The Beatles - The Beatles (1968)

Alternatieve titel: The White Album

Rock / Pop
Label: Apple

1. Back in the U.S.S.R. (2:42)
  2. Dear Prudence (3:55)
  3. Glass Onion (2:18)
  4. Ob-La-Di, Ob-La-Da (3:09)
  5. Wild Honey Pie (0:53)
  6. The Continuing Story of Bungalow Bill (3:14)
  7. While My Guitar Gently Weeps (4:45)

met Eric Clapton

8. Happiness Is a Warm Gun (2:43)
  9. Martha My Dear (2:28)
  10. I'm So Tired (2:03)
  11. Blackbird (2:18)
  12. Piggies (2:04)
  13. Rocky Raccoon (3:33)
  14. Don't Pass Me By (3:50)
  15. Why Don't We Do It in the Road? (1:41)
  16. I Will (1:45)
  17. Julia (2:53)
  18. Birthday (2:42)
  19. Yer Blues (3:56)
  20. Mother Nature's Son (2:46)
  21. Everybody's Got Something to Hide Except Me and My Monkey (2:23)
  22. Sexy Sadie (3:10)
  23. Helter Skelter (4:29)
  24. Long, Long, Long (3:04)
  25. Revolution 1 (4:13)
  26. Honey Pie (2:40)
  27. Savoy Truffle (2:53)
  28. Cry Baby Cry (2:59)
  29. Revolution 9 (8:10)
  30. Good Night (3:09)
avatar van avdj
Helter Skelter geen hardrock? Zelfs een Who fan als ik vind dit ruiger dan alles wat hun gemaakt hebben! @ Berzerker: ik las idd niet goed. 7 jaar, 13 albums.

avdj schreef:

Da's een lastige...ik blijf bij Helter Skelter het idee hebben dat Paul dacht dat als hij hard zou schreeuwen en de instrumenten hard in de mix zouden klinken dat je dan harde rock zou maken. Qua tekst is het eigenlijk een McCartney-liefdesliedje (bijna a la Jet, ook niet verkeerd). En luister daarna 'ns naar the Who Live At Leeds....dat bedoel ik.

avatar van Richard Arthur
bawimeko schreef:
Het enige mooie; het verweesde "Can You Take Me Back" van Paul dat als intro dient.

Is dit niet de outro van "Cry baby cry"?

EVANSHEWSON
[quoteEindconclusie:
WAT EEN ALBUM! Over smaak kun je twisten, maar je kan hier terecht voor jaren '20-jazz, rock, avant-garde, folk, komedie, nachtmerries, country. Ondertussen waren ze de baas in de studio (George Martin was er vaak niet en technici kregen er geregeld verbaal van langs) en had hun samenwerking z'n beste tijd gehad, maar dit is een meesterwerk![/quote]

Ik kom hier af en toe nog eens piepen, ik weet al veertig jaar dat dit zowat het beste is (samen met Abbey Road en Revolver) van de jongens uit Liverpool, en zo af en toe wil je dat bevestigd zien natuurlijk.
Ik gaf deze rockclassic al een eeuwigheid 5 sterren en daar zal ik nooit ofte nooit op terugkomen!

Dit is mijn muzikale BIJBEL, deze overleeft héél mijn platencollectie, hoe goed veel van al mijn andere muziekjes ook moge wezen!

Richard Arthur schreef:

Is dit niet de outro van "Cry baby cry"?

Ik ga 'ns naar de cd luisteren (heb ik niet al te vaak gedaan, de lp klinkt beter); ik heb het altijd vaag gevonden of dit iets met Cry Baby Cry of Revolution te maken had...laten we het erop houden dat het een perfect 'verweesd' brugje is tussen deze twee tracks....

avatar van Reint
Ik heb het ook altijd gezien als de outro van Cry Baby Cry. Maar dat kan ook komen doordat hij op de door mij gedownloade versie (wees gerust, ik koop hem heus nog wel eens keer) nog in het nummer Cry Baby Cry zit.

