Alweer het negende album in 5 jaar tijd van de Beatles, en wel een dubbelalbum waar allerlei stijlen in voorkomen. Het gaat van hot naar her. Het was duidelijk dat de leden van de Beatles allemaal hun eigen ding voor ogen hadden en ook daadwerkelijk gingen doen. Natuurlijk was dat al enigszins zo, maar hiervoor klinkt het nog als band met verschillende stijlen, hier klinkt het meer alsof het losse leden zijn die toevallig bij elkaar in een band zitten.
Het album begint met Back In The U.S.S.R., een rock & roll-nummer van Paul, dat klinkt als een nieuwere versie van de muziek die ze in hun beginjaren maakten (en dan te bedenken dat het eerste album nog maar 5 jaar oud is, ongelofelijk...). Ontzettend catchy! De piano en de achtergrondkoortjes tijdens het refrein doen het hem voor me, in dit nummer. Leuke opener.
Dear Prudence is voor mij misschien wel hét hoogtepunt van het album. Prachtig liedje, prachtig gezongen. Mooi begeleid door het gitaarspel van George, maar John steelt hier vooral de show. Hij weet de melancholie van het liedje perfect over te brengen. Het heeft ook iets meeslepends. Erg, erg mooi!
Glass Onion is vooral een grappig liedje, wat inspeelt op het feit dat mensen van alles achter de teksten van The Beatles gingen zoeken. Ik vind John echt heerlijk zingen, leuk liedje verder. Niet heel bijzonder, maar ook zeker niet verkeerd. Luistert lekker weg, en ik moet altijd lachen om de tekst.
Ob-La-Di, Ob-La-Da is misschien een niemendalletje volgens velen, maar ik word er toch wel erg vrolijk van. Alleen al dat geweldige piano-intro! Ontzettend leuke meezinger, met een van de leukste intro's ooit. Niks mis mee.
Waar wel wat mis mee is, is Wild Honey Pie. Het is volledig gespeeld en gezongen door Paul die in een experimentele bui was. Nou heb ik niks tegen experiment, maar hier hoor ik helemaal niks in. De zang klinkt verschrikkelijk, en hij zit een beetje op de instrumenten te kloten. Het schijnt dat Patty Boyd het wel leuk vond, en het op het album wou. Bedankt Patty.
The Continuing Story of Bungalow Bill vind ik wel weer leuk, typische dromerige Lennon-coupletten en ook weer zo'n leuk meezingrefrein, met een grappige tekst erbij. Melig misschien, maar ik vind het wel leuk.
Velen vinden While My Guitar Gently Weeps geweldig, maar ik kan er veel minder mee. Weer een erg sterk intro, maar de rest van het nummer heeft me nooit zo weten te pakken. Ik vind het eigenlijk nogal een zeuderig nummer (hetzelfde probleem als ik ook met Strawberry Fields Forever heb). Met gitaarsolo's heb ik ook niks, dus die kan het nummer zeker niet redden.
Happiness Is A Warm Gun is wel weer een leuk nummer, maar eigenlijk pas echt vanaf het 'mother superior, jump the gun'-gedeelte. Het gedeelte ervoor heeft me nog nooit weten te boeien, wat aan de saaie kant zelfs. Het 'happiness is a warm gun'-gedeelte vind ik het leukste. Vooral dat 'bang bang, shoot shoot'-achtergrondkoortje vind ik echt ontzettend leuk, het vormt zo'n mooi contrast met John die een beetje rauw zingt.
Martha My Dear is een best lief liedje, vind ik, erg mooi gezongen door Paul, en vooral de trombone (?) erin vind ik erg sterk. Het is een ontzettend schattig melodietje, verder doet het me niet heel erg veel, zoals de meeste nummers op het album eigenlijk. Het ligt allemaal zo rond het niveau 'leuk nummer, maar meer ook niet'. De echte uitschieters zoals Dear Prudence zijn er toch te weinig.
I'm So Tired vind ik nogal slaapverwekkend eigenlijk... flauwe grap, ja, maar wel waar. Vind het nogal een niemendalletje. Snel verder naar de volgende...
