The Jesus and Mary Chain - Psychocandy (1985)

Label: Blanco Y Negro

1. Just Like Honey (3:03)
  2. The Living End (2:16)
  3. Taste the Floor (2:56)
  4. The Hardest Walk (2:37)
  5. Cut Dead (2:46)
  6. In a Hole (3:02)
  7. Taste of Cindy (1:40)
  8. Some Candy Talking * (3:19)
  9. Never Understand (2:57)
  10. Inside Me (3:09)
  11. Sowing Seeds (2:50)
  12. My Little Underground (2:31)
  13. You Trip Me Up (2:25)
  14. Something's Wrong (4:01)
  15. It's So Hard (2:41)
  16. Suck * (2:08)
  17. Ambition * (3:31)
  18. Just Out of Reach * (2:08)
  19. Boyfriend's Dead * (1:42)
  20. Head * (3:52)
  21. Cracked * (3:48)
  22. Upside Down * (2:59)
  23. Vegetable Man * (3:34)
  24. In a Hole [BBC Radio Session] * (2:41)
  25. You Trip Me Up [BBC Radio Session] * (2:07)
  26. Never Understand [BBC Radio Session] * (3:08)
  27. Taste the Floor [BBC Radio Session] * (3:08)
  28. The Living End [BBC Radio Session] * (2:15)
  29. Inside Me [BBC Radio Session] * (3:00)
  30. Just Like Honey [BBC Radio Session] * (2:48)
  31. Some Candy Talking [BBC Radio Session] * (3:12)
  32. Psychocandy [BBC Radio Session] * (2:00)
  33. You Trip Me Up [BBC Radio Session] * (2:40)
  34. Cut Dead [BBC Radio Session] * (2:46)
  35. Up Too High [Demo] * (3:43)
  36. Upside Down [Demo] * (3:09)
  37. Never Understand [Demo] * (3:18)
  38. Taste the Floor [Demo] * (3:06)
  39. In a Hole [Demo] * (2:41)
  40. Something's Wrong [Demo] * (3:26)
  41. Just Like Honey [Demo] * (2:57)
  42. The Living End [Demo] * (2:16)
  43. My Little Underground [Demo] * (2:32)
  44. Never Understand [Alternate Version] * (3:25)
  45. Jesus Fuck * (2:29)
avatar van orbit
Idioot dat ik hier nooit wat heb gepost natuurlijk. En deze plaat doet ertoe, beslist! Inleiding voor alles wat indiepop en shoegaze was enkele jaren later. Helaas is de plaat zelf minder urgent dan wat het heeft opgeleverd, namelijk My Bloody Valentine of Blur. Dat waren toch bands die een beweging hebben ingezet, daarbij worden TJAMC nooit genoemd. Maar blijft een plaatje dat je snel opzet, ondanks de redelijk makkelijke arrangementen en zelfs beatleseque invloeden. Maar zo kenden we wel meer bands, laten we een Damned of XTC in hun nadagen niet vergeten.

avatar van Man of Sorrows
orbit schreef:
Idioot dat ik hier nooit wat heb gepost natuurlijk. En deze plaat doet ertoe, beslist! Inleiding voor alles wat indiepop en shoegaze was enkele jaren later. Helaas is de plaat zelf minder urgent dan wat het heeft opgeleverd, namelijk My Bloody Valentine of Blur. .

Prima verwoord, invloedrijk is het zeker en vast, maar de hierdoor beïnvloedde albums klinken zoveel beter. Psychocandy zal ik wellicht niet meer voor mijn plezier draaien.

avatar van Snakeskin
1985 was een fantastisch jaar Meat is murder van The Smiths, Rain Dogs van Tom Waits, Hounds of Love van Kate Bush, This is the Sea van Waterboys, Love van The Cult en toen deze nog. Dat is zeldzaam goede worp.

avatar van dix
dix
Deze hoort toch eigenlijk wel bij de top 250, al was het maar om het belang van Psychocandy voor een hele beweging die erna kwam. Is dar nou niks aan te doen? Ik heb 'm op 3 gezet in mijn top 10 wie volgt ...

avatar van orbit
Nee, is niks aan te doen, is gewoon te matig voor een top250..

avatar van Leeds
Hier is inderdaad weinig over te zeggen. Ik wil niet hard overkomen maar ik ben nooit warm gelopen voor deze prullenmandband. Het voelt alsof de drie sterren die ik gaf geheel onterecht zijn. Maar bon, wie ben ik.

