The Beatles - The Beatles (1968)

Alternatieve titel: The White Album

Rock / Pop
Label: Apple

1. Back in the U.S.S.R. (2:42)
  2. Dear Prudence (3:55)
  3. Glass Onion (2:18)
  4. Ob-La-Di, Ob-La-Da (3:09)
  5. Wild Honey Pie (0:53)
  6. The Continuing Story of Bungalow Bill (3:14)
  7. While My Guitar Gently Weeps (4:45)

met Eric Clapton

8. Happiness Is a Warm Gun (2:43)
  9. Martha My Dear (2:28)
  10. I'm So Tired (2:03)
  11. Blackbird (2:18)
  12. Piggies (2:04)
  13. Rocky Raccoon (3:33)
  14. Don't Pass Me By (3:50)
  15. Why Don't We Do It in the Road? (1:41)
  16. I Will (1:45)
  17. Julia (2:53)
  18. Birthday (2:42)
  19. Yer Blues (3:56)
  20. Mother Nature's Son (2:46)
  21. Everybody's Got Something to Hide Except Me and My Monkey (2:23)
  22. Sexy Sadie (3:10)
  23. Helter Skelter (4:29)
  24. Long, Long, Long (3:04)
  25. Revolution 1 (4:13)
  26. Honey Pie (2:40)
  27. Savoy Truffle (2:53)
  28. Cry Baby Cry (2:59)
  29. Revolution 9 (8:10)
  30. Good Night (3:09)
Nicci schreef:
Dat ben ik wel een beetje met je eens. Hoewel een remaster soms wonderen kan doen, verwacht ik er in dit geval niet zo heel veel van. The White Album klinkt nu al behoorlijk goed.

Nee.
Heb je de LP nooit gehoord of draai je de cd op een draagbare Sony?
Net als de meeste Beatle-albums klinkt de cd-versie beroerd. Echt heel slecht! De lekker dreunende bassen zijn nergens te vinden, het klinkt allemaal even vlak (de akoestische nummers) of soepig (de rockende tracks); de elpee klinkt veel muzikaler. De illegale downloads bewezen al dat het veel beter kon, een goeie remaster kan het e.e.a. alleen maar verbeteren. Een Mojo-correspondent mocht luisteren naar wat vers-gepoetste tracks en was overdonderd door de kwaliteit.

Naarmate je ouder wordt, gaat je gehoor er in de regel ook op achteruit. Hogere tonen worden minder en de lagere tonen (basgegedeelte) gaan overheersen. Je kunt de geluidskwaliteit zo goed mogelijk maken. Iedereen zal hem toch instellen op zijn eigen "gevoel" Neemt niet weg dat producenten van het hoogst mogelijk kwalitatieve uit zukken en moeten gaan , maar het houdt een keer op. Zelf ben ik 54 en luister het liefst muziek op een goede koptelefoon (pittighard) in een stoel of bank en niet met een Ipod op een fiets of in de bus.

Ad Brouwers schreef:

Mijn gehoor is ook niet meer je dat, maar als de 'basis' (de 1987-cd-versie van dit album versus de dr. Ebbetts versie of straks de geremasterde versie) beter is denk ik dat je het verschil goed gaat horen. Het was al te horen in de 'Love'-versie van Back in the USSR; zulke donderende en scherpe bassen krijg je niet door je equalizer van je set in te stellen; het gaat om de kwalitieit van de mastering!
Ik ben en blijf erg benieuwd naar de opgepoetste versie; hier en daar zullen foutjes in het opnameproces naar boven komen (Don't Pass Me By is een erg rommelige opname!).
Affijn, het is nog niet zover...

bawimeko schreef:

Nee.
Heb je de LP nooit gehoord of draai je de cd op een draagbare Sony?

ik heb LP en CD! En ik vind die redelijk goed klinken. Het zal vast voor verbetering vatbaar zijn. En in tegenstelling tot jullie oren is er met de mijne niets mis

Nicci schreef:

You, lucky bastard, altijd braaf geleefd en nooit harde muziek gedraaid. Maar bawimeko heeft helemaal gelijk. Op LOVE hoor je het verschil erg goed. Is ook niet zo gek. In 40 jaar is de techniek erg vooruit gegaan, Mijn oren helaas niet!

Nicci
Love klinkt inderdaad geweldig. Ik twijfel nog wel of dat geluid direct van de mastertapes komt. Als dit wel zo is, heeft Bawimeko gelijk en moeten we inderdaad naar de winkel rennen om de remaster te halen.

Nicci schreef:

Da's een lang verhaal een heeft veel te maken met de opnametechnieken van de Beatles waarin ze veel van hun geluiden 'reduceerden' tot 2, 4 of 8 tracks, ook wanneer er strijkkwartetten, orkesten en drie gitaarlagen bijmoesten... Love was volgens mij een eerste poging om al die lagen te ontrafelen door de originele mastertapes om te zetten naar meerdere tracks..het resultaat is dus een geluid die natuurlijk klinkt (en niet als de bass-en treble-boost op "1") en meer frequenties heeft (en met die allerhoogste heb ik wat problemen ).
En na "Love" ben ik érg nieuwsgierig naar hoe rockers als While My Guitar Genly Weeps en Helter Skelter klinken!
Ik denk dat ze (als het allemaal zo is) expres dit album hebben gekozen ter remaster omdat het 't meest extreme geluid heeft van alles Beatle-albums; van verstild tot razende herrie, van folkdeuntjes tot symfonie-orkesten!