Blackbird is het tweede echte hoogtepunt van het album. Prachtig liedje, mooi gezongen, geweldige gitaarbegeleiding. Blackbird is gewoon een ontzettend mooi liedje, een van de mooiste dingen die Paul ooit heeft geschreven. De vogeltjes in het nummer maken het helemaal af!
Piggies vind ik ook echt ontzettend leuk! Dat instrument dat daarin wordt gebruikt, vind ik zo leuk, ik heb echter geen idee hoe het heet...(iemand?) Verder gewoon een erg mooi melodieus nummer van George, die het echt prima zingt. In de beginjaren vond ik hem niet bepaald sterk als zanger, maar hij heeft zich in vijf jaar echt ontzettend verbeterd. Erg fijn nummer!
Rocky Raccoon vind ik vooral een erg sfeervol, beeldend nummer. Ik waan me zo in het wilde westen, in de saloons. Ik weet niet eens precies waarom. Ik vind het nummer als afwisseling leuk, als los nummer zou ik het niet zo snel opzetten. DIe honky tonk piano erin is trouwens een leuke vondst! Het nummer duurt me wel iets te lang... het verveelt me al snel.
Don't Pass Me By is het eerste nummer dat Ringo helemaal in zijn eentje heeft geschreven, en zelfs bijna helemaal in zijn eentje heeft gespeeld (op de viool en bas na). Het is wel een sympathiek nummer, maar ik hou nou niet bepaald van Ringo als zanger, en ik vind het nummer ook niet echt ijzersterk. Dus van mij had dit niet echt op het album gehoeven, al is het natuurlijk wel leuk voor de sympathieke Ringo.
Why Don't We Do It In The Road vind ik nog een stuk minder. Het hele nummer lang zingen: "why don't we do it in the road?", de zang klinkt ook nog eens voor geen meter, en ik hoor nergens een memorabele melodie of iets dergelijks. Ook de instrumentale begeleiding maakt het er niet veel beter op, het stelt allemaal weinig voor. Weer een misser van Paul.
Daarna krijgen we juist weer een erg mooi nummer van Paul. I Will is een simpel liedje maar o zo mooi. Een perfect popliedje, ingetogen, en prachtig gezongen. Wat wil je nog meer? Derde hoogtepunt van het album.
Julia is de afsluiter van de eerste helft, en gaat over John's moeder, geloof ik. Een fijn nummer, ook weer zo mooi gezongen. Maar qua "liedje" vind ik het net wat minder dan Pauls akoestische liedjes als Blackbird, I Will en Mother Nature's Son. Vooral door de zang en het meeslepende in het nummer vind ik het wel erg mooi.
Het tweede deel begint ook al met een rocker, namelijk Birthday. Een nogal schreeuwerig nummer in het begin, dat staat me niet zo heel erg aan, maar het gitaar-riffje in het begin is wel leuk, maar vanaf "yes we're going to a party party" weet het me veel meer te bekoren. Piano erbij, ook dat doet het altijd goed bij mij. Ik vind dat de piano op dit album ontzettend goed wordt gebruikt, op dit album vind ik het vrijwel altijd van ontzettend toegevoegde waarde! Ook wordt er op deze plaat vaak in de handen geklapt, het is wat subtieler, maar ook zeker een goede toevoeging.
Yer Blues heb ik niet zo heel veel mee, ik heb dan ook niet zo heel veel met blues. De tekst lijkt me een parodie... maar muzikaal gezien kan het me gestolen worden.
Mother Nature's Son vind ik erg mooi, het vierde hoogtepunt, en eigenlijk vind ik het nog nét wat mooier dan Dear Prudence, besef ik nu. Dit nummer weet me namelijk echt te raken. Het is helaas veel te snel voorbij. Wat een prachtige melodie. Wat kan Paul toch mooie liedjes schrijven! Deze is zelfs nog een stuk mooier dan Blackbird, als je het mij vraagt.
Everybody's Got To Hide Something Except for Me and My Monkey (wat een titel, zeg) is wat mij betreft gewoon een lekkere rocker, niets meer, niets minder.
