende schijf, maar kunnen we onze eigen play-lists samenstellen .

Als ik hoger dan een 5 kon geven zou dit album het zeker verdienen. en al dat gezeur over dat Ob-La-Di, Ob-La-Da te simpel is.... geniaaliteit hoeft niet altijd super diep en zwaar te zijn of een technische hoogstantje

Stijn_Slayer
Ach kom, het is belachelijk om Ob-la-die geniaal te noemen. Niet alles van The Beatles is goud waard...

Doc
Najah.... dat was dus even mijn punt. Prachtige plaat, maar dat nummer hadden ze van mij wel achterwege mogen laten. Zeker omdat er verder zoveel kwaliteit op deze plaat staat. Maar ja..... ze kunnen nu niet meer terug he

avatar van aerogp1
Ik ken de witte als het geheel zoals hij is uitgegeven, ik zou Obla-Di niet meer willen missen. Toegegeven het is geen briljant werk, maar past gewoon zo lekker tussen de andere toppers.
En wil je em niet horen, verwijder je hem gewoon uit je playlist, simpel als dat .

avatar van Chronos85
Je mag Obla-di misschien een minder nummer vinden maar het is onmiskenbaar een nummer met eigen identiteit. Na de eerste maat weet iedereen, en dan ook echt iedereen welk nummer het is. Het is ook absoluut niet mijn favoriete nummer maar in de wanorde van het album past het perfect!

Chronos85 schreef:

Dat is waar, maar volgens mij komt dat omdat het op een Beatles plaat staat, en ja.... de beatles kent nou eenmaal iedereen. En dan ook nog eens op een geniale Beatles plaat.
Misschien heel hypothetisch...... maar ik denk dat als ob-ladi recentelijk uitgebracht was (uiteraard niet door de Beatles want dat behoort helaas niet meer tot de mogelijkheden), dat er geen haan naar zou kraaien.
Wat ik bedoel te zeggen, is dat het nummer twee keer zo interessant geworden is, omdat het nou eenmaal een Beatles nummer is. (en op een hele goeie plaat staat)
Met het nummer zelf heeft het volgens mij niet zoveel te maken.

stuart
Het heeft wel wat van een kinderliedje (qua muziek) en titel (ken de tekst verder niet) en dat deden ze al eens eerder, maar in de vele 'smaakjes' en 'rommeligheid' die op The White Album voorbijkomen, past het gewoon op de plaat.