Reint schreef:

Dat is de 'keuze' die de converteerder maakt van LP naar cd; op de LP was het bruggetje tussen Cry Baby Cry en Revolution wat vager en vormt en een briljant somber en wezenloos trio van nummers. Ik maak me geen zorgen of je de elpee ooit gaat kopen; betrokkenen zijn inmiddels rijk genoeg. En als je toch download; er zwerft een prachtige mono-versie rond die pittiger gemixt is en er zijn wat leuke verschilletjes....

avatar van Reint
Ja, het is natuurlijk nooit ergens bevestigd bij welk nummer het hoort. Staat het nummer trouwens op de tracklist van de LP?

Reint schreef:

Nee, het staat er niet tussen (één van de eerste hidden tracks uit de popgeschiedenis?). Net als trouwens "Her Majesty" op de eerste persingen van Abbey Road (de tweede?)

avatar van Reint
De derde in dat geval. Op Sgt. Pepper's ook he.

Reint schreef:
De derde in dat geval. Op Sgt. Pepper's ook he.

Natuurlijk! Ik had de uitloopgroef over het hoofd gezien! Maar...aan de andere kant..da's geen echt stukje muziek, hoewel de Beatles zelf daar in die jaren zelf anders over dachten (getuige Revolution #9)

avatar van Reint
Echt goed kun je het niet noemen, nee. Maar het is wel 'verstopt'.

Beatles(White Album) is voor de ultieme beatles plaat. Er wordt voor geen stijl gekozen en bijna alle nummers zijn meesterlijk. Ik mis twee nummers dus die bespreek ik niet. Ik ga per nummer beoordelen:

Back in the USSR Lekker stevig rock&roll nummer dat deze plaat perfect opener. Geweldig swinged terug gaand naar de beging jaren van the beatles

Dear Prudence Een van mij favoriete Beatles nummers ooit. Breekbaar en geweldig mooi. Met de herhalende gitaarloop en de meer stemmig zang(of zo klinkt het). Popmuziek heeft weinig als dit geklonken.

Glass Onion klinkt als een rustige overblijver van Sgt.Pepper. Een beetje storend maar best lekker maar het haal het gevoel van het vorige nummer er helemaal onderuit.

Ob-La-Di, Ob-La-Da Het wel bekende muziekles nummer. Oftewel het eerste Beatles nummers dat ik kende, irritatie komt op. Maar als het nummer verder doorgaat blijft het toch een redelijk goed nummer te zijn met simpele tekst en muziek.

Wild Honey Pie aka de vreemdheid. Kan het niet beschrijven en er valt niks te beschrijven.

The Continuing Story of Bungalow Bill Zeer goede popsongs met licht irritant beging maar tekstueel een echte parel. Gewoon een zeer goede popsong.

While My Guitar Gently Weeps Rillingen door mij lichaam. Dit is voor mij het Beatles nummer. Perfect gespeelt met de hulp van Eric Clapton en het treft zijn doel harder dan het kan. Wat sneller, langzaam, wat sneller. Niks kan dit liedje slopen. Kippenvelmoment.

Happiness Is A Warm Gun Nog een topnummer van de Beatles. Langzaam beging en in het midden barst het los met geschreeuw en al. Heerlijk gitaren ook in dit nummer. Misschien wel het meest niet Beatles achtige nummer dat ze ooit hebben opgenomen.

Revolution 1 Doet denken aan de tijd dat ze nog met schattige popliedjes hits scoorde. Heel erg zelfs, maar het stoort of irriteert helemaal niet. Maar het mis een beetje het charme van het vorige nummer en krabbelt maar langzaam en veilig door.

Honey Pie Een soort baract achtige liedje dat zeer goed werkt. Apart is het woord dat opkomt. Met het ultra blije refrein met hoog meezing factor. Ik neurie dit graag mee.