Sexy Sadie vind ik een prima song, dat gewoon helemaal uitstraalt dat het van Lennon is. Komt vast ook door zijn zang natuurlijk, maar zijn nummers hebben vaak iets dromerigs, meeslepends, en lichtelijk zeurderigs. Zolang het niet te veel doorslaat naar dat zeurderige zoals de aarbeivelden, kan ik dat ontzettend waarderen. Fijn nummer dus.
Helter Skelter is het hardste nummer van The Beatles, hardrock avant la lettre. Paul heeft er de perfecte stem voor, wat ik wel bijzonder vind, want hij heeft ook de perfecte stem voor mooie ingetogen ballads. Veelzijdige stem dus. Helter Skelter is heerlijk om even flink bij te rocken (meebleren en meebewegen op de muziek

). Het einde maakt het toch wel helemaal af, dat Ringo roept: "I GOT BLISTERS ON MY FINGERS!"
En weer een mooi ingetogen liedje waar ik zo van hou, maar deze keer van George. Het is een mooi liedje, maar het mist voor mij toch net wat. Het heeft dat dromerige waar ik wel van hou, maar toch... op een of andere manier schiet het voor mij net wat te kort om echt een topper te zijn. Ik kan het niet goed uitleggen.
Revolution 1 is gewoon een ontzettend sterk popnummer, een nummer waarvan je verwacht dat het een grote hit wordt. Prachtige instrumentatie met die blazers, prima gezongen, en melodieus gezien is het ontzettend catchy. Volgens mij is het echter nooit als single uitgebracht. Past wat mij betreft zo in het rijtje van hun hits. In ieder geval wat mij betreft The Beatles in topvorm!
Honey Pie is stukken beter dan Wild Honey Pie, maar wat mij betreft eigenlijk niet meer dan een grappig tussendoortje. Hoort wel bij het album, maar als los nummer vind ik niet dat het echt overeind blijft staan eigenlijk... eigenlijk geldt datzelfde voor Savoy Truffle. Sterker nog, het nummer blijft nooit hangen bij mij. En telkens als ik dan weer de titel zie, denk ik: hoe klinkt dat nummer ook al weer? En de volgende keer ben ik het weer vergeten. De instrumentatie is wel sterk, maar verder nogal een niemendalletje.
Cry Baby Cry is dan wel weer fijn Lennon-liedje. Ik vind dat de instrumenten de zang nogal overstemmen, maar verder een mooi nummer. Niet echt opzienbarend, maar absoluut niks mis mee!
En dan het veelbesproken Revolution 9, veel verguisd ook, velen vinden het geen muziek. Ja, het is een soort collage van geluiden, maar ik vind het zeker wel muziek, en ik skip het nooit, want ik vind het helemaal niet verkeerd om naar te luisteren. Er zit ook zeker wel een structuur in, en ik kan niet uitleggen wat ik er nou zo goed aan vind, maar ik vind het een prima nummer. Het is niet dat ik het regelmatig opzet, maar elke keer als ik dit album luister, kan ik er weer met plezier naar luisteren.
Good Night is een slaapliedje dat John voor zijn zoontje Julian had geschreven, als ik me niet vergis. Ringo zingt het, en hier kan ik zijn zang eigenlijk wel goed hebben, samen met het orkest klinkt het nog best goed. Mooi liedje om het album mee af te sluiten. Klinkt eigenlijk echt totaal niet als de Beatles, ik vind het ook een beetje een buitenbeentje in hun oeuvre, maar het is wel een mooi nummer. Het orkest, de achtergrondzangers, en Ringo's zang passen perfect bij elkaar. Het gefluister maakt het helemaal af, wauw!
Al met al had dit een veel beter album geweest als ze een aantal nummers hadden geschrapt. Nu staan er relatief net wat te weinig hoogtepunten en net wat te veel niemendallen op. Natuurlijk mooi als tijdsdocument enzo, maar daar beoordeel ik albums niet op. Ik beoordeel het op wat het met mij doet. De voorgeschiedenis vind ik daarbij altijd interessant, maar verandert zelden mijn mening over een album (tenzij het emotionele lading aan nummers geeft).
Daarom kom ik uit op 3,5* met als hoogtepunten Dear Prudence, Mother Nature's Son, Blackbird, I Will, en Revolution 1.