Leeds schreef:
Maar bon, wie ben ik.

Een stad in het noorden van Engeland.

avatar van Rudi S
dix schreef:

Tja ik wil nog wel mee, maar ik vind de volgende van TJAMC misschien zelfs wel mooier.

avatar van Chameleon Day
orbit schreef:
Nee, is niks aan te doen, is gewoon te matig voor een top250..

Eens. Maar toch een iconisch album met grote invloed op wat komen zou (shoegaze). Ik overweeg om die reden dan ook een verhoging van mijn beoordeling.

avatar van freakey
Franck Maudit schreef:

Een stad in het noorden van Engeland.

nog iets gewonnen?

avatar van Premonition
Een stofzuiger

buizen
Lekker fuzzgitaartje.

Premonition schreef:
Wist niet dat Bartje een Joy Division fan was. Bizar interview, waar het sarcasme zo vanaf druipt, dat ik denk dat het van te voren doorgesproken is...

Weet niet of het sarcasme is... Ik had zelf het idee dat ze tijdens het interview flink aan de drugs zaten en maar wat zeiden.

avatar van matthijs
Stond al 30 jaar op mijn verlanglijstje, vandaag gekocht voor 1 Euro in de uitverkoop (in plastic gesealed). Ik dacht, dat wordt geen miskoop.

avatar van matthijs
Na 3 x draaien toch wat teleurgesteld. Ik voel er weinig bij. Wel een vrij unieke/ vernieuwende sound. Ik ken Primal Scream al sinds de jaren 80 (voor ze bekend werden met "Loaded") en ze leggen wel in elkaars verlengde. Enerzijds beetje logisch omdat drummer van dit album van Psychocandy ook een van de oprichters van Primal Scream is, maar ook wel verrassend omdat het zowel om productie, melodie als instrumentatie gaat. Ga 'm zeker nog wel een 4e keer draaien, misschien een groeiplaatje.

matthijs schreef:
Na 3 x draaien toch wat teleurgesteld. Ik voel er weinig bij.

De tijd heeft deze toch wat ingehaald lijkt me. Prima plaat hoor. Maar echt warm word ik er ook niet van, terwijl het genre me an sich echt wel enorm aanspreekt.

Een miskoop kan het wel niet zijn hoor beste matthijs, zeker niet voor 1 schamele euro.

Franck Maudit schreef:
(...) terwijl het genre me an sich echt wel enorm aanspreekt.

Bedoel je het genre "noise"? (Shoegazer was er toen nog niet he)? Ik hoor wel wat Sonic Youth, dat voor mij wel een typische (en bekende) is in de noise, hoewel die qua songstructuren veel minder met pop te maken hebben dan deze plaat, vind je niet?

matthijs schreef:

Ik bedacht me reeds tijdens het typen dat ik niet over het genre mocht beginnen

Want waar trek je de lijn? En wanneer wordt die denkbeeldige lijn overschreden? Sonic Youth heeft zonder enige twijfel een enorm belangrijke rol gespeeld qua introductie van noise in rock. Maar gevoelsmatig liggen -voor mij- deze 'Jezus & Maria' en 'Sonische Jeugd' mijlenver uit elkaar. Psychocandy is een stofzuiger en Daydream Nation (ik haal effe de grootste voorbeelden aan) een bladblazer. Denk daar maar eens over na!

Je hebt gelijk over die pop, dit album is moeilijker dan om het even welk album van Sonic Youth. Doorbijtertje. Maar zeker de moeite! Just Like Honey is wel al jaren een torenhoge favoriet bij mij.