Martha My Dear Deze piano ken ik uit duizend. Geweldig goed nummer dat zich al licht swinged zijn plaats vindt op deze wereld bol achtige plaat.

I'm So Tired Licht zeurend nummer dat maar doorgaat op hetzelfde toontje. Een van de tracks die ze mochten weglaten. Het maakt de plaat zeker niet beter.

Savoy Truffle doet me op een of andere manier aan Hendrix denken. Hendrix is het niet maar wel een zeer leuk popliedje.

Blackbird Het ultieme begraafinis nummer maar werkt ook als er niemand begraven wordt. Wonderschone akostish nummer. Met een tekst die nog steeds werkt want ik hoort hem nog regelmatig mensen in huilen uitbrasten.

Cry Baby Cry Lekker nummer dat het stuk met bijna alleen sterke nummers aankondigt. Niks op aan te merken/

Piggies Ulta-blije kinderliedje, dat gewoon geweldig schattig en goed klinkt. Vreemd genoeg had sekteleider en moordenaar Charles Manson een vreemde band met dit nummer. Piggy op the donward sprail van Nine Inch Nails is hier van af geleid.

Why Don't We Do It in the Road Lekker stuwende piano en schreeuwende Lennon. God, dit nummer is zo heerlijk in iedere bui. Jammer genoeg duurt het maar 101 seconden, te kort zeg ik. Maar toch een groot pluspunt.

I Will Schattig liefdes liedje, goed nummer maar haalt weer wat snelheid weg. Maar hier maakt het niet uit.

Julia Mooiste liedje voor een meisje ooit geschreven. McCarty brengt het perfect en de simpele begeleiding oen de rest. Als je hierna niet denkt aan dit liedje als je de naam Julia weer hoort is er iets mis.

Brithday Komisch maar toch zeer goed. Beste verjaardag nummer ooit, maar daar hoeft het niks voor te doen. Gewoon ironie boven alles, om dit op hun meest serieuze plaat te stopen. Maar ik hou er wel van.

Yer Blues De goede ouwe blues wordt maar eens bovengehaald en wat een takkeherie. De beatles weten wel raad met blues. Ruig, ranzig en hard en geweldig goed.

Mother Nature's Son De hippie/folk kant komt weer boven. Dit keer in dit geweldig mooie folkliedje dat laat horen dat de beatles gewoon met als kunnen wegkomen. Mij zege hebben ze bij dit.

Everybody's Got Something to Hide Except Me and My Monkey Heerlijk rock&roll nummer dat door zijn domheid en simpelheid toch briljant is. Domheid klonk nooit zo goed.

Sexy Sadie Weer een wat minder nummer. Een beetje I'm So Tired maar dan een stuk minder. Maar hoort hier eigenlijk ook niet thuis. Eerder een gitaar versie op rubber soul.

Helter SKelter Zijn dit de Beatles? Mij familie is er nog steeds niet uit. Wat in bak tering herrie dit en zo goed. Dit is de meeste gewaagde track op het album met zeer duidelijke stones invloeden. Ik kan geloven dat je blaren hier van krijgt.

Long Long Long De hippie/folk kant weer. Erg the byrds achtige maar toch erg mooi. Niks op aan te merken.

Revolution 9 Geluidsexperiment dat vooral zeer uitrustend werkt. Sommige mensen klagen hier over, ik ben er goed in te vinden.

Good Night Geen perfecte sluiter. Te eentonig maar ik moet er wel steeds van huilen...

Een aantal mindere nummers en een misbaksel haalt dit album net niet de 5,0 maar het heeft toch zeer mij zicht op de beatles verandert. Als je dit kan/wil/durft te maken als band. Nog erger als de bekendste band van heel de wereld. Heb je lef nodig, en dat hadden ze. Ik luister dit al als 8 jarige dus ik ken hem door en door maar het verast me steeds weer. Geen stones voor mij, geef mij maar de Beatles en ik ga mezelf compleet isoleren. Ik heb een geweldige tijd dan en dat kan maar van weinig platen gezegd worden.

avatar van Lennonlover

Wat is dan een wél beatles achtig nummer? The Beatles hebben toch geen welbepaalde stijl? Ze hebben toch vanalles gedaan. Dus dit is voor mij ook een typisch beatles-nummer. Dit nummer doet me altijd denken aan “Hey Bulldog “. Maar waarschijnlijk is dit puur een persoonlijk gevoel.