Die komen wel degelijk van de mastertapes. George Martin en zijn zoon hebben daar maanden aan gewerkt. George Martin wilde zijn zoon erbij hebben omdat zijn gehoor een stuk minder is geworden. De man is een jaar of 80, geloof ik.

Het hele proces van de opnames staat op de engelse versie van Wikepedia. Tot en met alle technische details

Nicci
Zal ik t.z.t. eens tot me nemen. Het probleem dat ik heb met remasters in zijn algemeenheid is dat ze hier en daar beter klinken als je dan ook nog eens een erg goede stereo hebt. Het is meer een marketingtruc die ook voor wasmiddelen veel gebruikt wordt: 'Nu nog witter' en dat soort onzin.

avatar van frankieman
Ik kan nadat ik de Dr. Ebbets versie heb gehoord echt met m'n hand op m'n hart vertellen dat het verschul echt enorm groot is, de muziek is voller en knalt de speakers uit.

Ik kan niet wachten om de chaos van Revolution 9 op een fatsoenlijke manier uit de cd speler te horen komen

frankieman schreef:

Dat lukt je nooit !

Ad Brouwers schreef:

George MartinSir George Martin (Londen, 3 januari 1926) wordt soms gezien als de vijfde Beatle, een titel die hij verdiende door zijn werk als producer van vrijwel alle Beatles-platen. Als waardering voor zijn verdiensten aan de muziekindustrie kreeg hij de titel Sir.

(Wikipedia) Martin is dus al 82 jaar oud, jawadde!

Father McKenzie schreef:

(Wikipedia) Martin is dus al 82 jaar oud, jawadde!
George Martin is een genie. En ik beschouw hem echt als de vijfde beatle. Puur talent dat samenkwam en het resultaat is bekend:-) Dit album is een pareltje. Uitkijken naar de nieuwe versie.

Ach ben ik het toch van harte met jullie eens!!! Leuke woord, trouwens: jawadde (vlaams?)

Father McKenzie
@ Ad (leuk hé, @ Ad!) jawel, jawadde is een uitroep die zoveel betekent als ; wauw, fantastisch, formidabel, of zoals jullie uitroep "Jezusmina"!

UnknownPleasure
Hey, Bungalow Bill, What did you kill, Bungalow Bill

Side 1 - Op LP dus , tot en met Happiness is a warm gun - is werkelijk ongelofelijk goed; een 6* waard ( Behalve Ob-La-Di, Ob-La-Da, wel een heel leuk nummer overigens) Side 2 en 4 - op Revolution 1 ( ook een 6*) na - zijn een 4.5/5 waard en Side 3 geef ik een 5*

Dus ik kom op een dikke 5 uit .. Fenomenaal album; Misschien wel hun beste

Zigstar
Side 2 vind ik nog het beste. I'm So Tired, Rocky Raccoon, Blackbird, Julia.. allemaal kleine pareltjes die vaak vergeten worden naast giganten als While My Guitar Gently Weeps, Helter Skelter of Happiness is a Warm Gun. Dit blijft voor mij het beste wat The Beatles ooit hebben voortgebracht, samen met het misschien nog fantastischererere Revolver!

UnknownPleasure
Zigstar schreef:

Ben ik het met je eens , alhoewel Sgt. Pepper ook fenomenaal is..

Wat betreft je eerste stuk ben ik het ook wel met je eens eigenlijk , Zowat elk nummer van deze LP is abnormaal goed

Even Off-Topic

Top 5 beatles is ongeveer zo bij mij :
1 Revolver
2 White Album
3 Sgt. Pepper
4 Abbey Road
5. Rubber Soul

( Laatste 2 op een gedeelde 4e plaats )

Father McKenzie
Nog dagelijkse posts, voor een plaat van straks in november 40 jaar oud!
Ongelooflijk formidabel, als grote fan doet zoiets deugd!

En nu nog die jubileumuitgave. Hebben we als fans toch wel verdiend? Dan draai ik één keer Revolution 9 achterstevoren op mijn cd speler.

Ad Brouwers schreef:

En kun je er misschien wéér nog andere hints voor de Paul Is Dead mythe in terugvinden, hihi!

Father McKenzie schreef:

Of dat Ringo de helft is van een siamese tweeling Dat er bij de scheiding daarvan iet fout is gegaan met de neus!!!!

...I'm So Tired...

stuart schreef:
...I'm So Tired...
Mag ik ook eens een melig zijn?????

stuart
Ja hoor, ik refereerde niet naar jou...just a joke... ..Good Night.

avatar van Queenidiot
veeeeeeeeeel te lkang ten eerste. Ten tweede: Waar was hun inspiratie die tijd??? Ten derde: While my guitar gently wheeps is toch wel (op I Want You (she's so heavy naa) de grootste misser van de beetles. Ten vierde: Honey pie is ook best beroerd. Wild honey pie en Revolution 9 zijn nog wel redelijk. toch * voor de band de beetles. Ze zouden gewoon een album moeten maken die meer op sgt. peppers lijkt. Hun beste werk. Ze hadden in dit jaar moeten opkijken naar de rolling stones, in tegenstelling tot andere jaren

stuart
While My Guitar.....vind ik één van de hoogtepunten; verder kan ik me wel aardig vinden in je verhaal...

Dit inspiratieloos?

avatar van frankieman
While My Guitar... als misser noemen, Wild Honey Pie en Revolution 9 als nog wel redelijk. o_0

Oh laat maar het is Queenidiot....

Ze zouden gewoon een album moeten maken die meer op sgt. peppers lijkt.

Dat zal niet meer gebeuren denk ik...

@ release

Ja de heren waren zo inspiratieloos dat ze twee LP's helemaal volmaakte