En shoegaze is dit uiteraard nog niet. Maar de kiemen werden hier wel gelegd! Waarvoor hulde! Want met de betere shoegaze mag men Franck altijd straffen.

avatar van Arrie
matthijs schreef:

Het genre 'noise' is toch wat anders dan jij bedoelt. Dat is wat iemand als Merzbow maakt, gruizige soundscapes met nauwelijks structuur en/of melodie. Wat Sonic Youth maakt wordt wel noise-rock genoemd.

avatar van matthijs
Ik ben zelf wel fan van de Japanse band Mono, die maken een soort instrumentale postrock-noise, ook weer iets heel anders dan deze plaat en Sonic Youth, veel minder pop en qua melodie erg minimalistisch. Kennen jullie die?

avatar van Johnny Marr
Nee, maar ik ken wel de Zweedse band Monolord. Post/doom/sludge. #offtopic

Johnny Marr schreef:
Nee, maar ik ken wel de Zweedse band Monolord. Post/doom/sludge. #offtopic
Dank voor de tip, net nummertje geluisterd (dan ben je al snel weer 10 minuten verder...).
Het postrock-element van Mono herken ik hier wel in terug, en ook qua tempo en arrangement zijn er overeenkomsten, maar met Sonic Youth en Jesus & Mary Chain is de overeenkomst rond de 0 % (een schatting, t kan ook iets minder zijn)

Of, met Monolord vergeleken klinkt Psychocandy ongeveer als Daydream Nation

avatar van Johnny Marr
Inderdaad, heb ook nooit gesuggereerd dat er een overeenkomst zou zijn met JAMC of SY. Was het nummer die je hebt geluisterd toevallig Empress Rising? Bazenplaat .

avatar van matthijs
Oh, ik dacht inderdaad dat je dat bedoelde omdat ik zelf een andere noise-in-de-brede-zin-van-het-woord band noemde.

avatar van adri1982
Leuk album om op te zetten. Na de eerste aantal luisterbeurten vallen een aantal nummers, waaronder 'Just Like a Honey', 'The Living End', 'Taste the Floor' en 'Inside me' vallen op als de betere nummers. Stemmen doe ik echter nog niet.

avatar van adri1982
Het album klinkt in zijn geheel heel goed. Ook 'Never understand' is een van de mooiere nummers; voor mij klinkt het als een Stone Roses-song.

De eer van mijn 500e stem gaat naar dit album, voorlopig een 4*.

avatar van adri1982
En nu verhoogt naar 4,5*. Ook 'The Hardest Walk' en 'My Little Underground' vind ik toch wel pracht-nummers.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
The Hardest Walk is mijn favoriet. De luxe versie met Some Candy Talking is in zijn geheel beter.

Geeft het gehele tijdsbeeld beter weer.

avatar van Premonition
Dit album was in 1985 een behoorlijke hype. In NL werd deze band door de VPRO binnen gehaald als het antwoord op de impasse volgend op de ineenstorting van de (old skool) new wave/post punk in 1984.
Dit album kon ik beter pruimen dan het gedweep van de progressieve radio met garagerock als het antwoord. Zelfs Vera verkocht z'n ziel aan de garagerock en werd daardoor voor mij vanaf 1984/1985 minder interessant.
De stofzuigersound is verrassend tijdloos gebleken en dat had ik niet verwacht. Toch is de opvolger muzikaal vele malen interessanter, maar Psychocandy blijft een belangrijke invloed voor komende bands.

Premonition schreef:
Doordat de VPRO de band binnenhaalde, haalde dit album dus alsnog de Nederlandse Albumlijst (volgens mij was dat toen de Album Top 50 of Top 75). Het bereikte daar een 36e postitie. Inmiddels heb ik dit album ook op cd (op mijn 35e verjaardag van mijn vader en moeder gekregen), en ik heb het al meerdere keren aangezet. 'Inside Me' is toch wel het meest confronterende nummer.