Uhu, idd. Dit vind ik ook een wereldnummer. Top van de top!

Deze moest er op vind ik!

Heerlijk nummer, inderdaad. Mijn moeder dat niets van the beatles kent, hoorde dit een keer, en ze moest het op cd hebben voor in haar auto. Ze vond het direct geweldig

Dat is John, niet Paul. Voor de rest heb je helemaal gelijk!

Ik prefereer de John-solo versie van de rolling stones rock’n roll circus.

ROGER that, sir. Je hebt helemaal gelijk

Da’s toch wat te hard om stones-invloeden te hebben, vind je niet...

avatar van frankieman
[quote]Lennonlover schreef:

Dat is John, niet Paul. Voor de rest heb je helemaal gelijk!

Ik dacht altijd dat dit nummer John's antwoord op Hey Jude was, Julia=Julian, maar het zou kunnen dat ik fout was

ROGER that, sir. Je hebt helemaal gelijk

Everybody's got Something to hide except me and my monkey is in principe helemaal niet zo'n dom liedje... Het gaat over John(me) en zijn monkey(Yoko) die zich(zoals John het verklaarde)"niets aantroken van de paranoide van andere mensen, door hun liefde(die van John en Yoko) zagen ze alles zo als het echt was en niet wat ze er zelf van maakte"

[quote]frankieman schreef:

hmm, nog nooit op de lyrics gelet eigenlijk. maar zoals je dat zo vertelt lijkt het mij dat Robbie Williams de mosterd is gaan halen bij dit nummer voor zijn song: "Me and my monkey". De monkey in die song is ook een pseudoniem voor iemand anders.

Lennonlover schreef:

Uhu, idd. Dit vind ik ook een wereldnummer. Top van de top!

Deze moest er op vind ik!

Dat is John, niet Paul. Voor de rest heb je helemaal gelijk!

Ik prefereer de John-solo versie van de rolling stones rock’n roll circus.

ROGER that, sir. Je hebt helemaal gelijk

Da’s toch wat te hard om stones-invloeden te hebben, vind je niet...

Bedankt voor de verbeteringen. Helter Skelter heeft voor mij duidelijk stones invloeden, meschien wat harder maar er klinkt wel duidelijk de stones in door.

avatar van Music4ever
Laatste paar dagen dit sublieme album weer eens geluisterd, en tsja dan komt de bekende twijfel weer boven:
Wat is nou het beste album wat The Beatles hebben gemaakt?
Ik zou het echt niet weten, ben al zo vaak veranderd van mijn nummer 1. Had eerst dit album heel lang op 1 staan en nu staat Abbey Road er al weer een tijdje op. Maar in die tussentijd vond ik vaak Revolver, Rubber Soul, Magical Mystery Tour en Sgt. Peppers...
het beste wat ze hadden gemaakt. Alle albums hebben zo hun klasse en eigen stijl en dit is zonder twijfel hun meest gevariëerde maar is dat dan ook hun beste? Ik zou het niet weten en waarschijnlijk blijf ik mijn hele leven switchen tussen hun albums.
Maar goed, ik laat Abbey Road voorlopig maar even staan denk ik, ik kom er toch niet uit..................
Nog even over Helter Skelter:
Dit lijkt in de verste verte niet op The Rolling Stones, totaal GEEN gelijkenissen.

avatar van Toon1
Ik hoor ook niet zo snel gelijkenissen met de Stones als ik 'Helter Skelter' luister. Toen de Beatles dat nummer gemaakt hadden was het laatste album dat de Stones hadden uitgebracht 'Their Satanic Majesties Request' en de laatste single was 'Jumpin Jack Flash', dus het enige nummer van de Stones dat de Beatles enigzins een beetje zou kunnen hebben beinvloed bij het maken van 'Helter Skelter' is 'Jumpin Jack Flash'.

Nicci
helter skelter Stones invloeden? Mmmm. nee, dat hoor ik ook niet. het is me sowieso een beetje een raadsel waar de Beatles dat nummer vandaan hebben. het lijkt een beetje op zichzelf te staan. ik kan zo geen band of nummer vinden waar het iets van heeft.

Nicci schreef:

Het lijkt in de 'alles moet kunnen'-lijn te passen van revolution no.9 (bijvoorbeeld). Ineens waren de Beatles niet alleen de baas in de muziekwereld, maar ook zo'n beetje de Heersers in de Studio. Als ze een bepaalde sound wilden dan moest dat er ook komen (...met als gevolg dat Geoff Emerick en George Martin er de brui aan gaven).
Ik blijf het zeggen: Helter Skelter is in alle opzichten halfbakken. Het is gewoon een McCartney-deuntje qua melodie waarbij een paar gitaristen (McCartney zelf? Lennon?) Townshend lijken te imiteren.
Dit qua feel vergeleken met bijvoorbeeld Jumping Jack Flash een beetje ieletjes....

avatar van mathijs1982
Ik moet me misschien heel erg schamen; ik leer dit album pas nu kennen. Ik heb het nooit in huis gehad. Wel andere albums van the Beatles, maar deze niet. Totally blown away toen ik deze voor het eerst draaide. Wat een geweldige krachtige plaat zeg. Dankzij the white album waardeer ik the Beatles nu meer dan ooit tevoren. DIt is echt het beste werk wat ik tot nu toe van ze heb gehoord. Echt meesterlijk. De nummers zijn stuk voor stuk pareltjes. De afwisseling en bijzonder creatieve vondsten spatten ervan af. Bedankt dat ik eindelijk tegen deze plaat ben aangelopen. Hij staat al meteen in mn top 10. Geweldig!

jean maurice
ik kan The Beatles alleen luisteren als ik dronken of stoned ben,Uhhh draai ik ze nuchter dan gaan ze me snel vervelen, misschien komt het omdat je er nog steeds mee doodgegooid wordt, en door bijna iedereen worden verheerlijkt! ik weet het niet ach best aardig maar niet hoogstaand vind ik

Harald
Maar Ringo kreeg blaren op z'n vingers! is volgens mij niet juist.

Het was John die zegte "i've got blisters on my fingers""

Van drummen krijg je ook geen blaren, van guitar spelen wel. En het is ook duidelijk John's stem.

Harald schreef:
Maar Ringo kreeg blaren op z'n vingers! is volgens mij niet juist.

Het was John die zegte "i've got blisters on my fingers""

Ringo zei "I've got blitsers on my fingers" -> ik het ringen aan mijn vinders. Dacht ik...

avatar van ErikM
Het is sowieso 'blisters', blaren. Ik had ook altijd het idee dat John het was die het zei.

Harald
Het is een heel omstreden topic en je vind op het Web honderde paginas over wie het zegt enz maar het is duidelijk John Lennon.

Nicci
omstreden? dan hebben die mensen teveel tijd . . .
ik hoor 'blisters'.
ik zal nog eens luisteren.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Nicci schreef:
omstreden? dan hebben die mensen teveel tijd . . .
ik hoor 'blisters'.
ik zal nog eens luisteren.

Joh, naar mijn idee is het ook logisch. "I got blisters on my fingers!", oftewel blaren op mijn vingers (na het harde rocken denk ik dan ).

Nicci
ik meende overigens dat er laatst iemand twijfelde of Clapton de gitaar speelde op 'while my guitar . . .".
ik heb het even nagekeken: het klopt. Clapton speelt de solo op dit nummer.